Revista presei mai 2015

de Florin Bălteanu

2015-05-29 | activenews.ro | Tudor Matei
Exploatarea de la Rovina va depăşi ca dimensiuni Roşia Montană! Cifrele dezastrului care se prefigurează în Apuseni

Strategia de transformare a Munților Apuseni într-o imensă carieră de suprafață avansează vertiginos prin licența primită de Carpathian Gold pentru zăcământul de la Rovina. Licenţa va intra în vigoare după evaluarea finală de către mai multe departamente guvernamentale şi după publicarea în Monitorul Oficial.
Potrivit fostului director al Institutului Geologic Român, Ștefan Marincea, dezvoltarea de proiecte miniere în zonă ar duce la "generarea a nu mai puțin de 2.900 de hectare de deșeuri”.

citeste tot articolul

2015-05-28 | România Curată | Marian Petru
Rădăuți, orașul nimănui. Cum se ”trăiește” într-un oraș care nu are primar, viceprimar, consiliu local și nici măcar un secretar la primărie!

Pe fondul blocajului administrativ, peste 200 de angajați din cadrul Primăriei Rădăuți (servicii și departamente de specialitate), dar și din instituțiile subordonate acesteia (Casa de Cultură, Biblioteca Municipală), îşi așteaptă de două săptămâni salariile. Întârzierea este cauzată de faptul că în cadrul municipalității nu există nicio persoană cu drept de semnătură. Potrivit unei informări furnizate site-ului România Curată de către purtătorul de cuvânt Delia Ioana Rusu, “această situație a apărut ca urmare a mai multor factori: primarul Aurel Olărean este suspendat din funcție din septembrie 2014, fiind în arest preventiv (de la începutul lunii mai se află în arest la domiciliu). Consiliul Local a fost dizolvat pe 31 martie a.c., prin hotărâre judecătorească definitivă, iar mandatul secretarului interimar s-a încheiat pe 27 aprilie a.c.”.

citeste tot articolul

2015-05-28 | Mediafax | Andrei Dumitrescu
CGMB a avizat declararea lacului Văcăreşti arie naturală protejată

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a avizat, din nou, joi, declararea lacului Văcăreşti, zona cunoscută ca "Delta Bucureştiului", arie naturală protejată, astfel că Guvernul va putea adopta o hotărâre pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti.

citeste tot articolul

2015-05-28 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primăria Capitalei dă 10 milioane de euro pentru restaurarea Palatului Voievodal „Curtea Veche“

"Proiectul are ca scop, in afara protejarii, restaurarii si consolidarii si functioneaza si punerea in valoare a vestigiilor. Proiectul recomanda o serie de interventii absolut necesare asupra vestigiilor, unele directe, cu rol de asigurare a integritatii si stabilitatii structurii, altele indirecte, cu rol de a inlatura factorii ca pun in pericol starea monumentului", se arata in expunerea de motive a proiectului.

citeste tot articolul

2015-05-28 | Mediafax | Andrei Dumitrescu
PMB va plăti peste 10 milioane de euro pentru restaurarea Palatului Voievodal "Curtea Veche"

Potrivit proiectului, investiţia se ridică la 46.347.375 de lei (10.383.639 de euro).
Sunt propuse măsuri de intervenţie pentru eliminarea proiectului iminent de prăbuşire, demolarea planşeelor de beton care au dus la cedarea pereţilor de zidărie de dedesubt, realizarea unei reţele de centuri de beton armat pe pereţii de zidărie, consolidarea stâlpilor şi bolţilor de cărămidă, consolidarea pereţilor, realizarea de noi pavilioane pe structură metalică, injectarea fisurilor şi crăpăturilor cu mortar de var, măsuri pentru eliminarea umidităţii şi conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice (măsuri de extremă urgenţă), se arată în proiect.

citeste tot articolul

2015-05-28 | Mediafax | Laura Mitran
ONG: Proiectul Rovina, o nouă Roşia Montană. Apusenii, transformaţi într-o carieră de suprafaţă

[...] "Rovina ar putea deveni astfel cea mai mare exploatare din România, dimensiunea celor două cariere - cu diametre de 500 şi 600 de metri şi adâncimi între 300 şi 400 de metri, depăşind chiar şi proiectul Roşia Montană. În prezent întreaga zonă este acoperită de terenuri agricole, păşuni şi pădure, toate obiectivele proiectului fiind situate pe zone nelocuite, dar în imediata vecinătate a satelor Rovina şi Merişor ce aparţin comunelor Criscior şi Bucureşci. În linie dreaptă, Rovina este situată la 20 de kilometri de Roşia Montană şi la doar 7 km de Brad, oraş ce numără 13.900 de locuitori", mai arată ONG-ul. [...]

