| 02-01-2012 I ştire I Florin Bălteanu  

Roade ale "operaţiunii" de "auto-demolare spontană" a monumentului istoric Moara lui Assan la început de 2012

corpul de clădire prăbuşit  

"Împreună cu colegii de la poliţie au fost verificaţi şi cei care sînt cunoscuţi că mai activează în această zonă pentru sustragerea diferitelor materiale. [...] Se desfăşurau nişte operaţiuni, persoanele fugind în momentul în care clădirea s-a prăbuşit. [...] Este un loc din care se scoate cărămidă, fier vechi, alte materiale refolosibile pentru a fi comercializate." (col. Adrian Vasile, ISU Bucureşti)

Ieri, 1 ianuarie 2011, după-masă, dintr-un corp principal al monumentului istoric, Moara lui Assan din Bucureşti s-au prăbuşit: acoperişul, o parte însemnată dintr-o faţadă (200-300mp, h cca. 15m) şi ceea ce mai rămăsese din structura interioară în urma "auto-demolării spontane" constante, provocate de hoţii de fier vechi . 

La jumătatea lui 2009, după ce corpurile de clădire din jumătatea vestică (proprietar Solaris SA) a incintei Morii lui Assan, nepăzită, fuseseră făcute una cu pămîntul, la propriu, în urma unor "operaţiuni" de "auto-demolare spontană", paza din jumătate estică (proprietar Grîul SA) a fost retrasă. În acel moment corpul "auto-demolat spontan" în prima zi din 2011 era întreg şi funcţional. La începutul lui 2010 mare parte din planşeele de lemn şi o parte din structura principală metalică a corpului dispăruseră.

Un martor a declarat pentru Antena 3 că prăbuşirea s-a produs cînd mai mulţi indivizi încercau să taie un "picior de fier" (n.r. în interior mai există cîţiva stîlpi metalici). Acelaşi post TV arată că în urmă cu un an, un tînar de 27 de ani a muit în condiţii similare. În urma căutării întreprinse de organele abilitate nu s-au găsit victime omeneşti.

Pe 2 ianuarie, se puteau auzi loviuri de baros dintr-un corp paralel cu cel prăbuţit. În interior, porţiuni din planşeul şi structura de beton armat nu mai există.

Observatorul Urban Bucureşti a sesizat permanenta distrugere la care este supus monumentul istoric Moara lui Assan în: august 2009 (către Ministerul Culturii şi Direcţia de Cultură Bucureşti), noiembrie 2009 (către Ministerul Culturii, într-o adresă mai amplă prin care se sugera realizarea unei politici de intervenţie în astfel de cazuri), ianuarie 2010 (Min. Culturii), martie 2010 (Min. Culturii, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ISC). Singurul răspuns primit a fost cel din partea poliţiei, în acesta eram anunţaţi că distrugerea monumentului istoric face obiectul dosarului penal nr. 166.161/2009. De-a lungul timpului, atunci cînd autorul acestui articol a documentat distrugerea Morii lui Assan, observînd acţiuni distructive, a anunţat de mai multe ori poliţia, din păcate fără urmări semnificative în soarta monumentului istoric.

În România, legea monumentelor istorice obligă proprietarul la paza şi întreinerea monumentului. În cazul în care proprietatea este în litigiu sau abandonată, paza revine primăriei. De asemenea, în România, distrugerea unui monument istoric este considerată, prin lege, infracţiune. România s-a angajat în faţa Uniunii Europene prin ratificarea Convenţiei de la Granada "să instituie un regim legal de protecţie a patrimoniului arhitectural" şi "să asigure, în cadrul acestui regim şi potrivit modalitatilor specifice [...], protejarea monumentelor, a ansamblurilor arhitecturale şi a siturilor (art. 3 al convenţiei). Ministerul Culturii "asigură îndeplinirea angajamentelor statului asumate prin convenţiile internaţionale" şi "reprezintă statul în relaţia cu proprietarii de monumente istorice şi cu titularii altor drepturi reale asupra acestora" (Legea 422/2001, art. 25). 

O scurtă prezentare a cazului realizată pentru expoziţia-manifest www.distrugeri.ro (Muzeul Ţăranului Român, 12 mai - 9 iunie 2010) puteţi citi aici

Legături externe: 
Ştire Antena 3 despre prăbuşirea clădirii 
Videonews, filmarea unor "operaţiuni" de "auto-demolare" a aceleiaşi clădirii în 2009   

 

 

   
axelanti
Nr comentarii : 2
Comment
Re:
Raspunsul #1 la : 09-01-2012, 17:01:50
ok, bun, scriem, informam, e bine, se face mai vizibila moara inca catorva oameni, dar sa nu ne plangem de starea ei atata timp cat nu se fac actiuni mai agresive de orice fel: culturale, mass-media, sociale (ca juridice am inteles ca s-au facut destule). n-am vazut un ONG care sa se duca acolo si sa faca ceva, o chestie cat de mica, culturala, eventual sa cheme si presa, n-am vazut un ONG care sa creeze un chestionar pentru populatia din jur, care sa interogheze asupra parerii directe legate de ruina, eventual avand atasata si o serie de propuneri de reconversie asupra carora cetatenii sa-si dea cu parerea. toata lumea e amortita si comenteaza doar despre si cand se prabuseste, fapt care, ironic sau nu, tocmai a atras mai mult atentia publicului.

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.