| 10-01-2014 I ştire I Florin Bălteanu      

PIDU Central Bucureşti se transformă în PUZ-uri

ilustrare PUZ Piaţa Cantacuzino - Piaţa Lahovari, etichete cu denumirile străzilor adăugate 

Pe pagina web a PMB dedicată consultării publice în urbanism se află în dezbatere, la faza anunţ de intenţiere, şase PUZ-uri generate de PIDU Central Bucureşti. Consultarea pentru această etapă se va desfăşura pînă pe 31 ianuarie. Vă prezentăm succint o parte dintre prevederile proiectelor, subliniind faptul că acestea se constituie într-o primă propunere în cadrul procedurii de elaborare şi adoptare a PUZ-urilor. Pînă la supunerea PUZ-urilor atenţiei Consiliului General vor mai exista patru consultări.


PUZ Rahova - Uranus - Piaţa de Flori
- În zona Pieţei de Flori, str. Uranus este păstrată la profilul transversal actual, cu trotuare ample de 4-5 m, dovadă că cele două benzi pe sens ale Diametralei încap şi fără sacrificarea trotuarelor la 2m (ca în cazul proiectului PUZ Dublarea Diametralei Nord - Sud, aflat pe ultima sută de metri a procedurii înaintea votului CGMB).
- Se propune amenajarea pietonală a spaţiului de la intersecţia Căii Rahovei cu str. Uranus.
- Sub Piaţa de Flori va fi realizat un parcaj de 217 locuri, cu acces din Calea Rahovei (dinspre Palatul Bragadiru) şi din Bd. George Coşbuc, pe sub Economat.
- Parcarea este una din cele mai mici dintre cele propuse de PUZ-urile realizate ca urmare a PIDU Central Bucureşti, deşi este localizată cel mai potrivit în structura oraşului pentru o parcare mare (adiacent inelului principal de circulaţie şi în apropierea transportului în comun).
- Piaţa de Flori este reorganizată, mărindu-se spaţiile dintre gherete (acum coridoare ce ameninţă persoanele claustrofobe).
- În zonă se află o comunitate locală sudată aflată în sărăcie, cu majoritatea membrilor ameninţaţi cu evacuarea în urma retrocedărilor. Aceasta, împreună cu artişti, sociologi, arhitecţi a propus primăriei de sector proiecte de locuire scială şi adăpostire a unor activităţi ce pot asigura un cîştig întregii comunităţi (de ex. spălătorie haine), din păcate PUZ-ul este indiferent faţă de această comunitate, problemele şi proiectele ei.
- PUZ-ul ar mai putea fi extins în zone industriale adiacente, abandonate/ slabutilizate, cu valoare culturală (monumente istorice) şi potenţial de reconversie.

PUZ Piaţa Constituţiei - Antim - Bd. Unirii
- Se propune pietonalizarea firelor carosabile aflate între trotuarul sudic al bulevardului şi lanţul de fîntîni, aici apărînd mai multe pavilioane de servicii.
- Se doreşte realizarea unui parcaj în Piaţa Constituţiei de 988 locuri, mult peste numărul de maşini parcate în zonă; de aşteptat rezultatul studiilor de trafic privind impactul acestora asupra tramei stradale care şi aşa suferă ambuteiaje.
- În afara poziţionării unor "instalaţii fog" nu sînt oferite informaţii privind amenajarea la suprafeţă a Pieţei Constituţiei.
- Relaţia pietonală a ţesuturilor urbane de la nord şi sud de Bd. Unirii, deşi necesar de amplificat şi căutată de PIDU, rămîne apropiată de cea actuală (se propune o trecere de pietoni, însă nu este studiată relaţia gangurilor cu ţesutul, sau invocate soluţii de amplificare a acestora).
- PUZ-ul are un apendice la sud de Bd. Unirii, spre Mănăstirea Antim şi sediul SRI, spaţiile înconjurătoare Bisericii Schitul Maicilor şi Bisericii Sf. Ilie, deşi în apropiere, rămîn prizoniere imaginii de „spate de bloc", nefiind tratate de PUZ.

PUZ Parc Sfinţii Apostoli - Podul Calicilor
- Este propusă refacerea podului din continuarea str. Şelari (de unde pornea Calea Rahovei); podul va fi exclusiv pietonal şi prezintă un potenţial de a îmbunătăţi în mod semnificativ imaginea urbană a Dîmboviţei.
- Nu este propusă o amenajare pentru spaţiul verde de la sud de Biserica Domniţa Bălaşa.
- Este marcată o pistă de biciclete de cîteva sute de metri, care nu este integrată unui sistem de astfel de piste.
- Se amplifică restaurantul din parcul din spatele Palatului Justiţiei.
- Este figurată posibilitatea realizării unor ganguri suplimentare pentru a asigura legătura dintre ţesutul urban captiv la nord blocurilor ce flanchează bulevardul şi acesta din urmă.
- Se propune un parcaj subteran de 298 locuri cu un acces din str. Daniel Gheorghe (referitor la defluirea maşinilor parcate, de observat că toate străduţele din zonă dau în spali, ce suferă de ambuteiaje majore).