citeste tot articolul

2015-05-27 | Cotidianul.ro | Afrodita Iorgulescu
Bătălia pentru aurul de la Roşia Montană a intrat în prelungiri

[...] După cum spune domnul Marincea: „Probele aflate deja la dosar, cărora pot să le mai adaug numeroase materiale publicate, dovedesc că cele afirmate de mine cu privire la faptul că reclamanta a utilizat hărţi de pe care au fost şterse sau pe care nu au fost figurate aceste falii sunt în mod evident adevărate, ele reprezintă adevăruri ştiinţifice, probate faptic cu înscrisuri, şi nu le puteam evita sau ascunde”. [...] Între timp, conform comunicatelor de presă ale companiei Gabriel Resources, la Ministerul Mediului, în anul 2014 au avut loc două întâlniri ale CAT (2 aprilie şi 24 iulie 2014), iar în acest an, 2015, a avut loc o întâlnire a CAT, pe 27 aprilie 2015, întâlniri la care au participat noii directori generali ai IGR, la care nu s-au luat decizii. Conform documentului, pag. 4, la întâlnirea CAT din 24 iulie 2014, ca şi în cea din 27 aprilie 2014, Ministerul Mediului a cerut RMGC-ului să aducă un studiu suplimentar (“Supplementary Study”) referitor la impermeabilitatea teritoriului de sub proiectatul iaz de decantare, ceea ce RMGC nu a acceptat, spunând că “nu este necesar” şi în plus “contravine procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, aşa cum este aceasta reglementată prin lege”. [...]

citeste tot articolul

2015-05-27 | HotNews | Catiușa Ivanov
Un bloc de 55 de metri inaltime - 10 etaje - ar putea aparea langa turnul de birouri Cathedral Plaza

Un bloc de zece etaje care va adaposti spatii comerciale si birouri ar putea aparea pe strada Luterana, la numerele 7-13, langa turnul de birouri Cathedral Plaza. Arhitectii propun ca imobilul sa aiba o inaltime de 55 metri, fata de 75 metri cat are turnul Cathedral Plaza. In prezent pe teren se afla trei cladiri abandonate, o casa parter, un bloc de trei etaje si unul de sase etaje. Langa terenul pe care se doreste edificarea cladirii de zece etaje se afla insa doua blocuri de 5 etaje si mai multe cladiri monument istoric, printre care catedrala Sf. Iosif si biserica Luterana. Dezvoltatorul cladirii este omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul clădirii Cathedral Plaza, pentru care exista o decizie judecatoreasca de demolare.

citeste tot articolul

2015-05-27 | B365 | Nicoleta Vieru
Ansamblu de birouri și magazine, lângă Cathedral Plaza, dezvoltat de Papalekas

Comisia de Urbanism a Municipiului București a aprobat miercuri oportunitatea unui proiect pe care intenționează să îl dezvolte cel mai cunoscut investitor de pe piața imobiliară a Bucureștiului, Ioannis Papalekas. Este vorba de un ansamblu multifuncțional - birouri și galerie comercială - pe strada Luterană, chiar lângă Cathedral Plaza.

citeste tot articolul

2015-05-27 | B365 | Nicoleta Vieru
Ansamblu rezidențial nou lângă Parcul Bazilescu

Complexul rezidențial va avea funcțiuni complementare: comerț, servicii și birouri. Prin PUZ se solicită următoarele reglementări: POT max.= 60%; CUTmax = 3,50 mpADC/mp.teren; Rhmax-2S+P+9.

citeste tot articolul

2015-05-26 | HotNews | Catiușa Ivanov
ANALIZA. De ce măsura de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar trebuie menținută

Ridicarea masinilor parcate neregulamentar pe domeniul public va fi oprita in toata tara dupa ce Inalta Curte a stabilit luni ca aceasta activitate nu trebuie reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament. Instanta a analizat aceasta situatie la cererea Avocatului Poporului. Astfel, primariile raman fara nicio parghie de a-i sanctiona pe soferii care parcheaza pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau blocheaza traficul. In prezent, singura masura coercitiva ramasa este amenda data de politie, ce ii sanctioneaza pe soferi cu doua pana la cinci puncte penalizare si sume cuprinse intre 195 si 487 lei, potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Rutiere, Andrei Codau. Politistii spun insa de multe ori ca nu ii pot amenda pe soferi decat daca sunt la masina. O alta masura, cel putin pentru a impiedica parcarea masinilor pe trotuar, ar fi ingradirea spatiilor pietonale cu stalpisori, insa asta inseamna cheltuirea unor sume mari de la bugetul local.

citeste tot articolul

2015-05-25 | Gândul | Andreea Ofițeru
Cum a organizat doamna Ionescu rezistența de pe strada Lungulețu, după un atac organizat al rechinilor imobiliari

