| 15-10-2013 I ştire I Florin Bălteanu      

Europa Nostra pledează în fața Parlamentului României pentru dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane

Roșia Montană, Tăul Mare - foto: F. Bălteanu, august 2012

Europa Nostra a transmis parlamentarilor români o scrisoare prin care avertizează asupra pierderilor majore pe care le va suferi patrimoniul cultural și natural de la Roșia Montană urmare a aprobării exploatării miniere în carieră deschisă. Organizația evidențiază faptul că, prin încălcarea unor principii de bază ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale separației puterilor în stat, adoptarea proiectului se va constitui într-un precedent legislativ periculos.

Parlamentul României a constiutuit, în urmă cu o lună, o comisia menită să identifice măsurile necesare avizării proiectului minier. Europa Nostra solicită instituției dezbateri pentru găsirea de soluții socio-economice alternative, bazate pe valorificarea patrimoniului cultural și natural, care să contribuie la o adevărată dezvoltare durabilă a zonei. Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor și a peisajelor pe cale de dispariţie din Europa. Ea a inclus Roșia Montană în programul de suport logistic și financiar "7 Most Endangered" derulat împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiţii și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. 

Redăm, în continuare, comunicatul de presă al organizației.

 

Haga, 15 octombrie 2013 

Principala organizaţie Europeană a patrimoniului, Europa Nostra, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la proiectul de lege care ar permite unei companii canadiene să creeze cea mai mare mină de aur de suprafaţă din Europa ȋn Roșia Montană. Într-o scrisoare adresată parlamentarilor români, partenerul societății civile a Uniunii Europene, Consiliului Europei și UNESCO, a avertizat ȋn privinţa impactului negativ anticipat al proiectului asupra patrimoniului cultural și a mediului și a solicitat un plan alternativ și durabil de dezvoltare pentru regiune. Europa Nostra, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiţii au listat Roşia Montană drept una dintre ‘7 Most Endangered' monuments and sites in Europe ("Cele mai Periclitate 7 Situri şi Monumente din Europa") în luna iunie. Proiectul de lege propus de Guvernul român în luna august a stîrnit un val de demonstrații în întreaga țară. Parlamentul român este aşteptat să voteze pe acesta în noiembrie.

"Europa Nostra a transmis fiecărui membru al Parlamentului României profunda sa îngrijorare cu privire la proiectul de lege propus în Roșia Montană. Legislația planificată conține prevederi care constituie un precedent periculos pentru România, întrucît încalcă unele dintre principiile de bază ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale separației puterilor în stat, care fac parte din nucleul valorilor protejate și promovate de Constituția României și, de asemenea, de Uniunea Europeană, prin tratate care au fost ratificate de România," afirmă Denis de Kergorlay, Președintele Executiv al Europa Nostra. "Mai precis, acest proiect de lege conferă puteri pentru o companie privată care îi permit acesteia sa  treacă peste legile naționale din România, inclusiv Legea privind protecția patrimoniului cultural, pentru a elimina drepturile unor proprietari privați, și chiar să circumscrie puterea judiciare," adaugă el.

Proiectul de lege, anunțat de Guvern la sfîrșitul lunii august, a provocat proteste larg răspîndite ȋn România și ȋntreaga lume. "Proiectul minier, aşa cum este promovat de Roşia Montană Gold Corporation, conține riscuri pentru mediu și pentru patrimoniului cultural și amenință încrederea între cetățeni și autoritățile publice. Aprobarea propunerii legislative, prin urmare, ar putea avea consecinţe pe termen lung pentru democrație și coeziunea socială în România," subliniază Denis de Kergorlay.

Europa Nostra a cerut parlamentarilor români să înceapă o discuție reală și aprofundată privind o soluție alternativă și durabilă pentru Roșia Montană. "Un astfel de plan de dezvoltare nu numai că ar proteja și promova patrimoniul cultural și natural unic al zonei (care include 150 de km de galerii romane și pre-romane, artefacte arheologice și așezări martore ale unui stil de viaţă tradiţional şi industrial neîntrerupt), dar aduce, de asemenea, locuri de muncă pe termen lung în regiune prin promovarea turismului durabil, agricultura organică și alte activități bazate pe economia din plan local," argumentează John Sell, Vice-Președinte Executiv al Europa Nostra.

"Europa Nostra rămane încrezătoare că prin fondurile structurale ale Uniunii Europene, aflate în prezent în discuție pentru perioada 2014-2020, autoritățile române vor putea defini un plan alternativ pentru dezvoltarea Roșiei Montane, care va fi sustenabil, va respecta mediul, cultura și patrimoniul și care va corespunde cu acordul deplin al cetățenilor din România," subliniază el.

În urma mai multor ani de campanie, Europa Nostra a inclus peisajul minier istoric de la Roșia Montană, în prima listă a celor ‘7 Most Endangered' monumente și situri din Europa, un program lansat în 2013, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator, și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în calitate de partener asociat. O delegație formată din experţi financiari şi de patromoniu de cel mai ȋnalt nivel vor vizita România în următoarele luni. "Așteptăm cu nerăbdare să ne întîlnim cu reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului român pentru a discuta un plan de dezvoltare pe termen lung pentru Roșia Montană," conchide președintele executiv al Europa Nostra.

 

Sursa: http://www.europanostra.org/news/383/
Alte luări de poziție Europa Nostra pe același subiect: http://www.europanostra.org/rosia-montana/. 

 
 
 
 

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

       

Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.