Revista presei decembrie 2014

de Florin Bălteanu

2014-12-30 | B365 | Nicoleta Vieru
BUCUREȘTIUL ÎN 2015: Ce lucrări de infrastructură vor fi terminate anul viitor

Două mari pasaje rutiere vor deveni funcționale în 2015, unul subteran și altul suprateran. Un alt pasaj subteran, intrat în reabilitare de câțiva ani, va fi terminat, iar mari bulevarde ale Capitalei vor căpăta o nouă față în urma unor ample lucrări de reabilitare. În 2014, Primăria Capitalei a finalizat lucrările la Pasajul Mihai Bravu, a construit Academia de Tenis din Complexul Sportiv "Lia Manoliu" și a reabilitat Calea Victoriei prin amenajarea unei noi benzi pentru biciclete și reducerea traficului rutier de la patru la două benzi. Tot în 2014, au fost demarate lucrările la pasajul subteran de la Piața Sudului, proiect realizta cu fonduri europene.

citeste tot articolul

2014-12-29 | România Curată | 
Aradul se revoltă. Mii de persoane s-au coalizat pentru a opri transformarea Parcului Eminescu în parcare subterană

Grupul de pe Facebook ”Salvați Parcul Eminescu” a adunat peste 3.000 de aprecieri în două zile, iar petiția lansată duminică noaptea a strâns peste 600 de semnături în prima zi. Inițiatorii grupului sunt cetățeni revoltați că Primăria Arad a lansat pe 16 decembrie licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate referitor la transformarea Parcului Eminescu în parcare subterană. În anunțul de mobilizare de pe Facebook, asumat și de mai multe ONG-uri din Arad, se arată că pentru salvarea parcului se vor organiza diferite acțiuni, evenimente și proteste.

citeste tot articolul

2014-12-28 | realitatea.md | 
Iurie Leancă a găsit arhitectul-șef al Moldovei

Un tânăr moldovean, care îşi face studiile de masterat în arhitectură la Harvard, SUA, a obținut Premiul Special al Prim-ministrului în exerciţiu, Iurie Leancă. Premiul a fost înmânat la Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova, unde au fost oferite, în total, 29 de premii pentru cei mai buni moldoveni care îşi fac studiile peste hotare.

citeste tot articolul

2014-12-28 | România Curată | Catiuşa Ivanov
Nicușor Dan: ”În ianuarie, cel târziu în februarie, vom începe să strângem semnături pentru un partid politic”

Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, unul dintre cele mai active ONG-uri din Capitală, e decis să continue implicare la nivel politic, inclusiv prin înființarea unui partid nou. Într-un interviu acordat pentru România Curată, Nicușor Dan vorbește despre acțiunile asociației pe care o conduce în 2014, despre ce trebuie să facă Ministerul Culturii pentru a opri demolarea clădirilor de patrimoniu, despre implicarea civică și stoparea abuzurilor autorităților, dar și despre demersurile pe care le va înteprinde pentru formarea noului partid.

citeste tot articolul

2014-12-28 | PMB | comunicat de presă
Măsuri dispuse de Viceprimarul Capitalei, Dan Darabonț în cadrul Comandamentului de Iarnă

Totodata, avand in vedere ca prognoza meteo anunta si scaderea semnificativa a temperaturilor, viceprimarul Darabont a mai solicitat ca angajatii DGASMB, cu ajutorul echipajelor Politiei Locale, sa ajute oamenii strazii sa ajunga in adaposturile Municipalitatii, unde li se asigura cazare, hrana si imbracaminte groasa. In aceasta seara, la ora 20.00, in cele doua centre sociale ale Primariei Capitalei erau cazate 367 de persoane, 240 in Complexul integrat de servicii sociale din Theodor Pallady si 127 in centrul de la Berceni. In total, DGASMB dispune de o capacitate de cazare de 1100 de locuri. [...] Reamintim ca Primaria Capitalei a pus la dispozitia bucurestenilor numarul de tel. gratuit 0800.800.868 - pentru orice sesizari avarii la reteaua de apa, canalizare, distributie de agent termic si iluminat public etc.