Anul trecut, într-o zi de septembrie, doamna Ionescu a observat că pe strada ei din sectorul 2 al Capitalei, Aleea Lunguleţu, au început să vină foarte mulţi necunoscuţi, care se uită cu toţii la casa aflată între blocurile de locuinţe. În prima zi nu a realizat ce se întâmplă, credea că proprietarul casei, care nu locuia acolo, voia, poate, să vândă imobilul. Însă numărul persoanelor venite în pelerinaj continua să crească de la o zi la alta. Atunci, curioasă să vadă ce se întâmplă cu casa dintre blocuri, doamna Ionescu l-a întrebat pe unul dintre vizitatori ce caută acolo. „Aici, se construieşte un bloc de opt etaje, doamnă”, i-a spus vizitatorul. Răspunsul a venit ca un trăsnet. „Du-te, domnule, de aici, că nu se poate, cine v-a spus aşa ceva?”, a întrebat doamna Mariana Ionescu nedumerită. Pentru că noua clădire ar fi urmat să fie ridicată la doar doi-trei metri de ferestrele unor imobile în care locuiesc peste 1.500 de oameni. O clădire care ar fi urmat să le ia, multora dintre ei, lumina zilei.

citeste tot articolul

2015-05-25 | Agerpres | Cristian Lupașcu
Primarul Botoșaniului dorește transport exclusiv electric în municipiul pe care îl conduce

Primăria municipiului Botoșani are în vedere implementarea unui proiect care prevede crearea unei rețele de transport public de persoane cu mijloace de transport exclusiv electrice. Primarul Ovidiu Portariuc a anunțat, luni, că are în vedere înlocuirea actualului sistem mixt de transport public cu tramvaie și microbuze în regim de maxi- taxi, cu unul ecologic cu autobuze electrice și tramvaie.

citeste tot articolul

2015-05-25 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria Oradea organizeaza pe 14 iunie un nou referendum local pentru unirea orasului cu comuna Sinmartin. Cum incearca administratia locala sa-i mobilizeze pe cetateni: putem deveni capitala turismului termal

Primaria Oradea organizeaza pe 14 iunie un nou referendum local pentru unirea orasului cu comuna Sinmartin. Miza referendumului este mare: daca cetatenii vor fi de acord, Baile Felix si Baile 1 Mai vor face parte din Municipiul Oradea, astfel incat orasul de pe Cris ar deveni un pol important in turismul termal. Primariile din Oradea si Sinmartin au organizat pe 10 mai primul referendum, insa in Oradea referendumul nu a putut fi validat din cauza prezentei slabe la vot. In comuna Sinmartin, referendumul a fost validat, deoarece prezenta la vot a fost de 47,9%, iar majoritatea a votat pentru alipirea cu Oradea.

citeste tot articolul

2015-05-24 | The Epoch Times Romania | Loredana Diacu
Sute de voluntari curăţă Delta Văcăreşti

Sute de elevi şi voluntari din Capitală au muncit sâmbătă la curăţarea zonei verzi din jurul lacului Văcăreşti, aşa-numita Deltă a Bucureştiului. Cei peste 300 de participanţi la acţiunea de curăţarea a Deltei Bucureştiului, pe care speră să o vadă cât mai curând Parc Natural, au colectat, după ore bune de muncă, peste 250 de metri cubi de deşeuri.

citeste tot articolul

2015-05-23 | Adevărul | Cristina Răduţă
A fost reparată avaria de la canalul colector de lângă Podul Izvor

Reprezentanţanţii Apa Nova Bucureşti au declarat, pentru „Adevărul“, că groapa enormă din carosabil a apărut din pricina unei avarii. „Este vorba despre o defecţiune apărută la colectorul magistral de canalizare. Acesta este aici din 1911. De atunci nu a mai intervenit nimeni pentru a-l moderniza. Primăria Capitalei urmează să acceseze bani pentru modernizarea acestora“, spuneau angajaţii Apa Nova.

citeste tot articolul

2015-05-22 | totb.ro | 
Rațele din Londra au propria bandă de circulație

La iniţiativa Canal & River Trust, o linie albă a fost trasată pe pistele deja existente pentru pietoni sau biciclişti, pentru a marca zonele destinate păsărilor; totodată, “ştampile” cu siluete răţuşte au apărut pe fâşiile de asfalt marcate. “Am desenat acele benzi pe pistele deja existente doar pentru a sublinia că spaţiul respectiv trebuie împărţit şi că, de cele mai multe ori, răţuştele au nevoie să li se acorde prioritate”, explică Dick Vincent din Londra.

citeste tot articolul

2015-05-22 | Bună Dimineața București! | Cristian Mihu
Noul Teatru de Operetă. O analiză

