Revista presei septembrie 2010

de Catiușa Ivanov

2010-10-08 | Gandul | f.a.
Cât de normal este ca lângă trei biserici din Bucureşti să fie ridicate trei turnuri de birouri de câte 18 etaje?

La o plimbare prin Bucureşti, pot fi observate lângă cel puţin trei biserici tot atâtea turnuri de birouri cu 18 etaje fiecare. Două dintre biserici au o vechime de cel puţin 100 de ani fiecare, în timp ce turnurile au fost construite în ultimii cinci ani. Cât de normală este această situaţie? Revista Business Construct (www.zf.ro/business-construct) a încercat să afle un răspuns la această întrebare în cel mai recent număr. Unul dintre ele este Millennium Business Center, imobilul care a ars în vara anului trecut şi care este situat lângă Biserica Armenească, se arată în Ziarul Financiar.

citeste tot articolul

2010-10-04 | Adevarul | Sorin Ghica
Mutilarea patrimoniului, cu avizul primarului Negoiţă

Un bloc cu şapte etaje este ridicat ilegal în aria istorică a Capitalei. Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, lasă de izbelişte un imobil în stil brâncovenesc, din zona istorică Negustori-Mântuleasa, protejată prin lege, pentru a face pe plac unui investitor imobiliar.

citeste tot articolul

2010-09-30 | Evenimentul Zilei | Oana Dan
Arca lui Noe în varianta verde, în centrul Bucureştiului

Prima grădină verticală din România, în fapt o arcă din plante, de înălţimea unui bloc cu trei etaje şi cu o greutate de 50 de tone, va "împodobi", de luna viitoare, centrul Capitalei. Proiectată iniţial pentru a fi vizitată în interior, arca - situată în zona Unirii, vizavi de sediul Tribunalul Bucureşti - nu va fi deschisă publicului. Va rămâne însă în grija Primăriei Sectorului 3 şi se va transforma într-un simbol al oraşului în care, în ultimii ani, au răsărit "peste noapte" doar coloşi din beton şi sticlă. "Ne dorim să fie un monument verde care să impresioneze, dar, în cele din urmă, am hotărât că nu va putea fi vizitat din motive de securitate", a explicat Cătălin Butolo, directorul de marketing al Ecotic, compania care a iniţiat acest proiect ca preambul pentru Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, pe care o organizează la final de an.

citeste tot articolul

2010-09-30 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Elena Udrea i-a tras mash-ul de sub picioare lui Sorin Oprescu

Capitala nu va face excepţie de la noile reguli privind publicitatea stradală, pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vrea să le impună încă din prima zi a anului viitor. Ministrul Elena Udrea s-a asigurat personal de acest lucru, ieri, când consilierii generali (în majoritate democrat-liberali) ar fi trebuit să voteze alte norme - e drept, mai permisive - propuse de edilul-şef al Bucureştiului, Sorin Oprescu. "Am primit o adresă de la MDRT, prin care ministerul ne-a cerut să nu aprobăm nimic până când MDRT nu va aproba Regulamentul privind amplasarea publicităţii la nivel naţional", şi-au explicat poziţia liderii grupului PDL din Consiliul General.

citeste tot articolul

2010-09-28 | Jurnalul National | Monica Andrei Capatos
Publicitatea stradală, tranşată politic

De ceva vreme, panourile publicitare, amplasate atât pe domeniul public, cât şi privat, au devenit un subiect disputat de autorităţi. Miza este mare, piaţa outdoor este în acest moment greu de controlat, multe afişe fiind montate ilegal. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General de mâine a fost trecut şi Regulamentul pentru autorizarea, construirea şi amplasarea firmelor şi reclamelor publicitare. Nu este pentru prima dată când proiectul este supus aprobării aleşilor locali. La începutul anului, unul aproape asemănător a fost retras în ultima clipă de pe ordinea de zi a Consiliului General, aleşii PDL nefiind de acord cu acesta. Horaţiu Ţica, consilier PDL, omul de încredere al Elenei Udrea, este cel care a negociat cu reprezentanţii municipalităţii forma finală a regulamentului.