citeste tot articolul

2014-12-25 | Evenimentul Zilei | Ionel Stoica
EXCLUSIV. Cum l-a băgat fudulia la închisoare pe un director din Primăria Capitalei. Soţia i-a reproşat achiziţiile de firmă: „Dacă ai sărit ca boul din Loius Vouiton..." / INTERCEPTĂRI

Dumitru a fost acuzat că a primit, în ultimii 5 ani, mai multe foloase necuvenite – lucrări de renovare/amenajare la imobile, bunuri electrocasnice- de la reprezentanții Tehnologica Radion, firmă care avea mai multe contracte cu Primăria Capitalei.

citeste tot articolul

2014-12-23 | Adevărul | Florin Jbanca
Cum a dispărut conacul Krupenschi, monument de patrimoniu vechi de trei secole, în trei ore

Bogdan Vieru, care la acea dată avea 15 ani, şi-a recunoscut vina în faţa anchetatorilor şi le-a relatat acestora cum s-au desfăşurat lucrurile în ziua de 3 iunie 2011. Acesta a declarat că împreună cu un coleg a stabilit să chiulească de la cea de-a treia oră de curs, cei doi oprindu-se apoi în apropierea conacului, unde au fumat câte o ţigară.

citeste tot articolul

2014-12-23 | Digi24 | Caterina Ledrer
Creditarea pentru faţadele istorice, ilegală. Ministerul Finanţelor spune că primăriile nu pot acorda credite

Programul este oricum blocat, pentru că Ministerul Finanţelor a transmis autorităţilor locale că această creditare nu este legală.

citeste tot articolul

2014-12-22 | Agerpres | comunicat de presă
ONG-uri Cluj-Napoca [își exprimă îngrijorarea față de intenția Primăriei Cluj Napoca de a acorda beneficii fiscale din bani publici unor clădiri declarate ca fiind verzi în baza unei scheme de verificare superficiale]

Mai mult, în urma unor analize riguroase a schemelor internaționale am concluzionat că acest audit este ușor de aplicat oricărei clădiri comerciale, industriale ori instituții publice indiferent de nivelul de performanță energetică, de la o simplă baracă până la cea mai sofisticată clădire de birouri fiind considerată o lecție de clasă primară în sustenabilitate pentru managerii de clădiri, dar nu o riguroasă evaluare a performanței energetice și sustenabile.

citeste tot articolul

2014-12-22 | Ziua de Cluj | Ioana Pîrlea
Viitorul Clujului: PUG aprobat, strategie de dezvoltare amânată pentru 2015

După cinci ani în care s-a lucrat pentru realizarea, aprobarea şi punerea în vigoare a noului Plan Urbanistic General (PUG), lucrurile par să intre, în sfârşit, în linie dreaptă. Documentul a primit aviz favorabil şi din partea consilierilor locali. Pe de altă parte, votarea strategiei de dezvoltare a Clujului a fost amânată pentru 2015.

citeste tot articolul

2014-12-22 | Monitorul de Cluj | Gabriela Dragotă
După cinci ani, Cluj-Napoca are Plan Urbanistic General nou

Cu 17 voturi pentru și șase abțineri, proiectul de hotărâre privind noul PUG al municipiului a fost votat de consilierii locali în ședința extraordinară de luni. După discuții despre nemulțumirile unor proprietari de terenuri care au durat mai bine de o oră, proiectul de hotărâre a fost votat. Deși inițial s-a pus problema amânării votului pentru anul viitor, la finalul discuțiilor a fost luată decizia ca proiectul să fie votat, în caz contrar orașul ar fi intrat în blocaj. “Dacă nu aprobăm PUG-ul, nu putem emite din 1 ianuarie nici măcar un certificat de urbanism. Nu trebuie să blocăm orașul”, a declarat primarul Emil Boc.

citeste tot articolul

2014-12-21 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Mădălin Dumitru, fostul șef al Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, a continuat să administreze cele doua firme pe care le avea și după ce a fost numit în aceasta funcție, iar aceste societăți au încheiat contracte cu constructorii care fac lucrări pentru municipalitate. Printre șpaga primită se numară un Mercedes ML, un BMW X6 și un vas de WC, potrivit procurorilor