Procesul de alegere a amplasamentului a fost făcut discret: nu a beneficiat de prea mare expunere mediatică și nici de o dezbatere profesională, deși ambele ar fi fost benefice pentru proiect. Mai mult, deciziile legate de arhitectură și de urbanism au aparținut în întregime unui număr restrâns de persoane ‒ și sunt numeroase problemele a căror rezolvare nu este clară (asta în cazul în care ele chiar au fost analizate responsabil).

citeste tot articolul

2015-05-22 | Mediafax | Aurelia Alexa
Sindicat RATB: Călătorii vor fi informaţi, luni, că este posibilă suspendarea transportului în comun

Bucureştenii care vor circula, luni, cu mijloacele de transport în comun vor fi atenţionaţi că este posibil ca şoferii şi vatmanii să nu mai iasă pe trasee, din motive de siguranţă pentru călători, întrucât conducerea RATB nu a luat măsuri privind lipsa pieselor de schimb şi uzura vehiculelor.

citeste tot articolul

2015-05-21 | România Curată | Mihai Gotiu
BBC: ”UE trebuie să-și facă mai multe griji pentru lemnul tăiat ilegal în România, decât pentru cel tăiat ilegal în pădurile tropicale”

Într-o declarație pentru BBC, Comisia Europeană spune că a evaluat schimbările planificate în România, în domeniul forestier. CE a avertizat că noua legislație trebuie să respecte legislația UE. “În timp ce regulile de gestionare a pădurilor – private sau de stat – sunt stabilite la nivelul statelor membre, comerțul cu bușteni și alte produse forestiere este supus normelor UE, care asigură libera circulație a mărfurilor pe piața internă a UE, precum și a normelor UE privind comerțul cu țările terțe “, au declarat reprezentanții CE pentru BBC.

citeste tot articolul

2015-05-21 | Mediafax | Andrei Dumitrescu
Circulaţia în zona Academiei Militare, blocată după ce s-au format gropi în asfalt

Circulaţia în zona Academiei Militare din Bucureşti este blocată, joi dimineaţă, după ce şoseaua s-a umflat şi a crăpat, iar prin găurile create a început să ţâşnească nisip şi apă.

citeste tot articolul

2015-05-21 | Digi24 | Andrei Dumitrescu
Asfaltul a cedat la Academia Militară. Punctul de vedere al Metrorex

La faţa locului se află mai multe echipaje ale poliţiei şi Metrorex.
Se pare că freza care săpa la Magistrala 5 a urcat la șase metri, în loc de standardul de 12 metri, iar asfaltul s-a umflat și a crăpat.

citeste tot articolul

2015-05-20 | B365 | Nicoleta Vieru
Se construiesc două noi rampe de acces în parcarea subterană de la Teatrul Național

Două gropi ar putea să apară în centrul Capitalei, lângă Teatrul Național București. Administratorii parcării Intercontinental vor să construiască două rampe noi de intrare/ieșire în/din subteran. Potrivit unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, pe Bd. Nicolae Bălcescu, chiar în fața Parcului Teatrului Național va fi realizat un acces auto în parcare, dar și un acces pietonal, prin montarea unui lift.

citeste tot articolul

2015-05-20 | Mediafax | Andrei Dumitrescu
Trafic închis la Podul Izvor, unde este o gaură în carosabil din cauza prăbuşirii canalului colector

Circulaţia a fost închisă după ce porţiunea din carosabil surpată marţi pe Splaiul Independenţei, în dreptul Podului Izvor, pe sensul spre Eroilor, s-a extins de la o bandă la trei benzi.

citeste tot articolul

2015-05-20 | Architectural Digest | Will Speros
Germany Donates $3.2 Million to Restore the World’s Largest Collection of Bauhaus Buildings

The world's largest collection of Bauhaus buildings is not, as one might expect, in Germany, but in Israel. Nicknamed the White City, the Tel Aviv district consists of more than 4,000 Bauhaus-style homes, many of which have fallen into disrepair. Last week Germany announced plans to invest $3.2 million to restore the buildings as part of an effort to preserve this piece of cultural heritage.

citeste tot articolul

2015-05-19 | Actual de Cluj | 
Cea mai mare dezbatere organizată vreodată în România e la Cluj, în piața Unirii, cu 1.000 de participanți

Dezbaterea e programată în 16 iunie, seara la ora 19.30. “Sute de mese vor fi amplasate în Piața Unirii și peste 1.000 de clujeni vor fi invitați să discute despre temele care contează pentru ei atunci când vine vorba despre viitorul comunității din care fac parte”, spun organizatorii – Impact Hub, BCR și fundația Erste. „Este un demers deschis, la care este important să avem puncte de vedere cât mai diverse, chiar divergente, pentru a cristaliza o viziune asupra acestui oraș, care să aparțină cu adevărat celor care trăiesc și lucrează zi de zi în Cluj”, explică Diana Carbarău, managerul Impact Festiva.

