Revista presei ianuarie 2013

de Florin Bălteanu

2013-02-24 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Oprescu vrea să angajeze avocați în cazul pasajului Mihai Bravu-Splaiul Unirii. Omul de afaceri Nelu Iordache a lăsat lucrarea în aer

Contractul de proiectare și execuție a pasajului a fost reziliat de Primăria Capitalei după ce muncitorii nu au mai fost văzuți luni de zile pe șantier, ziarul Evenimentul Zilei a relatat cum a fost schimbat proiectul pe ascuns și costul pasajului a fost umflat, iar omul de afaceri care deține firma Romstrade, Nelu Iordache, -cea care trebuia să facă lucrarea, a fost reținut de DNA într-un dosar în care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Astfel, contractul privind construcția pasajului a fost reziliat anticipat de Primăria Capitalei, iar acum Municipalitatea vrea să se constituie parte în dosarul în care i s-a cerut insolvența societății Romstrade.

citeste tot articolul

2013-01-30 | Ziarul Financiar | Liviu Dadacus
Prezenţa presei, limitată la dezbaterile pe buget; discuţiile pot fi urmărite pe site

Membrii Comisiilor de buget-finanţe au decis, miercuri, prin vot, ca prezenţa presei la dezbaterile bugetului pe anul 2013 să fie limitată la o oră pe zi - 30 de minute dimineaţă şi 30 de minute după-amiază, toate discuţiile putând fi urmărite pe site-ul Camerei Deputaţilor. [...] Ruşanu [n.r. Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor] şi-a motivat propunerea prin faptul că parlamentarii stau "înghesuiţi" în sala de şedinţă şi că, pe de altă parte, oricum dezbaterile sunt transmise integral pe site-ul Camerei Deputaţilor.

citeste tot articolul

2013-01-30 | TVR News | 
La Iaşi s-a demolat Turnul de Apă al fabricii Nicolina, vechi de 120 de ani

Turnul de apă al fostei fabrici a fost pus la pământ în câteva secunde, marţi, printr-o explozie controlată. Detonarea construcţiei a avut loc în condiţiile în care anul trecut, conservarea celor două clădiri de secol nouăsprezece, a Turnului şi a Sălii de Compresoare, a fost una dintre condiţiile negociate de către primărie şi noul proprietar, o firmă din Cipru. Singura cale pentru salvarea clădirilor era clasarea lor, adică introducerea pe lista Monumentelor Istorice. Direcţia de Cultură Iaşi a început, încă din 2007, demersurile necesare, dar totul a fost în zadar. Ministerul Culturii a solicitat ca unul dintre proprietarii fabricii să trimită o adresă oficială prin care să ceară clasarea.

citeste tot articolul

2013-01-30 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Transformarea Bucurestiului: cum s-au demolat casele istorice de pe Strada George Enescu pentru a face loc blocurilor moderne de noua etaje

In urma cu cativa ani, strada George Enescu (in apropiere de Piata Amzei si Ateneul Roman) din Capitala inca respira aerul Bucurestilor de altadata. Avea case vechi de secol XIX, cu curti pline de vegetatie, bloculete interbelice si cateva restaurante unde vara puteai sa stai la terasa. Intre timp, cateva dintre aceste cladiri au fost demolate, iar in locul Primaria Capitalei a aprobat blocuri de sase-noua etaje. Strada George Enescu este zona protejata, iar regimul maxim de inaltime este de 16 metri (patru etaje).

citeste tot articolul

2013-01-29 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Universitatea de Arhitectura si Urbanism a cistigat concursul pentru Planul Urbanistic General al Bucurestiului

Concursul pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al Bucurestiului a fost cistigat de un consortiu condus de Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, a anuntat marti primarul general Sorin Oprescu. [...] "Scoala de arhitectura a avut un proiect foarte bun. La noul PUG vor lucra specialisti care sint in comisii importante atit din tara, cit si din strainatate", a declarat Sorin Oprescu.

citeste tot articolul

2013-01-29 | Gândul | Teodor Istrate
Chevron obţine certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist din 3 perimetre din Vaslui

Compania Chevron a obţinut certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru explorarea gazelor de şist din trei perimetre din Vaslui, autorităţile susţinând că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia actuală din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

citeste tot articolul

2013-01-28 | Jurnalul Naţional | 
Veşti proaste pentru bucureşteni: taxele şi impozitele locale cresc cu 16% în 2013

"Nu este propriu-zis o majorare, ci o aliniere cu inflaţia din ultimii trei ani. Toate dările care sunt la sectoare şi pe care acestea le încasează cresc, de la taxa auto, pe proprietate, pe parcările de reşedinţă, cu 16%, taxă dictată de ordonanţa de Guvern. În schimb, taxa de cimitir, cea de curăţenie, cea care priveşte intrarea maşinilor de mare tonaj în Bucureşti, taxe pe parcările publice etc. nu cresc, pentru că acestea fac parte din ordonanţă şi sunt la dispoziţia Consiliului General", a precizat Oprescu.

citeste tot articolul

2013-01-18 | Goodagency.ro | 
POD a lansat "Patrimoniul Bucureștiului - Raport 2008-2012"

Platforma pentru București a lansat, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, raportul realizat de Asociația Pro.Do.Mo care prezintă situația patrimoniului din București, precum și principalele disfuncționalități identificate în cadrul activității administrației publice în gestionarea acestei problemei. În cadrul conferinței a fost făcut un apel către administrația publică cu privire la politicile publice în ari patrimoniului.