[...] Astfel, Madalin Dumitru ar fi primit spaga: lucrari de renovare/amenajare la imobilele proprietate personala sau la imobilele detinute pe numele rudelor, materialele aferente derularii lucrarilor, bunuri electrocasnice - un frigider si un aragaz, un Mercedes ML si un BMW X6, potrivit procurorilor. [...]

citeste tot articolul

2014-12-19 | Liget Budapes | comunicat de presă
Final results

This February the Museum of Fine Arts and City Park Property Development Zrt. announced an open, international competition for the design of the five buildings to be built in City Park, the location of the biggest ongoing museum development project in Europe. Of the more than 470 designs submitted by the end of May 2014 deadline, 17 were selected for the second round and were evaluated by an 11-member jury of Hungarian and foreign museum and architectural professionals to find the winning designs and award-winners for the buildings-to-be of the Museum of Ethnography, the House of Hungarian Music, as well as the FotoMuzeum Budapest and the Hungarian House of Architecture.

citeste tot articolul

2014-12-18 | Adevărul | Dorin Timonea
Acţiunile Gabriel Resources, finanţatorul proiectului Roşia Montană, la minim istoric pe Bursa din Toronto

Acţiunile companiei Gabriel Resources, finanţatorul proiectului minier privat de la Roşia Montană, s-au prăbuşit pe bursa din Toronto, ajungând la cel mai mic nivel de când se tranzacţionează, din anul 2000. Cea mai mică valoare a fost înregistrată în 16 decembrie 2014 şi a fost de doar 0,25 de dolari canadieni pentru o acţiune. Miercuri, 17 decembrie, valoarea unui acţiuni a crescut la 0,355 dolari, dar rămâne în continuare la un preţ foarte scăzut. În aceste condiţii capitalizarea bursieră a companiei miniere este de 136 milioane de dolari canadieni. Pe parcursul anului 2014, o acţiune Gabriel Resources a fluctuat între 0,90 de dolari şi 1,20 dolari. Valoarea a început să scadă constant din luna octombrie, pentru ca după 4 decembrie să se prăbuşească la minimul istoric din perioada 2000 – 2014. Acţiunile companiei au mai fost tranzacţionale la 1 dolar în 2008, dar cotaţia a crescut ulterior. Maximul istoric a fost înregistrat în iunie 2010, când o acţiune Gabriel se tranzacţiona la valoarea de 8,60 de dolari canadieni. Cea mai drastică evoluţie negativă a avut loc în prima parte a anului 2012, când o unitate a scăzut de la 6,11 dolari, până la 1,36 dolari în decurs de trei luni.

citeste tot articolul

2014-12-18 | Agerpres | Coaliţia Natura 2000 România
Scrisoare deschisă către MMSC: Exploatarea minereurilor auro-argintifere de la Certej

Proiectul Exploatarea minereurilor auro-argintifere din perimetrul Certej, Hunedoara este implementat de SC Deva Gold SA şi a început să se deruleze pe un amplasament de 108,7 hectare în interiorul sitului Natura20000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi, arie naturală protejată de importanţă comunitară, inclusă în reţeaua ecologică europeană Natura2000. Proiectul de exploatare a minereurilor este prevăzut a se desfăşura pe o perioadă estimativă de 16 ani, urmând a se folosi 1653 tone pe an de cianură de sodiu, pentru procesarea a aproximativ 45 de tone de minereu, cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă.

citeste tot articolul

2014-12-18 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat rectificarea negativa de 720 milioane lei din bugetul Primariei Capitalei. Se taie 83 milioane lei de la subventia pentru caldura si circa 370 milioane lei de la proiectele de investitii. Vezi ce strazi si pasaje raman fara bani

​Bugetul Primariei Capitalei a fost rectificat in minus cu 720 milioane de lei, ajungand de la 4,7 miliarde la aproape 4 miliarde lei, potrivit unei hotarari aprobate joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Gaura din buget este cauzata de scaderea cu aproape 400 milioane lei a sumelor venite din cotele si sumele defalcate din impozitul pe venit acolacte de la Guvern, dar si din cauza scaderii sumelor incasate de municipalitate din inchirieri si concesiuni.

citeste tot articolul

2014-12-18 | B365 | Amalia Bălăbăneanu
RATB, amendată de RAR. Sindicalist RATB: Sistemele de frânare sunt legate cu sârmă!