citeste tot articolul

2015-05-19 | Adevărul | Cristina Răduţă
S-a rupt asfaltul în zona Podului Izvor. Primăria Municipiului Bucureşti: Sorin Oprescu a cerut izolarea locului

În urmă cu puţin timp, asfaltul de pe o bandă de circulaţia din zona Podului Izvor din Bucureşti s-a surpat şi în acest moment reprezentanţii Primăriei Capitalei încearcă să afle care a fost motivul pentru care asfaltul s-a rupt.

citeste tot articolul

2015-05-19 | HotNews | Victor Cozmei
Capcane mortale pe viitoarea Centura de Sud a Bucurestiului: Incadrata ca prioritatea zero la Drumuri Expres in Master Plan, dar proiectata fara cap. Toate intersectiile sunt cu viraj la stanga, ca la Tunari si Stefanesti

Modernizarea si largirea la 4 benzi a celor 35 de km de Centura Sud a Capitalei este trecuta pe primul loc in tabelul drumurilor expres din Master Plan. Cu toate acestea, Studiul de fezabilitate din 2007 prevede intersectii proiectate sa permita virajul la stanga, taind practic o directie de trafic. Intersectiile sunt similare celor construite pe centura Nord la Tunari si Stefanesti, intersectii unde au fost nenumarate accidente si pe care autoritatile tocmai se chinuie sa le modifice acum. In martie, Compania de Autostrazi a dat un contract pentru "completarea" SF-ului pentru Centura Sud, insa in Caietul de sarcini nu se precizeaza nimic concret despre reconfigurarea intersectiilor problema. Surse institutionale spun, insa, pentru HotNews.ro ca amenajarea intersectiilor va fi totusi regandita astfel incat sa nu existe conflicte de trafic.

citeste tot articolul

2015-05-18 | Press Alert | Georgeta Stanici
Avertismentul arhitecților: tăierile abuzive de copaci schimbă în rău fața orașului. Cum își pierde Timișoara, încet, dar sigur, identitatea

Noile terase amenajate după indicațiile primarului Timișoarei jumulesc și mai tare spațiile verzi din oraș. Semnalul de alarmă e tras de vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Timiș, care arată cum au fost ciuntiți copacii din Piața Victoriei pentru a face ”loc” umbrelelor de umbra ale anumitor restaurant. Fotografiile vorbesc de la sine.

citeste tot articolul

2015-05-17 | Adevărul | Dan Bărbulescu
Mutilarea unui monument istoric şi victoria oamenilor. Oraşele încep să se schimbe!

Să ne imaginăm o nuntă la Ateneul Român, monument de arhitectură de clasa A („valoare universală şi naţională") şi simbol al Bucureştilor. Într-o sâmbată, de la ora 7pm. Concertul Filarmonicii a fost reprogramat, iar sala a fost îmbodobită în haine de nuntă. Deasupra intrării, scrie mare: Athene Ballroom. Scările din marmură au fost îmbrăcate şi împodobite cu lumânări în care au fost prinşi trandafiri şi ferigi. Miroase a parfum.

citeste tot articolul

2015-05-13 | HotNews | Catiușa Ivanov
O stradă din centrul Capitalei a fost spartă de la un capăt la altul la niciun an după ce a fost asfaltată de Primăria Capitalei. Vezi de ce astfel de situații sunt întâlnite frecvent în București

O strada din centrul Capitalei a fost sparta de la un capat la altul la niciun an dupa ce a fost asfaltata de Primaria Capitalei. Este vorba despre strada Popa Petre, din sectorul 2, iar potrivit unui raspuns trimis de municipalitate la solicitarea Hotnews.ro, lucrarile sunt facute de GDF Suez si vizeaza modernizarea retelei de gaze. Desi lucrarea a fost finalizata de cateva zile, santul a fost astupat cu pamant si lasat asa, iar zona este plina de praf si mizerie. O situatie similara este in mai multe zone din centrul Capitalei, iar reprezentantii municipalitatii spun ca in principal lucrarile sunt facute de GDF Suez care a obtinut fonduri structurale pentru modernizarea retelei de gaze.

citeste tot articolul

2015-05-12 | Adevărul | Sorin Ghica
Primăria Capitalei a reuşit să recupereze 7 hectare din Parcul Herăstrău înhaţate ilegal de rechinii imobiliari

După 8 ani de procese, Primăria Capitalei a reuşit să recupereze un teren de 7 hectare din parcul Herăstrău care ajunsese pe mâinile unor rechini imobiliari care au construit în parc terase de fiţe. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis marţi recursul formulat de municipalitate şi Clubul Sportul Studenţesc.

citeste tot articolul

2015-05-12 | evz.ro | Mihnea-Petru Pârvu
Diversiune cu cai verzi pe pereți. Vecinii și nu preoții au cerut ștergerea graffiti-ului cu Sfântul Gheorghe din centrul Capitalei

Tărăboiul declanșat de apariția unei picturi murale non-conformiste, ce-l înfățișa pe Sf. Gheorghe omorând balaurul, pe o clădire din București, a băgat Biserica, pe nedrept, într-o ecuație din care nu face parte. „Opera” a fost acoperită ca urmare a protestului vecinilor

citeste tot articolul

2015-05-12 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cele 7 hectare din Parcul Herăstrau, vândute unei firme controlate prin interpuși de Bartolomeu Finis, redevin domeniu public. Oprescu: Este o decizie istorică!

