Revista presei august 2015

de Florin Bălteanu

2015-08-31 | B365 | Nicoleta Vieru
Lucrările la Pasajul de la Piața Sudului au întârzieri de 7 luni

Cea mai mare lucrare din fonduri europene din București are întârzieri mari, de șase până la șapte luni, conform unui anunț făcut de Sorin Oprescu, luni. Conform acordului cu autoritățile europene, lucrările ar fi trebuit să se încheie la 31 decembrie 2015, dar vor fi terminate, în cel mai bun caz, vara viitoare. Dacă termenul nu va fi respectat, cheltuielile făcute după 31 decembrie vor fi susținute de la bugetul Primăriei. Aproximativ 40% din fondurile europene alocate proiectului ar urma să fie pierdute. Primarul a anunțat că va încerca renegocierea contractului cu autoritățile europene, deoarece întârzierile au fost provocate de existența unor cabluri electrice subterane ce nu apăreau în planurile primăriei, dar și din cauza dificultății reorganizării traficului în zonă.

citeste tot articolul

2015-08-29 | Capital | Diana Zaharia
Noul Cod Fiscal: Taxele nu mai scad, ba chiar cresc!

Cea mai mare lucrare din fonduri europene din București are întârzieri mari, de șase până la șapte luni, conform unui anunț făcut de Sorin Oprescu, luni. Conform acordului cu autoritățile europene, lucrările ar fi trebuit să se încheie la 31 decembrie 2015, dar vor fi terminate, în cel mai bun caz, vara viitoare. Dacă termenul nu va fi respectat, cheltuielile făcute după 31 decembrie vor fi susținute de la bugetul Primăriei. Aproximativ 40% din fondurile europene alocate proiectului ar urma să fie pierdute. Primarul a anunțat că va încerca renegocierea contractului cu autoritățile europene, deoarece întârzierile au fost provocate de existența unor cabluri electrice subterane ce nu apăreau în planurile primăriei, dar și din cauza dificultății reorganizării traficului în zonă. [...]
Modificările vor duce la o creştere a impozitelor datorate de PFA de la cca. 26% la venit net, la cca. 40%.

citeste tot articolul

2015-08-29 | Agerpres | Daniel Popescu
Oprescu, despre o viitoare sală de concerte: Nu-mi trebuie decât un an și jumătate

"În acest moment s-a făcut făcut o lege prin care Ministerul Justiției are voie să exproprieze — și face acest lucru — toată zona aceea de 102.000 metri pătrați. Proiectul e făcut. După care se stabilește cât de mare să fie Cartierul de Justiție. După care venim și noi cu proiectul sălii. Este un proiect frumos. Și îndemnul este întotdeauna 'Lasă că rezolvăm noi!'. Asta e situația sălii respective. Nu-mi trebuie decât un an și jumătate. Restul, alte lucrări, mai ales cum sunt pe bani europeni, datorită legislației care vine de undeva din anii care au trecut și care permite ca o licitație să se repete la nesfârșit, din cauze pe care poți să ți le închipui, și dau exemplul Sălii Polivalente, Parcul Lia Manoliu, care în acest moment are un an și nouă luni, viitorii constructori luptându-se unul cu altul în justiție, iar eu așteptând o hotărâre a Justiției, deoarece vă spun foarte sincer că nu doresc să strivesc ariciul cu fundul meu", a explicat, sâmbătă, primarul general al Capitalei.

citeste tot articolul

2015-08-28 | B365 | Călin Cociș
Trecere de pietoni din București, vopsită ocolind o MAȘINĂ parcată pe zebră FOTO

„Trasarea trecerii de pietoni de la intersectia Calea Calarasi cu strada Alexandru Sihleanu nu a putut fi executata integral datorita unui autovehicol parcat neregulamentar pe trecerea de pietoni. Trecerea a fost executata in proportie de 95%, urmand ca pana in decursul acestei seri aceasta lucrare sa fie finalizata. In parbrizul masinii a fost lasata o instiintare , prin care proprietarul masinii era informat ca urmeaza a se trasa trecerea de pietoni. Cu toate acestea proprietarul masinii a impiedicat marcarea trecerii de pietoni. Conform Codului Rutier autovehiculele nu au voie sa parcheze decat cu 25 m inainte si dupa o trecere de pietoni. Masurile pentru astfel de situatii sunt atribuite Politiei Locale a Sectorului 3. In acest moment, in conformitate cu Ordonanta 195 si regula de aplicare a acesteia, coroborata cu Hotararea 9 a Inaltei Curti de Casatie ridicarea autovehiculelor este ilegala”, au declarat reprezentanții municipalității.

citeste tot articolul

2015-08-28 | Designist | 
Structurile din lemn rezultate în urma workshop-ului Camposaz dau mai multă viață urbană Brașovului