Registrul Auto Român (RAR) a sancţionat Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), în urma controalelor efectuate în depourile şi autobazele Regiei. Sindicaliştii s-au plâns în nenumărate rânduri şi au atras atenţia că vehiculele din parcul RATB reprezintă un pericol public, pentru că nu au piese de schimb care să le asigure o bună funcţionare în trafic. Potrivit liderilor de sindicat ai RATB, şoferii "conduc cu frica în sân", în contextul în care sunt şi probleme la sistemele de frânare.

citeste tot articolul

2014-12-18 | Adevărul | Cristina Răduţă
Bucureştenii evacuaţi de pe strada Vulturilor pichetează sediul Primăriei Capitalei. Oamenii cer locuinţe

„De mai bine de trei luni, peste 60 de persoane protestează în stradă, locuind în adăposturi improvizate. Comunitatea din Vulturilor, 50 a fost evacuată pe 15 septembrie 2014 şi, de atunci, autorităţile publice nu şi-au îndeplinit mandatul public şi nu au soluţionat dosarele aflate în procesare la Administraţia Fondului Imobiliar. Pe timpul nopţii temperaturile scad sub zero grade, iar aceşti oameni nu au altă sursă de încălzire în afara focului pe care îl fac în stradă. Deşi a fost depusă o solicitare de audienţă semnată de 50 de organizaţii non-guvernamentale şi a fost organizat un miting de protest, niciunul dintre cei doi primari vizaţi de această problemă (primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă şi primarul General, Sorin Oprescu) nu au răspuns solicitării noastre“, anunţă reprezentanţii unor ONG-uri.

citeste tot articolul

2014-12-17 | B365 | Amalia Bălăbăneanu
3 trenuri noi de metrou CAF S-AU DEFECTAT în doar două ore

Potrivit informării AFER privind accidentele, incidentele şi perturbaţiile majore din activitatea de transport feroviar, patru trenuri de metrou s-au defectat pe 10 şi 12 decembrie. Din cele patru trenuri, trei s-au defectat într-o singură zi, pe 12 decembrie 2014, la ore de vârf, şi sunt produse de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF). Trenurile CAF au fost puse în funcţiune începând cu data de 9 iulie 2014.

citeste tot articolul

2014-12-17 | Mediafax | Diana Pârvulescu
Bugetul Ministerului Culturii, avizat favorabil în comisiile pentru cultură, cu o suplimentare de 200 milioane de lei

Bugetul pe 2015 al Ministerului Culturii, de 572.164.000 de lei, a primit aviz favorabil, miercuri, în comisiile pentru cultură din Parlament, cu o suplimentare de aproximativ 200 de milioane de lei, potrivit preşedintelui Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu.

citeste tot articolul

2014-12-15 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Robert Negoiță explică de ce a pus celebrele borduri roșii, supraînalțate, de-a lungul marilor bulevarde din sector: Îi vom împiedica pe șoferii care parcau pe spațiul verde să o mai facă de acum înainte

Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a explicat pe pagina de Facebook de ce a pus celebrele borduri (diafragme) rosii, suprainaltate, de-a lungul marilor bulevarde din sector. Edilul spune ca era nevoie de aceasta investitie deoarece bordurile vechi erau degradate, lasand noroiul din zona cu spatiu verde sa se scurga pe sosea. In plus, diafragmele noi, mai inalte, vor impiedica soferii sa parcheze pe spatiile verzi, mai spune Negoita, care nu a precizat insa cati bani se cheltuiesc in acest scop.

citeste tot articolul

2014-12-15 | B365 | Nicoleta Vieru
Primăria vrea să elimine traficul din zona centrală prin crearea unui nou inel de circulație-TRASEUL