citeste tot articolul

2010-09-28 | Adevarul | Liviu Dobre
Termopanele afectează picturile din biserici

Pe lângă aceasta, tâmplăria de termopna afectează şi structura clădirii pentru că provoacă umiditate. Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dâmboviţa spun că bisericile care sunt monumente istorice şi de cult obţin greu avize pentru înlocuirea tâmplăriei vechi cu una de termopan.

citeste tot articolul

2010-09-28 | Adevarul | Gabriela Visan
Case vechi din Mărginime, restaurate ca la carte

O ingineră a realizat un proiect prin intermediul căruia va reabilita câteva locuinţe din Sibiu declarate monumente istorice. Lucrările vor respecta tiparul construcţiilor din secolul al XIX-lea. Ideea de a da o faţă nouă unor case tradiţionale româneşti sau săseşti i-a venit Danielei Coman după ce a vrut să cazeze într-o pensiune din zona Sibiului nişte prieteni greci. Proiectul îşi propune să ofere exemple de restaurare corectă a unor case din satele judeţului Sibiu, pe care nu s-a intervenit încă. „Ceea ce dorim prin acest proiect este să facem un pas în a crea un reflex proprietarilor în a identifica valorile pe care le posedă şi de a le repara într-un mod pertinent. Materialele moderne sunt produse pentru a fi folosite în anumite scopuri şi în anumite locuri. Nu blamăm materialele moderne, ci folosirea incorectă a lor, în clădirile tradiţionale. Cu alte cuvinte, vrem să evităm folosirea materialelor nepotrivite pentru construcţii tradiţionale", spune Liviu Gligor, arhitect.

citeste tot articolul

2010-09-26 | Gandul | Maria Manoliu
Ce primării continuă reabilitarea termică a blocurilor şi în 2011 fără să vă ceară niciun ban. Vezi aici dacă primăria ta a intrat sau nu în “recesiune

Din 2011, reabilitarea termică a blocurilor se face pe credite interne şi externe. Primăriile din Capitală se împrumută la BEI iar asociaţiile de proprietari sunt trimise la bănci În Bucureşti, cele mai multe fonduri pentru reabilitarea termică a imobilelor le are primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. Potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), acesta a primit 21,5 milioane de lei pentru reabilitarea termică, în 2010, a 144 de blocuri. În top, Onţanu este urmat de primarul sectorului1, Andrei Chiliman, care are alocate fonduri de 11,24 milioane de lei pentru reabilitarea termică a 29 de imobile, şi de edilul de la sectorul 5, Daniel Marian Vanghelie, care cu 11,4 milioane de lei ar trebui să anvelopeze 25 de blocuri.

citeste tot articolul

2010-09-23 | Evenimentul Zilei | f.a.
Cimitirul Bellu, obiectiv turistic european

Cimitirul Bellu, unde sunt înmormântate personalităţi marcante ale României, dar şi de peste hotare, a fost inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene. Decizia s-a luat în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE), desfăşurată în 16-18 septembrie la Cagliari, Italia, potrivit Mediafax. ASCE este una dintre asociaţiile importante din UE cu rol în catalogarea şi restaurarea monumentelor istorice, precum şi de generare unor rute cultural-turistice sub patronajul Comisiei Europene, prin Direcţia Rutelor Culturale Europene.

citeste tot articolul

2010-09-23 | Adevarul | Florina Pop
Bistriţa: Birouri peste un cimitir din secolul XVIII

O firmă din Bistriţa a primit certificat de urbanism pentru ridicarea unei clădiri multifuncţionale într-un cartier central al oraşului, fără ca Primăria să ştie că în zonă a existat un cimitir. Un profesor de istorie are documente serioase care atestă existenţa a două cimitire în zonă şi cere oprirea oricăror lucrări într-un loc pe care îl numeşte „sanctuar al bistriţenilor".

citeste tot articolul

2010-09-22 | Adevarul | Maria Apostol
Casa lui Nicolae Titulescu, în pericol din cauza unei demolări