În urma workshop-ului Camposaz, ce a avut loc la Brașov între 18 și 26 iulie, au rezultat două structuri din lemn – în Piața George Enescu și pe vârful Tâmpa, ce dau mai multă viață orașului.

citeste tot articolul

2015-08-28 | HotNews | Catiușa Ivanov
VIDEO-FOTOGALERIE Proiect gigant al Primariei Bucuresti: In ce stadiu se afla lucrarile de amenajare a lacurilor Herastrau - Floreasca - Tei

Incepand de anul viitor, bucurestenii ar putea trece cu vaporasul sau cu barca din lacul Herastrau in lacul Floreasca si apoi in lacul Tei, iar cele trei lacuri vor fi legate intre ele printr-un traseu turistic ce va putea fi parcurs pe jos sau cu bicicleta. In plus, pe insula din Parcul Bordei va fi amenajata o sala de spectacole cu o capacitate de 360 de persoane, iar pe lacurile Floreasca si Tei cate un amfiteatru. Proiectul este realizat de Primaria Capitalei, iar investitia se ridica la 88 milioane lei, dintre care 23 milioane lei fonduri europene nerambursabile. Proiectul va fi terminat anul viitor, an cu alegeri locale.

citeste tot articolul

2015-08-27 | Adevărul | Ionuț Benea
Cum a învins societatea civilă Primăria Iaşi. „Teicidul“ din centrul oraşului, reparat la iniţiativa primarului Chirica, omul din spatele drujbelor

Municipalitatea ieşeană derulează în această perioadă un referendum pentru a afla opţiunea populaţiei privind replantarea teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Artizanul acestei acţiuni este primarul Mihai Chirica, cel care a instrumentat, în primă fază, masacrul ecologic. [...] . Decizia privind organizarea referendumului a venit în urma presiunii publice la care reprezentanţii Primăriei au fost supuşi ulterior masacrului, dar şi pentru a recupera din prejudiciul de imagine produs şefilor oraşului de această măsură. [...]

citeste tot articolul

2015-08-27 | Ziarul de Iași | 
Adio salcâmi, vin teii! O sută de tei argintii vor fi plantaţi pe Ştefan cel Mare

Municipalitatea va planta tei argintii pe pietonalul Ştefan cel Mare, în cazul în care ieşenii vor fi de acord cu această iniţiativă. Până pe 25 septembrie, ieşenii îşi pot exprima opţiunea completând un chestionar în acest sens, care este disponibil în centrele de cartier şi alte trei puncte suplimentare situate pe Ştefan cel Mare, în Alexandru cel Bun şi Parcul Copou.

citeste tot articolul

2015-08-26 | Deutsche Welle | Luke Dale-Harris
EU funds spent on 'brutal revamp' of Romania's Saxon churches

Across almost all the churches, conservationists are reporting the same things. They describe how traditional plaster was hacked off with power drills and replaced with cement, traditional wooden beams were sawed through with chainsaws and ancient engraved tiles deliberately smashed to make way for new, bright red factory-made tiles. Archeological surveys were either missed out completely or carried out quickly and inadequately.

citeste tot articolul

2015-08-26 | Desteptarea | Silvia Patrașcanu
“Nu mai avem ce expropia”. S-a cerut declasarea “Casei V. Alecsandri”

Situatia juridica a “Casei Vasile Alecsandri” a facut obiectul unei informari prezentate, miercuri, in fata alesilor de catre Ina Zara, secretarul general al judetului. Pe scurt, Consiliul Judetean (CJ) se pregatea sa exproprieze imobilul, când i s-a solicitat sa-si exercite dreptul de preemptiune. Situatia pare, acum, mai complicata ca oricând, iar CJ Bacau nu poate sa actioneze in niciun fel din cauza ca imobilul face obiectul unui proces. [...] “Daca instanța va declasa imobilul, nu mai avem ce expropia”, a declarat Dragos Benea. Prin urmare, CJ Bacau nu poate, acum, decât sa astepte.

citeste tot articolul

2015-08-25 | Vice | Ionuț Axinescu
Gările din București fac mirosul de urină să pară miasma zeilor

[...] Așa că am luat la pas cele cinci gări bucureștene în care circulă trenuri de persoane: Gara Obor, Gara Basarab, Gara de Nord, Gara Băneasa și Gara Titan Sud (Republica). Dacă gările sunt cartea de vizită a unui oraș, Bucureștiul n-are cu ce să se laude. [...]
Gara Obor e ca un birt de periferie [...]
Gara Basarab pare o haltă dintr-un colț uitat de lume[...]
Gara de Nord e o combinație dubioasă de parcangii, boschetari și chioșcuri [...]
Băneasa, fosta gară regală, pare azi bântuită de fantome [...]
Gara Republica, locul unde dacă te taie, te duci în boscheți [...]

citeste tot articolul

2015-08-24 | CNN | Jethro Mullen
ISIS reported to have blown up ancient temple in Palmyra