Inelul central va fi realizat pe străzile deja existente prin implementarea unui sistem de sensuri unice. Potrivit lui Ion Dedu, inelul central va avea următorul traseu: Buzești-Berzei, viitoarea extindere de la Podul Hasdeu cu tunelul pe sub zona Palatului Parlamentului - Calea 13 septembrie cu strada Izvor - Bd. Libertății - Piața Coșbuc - strada Mitropolit Nifon - strada 11 iunie (care se vor face cu sens unic) - străzile din zona Șerban Vodă - Lânăriei - Bd. Mărășești - Nerva Traian - străzile din zona Traian - Bd. Dacia și strada Mihai Eminescu - Mircea Vulcănescu în contrapartidă cu Grivița ( Calea Griviței sens unic, M. Vulcănescu sens unic în direcția opusă) - Buzești - Berzei.
Bulevardele și străzile mai largi vor rămâne cu două sensuri, în timp ce pe străzile înguste se va introduce sens unic. Parctic se vor grupa câte doi străzi, una cu sens unic într-o direcție, iar cealaltă cu sens unic în direcția opusă.

citeste tot articolul

2014-12-13 | Capital | Răzvan Amariei
Demolările ilegale, miză de sute de milioane de euro

Criza de terenuri din zonele centrale ale Capitalei transformă tot mai multe monumente istorice în moloz. În locul lor, apar clădiri de birouri, mai puţin interesante, dar mult mai profitabile.

citeste tot articolul

2014-12-12 | HotNews | Victor Cozmei
Pista de biciclete de pe Calea Victoriei, transformata in parcare de lux langa un hotel de 5 stele: "Daca se poate sa indoiti mai mult stalpisorul, sotul nu crede ca incape BMW-ul"

In dreptul parcarii amenajate din fata hotelului Hilton si a Ateneului Roman, proaspat inaugurata pista de biciclete de pe Calea Victoriei era ocupata cu masini parcate ilegal.

citeste tot articolul

2014-12-11 | Active Watch | 
București - Lansarea Raportului de audit al accesibilității spațiului public urban

Asociația ActiveWatch, Fundația Motivation și Fundația Light into Europe au lansat azi, 11 decembrie 2014, la București, Raportul de audit al accesibilității spațiului public urban realizat pentru orașele Arad, București și Râmnicu Vâlcea. Raportul vine în întâmpinarea demersurilor autorităților publice din România care nu mai târziu de 2015 trebuie să elaboreze Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

citeste tot articolul

2014-12-11 | România Curată | 
Cazurile de corupție, presiune politică și ignorare a hotărârilor judecătorești semnalate Comisiei Europene de Nicușor Dan

Delegația Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) s-a întâlnit cu reprezentanții organizatiilor neguvernamentale din Romania, ocazie cu care Asociația Salvati Bucurestiul a înmânat membrilor delegației documente despre mai multe cazuri, prezentate de-a lungul anului și de romaniacurata.ro, care exemplifică derapaje de la statul de drept în România. Este vorba despre: i) hotarari judecatoresti nerespectate de catre autoritatile locale; ii) nefunctionarea institutiilor de control: Inspectoratul de Stat in Constructii, Prefectul, Parchetul; iii) hotarari ale instantelor judecatoresti cu suspiciuni de coruptie sau de presiune politică.

citeste tot articolul

2014-12-11 | HotNews | Catiuşa Ivanov
De ce nu are Bucureștiul clădiri noi emblematice

In ultimii ani, cele mai mari proiecte publice demarate de Primaria Capitalei - reamenajarea bd-ului Magheru, reamenajarea Caii Victoriei, Sala Polivalenta, reconstructia patinoarului Flamaropol, Academia de Tenis, Spitalul Gomoiu, Spitalul Foisor - au fost facute fara concurs de arhitectura. Primaria a facut doar licitatie pentru desemnarea constructorului care face la pachet si solutia de arhitectura, iar castigatoare a fost desemnata oferta cu pretul cel mai scazut. In majoritatea cazurilor nici macar nu se cunoaste arhitectul sau biroul de arhitectura care s-a asociat cu constructorul si face proiectul. Specialistii in domeniu sunt de parere ca acest lucru explica de ce Bucurestiul nu are cladiri publice de o calitate arhitecturala exceptionala, majoritatea fiind catalogate drept "urate".

