| 09-12-2010 | stire | Florin Bălteanu

PMB pregăteşte demolarea locuinţei antreprenorului unora dintre cele mai importante clădiri din Bucureşti, realizate începînd din 1842

 

 

În această seară a început organizarea şantierului pentru demolarea clădiriilor de pe parcela din str. Berzei nr. 34 / Ştirbei Vodă nr. 89.

Clădirea principală şi anexa au primit autorizaţia de construire în 1892. Planurile au aparţinut arhitectului Toma Dobrescu, beneficiarul fiind Nicolau Dobre. Paretea sudică a clădirii principle a fost supraetajată la o data necunoscută într-o manieră stilistică unitară cu cladirea iniţială. Pe gard este inscripţionat anul 1893. 

Clădirile sînt reprezentative pentru sfârşitul secolului XIX pentru tipul de ansamblu locuinţă + anexă gospodărească, de calitate superioară destinat unei familii numeroase. Clădirile sînt exemplare reuşite ale stilului eclectic.  

Imobilul se află în zona construită protejată 23 - Stirbei Vodă. Acesta nu este clasat individual, dar face parte din monumentul istoric Ansamblul de arhitectura "Str. Stirbei Voda" (cod LMI B-II-a-B-19760).

Uniunea Arhitecţilor din România a solicitat clasarea imobilului în regim de urgenţă prin adresa înregistrată la DCPNMB sub nr. 1.941/08.11.2010 şi la MCPN sub nr. 4.429/08.11.2010. Nu am primit pînă în acest moment vreun răspuns. Cererea de clasare s-a bazat pe un studiu istorico - arhitectural al doamnei Cezara Mucenic (anexat cererii), realizat în 2008 pentru Muzeul Municipiului Bucureşti avînd ca beneficiar municipalitatea. Studiul, evalua imobilul potrivit criteriilor de clasare şi recomanda acordarea statutului de monument.  

Necesitatea declanşării procedurii de clasare în regim de urgenţă a fost argumentată prin existenţa unui precedent de acţiune pripită a primăriei, acţiune ce nu ţinea cont de legislaţia privind protecţia patrimoniului (cazul pavării Bd. Aviatorilor în care şantierul era demarat de mai mult timp în momentul obţinerii avizului de la Ministerul Culturii) şi prin lipsa de transparenţă a municipalităţii privind proiectul axei Buzeşti - Berzei, nefiind făcută publică intenţia acesteia privind clădirea, ci doar faptul că în locul acesteia trebuie realizată supralărgirea carosabilului. Potivit legislaţiei în vigoare clasarea în regim de urgenţă presupune declanşarea procedurii "în maximum 3 zile de la
identificarea situaţiei imobilului sau înregistrarea solicitării privind situaţia imobilului".

Deoarece imobilul face parte dintr-un obiectiv clasat în LMI, pentru a se interveni pe acesta în prealabil eliberării unui aviz al DCPNMB este necesară consultarea CZMI. Potrivit unui membru (din păcate concluziile şedinţelor CZMI nu sînt actualizate pe pagina web a DCPCNMB) al comisiei zonale acest caz nu a fost discutat în comisie. Municipalitatea doreşte demolarea clădirii. Fără un aviz al Direcţiei de cultură primăria nu poate fi elibera o autorizaţie de desfiinţare în mod legal. 

Toma Dobrescu (1862-1934) a proiectat vile în Bucuresti pentru: Fr. Damé, G. Racoviceanu, S. Şomănescu, dr. T. Tomescu etc., a proiectat de asemenea Pavilionul Camerei de Comerţ la Expoziţia Generală Română din 1906, Palatul administrativ din Caracal, Primăria din Tîrgu Jiu, biserica Sf. Ioan Botezătorul din Brăila, biserica Colibăşanu Olt, etc. Nicolau Dobre (1821-1897, birou fondat în 1842), tatăl lui Toma Dobrescu, a fost meşter-constructor, staroste al breslei mesterilor zidari şi dulgheri, a deţinut antrepriza lucrărilor: Biserica Domniţa Balaşa, Şcoala de artilerie din Calea Griviţei, Hotelul Bulevard, Hotelul Imperial, Liceul Lazăr, noua aripa a Palatului Regal etc. 

Municipalitatea se află într-o campanie de demolări pe traseul străzilor Buzeşti - Berzei pentru realizarea unei artere la baza căreia se află un pseudo-PUZ ce nu are aviz din partea MCPN. Municipalitatea nu a prezentat public vreun proiect în care să fie detaliată relaţia dintre clădirile de patrimoniu pe locul cărora se intenţionează lărgirea carosabilului şi noul bulevard.

 

Bibliografie: Mucenic, Cezara, Memoriu Istoric Imobilul din Strada Berzei NR. 34 / Stirbei Voda NR. 89, Sectorul 1, Bucuresti, studiu inedit, 2008  


 
Lucian Onea
Nr comentarii : 4
Comment
"Hai sus in avion!"
Raspunsul #3 la : 04-04-2015, 23:08:00
Imi cer iertare pentru titlu insa va rog sa ma lasati sa scriu doua randuri referitoare la cadire. Sunt dincolo de 50 de ani decand n-am mai trecut pragul acestei vile care, prin '60 si multa vreme incoace, adapostea o policlinica. Vad ca si-acum peretii vopsiti inverzui-praz pana la inca o data inaltimea mea de-atunci, inca imi miroase a spital si-mi amintesc cum mi se ridica parul pe ceafa si pe brate cand ai mei ma imbranceau pe usa stomatologiei...Parca doua, parca trei erau scaunele de tortura in incaperea rotunda din coltul cladirii, la mezanin...Mult ma speriau scarile de la intrare, azi as spune ca erau chiar majestuoase, trepte centrale, cu balustrade turnate, si alte trepte, in lateral, spre subsoluri. Mereu ma pacaleau ai mei, ducandu-ma catre intrarea de serviciu, in josul curtii, ca - vezi Doamne - mergem doar "sa luam rezultatele"... Bazaiam, exact cum bazaie orice copil, nevrozandu-i pe toti maturii asezati pe scaunele insirate de-alungul holului central iar pe ceilalti copii ingrijorandu-i subit... Nu ma linisteam decat cand ieseam ca din pusca pe poarta din fier, cu frunze, flori si lujere forjate. Scapam si eu si doctorita pe care o asemuiam unei vrajitoare, care incerca sa ma moneasca pe esafod, pe care-l ridica si cobora apasand o pedala si si scrasnind vicleana: "Hai puiut, hai sus in avion!"
Sorin
Nr comentarii : 4
Comment
Reconstrucţie
Raspunsul #2 la : 22-12-2010, 10:04:30
Foarte interesante planurile şi foarte bine păstrate. Nu s-ar putea reconstrui imobilul în altă parte, pe baza lor?
anarchytect
Nr comentarii : 4
Comment
Re:
Raspunsul #1 la : 15-12-2010, 16:39:08
adio. adio casa, adio bucuresti, adio romania.

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.