| 16-04-2011 | stire I Florin Bălteanu  

"(Auto)Demolarea spontană de week-end" cu escavatorul

 

În urmă cu aproape un an semnalam moartea unui om ce "(auto)demola spontan" o clădire din patrimoniul industrial bucureştean în incinta fostei Fabrici de Ciocolată C. I. Zamfirescu (str. Samuil Vulcan, nr. 12, sector 5). Între timp, pentru a se preîntîmpina pierderile de vieţi omeneşti s-a trecut de la simplul baros la unelte mai complexe ca escavatorul. 

Nu există un panou de şantier. Există pază la str. Samuil Vulcan, pe unde se face şi accesul escavatorului. Pentru fosta Fabrică de Ciocolată C. I. Zamfirescu este realizat  un dosar de clasare ca monument istoric. Imaginile sînt de la o sesiune de (auto)demolare de week-end (astăzi)   

Fenomenul demolării clădirilor din incintele industriale este răspîndit zonă. Ilustrăm prezenta ştire şi cu imagini din incinta industrială vecină, Uzinele Vulcan, unde în ultimul an "(auto)demolarea spontană" s-a manifestat intens. La nord, incinta Recom a pierdut relativ recent majoritatea construcţiilor.

    

mircea bulatov
Nr comentarii : 2
Comment
date despre amintiri de odinioară
Raspunsul #2 la : 25-04-2016, 00:25:00
Felicitări domnule Florin Bălteanu pentru imortalizarea crimei demolării fostei fabrici de ciocolată Zamfirescu devenită I.I.S. „FRAGA”, după naționalizare, și ulterior BUCUREȘTI ZAHAROASE 2.
Sunt un bătrân ce a locuit și copilărit în acele locuri.
Când am văzut imaginile cu locuințele muncitorești contruite în stil german pe terenul prin 1921 pe locul fostei „sticlării”, m-au năpădit amintirile copilăriei.
Tatăl meu a fost cel ce a repus pe picioare (din punct de vedere energetic) fabrica la începutul anilor '50.
Dacă știți de la domnul Codin Zamfirescu sau alți membrii ai familiei fostului patron date despre sfârșitul tragic al acestuia sau al unei rude apropiate ce locuia chiar în incinta fabricii și s-a sinucis la naționalizare vă rog foarte mult să-mi scrieți.
Pentru mine acestea înseamnă mult.
Dacă aveți imagini de la domnul Codin Zamfirescu ce arată cum era fosta fabrică sau cu ambalajele bomboanelor și ciocolatei Zamfirescu vă sunt recunoscător.
Când eram copil am apucat să mănânc din toate produsele (cu rețeta încă neschimbată) celebrei fabrici.
Se produceau și niște bomboane perlate cu aspect sidefiu ambalate în mici cutii de un albastru-cobalt care alături de marca Zamfirescu aveu inscripționate și Capșa (aceasta fiind furnizorul principal). Nu am găsit nicăieri imagini ale acestor micuțe cutii.
Poate mă ajutați dumneavoastră să le găsesc.
Cu stimă,
Mircea Bulatov
Codin Zamfirescu
Zamfirescu Codin
Nr comentarii : 2
Comment
Fabrica de ciocolata Zamfirescu
Raspunsul #1 la : 08-05-2012, 23:05:59
Buna ziua,
sunt unul din mostenitorii familiei Zamfirescu cu fabrica de ciocolata.
Acest imobil este de aproape 20 ani in litigiu. Dupa cate stiu in stare de litigiu este ilegal a se face modificari in aceasta proprietate. In urma cu vreo 6 ani, printr-o actiune nocturna, s-au scos cu mai multe camioane toate masinile fabricii, probabil pentru fier vechi. Acuma aflu ca se darama si cladiri.
Tara asta seamana din ce in ce mai mult cu un sat fara caini.
Toate cele bune,
Codin Zamfirescu
Frankfurt am Main

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.