citeste tot articolul

2014-12-11 | Primăria municipiului Chișinău | comunicat de presă
Aprobarea Registrului monumentelor istorice de categorie locală

Consiliul municipal Chişinău a aprobat, în ultima şedinţă, Registrul monumentelor istorice de categorie locală din municipiu. De asemenea, au fost aprobate reglementările privind criteriile de evaluare, utilizare şi protejare a patrimoniului cultural construit de categorie locală. [...] În acelaşi timp, Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău va înregistra în Registrul bunurilor imobile informaţia privind statutul imobilelor incluse în Registrul monumentelor istorice de categorie locală.

citeste tot articolul

2014-12-11 | Ministerul Culturii | comunicat de presă
Ministerul Culturii a lansat competiția Capitală europeană a culturii pentru anul 2021

Astfel, orașele care doresc să obțină titlul de Capitală europeană a culturii vor avea la dispoziție zece luni de pregătire a candidaturii, urmând ca acestea să-și trimită dosarele la Ministerul Culturii până la data de 10 octombrie 2015, conform apelului pentru depunerea candidaturilor. Pe 16 februarie 2015 va fi organizată o sesiune de informare, cu participarea Comisiei Europene, a cărei misiune este de a răspunde întrebărilor adresate de reprezentanții orașelor și de a prezenta criteriile de selecție. După expirarea termenului de depunere a candidaturilor (10 Octombrie 2015), vor avea loc două întâlniri ale juriului: de pre-selecție și de selecție, selecția finală urmând să fie organizată în jurul lunii august 2016. După stabilirea unei liste restrânse a oraşelor, juriul european va efectua vizite la fața locului, iar desemnarea formală a orașului câștigător se va face până la sfârșitul anului 2016.

citeste tot articolul

2014-12-11 | B365 | Nicoleta Vieru
Se conturează un nou pasaj suprateran în București. Când va fi gata

Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu prinde contur. Aproate toate picioarele de pod au fost ridicate, iar acum se lucrează la construirea rampelor pasajului. Proiectul a fost demarat în martie 2010 și ar fi trebuit încheiat la sfârșitul anului 2012. Lucrarea a fost însă blocată aproximativ patru ani din cauza exproprierilor. Reprezentanții Primăriei Capitalei anunță acum un nou termen de finalizare al proiectului. "Dacă lucrurile merg bine" noul pasaj va fi gata la sfârșitul anului viitor.

citeste tot articolul

2014-12-11 | Adevărul | Ionela Stănilă
Clădire de coşmar. Monument istoric din vremea lui Carol I, ajuns ruşinea oraşului

Unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Călăraşi, cândva o mândrie a oraşului, s-a transformat în cea mai urâtă clădire. Indolenţa autorităţilor şi vitregiile naturii au făcut din Poşta Veche o ruină. Imobilul s-a dărâmat cărămidă cu cărămidă.

citeste tot articolul

2014-12-11 | timopolis.ro | Bogdan Piticariu
Fabrica de Ciorapi, încă o cauză pierdută a industriei timişorene

Timişorenii care au trecut recent pe strada Mihai Kolgălniceanu au observat cum clădirea principală a fostei Fabrici de Ciorapi Timişoara a dispărut, rămânând în loc un singur perete, cel frontal, cu celebrul basorelief al ţesătoarei. Aici se va construi un hypermarket, deşi e greu de imaginat cum va integra viitoarea clădire ce a mai rămas din fabrică. Deşi i se cere de ani de zile să declare clădirea monument istoric, protejând-o în acest fel de demolare, Ministerul Culturii a avut, se pare, alte priorităţi. Mai mult, un proces iniţiat pe această temă a fost pierdut prin neprezentare.

citeste tot articolul

2014-12-10 | B365 | Nicoleta Vieru
Noul PUG al Capitalei: Zonă Protejată Unică, sursă de câștig pentru Primăria Capitalei