The Syrian government's Directorate-General of Antiquities and Museums is trying to find out more from people in Palmyra about the extent of the damage.
"They destroyed an incredibly important architectural structure," Abdulkarim said. "It is the first structure in the Palmyra complex to be destroyed, although they recently destroyed two Islamic shrines nearby.

citeste tot articolul

2015-08-23 | npr.org | Lauren Frayer
In Spain, Entire Villages Are Up For Sale — And They're Going Cheap

Down a track about a mile long, he arrives at the village of O Penso — which has "100 acres of land, a total of six houses, two barns and a big cattle barn that'll hold 70 cattle," he says. [...]
The asking price for the whole village: About $230,000 — negotiable. Smaller villages with less fertile land go for tens of thousands. Adkinson has one house for sale for $5,600.

citeste tot articolul

2015-08-22 | tion.ro | Bogdan Marta
Scrisoare către președintele Iohannis pentru salvarea imobilelor istorice din Timișoara

Viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu şi arhitectul şef al oraşului, Ciprian Cădariu, au transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi solicită acestuia să se implice în salvarea de la distrugere a clădirilor istorice din municipiu. Memoriul vine ca urmare a faptului că, în timp ce imobilele istorice din Timişoara se prăbuşesc, primăria are blocate milioane de euro destinate reabilitării acestor clădiri. De vină este legislaţia haotică din România.

citeste tot articolul

2015-08-22 | Digi24 | 
Acțiune de amploare, în Bistrița-Năsăud: 1.500 de voluntari au plantat zece hectare de pădure nouă

1.500 de voluntari au participat la una dintre cele mai mari campanii de împădurire din țară. Acțiunea a avut loc într-o comună din judeţul Bistriţa-Năsăud care este cunoscută drept localitatea cu cea mai mică suprafaţă împădurită din Transilvania: doar 4%.

citeste tot articolul

2015-08-21 | TVR | 
Statul Islamic a distrus cu buldozerele o mănăstire din Siria

Gruparea Statul Islamic a distrus o mănăstire din provincia Homs din centrul Siriei, într-un oraș localizat strategic și pe care jihadiștii îl controlează de la începutul acestei luni, a anunțat joi organizația Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează Reuters.

citeste tot articolul

2015-08-21 | B365 | Nicoleta Vieru
Piscine plutitoare pe Lacurile Tei și Floreasca, de la 1 mai 2016. CUM VOR ARĂTA. FOTO & VIDEO

Pe 1 mai 2016, bucureștenii vor putea face baie în piscine plutitoare pe Lacurile Tei și Floreasca. Noile amenajări vor fi realizate în cadrul unui proiect mai complex ce presupune amenajarea unui circuit turistic pietonal, cu bicicleta și pe apă în zona Lacurilor Tei și Floreasca. Proiectul va fi terminat integral anul viitor pe 1 mai, au anunțat, vineri, reprezentanții Primăriei Capitalei. Proiectul mai prevede crearea a trei peninsule prin decolmatarea celor două lacuri, construirea unei săli poli-funcționale și a unor amfiteatre plutitoare, dar și amenajarea unor porturi turistice și a peste patru kilometri de piste pentru biciclete. O secțiune din pista pentru biciclete va fi construită peste apă. Proiectul costă 88 milioane lei și este finanțat în proporție de 40% din fonduri europene și de 60% de la bugetul local.

citeste tot articolul

2015-08-21 | PMB | comunicat de presă
Primarul General a participat la conferinta de prezentare a stadiului proiectului "Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei

In acest sens, managerul de proiect, Cristina Parvulescu, a explicat ca lucrarile sunt executate in proportie de 30%: “Proiectul a fost structurat in cadrane de interventie, iar pana in acest moment au fost realizate lucrarile privind crearea celor trei peninsule si lucrarile de decolmatare si de refacere a malurilor, acestea fiind si cele mai complexe tipuri de lucrari. De asemenea se pregatesc lucrarile pentru constructia cladirii polifunctionale (lac Floreasca), pentru pasarela ciclopietonala (lac Floreasca), si ecluza (Floreasca – Tei).”

citeste tot articolul

2015-08-21 | România Curată | Marian Petru
Încă o victorie a grupurilor civice din Iași: consultare publică pentru replantarea teilor pe un important bulevard din oraș

Documentele vor fi distribuite în opt locuri: în centrele de cartier din bulevardul Poitiers, Nicolina, Alexandru cel Bun, Tătărași pe esplanada Oancea, Păcurari și în alte trei puncte suplimentare în cartierul Alexandru cel Bun, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și în Parcul Copou.
Consultarea publică se va desfășura în perioada 25 august – 25 septembrie.

citeste tot articolul

2015-08-20 | Adevărul | Costel Crangan
VIDEO Masacru ecologic în Centru. 40 de tei care au prins Primul Război Mondial sunt tăiaţi deşi sunt perfect sănătoşi