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, marti, ca suprafata de 7 hectare din Parcul Herastrau, vanduta de Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) in 1999 unei firme controlate prin interpusi de omul de afaceri Bartolomeu Finis, sa ramana in proprietatea Municipalitatii. Decizia este definitiva si irevocabila, iar Clubul Sportiv Sportul Studentesc si municipalitatea se judeca din 2002 pentru pastrarea terenului in domeniul public. Cele doua au sustinut ca BTT a vandut acest teren desi era domeniul public si nu avea dreptul sa faca tranzactia.

citeste tot articolul

2015-05-12 | craiovaforum.ro | Ana-Maria Gebăilă
Primăria Craiova profanează mormântul ctitorului Bisericii Sf. Ilie cu acordul Mitropolitului

Cripta din fosta curte a Bisericii Sf. Ilie din centrul Craiovei, în care, potrivit unor vechi înscrisuri, dar și documentări ale slujitorilor Domnului din Mitropolia Olteniei, este depus trupul unuia dintre descendenții ctitorului acestui lăcaș de cult, Ilie Otetelișanu, va fi transformată în mobilier urban. Mai exact, municipalitatea transformă mormântul într-o bancă de lemn, pe care trecătorii să se odihnească. Crucea pe care era scris numele lui Nicolae Otetelișanu (foto) a fost înlăturată, apoi lespedea a fost acoperită cu jardiniere de plastic (foto), iar acum muncitorii acoperă mormântul cu blăni de lemn.

citeste tot articolul

2015-05-08 | Gândul | Adriana Stanca
O pictură murală din Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti, ştearsă în urma presiunii „enoriaşilor”. „În România, suntem foarte sensibili, se pare, şi nu suportăm niciun fel de impact artistic legat de biserică"

„Sunt mai multe elemente: în primul rând, în mod normal, nu s-ar fi pus problema dacă respectiva casă nu ar fi fost pe strada pe care se află (str. Băniei, n. red), adică în ceea ce Primăria numeşte o arie protejată – zona centrului vechi. Acolo, practic, e nevoie de autorizaţia Primăriei pentru refacerea unui calcan (Perete exterior, fără deschideri, din spatele unei case, destinat să fie acoperit de zidul asemănător al clădirii vecine, n.red). De fapt, asta este pictura respectivă – refacerea unui calcan. În principiu, din câte am înţeles, artiştii au discutat cu cei de la Primărie, cei de la Primărie au fost dispuşi să îşi dea acordul şi pentru alte clădiri din zonă, dar, în acelaşi timp, semnalele au fost că nu se doreşte niciun fel de conflict cu biserica. Deci, practic, să se evite subiectele religioase. Cumva, proprietarul a fost pus la mijloc în această dezbatere, şi, nedorind să intre în acest conflict, au căzut toţi de acord să refacem pictura. Adică, da, va rămâne o pictură în acea locaţie, nu, nu va avea un subiect religios, pentru că în România suntem foarte sensibili, se pare, şi nu suportăm niciun fel de impact artistic legat de biserică”, a adăugat el.

citeste tot articolul

2015-05-06 | Ziua de Cluj | Florentina Tătar
Ingrijorare la Cluj: profesiile liberale ar putea fi distruse de noul Cod Fiscal

