| 21-08-2012 I ştire I Florin Bălteanu      

Conacului Pană Filipescu urmează să fie restaurat

Conacul Pana Filipescu / la baza imaginii se află o fotografie avînd sursa: Wikipedia, autor Noridamar [http://ro.wikipedia.org/wiki/Fişier:Conacul_Pana_Filipescu_(secol_18),_din_Filipestii_de_Targ.jpg], conditii preluare şi republicare: Creative Commons CC BY-SA 2.0 [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.ro]

Pe 16 iulie a fost semnat contractul de finanţare a restaurării Conacului Pană Filipescu, din localitatea Filipeştii de Tîrg (Prahova) cu fonduri din Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a proiectului este de 13.148.597,54 lei, din care 9.405.473,27 lei nerambursabili. Durata de implementare este de 31 de luni.

Conacul, aflat în proprietatea judeţului şi administrarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie este monument istoric de grupa valorică A (importanţă naţională/ internaţională) şi a fost construit la 1650.

Proiectul de arhitectură este realizat de SC Proiect Argeş SA, Piteşti. După restaurare, în conac va fi deschis un muzeu de artă brâncovenească.

Alături de punerea în valoare a conacului prin proiect se urmăreşte promovarea „Drumului Voievozilor", traseu turistic pe care se află obiectivul, creşterea atractivităţii regiunii şi stimularea creării şi producerii unor servicii culturale de calitate.

„Drumul Voievozilor" are o lungime de 62 de kilometri şi traversează 16 localităţi. Pentru început vor fi promovate 18 dintre cele 84 de obiective atinse de acesta situate în comunele: Filipeştii de Pădure, Filipeştii de Tîrg, Floreşti şi Ariceştii Rahtivani.
Dintre obiectivele culturale legate prin „Drumul Voievozilor" amintim: Biserica Sfantul Procopie ctitorită de Matei Basarab şi curtea domnească de la Gherghiţa, ruinele Palatului postelnicului Constantin Cantacuzino şi moara veche de apă din Filipeştii de Tîrg, Conacul Matei şi Toma Cantacuzino (Filipeştii de Pădure), Palatul 'Micul Trianon' (Floreşti), castelul boierilor Cocorăscu din Cocorăşti Colţ şi Biserica Sfinţii Voievozi din Ariceştii Rahtivani. Traseul străbate mai multe situri arheologice neolitice şi geto-dacice.
Parcursul completează alte două proiecte, „Drumul Vinului" şi „Drumul Fructelor", iniţiate de comuna Valea Călugărească şi Consiliul Judeţean Prahova care promovează produsele, meşteşugurile şi tradiţiile locale.

 

 

 
 

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

    
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.