Proiectul de reabilitare a străzii Mihai Bravu din centrul oraşului Galaţi distruge identitatea istorică a zonei, prin desfiinţarea liniei de tramvai, vechi de 114 ani, şi a pavajului de la 1898. Colac peste pupăză, se taie şi arborii seculari care mărginesc artera.

citeste tot articolul

2015-08-20 | B365 | Nicoleta Vieru
Arhitectul-șef: Nu se mai face parcarea supraterană din Centrul Vechi. Primăria:Negocierile continuă

Nu se mai face parcarea supraterană cu 360 de locuri din Centrul Vechi, spune arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu. Motivul ar fi situația terenului de pe strada Nicolae Tonitza, unde ar fi trebuit construită parcarea şi care jumătate aparține Academiei Române. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun însă că municipalitatea nu a renunțat la acest proiect și că se vor întâlni săptămâna viitoare din nou cu o delegație a Academiei Române pentru a purta noi negocieri pe acestă temă.

citeste tot articolul

2015-08-20 | Adevărul | Cristina Răduţă
Cum arată locurile de joacă pentru care ADP Sector 6 a luat amendă 50.000 de lei

O bună parte a locurilor de joacă amenajate pentru micuţii din Sectorul 6 al Capitalei nu arată prea bine, motiv pentru care Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltării Urbane Sector 6 a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu 50.000 de lei.

citeste tot articolul

2015-08-19 | Agerpres | AS
Statul Islamic a distrus cu buldozerele o mănăstire din Siria

Militanți ai Statului Islamic (SI) au decapitat un reputat arheolog în orașul antic sirian Palmira și i-au atârnat trupul de o coloană într-o piață din centrul sitului istoric, a anunțat marți șeful pentru antichități al Siriei, informează Reuters.

citeste tot articolul

2015-08-19 | B365 | Nicoleta Vieru
Noi parcări subterane, la Gara de Nord, Cișmigiu, Universitate. Procedurile au început

Primăria Capitalei a demarat procedurile preliminare pentru începerea lucrărilor de construcție la trei noi parcări subterane. Acestea ar urma să fie construite pe strada Edgar Quinet (zona Universității de Arhitectură București), la Piața Walter Mărăcineanu (lângă Parcul Cișmigiu) și la Gara de Nord, sub parcul din fața gării.

citeste tot articolul

2015-08-19 | Forbes Life | Cecilia Rodriguez
Paris Will Stop All Traffic, Literally, For One Day in September

City Hall calls it “a crazy gamble, but achievable.” No motorized vehicle, with a few exceptions like ambulances, will be allowed to drive the streets. [...]
The areas without traffic include the 1st, 2nd, 3th, 4th, 5th, 6th, 7th, 10th and 11th arrondissements (neighborhoods), the Champs Élysées, Place Stalingrad, Place de la Republique, the Left Bank, the Place de la Bastille, the area around the Eiffel Tower and the Bois de Vincennes and Boulogne.
The Day Without Car is part of the city’s campaign against pollution and is in line with the European Mobility Week that will take place in Paris from September 16 to 22 as well as the major United Nations conference on the climate (COP 21) also in Paris in late November.

citeste tot articolul

2015-08-18 | B365 | Nicoleta Vieru
Demolarea Cathedral Plaza, tergiversată de Oprescu după martie 2016, în ciuda Justiției

Primăria Capitalei amână din nou luarea unei decizii în cazul Cathedral Plaza. După ce în septembrie 2013 un executor judecătoresc l-a somat pe primarul general să demoleze Cathedral Plaza, Sorin Oprescu a anunțat că va lua o decizie după ce va fi efectuată o expertiză tehnică. Abia la un an și jumătate de la această declarație, Primăria Capitalei organizează și o licitație pentru realizarea expertizei. După câteva luni însă, licitația este anulată, iar acum se lansează o a doua licitație pe aceeași temă. Durata contractului este de șase luni. Astfel, cel mai devreme, primarul general va avea pe birou o expertiză abia în martie 2016.

citeste tot articolul

2015-08-17 | Adevărul | Cristina Răduţă
Nicuşor Dan: Piedone va fi urmărit penal pentru distrugerea patrimoniului şi abuz în serviciu. Edilul Sectorului 4: Nicuşor Dan probabil e în campanie electorală

„Decizia instanţei confirmă faptul că protejarea patrimoniului se referă în special la zonele istorice în ansamblul lor, siturile monument istoric şi zonele construite protejate. Există la nivelul societăţii opinia eronată că protejarea patrimoniului istoric se reduce la protejarea imobilelor monument istoric. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a formulat plângere penală împotriva arhitectului-şef şi primarului sectorului 4 pentru distrugerea unui element de patrimoniu construit şi pentru abuz în serviciu, în cazul demolării imobilului din Bd. Regina Maria nr. 13. Acest imobil era situat într-un sit monument istoric şi într-o zonă construită protejată. Din aceste motive, legea prevede avizul Ministerului Culturii pentru demolarea clădirii, Primăria Sectorului 4 emiţând autorizaţia de demolare fără acest aviz", a anunţat Nicuşor Dan pe pagina personal de Facebook.