"Va fi o singură zonă protejată, cu UTR-uri diferite (n.r. Unitate Teritorială de Referință) și reglementări diferite. Nu va mai fi pe bucăți ca acum. Pe anumite zone nu se vor mai putea face modficări niciodată. Cine va construi în zonă protejată va trebui să își asume că nu se mai poate modifica reglementarea stabilită în PUG", a explicat Tiberiu Florescu, coordonatorul proiectului de elaborare a noului PUG.

citeste tot articolul

2014-12-08 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Primarul sectorului 1 cere Consiliului General sa abroge hotararea prin care s-a aprobat construirea unor blocuri de trei etaje pe Soseaua Kiseleff, pe un spatiu verde unde se afla o copie a gradinilor din Versailles

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 al Capitalei, cere Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) sa abroge Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A, unde se afla in prezent o copie in miniatura a gradinilor din Versailles. Chiliman si Consiliul Local sectorului 1 au facut deocamdata plangere prealabila, iar daca situatia nu se rezolva, urmatorul pas este inceperea unei actiuni in instanta. Chiliman cere abrogarea acestei hotarari pe motiv ca o parte din terenul pe care s-au apropbat blocurile de trei etaje este spatiu verde, iar legea interzice construirea pe spatiile verzi, lucru sesizat atat de presa cat si de societatea civila inainte de aprobarea PUD-ului de catre CGMB.

citeste tot articolul

2014-12-05 | B365 | Nicoleta Vieru
Cum dispar 7 hectare din Herăstrău: Tunul imobiliar care ne lasă fără o bucată din parc. DOCUMENTE

Șapte hectare din Parcul Herăstrău s-ar putea transforma din spațiu verde în hoteluri și terase. În 2003, terenul de pe malul lacului Herăstrău a fost vândut de Biroul de Turism şi Tineret (BTT) firmei Domino 94 Impex, în spatele căreia s-ar afla controversatul om de afaceri Bartolomeu Finiş. BTT nu era proprietar al terenului, ci doar administrator, terenul fiind primit în folosință gratuită de la Primăria Municipiului București pentru desfășurarea de activități sportive și pentru tineret. Cu toate acestea, BTT a primit de la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), condus de Crin Antonescu, un Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra celor 7 ha de teren.

citeste tot articolul

2014-12-04 | Grupul de Inițiativă Civică "Lacul Tei" | comunicat de presă
Instituția A.L.P.A.B. dată în judecată de către cetățenii din Lacul Tei

Grupul de Initiaţivă Civică Lacul Tei a depus pe 27.11.2014, trei plângeri la Tribunalul București pentru a solicită instanței să ia măsuri cu privire la refuzul tacit al institutiei A.L.P.A.B. de a face publice informaţii de interes pentru comunitate privind Parcul Circului. Este primul demers de acest tip întreprins de cetăţenii din cartierul Lacul Tei.

citeste tot articolul

2014-12-04 | B365 | Nicoleta Vieru
Au început lucrările pentru amplasarea monumentului "Aripi" în Piața Presei - lucrare de 100 de tone

Au fost demarate lucrările pentru amplasarea monumentului "Aripi" în Piața Presei Libere din București. Monumentul, format din trei aripi din oțel inoxidabil, cântărește 102 tone și are o înălțime de 24 de metri. Lucrarea va fi amplasată pe un soclu acoperit cu granit de culoare roșie, cu o înălțime de 6 metri. Prin comparație, Arcul de Triumf are o înălțime de 27 de metri. Lucrările de amplasare a monumentului "Aripi" în Piața Presei Libere vor costa un milion de euro.

citeste tot articolul

2014-12-03 | B365 | Nicoleta Vieru
Primăria Capitalei a modificat din nou proiectul intrării A3 în București. CUM VA ARĂTA