PUZ Parc Izvor - Pod Mihai Vodă
- Trama stradală a cartierului demolat în locul căruia a fost creat Parcul Izvor este preluată ca alei, deşi de lăudat, transpunerea ideii, alături de observaţia apărută în dezbaterea PUZ Dublarea Diametralei Nord Sud, că peste două treimi din parc este încadrat într-o zonă construibilă, ar putea favoriza dispariţia parcului.
- Se preia accesul în pasajul de sub curtea din spatele Casei Poporului din PUZ Dublarea Diametralei Nord - Sud.
- Conturul fostei Mănăstiri Mihai Vodă devine edificabil pentru servicii sub terase taluzate înierbate.
- Peste Dîmboviţa este creată o importantă legătură pietonală între str. Lipscăni şi Parcul Izvor, prilej de afirmare a valorii arhitecturii contemporane.
- Se propune o parcare de 277 locuri în zona viitoarei pasarele pietonale.

PUZ Spaţiu Public Sala Palatului
- Se propun două parcaje subterane de 526 locuri, respectiv, 450 locuri, este de văzut dacă aglutinarea unor parcări subterane de mari dimensiuni în nucleul central, direcţie căreia îi dă curs PMB, este o idee potrivită, dată fiind şi tendinţa europeană, contrară, de restricţionare a traficului în zonele centrale.
- Pentru acelaşi permietru, mai există un PUZ în procedura de aprobare (ultima dată supus votului CGMB în noiembrie 2013), spre deosebire de acesta, noul PUZ: nu mai propune „minaretele" (apreciere făcută în CTATU a PMB) Sălii Palatului, îmbracă accesele pietonale în parcaj în două pavilioane „bară" de servicii, amplasează mai potrivit în relaţie cu imaginea Ateneului intrarea în parcaj din str. Ştirbei Vodă; pe de altă parte, noua intrare sudică auto în parcaj pare a lua faţa bisericii Creţulescu.

PUZ Piaţa Cantacuzino - Piaţa Lahovary
- În Piaţa Lahovary, suprafaţa trotuarului sudic va fi mărită, astfel că statuia din mijlocul pieţei, va fi înglobată de acesta, calitatea spaţiului urban, acum inundat de maşini parcate, va creşte în mod semnificativ.
- Se propun două parcaje subterane, în Piata Cantacuzino, de 188 locuri şi în Piata Lahovary, de 205 locuri; pentru că afirmaţia municipalităţii referitoare la construirea de parcări subterane în centru este: "nu construim parcaje mari în centru care să atragă maşini şi să congestioneze circulaţia auto, mutăm doar maşinile existente la suprafaţă, în subteran"am numărat maşinile parcate: vineri, la miezul zilei: 72 în Piaţa Lahovary + 56 pe str. E. Grigorescu + 81 în Piaţa Cantacuzino = 209 maşini (au fost numărate şi primele maşini parcate pe străzile adiacente). Cum vor fi primite de zona construită protejată cele 184 de maşini suplimentare pînă la totalul numărului de locuri al celor două parcări al căror acces în/din subteran este concentrat pe aceleaşi străduţe aglomerate va trebui sutudiat.
- Noul proiect nu ţine cont de studiul comandat de aceeaşi primărie în urmă cu cîţiva ani privind detalierea reglementării zonei protejate Pitar Moş care propunea lărgirea trotuarului pe latura pieţii cu Spitalul de Urgenţe Oftalmologice, de la acesta pînă în dreptul Teatrului Ţăndărică. În locul unui spaţiu dedicat pietonilor, în relaţie cu un spaţiu verde de pe latura nord-estică a pieţei, actualul proiect amplasează accese auto în parcaj.
- În Piaţa Cantacuzino, Grădina Icoanei este prelungită cu un spaţiu dedicat pietonilor pînă aproape de Parcul Ioanid, noul spaţiu urban este bordat de două rampe de acces în subteran.
PIDU Central Bucureşti şi PUZ-urile, acum în fază de iniţiere, vor fundamenta viitoare proiecte de atragere a fondurilor europene nerambursabile. În acest, un orizont de timp de implementare a acestor proiecte va fi clar după 2015.


Galeria foto a articolului conţine imagini prelucrate pentru a marca diferitele observaţii ale acestuia. Planşele de reglementări aflate în dezbatere pot fi descărcate aici: PUZ Rahova - Uranus - Piaţa de FloriPUZ Piaţa Constituţiei - Antim - Bd. UniriiPUZ Parc Sfinţii Apostoli - Podul CalicilorPUZ Parc Izvor - Pod Mihai VodăPUZ Spaţiu Public Sala PalatuluiPUZ Piaţa Cantacuzino - Piaţa Lahovari.

 


Pagina web a PMB unde sunt oferite mai multe detalii privind proiectele şi se aşteaptă comentarii este http://urbanism.pmb.ro/index.aspx. Postarea comentariilor poate fi realizată doar de către utilizatorii înregistraţi. Pentru creerea unui utilizator al paginii de internet a municipalității se va folosi botonul „înregistrare" din partea de sus a acesteia şi urma paşii solicitaţi). Pentru înregistrare şi modul în care puteţi posta comentarii, urmăriţi tutorialele de folosire a paginii (în partea superioară a acesteia).

 

 

Click aici pentru PIDU Central Bucureşti.

  

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

      

Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.