citeste tot articolul

2015-08-15 | tion.ro | Adrian Panduru
Sorin Grindeanu: Pierderea a 112 milioane de lei din fonduri europene ar putea baga Timișoara în faliment

„Este o atenţionare din partea ADR Vest legată de posibilitatea pierderii unor fonduri europene în valoare de 112 milioane de lei, care, ca şi procedură, vor merge pe bugetul local. Dacă e adevărat şi se va întâmpla lucrul acesta la sfârşitul anului este un efort care va duce în faliment Timişoara. Sper ca lucrurile la sfârşit de an să nu stea aşa. Sper să fie doar o atenţionare, fiindcă altfel lucrurile sunt extrem de grave”, spune Sorin Grindeanu.

citeste tot articolul

2015-08-13 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cum se face urbanism in Romania: Primaria Capitalei a aprobat construirea unor cladiri pe fasia de protectie a unui poligon de tragere din Baneasa. Ministerul de Interne cere remedierea situatiei

Ministerul Afacerilor Interne cere Primariei Capitalei sa revoce o parte dintr-un plan urbanistic zonal care ar permite edificarea unor cladiri pe fasia de protectie a unui poligon de tragere din Baneasa ce apartine Jandarmeriei Romane. In cazul in care municipalitatea nu va anula de buna voie aceasta prevedere, MAI se va adresa instantei. Planul Urbanistic Zonal la care face referire MAI a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 30 ianuarie 2014 si reglementeaza din punct de de vedere urbanistic un teritoriu urias, cuprins intre Sos. Odai, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, bd. Gheorghe Ionescu Sisesti si Sos. Bucuresti-Targoviste, respectiv 730 de hectare.
Initiatorul documentatiei de urbanism este Primaria sectorului 1. In spatele poligonului de tragere in acest PUZ sunt prevazute blocuri de 3-4 etaje.

citeste tot articolul

2015-08-13 | Agerpres | Iulia Carciog
Directorul Administrației Monumentelor: Sper ca monumentul Aripi să fie transportat la Piața Presei în jur de 25 septembrie

"Sper ca transportul la Piața Presei să fie în jurul datei de 25 septembrie. Montajul la Piața Presei va mai dura. Nu pot să spun dacă trei, cinci zile sau șase săptămâni", a afirmat joi, pentru AGERPRES, Negrei.

citeste tot articolul

2015-08-12 | Adevărul | Cezar Pădurariu
Imagini pentru insomnia capilor Primăriei Iaşi. Cum ar arăta capitala Moldovei dacă n-ar fi măcelărit teii din mijlocul oraşului

Societatea civilă din Iaşi a înregistrat o premieră în demersurile insistente, începute în februarie 2013, vizând replantarea teilor măcelăriţi la ordinul şefilor Primăriei Iaşi în centrul oraşului. O echipă complexă de specialişti a întocmit un proiect în care explică temeinic cum şi de ce trebuie replantaţi arborii-simbol.

citeste tot articolul

2015-08-11 | B365 | Nicoleta Vieru
Teren din Parcul Herăstrău, înstrăinat de ALPAB pentru o perioadă de 15 ani

Un teren de pe malul Lacului Herăstrău, situat într-una dintre cele mai aglomerate zone din parc, a fost înstrăinat de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) pe o perioadă de 15 ani. Terenul a fost închiriat de ALPAB unei firme private pentru a amenaja un parc de distracții cu o nouă Roată Mare. Noua zonă de agrement va fi deschisă publicului în această lună.

citeste tot articolul

2015-08-11 | Adevărul | Cristina Răduţă
Coşmarul de pe străzile din Bucureşti: gafele cu semne de circulaţie care pun în pericol viaţa trecătorilor

„Acum câteva zile circulam pe Bulevardul Chişinău, şi, pentru că nu se vedeau pietonii, din cauza maşinilor parcate pe prima bandă, pe trecere, era să dau peste un om. Bine că mergeam încet şi am oprit la timp că nu ştiu ce s-ar fi ales de el şi de soarta mea“, declară un taximetrist. Pe fiecare sens de mers, bucăţi din prima bandă de circulaţie de pe bulevardul Chişinău sunt blocate de maşini parcate neregulamentar, spre disperarea şoferilor care trebuie să fie foarte atenţi şi să încerce să observe din timp trecerile de pietoni „camuflate“ în spatele dubelor parcate pe marginea drumului. „Adevărul“ vă prezintă gafele din traficul bucureştean şi cum sunt puşi pietonii în pericol zi de zi.