citeste tot articolul

2013-01-17 | Money.ro | Iulia Mărginean
Patrimoniul arhitectural al Bucureştiului, lăsat să se degradeze cu bună ştiinţă

"Există sancţiuni, amenzile sunt însă între 1.000 şi 3.000 de lei. Pentru un teren de 250 mp, în centrul Bucureştiului, la 1000 de euro/mp, chiar şi maximul de 3.000 de lei nu reprezintă o mare gaură în bugetul investitorului. Plateste amenda si continuă (...) Ideea acestor investitori este sa le lase sa cadă," declară Roxana Wring, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Patrimoniului României

citeste tot articolul

2013-01-17 | B365 | Amalia Bălăbăneanu
Nicușor Dan trece la acțiuni penale împotriva celor care distrug clădirile de patrimoniu

[...] De asemenea, preşedintele ONG-ului a mai precizat şi că Prefectura Capitalei trebuie sancţionată pentru că nu solicită anularea în instanţă a unor construcţii ilegale, semnalate de Inspectoratul de Stat în Construcţii. "Prefectura are de cinci ori mai puţine procese decât Salvaţi Bucureştiul şi le pierde pe toate. Estimez că vom avea o condamnare penală pentru demolare ilegală, vom avea o demolare a unui bloc construit pe terenul unei case de patrimoniu, iar apoi investitorii se vor întoarce împotriva Primăriei Capitalei şi vor cere în instanţă banii pierduţi în urma demolării blocului lor", a spus Nicuşor Dan, în cadrul conferinţei de presă. [...]

citeste tot articolul

2013-01-16 | Goodagency.ro | 
Organizaţiile POD spun că PMB a schimbat avizul MDRAP şi cere demolarea Halei Matache

Reprezentanţii organizaţiilor Platformei pentru Oraşe Durabile (POD) au susţinut miercuri, la prezentarea raportului privind patrimoniul Bucureştiului 2008-2012, că "Hala Matache poate fi păstrată pe actualul amplasament fără a afecta profilul rutier al zonei", având la bază o verificare în teren făcută cu specialişti şi constructori. [...] Potrivit organizaţiilor POD, în februarie 2012 au fost emise avizele Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru PUZ-uri refăcute, dar discuţiile cu organizaţiile neguvernamentale s-au încheiat brusc şi transparenţa autorităţilor a devenit opacă.

citeste tot articolul

2013-01-14 | ProTv | 
"Priveghi" la case de patrimoniu. Investitorii asteapta sa cada zidurile pentru a valorifica terenul

De zeci de ani ne batem joc de istoria noastra si de casele de patrimoniu. Cele mai multe case nationalizate au ajuns pe mana intermediarilor, care le lasa sa ajunga ruine.Piata imobiliara a inghetat, iar cumparatorii, care ar fi putut sa investeasca in renovarea lor au disparut. Sunt insa si multe cazuri in care terenurile sunt mai valoroase decat constructiile, asa ca investitorii asteapta sa cada zidurile.

citeste tot articolul

2013-01-09 | Adevărul | Stefan Both
Protest fără precedent pentru un monument istoric din Timişoara: "Salvaţi Casa Mühle!"

Aproape 300 de persoane au fost prezente miercuri seara la Casa Mühle, pentru a demonstra că timişorenilor adevăraţi la pasă de trecutul oraşului, cât şi de viitorul lui.

citeste tot articolul

2013-01-07 | Adevărul | Oana Balan
Metroul trece anul acesta în subordinea Primăriei Capitalei

„Metroul, în toate capitalele europene, aparţine de Primărie. Evident, subvenţia se păstrează şi avem prevăzut şi la bugetul de stat pentru anul acesta şi în anii care urmează subvenţia de la bugetul de stat, însă managementul şi după aceea tot ceea ce va ţine de administrarea metroului trebuie să treacă şi va trece la Primăria Generală. Aşa a fost şi cu ELCEN-ul, după cum ştiţi am transferat proiectul şi terenul pentru Sala Polivalentă. E normal lucrul acesta şi nu s-a schimbat nimic", a declarat, luni, Victor Ponta.

citeste tot articolul

2013-01-04 | Antena 1 | Florin Stoican
Un monument vechi de peste un secol a fost furat din centrul orasului Targoviste

Un vechi obiect de patrimoniu din Targoviste are sanse mari sa fie vandut ca fier vechi. Bustul din bronz al scriitorului Grigore Alexandrescu a fost furat chiar din apropierea primariei, acolo unde a fost amplasat inca din anul 1898. Din pacate, monumentul nu era supravegheat in momentul in care hotii au dat lovitura.

citeste tot articolul

2013-01-03 | Adevărul | Dorin Timonea
Castelul din Apuseni unde a filmat Sergiu Nicolaescu scene din „Noi, cei din linia întâi“ scos la vânzare pentru 350.000 de euro

Castelul părăsit de peste 20 de ani se află în satul Izorul Ampoiului, ce aparţine de oraşul Zlatna, în judeţul Alba. A fost construit lângă drumul ce şerpuieşte pe lângă râul Ampoi, în prezent DN74, ce face legătura între Alba Iulia şi Abrud. Castelul a fost construit în perioada 1936 – 1939 de Ion Giugurtu, fost premier al României şi acţionar la minele de aur din zona Zlatna.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12