Noul Cod Fiscal ar putea aduce si oportunitati, dupa cum a precizat arhitectul Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
“Ne preocupa doua capitole. Unul este legat de posibilitatile de a stimula fiscal regenerarea cladirilor de patrimoniu, printr-o metoda prin care acestea ar putea fi scutite de impozite, cu anumite conditii, astfel incat sa fie mai multe posibilitati de sustinere a acestor investitii. Regenerarea lor e foarte importanta si foarte costistitoare. Am si transmis aceasta propunere. In aceeasi zona de facilitati ni se pare o ocazie foarte buna sa fie stimulate cladirile verzi, cladirile cu performanta energetica buna, cladirile sustenabile. Din pacate, in Romania sunt rarisime si daca nu se gasesc niste metode de acest tip – ele existand de mult in Uniunea Europeana – mi-e teama ca nu o sa fie abordate. In acest fel fondul construit, cel nou si cel regenerat, va suferi. Este, deci, o ocazie extraordinara de instrument fiscal”, a apreciat Tiganas.
“S-ar putea sa distruga niste mecanisme viabile”
Pe de alta parte, arhitectul a precizat ca exista si discutia legata de profesiile liberale.
“Din punct de vedere al profesiilor liberale, subscriu la faptul ca ceea ce s-a propus in Codul Fiscal si aceasta tentativa pe care o inteleg foarte bine de control fiscal mai judicios credem noi ca s-ar putea sa distruga niste mecanisme viabile, specifice profesiilor liberale. Este insensibil la niste realitati, la modus operandi pe care il au profesiile liberale si care nu pot functiona numai ca societati comerciale cu angajator si angajat, cum propune Codul Fiscal. Este nenatural. In plus, calitatea extrem de importanta a multor categorii de specialisti – nu mai refer numai la profesiile liberale – si anume aceea de free lancer, de persoana care actioneaza dupa o formula care nu este dependenta de angajator mi se pare extrem de importanta si extrem de prezenta in economiile europene. Cred ca acest Cod Fiscal ignora aceasta zona si nu e in regula deloc. S-ar putea sa apara niste distorsiuni in functionarea multor profesii. Nu e vorba numai de nsite castiguri, e vorba de modul de operare, de modul in care se stabileste. Profesiile liberale functioneaza pe baza relatiei directe intre specialist, profesionistul liberal si clientul sau pacientul lui. Asta nu trece in mod uzual prin societati comerciale. Imaginati-va medicul de familie ca o societate comerciala. El este o persoana de fapt, un specialist care are de indeplinit o anumita misiune care nu se poate indeplini intr-o societate comerciala”, a apreciat presedintele OAR.

citeste tot articolul

2015-05-05 | B365 | Nicoleta Vieru
Clădiri cu locuințe și birouri "peste" școala în care a învățat Mircea Eliade

Primăria Capitalei a dat aviz unui proiect imobiliar pe strada Mântuleasa, pe terenul pe care s-a aflat școala unde a învățat Mircea Eliade, demolată în 2002 fără aviz de la Ministerul Culturii. Terenul se află într-o zonă protejată, iar conform PUZ Zone Construite Protejate înălțimea maximă admisă în această zonă este de 16 metri. Prin PUZ-ul avizat de municipalitate înălțimea maximă admisă a crescut până la 25 metri. Înainte de a fi supus votului decisiv al Consiliului General al Municipiului București, PUZ-ul a fost dezbătut, marți, într-o ședință publică la sediul Primăriei Capitalei. Locuitorii din zonă și reprezentanții ONG-urilor au reclamat faptul că noul proiect nu respectă prevederile PUZ Zone Protejate, nu se integrează în țesutul zonei și deteriorează calitatea vieții pentru cei care locuiesc pe strada Mântuleasa.

citeste tot articolul

2015-05-05 | HotNews | Catiușa Ivanov
Dezbaterea publică organizată de Primăria București pentru un viitor bloc pe Strada Mântuleasa: ce spun cetățenii din zonă, ce spune constructorul, ce poate primăria

Primaria Capitalei a organizat marti o dezbatere publica pentru a afla parea ONG-istilor si societatii civile referitor la proiectul imobiliar care prevede construire unui bloc de 5 etaje (25 metri inaltime) pe strada Mantuleasa, pe terenul unde s-a aflat scoala unde a invatat Mircea Eliade si alte cladiri construite in secolul XIX, demolate in 2002 fara aviz de la Ministerul Culturii.
Municipalitatea si-a dat deja acordul pentru construirea blocului. Acum, planul urbanistic urmeaza a fi discutat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar daca alesii locali isi vor da acordul, acesta va deveni realitate. Cetatenii - vecini cu terenul pe care s-ar putea edifica imobilul - si ONG-isti prezenti la dezbaterea publica au declarat ca nu doresc realizarea acestui proiect in forma actuala deoarece este prea inalt si masiv fata de cladirile ridicate in zona, arhitectura sa nu se incadreaza in context si va aduce trafic intr-o zona si asa prea aglomerata.

citeste tot articolul

2015-05-05 | România Curată | Catiușa Ivanov
Bloc de 5 de etaje pe locul şcolii lui Eliade. Societatea civilă se opune construirii, la fel şi vecinii: “Ne stricaţi calitatea vieţii”

Interesant este că reprezentanţii Primăriei Capitalei au spus că deşi municipalitatea organizează această dezbatere, ea este tardivă, deoarece municipalitatea nu mai poate schimba nimic. Doar consilierii generali mai pot schimba ceva, prin aprobarea sau respingerea proiectului, iar cetăţenii trebuie să îi convingă pe ei. Însă la dezbaterea publică nu a participat niciun consilier general.