citeste tot articolul

2015-08-10 | HotNews | Catiușa Ivanov
​​FOTOGALERIE: Deşertul din Piaţa Universitătii din Capitală: primarul Sorin Oprescu nu a înverzit zona nici la 3 ani după ce a terminat lucrările de modernizare

La inaugurarea lucrarilor de modernizare a Pietei Universitatii, in toamna anului 2012, primarul Sorin Oprescu a promis ca va planta pomi si va aduce jardiniere in "marea" de piatra si beton din zona statuilor. Si in vara anului 2013, reprezentantii municipalitatii au spus ca vor "inverzi" aceasta zona. Astfel, de la inaugurare si pana acum au trecut aproape 3 ani in care nu s-a intamplat nimic, desi jardiniere cu arbori si flori sunt puse in tot Bucurestiul, chiar si acolo unde nu este nevoie. In timpul verii, fara niciun pic de verdeata, acest loc se transforma intr-un "cuptor", insuportabil pentru cei care tranziteaza zona.

citeste tot articolul

2015-08-10 | B365 | Nicoleta Vieru
ANALIZA: Șoferii fac legea parcării, în Capitală. PROPUNERI:15 parcări subterane cu 8.827 locuri

"Politica de promovare a mai multor spații de parcare disponibile a condus la transformarea spațiilor publice, în diverse piețe, scuaruri și cercuri extinse, în spații de parcare municipale, bazate doar pe spațiul de la suprafața terenului. Efectul este de parcare gratuită nelimitată cu abuzuri agresive asupra trotuarelor, spațiilor publice și chiar a benzilor de circulație sau a celor prioritare transportului public, ocupate de mașini parcate. Accesul nerestricționat la parcare gratuită, în special în centrul orașului este un element cheie care contribuie la degradarea mediului urban și a zonelor pietonale", se precizează în raportul preliminar pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Regiunea București-Ilfov (PMUD).

citeste tot articolul

2015-08-08 | TVR | 
Casa memorială a lui Spiru Haret a dispărut. În locul ei a apărut un bloc cu 7 etaje

Arhitectul angajat să facă proiectul, basarabeanul Lilian Captari, spune că autorităţile au ştiu exact cum şi ce se va demola.
"În planurile autorizate a fost specificat clar cum se demolează, cum se intervine şi cum va arăta rezultatul final. Investitorii au cumpărat proprietatea pentru dezvoltare - nu pentru a face muzeu. Niciodată nu s-a pus problema păstrării funcţiunii şi structurii aşa cum a fost - clădirea a fost păstrată pe exterior - ba chiar este mai bine executată decât a fost vreodată. Arată impecabil şi sunt mândru că a fost posibil să se execute aşa" - ne-a răspuns arhitectul.

citeste tot articolul

2015-08-08 | TVR | 
Cei care au locuinţe în blocuri cu bulină roşie nu-şi mai pot face nicio asigurare

Mii de locuinţe din Bucureşti, Bacău, Ploieşti, Suceava sau Târgu-Mureş sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Potrivit legii care tocmai a intrat în vigoare, proprietarii lor nu-şi pot încheia poliţe obligatorii în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren până la consolidarea clădirilor. Dacă până de curând, aveau acces la asigurările facultative, acum legea îi lasă total descoperiţi.

citeste tot articolul

2015-08-07 | B365 | Nicoleta Vieru
S-a schimbat mobilierul urban în Parcul Herăstrău. CÂT A COSTAT

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București a schimbat mobilierul urban în Parcul Herăstrău. 115 bănci noi au fost montate pe aleile parcului din nordul Capitalei. ALPAB a plătit pentru noile bănci 35.000 euro. Banii au ajuns la o firmă din București, specializată în activități de consultanță pentru afaceri și management.

citeste tot articolul

2015-08-07 | HotNews | Catiușa Ivanov
Simulare video 3D. Cum va arata zona Mantuleasa daca se va construi un proiect imobiliar controversat

Desi exista tehnologia necesara pentru a face simulari 3D, georeferentiate, macar pentru proiectele foarte importante din centrul Capitalei, municipalitatea nu cere acest lucru. Proiectantii si dezvoltatorii la randul lor nu fac astfel de simulari, deoarece inseamna costuri suplimentare. In alte tari europene, atunci cand proprietarul unui teren cere voie municipalitatii sa construiasca ceva in plus fata de regulamentul de urbanism al zonei, asa cum se intampla in cazul Mantuleasa, municipalitatea isi impune mai multe conditii, iar dezbaterea pe proiect este reala, vecinilor si cetatenilor interesati prezentandu-li-se simulari foto si videio din care chiar pot intelege ceva.Utilizarea tehnologiei moderne 3D ajuta la luarea unor decizii mai bune de care sa beneficieze comunitatea pentru zeci de ani de acum inainte. Utilizarea platformelor moderne, intuitive, ce permit crearea unui context realist 3D pentru a analizea modul in care va cadea umbra la diferite momente ale zilei pe cladirile vecine, caldura pe care o va emana noua constructie, design-ul propus comparativ cu cel al cladirilor din zona, sunt tipuri de analize ce ar fi necesar a fi realizate in cazul unor astfel de proiecte.
In Bucuresti, atunci cand se aproba un astfel de proiect, municipalitatea cere doar un plan de situatie din care un om obisnuit nu intelege mare lucru, iar eventualele simulari foto se refera de cele mai multe ori doar la volumul cladirii pentru care se cere aprobare, fiind scos din context.
Astfel, cetatenii interesati si vecinii pot vedea clar si pe intelesul lor care va fi impactul vizual al noii cladiri asupra zonei si daca vor avea sau nu lumina in case, astfel incat sa participe informati la dezbaterea publica pe aceasta tema.

