| 19-10-2012 I comunicat de presă I Arhitecţii Voluntari      

Hala Matache a fost premiată la Bienala Naţională de Arhitectură Bucureşti 2012

Proiect cîştigător BNAB 2012: "Regenerare urbana pentru zona Matache - Gara de Nord din Bucuresti" - autori: Arhitecţii Voluntari 

Proiectul grupului Arhitecţii Voluntari pentru regenerarea urbană în cartierul Matache - Gara de Nord, împreună cu cartea Cui i-e frică de cartierul Matache? au primit, fiecare, premiul la secţiunile Studii şi Proiecte Finalizate şi Nerealizate şi, respectiv, Arhitectura prin Cuvânt ale Bienalei Naţionale de Arhitectură.

Cele două lucrări dezvoltă o propunere alternativă pentru regenerarea acestui cartier istoric din Bucureşti, construită în jurul valorificării tradiţiei şi patrimoniului de arhitectură, memorie culturală şi viaţă comunitară. Un sumar al proiectului este expus în cadrul Bienalei, la Muzeul Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei 12, Bucureşti).

Juriul a apreciat iniţiativa de a lucra pentru cetăţenii cartierului istoric Buzeşti-Gara de Nord şi pentru viitorul Bucureştilor, adaptat unor cerinţelor şi necesităţilor cetăţenilor de confort urban şi sustenabilitate. Premiul vizează şi calitatea soluţiei, şi a prezentării (cartea) care ilustrează şi explică paşii posibili pentru regenerarea urbană a zonei distruse şi abandonată în mod voit în mizerie.  

Propunerea grupului de Arhitecţi Voluntari demonstrează că Hala Matache rămâne pe amplasament fără a afecta strada lărgită, aşa cum a fost ea prevăzută în proiectul Primăriei, că trebuie consolidată, restaurată şi redeschisă funcţiunii de comerţ. Regenerarea este un proces complex care trebuie să refacă logica economică şi funcţională, să întărească coeziunea socială şi identitatea culturală a cartierului, care nu poate fi făcut prin distrugere, neglijarea cetăţenilor, valorilor şi calităţii mediului.

Volumul premiat reprezintă o carte-proiect, o carte-manifest, o carte-martor a unui fenomen de activism urban concentrat care arată că oricine poate avea iniţiativă şi propune soluţii pentru cartier şi oraş. El va fi citit în timp ca parte din istoria recentă a urbanismului din România. La data apariţiei, februarie 2012, dar şi acum, la data premierii, operaţiunea de proporţii Diametrala Nord-Sud din Bucureşti este departe de a se fi terminat. Cicatrizarea urbanistică a zonei prin regenerare urbană are un final deschis. Însăşi supravieţuirea fizică a Halei Matache Măcelaru stă sub semnul întrebării din cauza devastării concertate şi încercărilor premanente ale administraţiei de a eluda legea şi a o demola.

Recunoaşterea eforturilor Arhitecţilor Voluntari în mediu profesional arată că sunt necesare proiecte de calitate pentru dezvoltarea urbană şi că cele promovate în prezent de către administraţie sunt depăşite şi nu pot oferi un mediu sănătos, de calitate pentru locuire.
Pauperizarea zonei şi mizeria inadmisibilă în care sunt ţinuţi oamenii din cartier sunt inacceptabile după oricare din standarde, dar Primăriei nu-i pasă şi nu îşi îndeplineşte atribuţiile elementare! Informarea publică referitoare la proiecte, alternative şi posibile soluţii sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasă, democratică a oraşului. Păstrarea Halei Matache şi restaurarea ei este primul pas către modernizarea oraşului şi către un urbanism pentru oameni!

Arhitecţii Voluntari
Reprezentanţi: arh. Șerban Sturdza, arh. Raluca Munteanu, alternativahm@gmail.com

 

 


  

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

      
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.