citeste tot articolul

2015-05-05 | Adevărul | Dan Bărbulescu
Parcul Natural Văcăreşti (II). Înlocuim coteţele de păuni şi bibilici cu observatoare ornitologice

La Văcăreşti natura sălbatică a redeschis dialogul cu oamenii într-un oraş nu foarte prieten cu ea. Haideţi să acceptăm această invitaţie la conciliere şi să venim în întimpinarea ei cu respect şi inteligenţă. Deci, cu alte cuvinte, Domnule Primar Oprescu şi domnilor Consilieri Generali, daţi odată avizul pentru înfiinţarea primei arii naturale urbane din România! Ca să încheiem această etapă şi să trecem la protejarea, conservarea şi promovarea acestui loc fantastic!

citeste tot articolul

2015-05-04 | HotNews | Catiușa Ivanov
În momentul în care la noi cineva ar parca pe trotuar, ar fi imediat ridicată mașina. Vrem ca ponderea celor care folosesc mașina personală să scadă în următorii ani sub 25%

Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor, a terminat amenajarea pistei de biciclete de pe Calea Victoriei, aceasta urmand sa fie deschisa oficial la 22 aprilie 2015, desi se poate circula deja pe ea. Intre str. Dem Dobrescu si str. CA Rosetti, pista este intrerupta, nefiind trasat niciun marcaj nici pe trotuar nici pe strada. Pe langa amenajarea pistei de biciclete, municipalitatea a largit si trotuarele si a ingustat carosabilul de la patru la doua benzi pe sens, iar pe margine au fost plantati arbori. Acesta este primul proiect din Bucuresti in care municipalitatea taie din spatiul destinat masinilor pentru a oferi mai mult loc pietonilor si biciclistilor.

citeste tot articolul

2015-05-04 | Buna Diminieața București! | Teodor Pricop
Mircea Eliade a învățat la Școala Mântuleasa. Unde e școala?

Am primit pozele pe care le vedeți de la una dintre cititoarele noastre. Doamna Daniela M. ne-a trimis fotografiile din arhiva personală. Prima imagine a fost realizată la sfârșitul anului școlar, în 1963. Vedem un grup de copii și profesori, o elevă îmbrăcată în costum popular, câteva crengi din castanii din curtea școlii, uși înalte, cu stil, din lemn și câteva ghivece cu plante. Avem într-un instantaneu suficiente ingrediente pentru a reconstitui atmosfera din școala demolată abuziv și aberant.
E un strop din viața comunității în fotografia asta!

citeste tot articolul

2015-05-04 | TVR | 
Monumente istorice de importanţă naţională sunt scoase la vânzare

Ministerul Culturii nu este interesat să cumpere aceste monumente istorice de importanţă naţională. Printre ele, Cula Greceanu, Castelul Contacuzino-Ghica şi Casa Memorială Ion Mihalache. Pentru opt dintre imobilele care au făcut istorie, o casă de licitaţii a găsit deja cumpărători.

citeste tot articolul

2015-05-04 | Adevărul | Elisabeth Bouleanu
„Donează o ţiglă“, proiectul unui preot din Teleorman care strânge materiale de construcţie pe Facebook pentru un centru social

Preotul Florin Danu din parohia Lada este iniţiatorul paginii de Facebook „Donează o ţiglă” prin care cere ajutorul oamenilor cu suflet pentru a contribui la ridicarea unui centru social destinat copiilor sărmani din sat. Până la finalizarea centrului unde copiii vor găsi cantină şi sală de lecţii, se fac lecţii la biserică, după slujba de duminică.

citeste tot articolul

2015-05-04 | România de la zer0.ro | Vlad Stoicescu, Andrei Craciun
Pe drumuri. Primejdia din Ferentari

Sute de locuitori din cartierul bucurestean Ferentari sunt pe cale sa ajunga in strada – mai exact, in strada Iacob Andrei, si de-acolo, mai departe, unde or vedea cu ochii. Situatia lor disperata are toate circumstantele unui caz-scoala in marginea unui fenomen tot mai intalnit in Romania: oameni saraci evacuati din locuinte cu largul concurs al legislatiei precare si in indiferenta aproape totala a autoritatilor.

citeste tot articolul

2015-05-04 | Adevărul | Cristina Răduţă
Cum va arăta circuitul turistic ce va fi amenajat pe lacurile Floreasca şi Tei: piscine, porturi şi piste pentru biciclişti

Proiectul menit să schimbe faţa celor două parcuri bucureştene se numeşte „Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei (şi zona adiacentă lor)”, iar valoarea totală a acestuia se ridică la peste 88 de milioane de lei, iar în jur de 23 de milioane de lei fiind asistenţă financiară nereambursabilă.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12