citeste tot articolul

2015-08-06 | Adevărul | Cristina Răduţă
Centrul comercial ce ar urma să fie construit în spatele Palatului Ştirbei nu a primit avizul de mediu. Nicuşor Dan: „E vorba de o simplă tergiversare"

Nicuşor Dan, reprezentantul Uniunii Salvaţi Bucureştiului, a explicat, pentru „Adevărul“, de ce proiectul nu a primis avizul de mediu: „Au fost trei motive. În primul rând, în timpul dezbaterii s-a cerut un aviz de trafic de la comisia din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. În proiect nu sunt prevăzute suficiente locuri de parcare. Un alt motiv a fost că nu există suficient spaţiu verde. În proiect este prevăzut cam 14%, dar este nevoie de 20%. Al treilea motiv, unul aberant din punctul meu de vedere, este că la ultimul etaj al clădirii nu trebuie să fie locuinţe. E vorba de o simplă tergiversare", a mai spus Nicuşor Dan.

citeste tot articolul

2015-08-05 | HotNews | Catiușa Ivanov
FOTOGALERIE. Cinematograful Favorit a fost transferat in administrarea Primariei sector 6 pentru a fi modernizat si transformat in centru cultural de cartier

Cinematograful Favorit a fost dat de Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF RomaniaFilm) in administrarea Primariei sectorului 6 pentru a fi modernizat si transformat in centru cultural de cartier. Anuntul a fost facut pe pagina de Facebook a grupului de Initiativa Civica Initiativa Favorit, grup de cetateni care militeaza de circa 5 ani pentru recuperarea cinematografului. Aflat in administrarea RADEF cinematograful este inchis de peste 10 ani si se afla in paragina.

citeste tot articolul

2015-08-05 | HotNews | Catiușa Ivanov
Paradoxul Bucurestiului: bani are, biciclisti are, pistele de biciclete lipsesc. De ce intarzie Primaria sa curme chinurile biciclistilor, soferilor si pietonilor

A trecut aproape un an si jumatate de cand Ministerul Mediului a dat Primariei Capitalei 10 milioane de euro pentru a face 100 de km de piste pentru biciclete, insa nici pana acum municipalitatea nu a folosit acei bani. Asta desi primarul Sorin Oprescu a promis in mai 2014 ca noile piste vor fi gata cel tarziu la sfarsitul anului 2015. Cresterea numarului de biciclisti, combinata cu lipsa pistelor, duce la tensiuni tot mai mari intre biciclisti, pietoni si soferi. Astfel, soferii trimit biciclistii pe trotuar, pietonii ii trimit pe strada, unde sunt injurati de soferi, si invers.

citeste tot articolul

2015-08-04 | România Curată | Mihai Goțiu
TULBURĂTOR: Înregistrări VIDEO cu dezastrul produs în această săptămână de ruperea barajului iazului unei mine de aur din Canada. UPDATE: Proiectant comun cu cel de la Roșia Montană!

Proiectarea barajului iazului de decantare de la mina Mount Polley, care s-a prăbușit catastrofal vara trecută, nu a ținut cont de fundația instabilă pe care a fost amplasat, un defect care s-a agravat de-a lungul multor ani, în care barajul a fost extins în mod repetat pentru a găzdui un lac tot mai mare de deșeuri toxice, se arată într-un raport independent, publicat la începutul acestui an.

citeste tot articolul

2015-08-04 | The San Francisco Globe | Colleen Annek
City Installed Spikes To Keep Homeless Away, So Artists Made It A Safe Space

If you were casually strolling through London, England, you may not even notice the new type of architecture that has many people enraged. Tucked away under building awnings, below bridges, and in other inconspicuous places that might offer a slight amount of comfort to the city's homeless, defensive or disciplinary architecture is being installed. [...]
To make the spiked area welcoming once more, Borromeo and a few collaborators brought a small mattress to the Curtain Road location on July 17, 2015, and shoved it over the spikes in clear defiance of their purpose. She and her collaborators want to send a clear message that homeless people are not just vermin to be chased away. [...]