"La Fabrica de Glucoză am schimbat puțin pentru că erau prea scumpe exproprierile. Primăria nu are atâţia bani. Așa că mă duc și mă sui pe piloni, deasupra. Nu mai lărgesc strada la sol, ci fac pasaj suprateran. De la strada Petricani se urcă pe piloni și coboară abia în Calea Floreasca. La intersecţia cu Barbu Văcărescu vor fi construite rampe de urcare şi de coborâre de pe pasaj. Va fi un pasaj suprateran pe deasupra Şos. Fabrica de Glucoză. Acum se lucrează la proiect", declara la începutul lunii martie, primarul general într-un interviu acordat B365.ro.

citeste tot articolul

2014-12-03 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Vecinii care vor demolarea blocului construit de Marius Locic și Valeriu Stoica în Cotroceni au obținut rejudecarea procesului, după ce pierduseră în prima instanță

Asociatia Savati Bucurestiul sustine ca autorizatia de construire emisa de Primaria sector 5 este ilegala din urmatoarele motive:
- prin Hotararea Consiliului General nr. 232/2005 s-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru str. Carol Davila 32-34A si pentru str. Carol Davila 21A - str. Toma Ionescu nr. 4, beneficiar fiind Marius Locic. PUZ-ul prevedea o inaltime maxima de P+4 etaje, un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de 2,5 si un Procent de Ocupare al Terenului (POT) de 55%.
- acest PUZ a fost modificat printr-un altul aprobat prin Hotararea Consiliului General nr. 44/2009. Prin noul PUZ se marea CUT de la 2,5 la 3,2 si suprafata de ocupare a terenului de la 55% la 70%. Pe suprafata ramasa de 30% prevedea spatiu verde. Beneficiarul PUZ era in continuare Marius Locic.
- in baza ultimului PUZ a fost emisa autorizatia de construire nr. 611-D din 13.10.2009 de catre Primarul Sectorului 5. Beneficiari: Valeriu Stoica, Cristiana Salomie si firma Euro Grup Intertrade SRL (apartinand lui Marius Locic). Autorizatia prevede doua etaje mai mult decat prevede PUZ-ul zonei, prevede ocuparea la sol a 90% din teren fata de 70% cat prevedea ultimul PUZ aprobat, nu are aviz PSI desi este vecin cu o benzinarie. Pe 16 octombrie 2009 expira competenta Primarului Sectorului 5 de a emite autorizatii de construire in zone construite protejate, aceasta trecand la Primaria Capitalei. Pe ultima suta de metri, Primarul Sectorului 5 s-a grabit sa rezolve solicitarea de fata, eliberand autorizatia pe 13 octombrie 2009.
- pe 8 octombrie 2011 Primarul Sectorului 5 semneaza in mod ilegal prelungirea autorizatiei de construire. Prelungirea ar fi putut fi facuta doar in primul an dupa emiterea autorizatiei, adica pana pe 13 octombrie 2010.

citeste tot articolul

2014-12-02 | B365 | Nicoleta Vieru
Linia de tramvai de pe Barbu Văcărescu va fi mutată. Sens unic pe Floreasca. Când încep lucrările?

Bulevardul Barbu Văcărescu va fi reconfigurat. Linia de tramvai va fi mutată de pe centru pe margine, lângă trotuar, iar întreg bulevardul va fi reabilitat. Mai mult, municipalitatea va introduce sens unic pe segmentul cuprins între intersecția cu Bd. Lacul Tei și Șos. Pipera. Sens unic va fi introdus și pe Calea Floreasca. În acest moment, se lucrează la studiul de fezabilitate, iar reprezentanții Primăriei Capitalei spun că lucrările ar putea începe la sfârșitul anului viitor.

citeste tot articolul

2014-12-02 | Adevărul | Cristina Răduţă
Bucureştenii, din nou în pericol să rămână fără apă caldă şi căldură. Ultimul avertisment al sindicaliştilor: „Într-o lună pică RADET-ul“

Bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi caldură din ianuarie, după ce Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti riscă să aibă din nou conturile blocate integral, au avertizat reprezentanţii Sindicatului Liber Independent din RADET. Aceştia susţin că ar fi trebuit, potrivit unei hotărâri a Curţii de Conturi, ca de ieri, 1 decembrie, conturile regiei să fie blocate 100%, însă s-a ajuns la o mică amânare.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12