| 28-02-2011 | ştire | F. Bălteanu

Protecţia unui monument istoric - Hala Matache Măcelaru (II)

Hala Matache Măcelaru, imagine anterioară anului 1936

Hala Matache, monument istoric, se află pe un amplasament pe care municipalitatea îl doreşte eliberat pentru lărgirea Str. Berzei. De circa o lună clădirea este teoretic în conservare. Voci din primărie au făcut publice, de-a lungul timpului, diverse posibile soluţii pentru rezolvarea conflictului dintre decizia Consiliului General de lărgire a străzii şi o dezvoltare durabilă bazată pe o corectă gestiune a resursei culturale. Reprezentanţii primăriei au făcut declaraţii ce vizau: simpla demolare a monumentului istoric, demolare urmată de construirea unei copii totale sau parţiale a halei, copie care eventual ar putea include fragmente din actuala construcţie, demontarea şi remontarea pe un alt amplasament, translatarea. Deşi se lucrează intens la diverse tronsoane ale diametralei, unul aflat chiar la cîteva zeci de metri de hală, pînă în momentul de faţă municipalitatea, proprietară a construcţiei în urma exproprierilor pentru realizarea diametralei, nu a înaintat spre avizarea Ministerului Culturii o documentaţie privind intenţiile acesteia legate de viitorul monumentului istoric. 

Majoritatea intrarilor în hală au fost sigilate de Primărie pe 28 şi 29 ianuarie. Au fost exceptate însă intrarea în pescarie, din care se ajunge în spatiul central al halei, şi cea a unei berării ce ocupa un spaţiu rezultat din compartimentarea a circa 1/10 din spaţiul central. Ambele intrări sînt pe fatada posterioară. În perioada 11-16 februarie a fost blocat accesul în pescărie. Din acel moment, deşi teoretic nimeni nu mai putea intra în spaţiul principal al halei, fotografii ale interiorului acesteia realizate pe 22 şi 25 februarie arată cum stîlpii înglobaţi în zidărie, aflaţi la intersecţia volumelor centrale ale construcţiei, au fost furaţi pe o înălţime de circa 2m de la pardoseală. Între 25 şi 27 februarie au dispărut porţiuni din structura metalică a jumătăţii nordice a faţadei principale. În realitate hala nu era sigilată deoarece grilajul unui acces de pe faţada principală fusese desprins de pe perete. Hala nu beneficiază de pază din partea municipalităţii. Singura clădire ce este păzită este Mircea Vulcănescu 87. În respectiva clădire se afla un lift de care era interesat Muzeul Tehnic "D. Leonida", dar care a fost furat. După furt accesul a fost restricţionat şi primăria a pus pază. Mai jos aveţi imagini ale furtului structurii metalice a faţadei principale a Halei Matache, furt din data de 27 februarie.
Grilajul a fost sudat în timpul zilei de 28 februarie, dar seara, în interiorul halei, se putea zări o persoană colectînd materiale. Poliţia locală a încercat să determine locul prin care respectiva persoană intrase. Toate golurile ferestrelor şi uşilor erau sudate cu plasă de tip Buzău. Atunci cînd plasele lăsau spaţii, acestea nu erau mai mari de cca. 50cm2 şi se aflau în locuri dificil de abordat. Nu cunoaştem finalul acestei întîmplări, ci doar că poliţia s-a decis să aştepte persoana în faţa unui astfel de gol. Întrebată pe unde a intrat, persoana care colecta materialele, a răspuns: "prin găuri mici" şi a continuat activitatea.

Spaţiul central al Halei Matache Măcelaru a fost realizat după un acelaşi proiect în două etape, prima în 1887 (an în care au fost date în folosinţă 2/5 din acesta) şi a doua în 1899. Hala, iniţial, avea închiderea laterală de sticlă, pe structură metalică (a se vedea imaginea de epocă). La debutul anilor 1940 alcătuirea pereţilor exteriori este înlocuită cu zidăria de cărămidă vizibilă astăzi, ce înglobează stîlpii halei şi structura metalică a închiderii iniţiale. La exteriorul halei sînt adosate diverse corpuri, rezultînd o nouă imagine, cea actuală, unitară, dar în care se poate citi şi proiectul iniţial.

Faptul că structura metalică a faţadei iniţiale a fost cel puţin parţial păstrată o dovedesc recentele vandalizări, cînd ceea ce iniţial păreau a fi simple şprosuri ale ferestrelor bandou de la partea superioară a pereţilor s-au dovedit a fi elemente ale unei structuri metalice secundare cu o constituţie supradimensionată pentru rolul actual şi care se continuă în jos, în masa zidăriei. 

Alte articole pe acelaşi subiect:
Protecţia unui monument istoric - Hala Matache Măcelaru | ştire | Florin Bălteanu
Legalitatea şi oportunitatea diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei | ştire | preluare Florin Bălteanu


Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.