citeste tot articolul

2015-08-04 | HotNews | Catiușa Ivanov
Brand de oras. Cum isi construiesc identitatea marile orase romanesti cu ajutorul festivalurilor culturale

La 25 de ani dupa caderea comunismului, cu o Europa in continua "micsorare" datorita libertatii de circulatie si avioanelor low-cost, cu o infrastructura mult imbunatatita, cateva orase romanesti au inceput sa mizeze pe cultura pentru a atrage turisti, bani si prestigiu. Nu sunt multe exemple, dar tendinta crescatoare. Pe langa branduri culturale arhi-cunoscute precum Festivalul George Enescu (Bucuresti), Festivalul International de Teatru (Sibiu) sau TIFF (Cluj) au aparut noi initiative ce contribuie atat la economia locala, cat si la prestigiul oraselor. Festivalul Untold din Cluj e doar ultimul exemplu consumat, iar Bacaul se pregateste de prima editie a festivalului Theaterstock - International Arts Festival. 2015 a adus si o premiera negativa, cand organizatorii au anulat a treia editie a Festivalului international de Literatura din Iasi, dupa doua experiente extraordinare.

citeste tot articolul

2015-08-03 | totb.ro | Ionuț Dulămiță
Portret de cetățean: Administratoarea timidă care a oprit o construcție incomodă

În toamna anului trecut, locatarii de pe Aleea Lunguleţu din Bucureşti s-au trezit cu lucrări de construcţie în dreptul unei căsuţe dintre blocuri. Mariana Ionescu, din blocul D14, clădirea cu nouă scări administrată de doamna Badiu, i-a întrebat pe muncitori ce căutau acolo. A aflat că în locul căsuţei urma să fie ridicată o clădire de opt etaje, despre care oamenii din zonă nu fuseseră înștiințați şi care ar fi ajuns la doar doi-trei metri de ferestrele lor, blocându-le lumina.
Doamna Ionescu i-a mobilizat pe locatarii din cele trei blocuri de 10 etaje de pe alee să caute informaţii despre constructor şi despre problemele pe care le-ar impune noua clădire. Au aflat că aceasta urma să fie ridicată într-o zonă ce permite maxim două etaje şi că, fiind foarte aproape de celelalte două blocuri, V3 şi V4, ar fi condus la supraaglomerare, pericol pentru structura de rezistenţă a blocurilor, construite în 1963, reducerea gradului de însorire şi defrişarea puţinului spaţiu verde. De altfel, copacii din jurul căsuţei au dispărut de când au început lucrările.

citeste tot articolul

2015-08-02 | Adevărul | Roxana Garaiman
Alarmă: România rămâne fără români

România este a doua ţară a lumii după Bulgaria ca ritm de scădere a populaţiei până în 2050, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite. Mai exact, potrivit ultimelor studii, România va pierde 22% din populaţie în următorii 35 de ani, adică patru milioane de locuitori.

citeste tot articolul

2015-08-02 | Gândul | Ramona Loznianu
Câteva mame din Ferentari l-au învăţat pe Marian Vanghelie că promisiunile din campania electorală trebuie respectate. Şi au o nouă ţintă: Sorin Oprescu

Iar prima problemă pe care au identificat-o mamele din Ferentari a fost parcul pe de strada Aleea Livezilor pe care primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a promis în plină campanie electorală că îl va amenaja. A adus chiar şi materialele necasare, numai că după câştigarea alegerilor, a uitat complet de promisiunea făcută. Membrele Clubului Mamelor i-au reamintit şi s-au asigurat că lucrările vor fi finalizate.
“Am luat semnături de la oamenii din zonă, în jur de 300, am făcut cerere către primărie, şi în două săptămâni au trimis muncitorii. În maxim o lună de zile au finalizat parcul şi i-au şi dat drumul. Dacă primăria doreşte să facă ceva, se rezolvă. Dacă nu, găsesc tot felul de motive”, spune Rodica care povesteşte că la început oamenii nu erau foarte încrezători, dar după ce au văzut că se poate şi că ei au puterea de a schimba lucruri în comunitatea în care trăiesc, au devenit mai “deschişi”.

citeste tot articolul

2015-08-01 | blastingnews | Cristian Petru Bretcanu
De la 31 august, e lege pentru milioane de români. Casele se vor construi foarte greu

Un proiect de lege foarte controversat şi supus dezbaterii de mai bine de o lună, stârneşte valuri printre românii din ţară şi din străinătate. Potrivit acestei legi, începând cu 31 august, orice persoană din România care doreşte să îşi construiască o casă cu parter sau cu etaj în mediul rural sau în cel urban va trebui să scoată bani în plus. Ba mai mult, dacă nu se vor angaja echipe de verificatori şi diriginţi de şantier autorizaţi, lucrările de amenjare, de construcţie ale imobilelor sau anexelor gospodăreşti vor fi sistate, iar inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii vor aplica amenzi usturătoare.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12