Casa lui Nicolae Titulescu, în pericol din cauza unei demolări

citeste tot articolul

2010-09-22 | Adevarul | Claudia Vidican
Peste 1.200 de orădeni au contestat taxa de neîntreținere a fațadelor din Centrul Istoric

Având în vedere numărul mare de persoane care au contestat obligația de a plăti, până la 30 septembrie, taxa de neîntreținere a fațadelor, în Centrul Istoric, municipalitatea a revizuit problema, exceptând de la taxă persoanele ale căror apartamente nu dau la stradă și nu sunt vizibile de afară. Perimetrul Ansamblului Urban-Centrul Istoric Oradea cuprinde 173 de străzi. Din studiul privind reabilitarea faţadelor în acest perimetru, realizat în cursul acestui an, a rezultat că din cele peste 3.500 de clădiri analizate, mai mult de 1700 sunt clădiri cu faţade neîntreţinute. Acestea sunt deţinute de către peste 5.700 de persoane fizice şi 455 persoane juridice, cărora li s-au transmis procese verbale de impunere. Taxa este stabilită diferenţiat, în funcţie de suprafaţa construită.

citeste tot articolul

2010-09-22 | Romania Libera | RL Online
Oprescu: Publicitatea de pe clădirile din centrul Capitalei va dispărea

Mash-urile şi panourile publicitare din centrul Capitalei vor dispărea, a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu. El a adăugat că a discutat cu toate ONG-urile şi asociaţiile profesionale din domeniu despre regulamentul de publicitate şi că s-a ajuns la un consens, "dincolo de abordările politice", potrivit Agerpres. "Dorim să facem în aşa fel încât publicitatea să fie făcută pe zone mărginite de inele şi să elibereze centrul oraşului de aceste producţii publicitare instalate haotic pe faţadele clădirilor", a precizat Oprescu.

citeste tot articolul

2010-09-18 | Adevarul | Dorin Timonea
Alba Iulia: Ministerul Mediului reia procedura de evaluare a proiectului Roşia Montană

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a anunţat ieri reluarea procedurii de de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană, de către Comitetul de Analiză Tehnică din Ministeru Mediului. Reluarea procedurii are loc după trei ani de întrerupere, decizie determinată de anularea de către instanţele judecătoreşti a certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judeţean Alba.

citeste tot articolul

2010-09-15 | Evenimentul Zilei | Mihaela Moraru
Udrea: Pentru Băile Herculane trebuie o soluţie de forţă

Ministrul turismului şi dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a afirmat astăzi, la Alba Iulia, că pentru revigorarea turistică a staţiunii Băile Herculane este nevoie de ""o soluţie de forţă", mai precis de expropierea clădirilor-monument care sunt în paragină.

citeste tot articolul

2010-09-15 | Evenimentul Zilei | Simona Diaconu
Legi pentru noua faţă a oraşelor sufocate de reclame şi faţade degradate

Primarii vor trebui să identifice şi să inventarieze construcţiile degradate, care ameninţă siguranţa şi sănătatea populaţiei, şi să-I înştiinţeze pe proprietari că trebuie să le repare.Ulterior, primarul trebuie să se asigure că proprietarii au efectuat lucrările corespunzător: recepţia finală se face după expirarea perioadei de garanţie de bună execuţie de 3 ani, potrivit proiectului de lege privind masurile de crestre a calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor.

citeste tot articolul

2010-09-14 | Romania Libera | RL Online
Udrea: Vrem să reglementăm haosul din outdoor, care creează un peisaj urban dezagreabil

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului , Elena Udrea, a declarat, marţi, la dezbaterea publică organizată cu privire la Regulamentul privind amplasarea mijloacelor de publicitate că doreşte să reglementeze haosul din outdoor care a ajuns să creeze un peisaj urban "dezagreabil", transmite Mediafax. Ministrul a spus că doreşte să ţină cont mai mult de părerea specialiştilor în materie de arhitectură şi peisagistică în detrimentul părerii administraţiei publice locale.

citeste tot articolul

2010-09-14 | Romania Libera | Darius Martinescu
Capidava, cetatea dacică reabilitată cu bani europeni

Una dintre cele mai importante cetăţi antice din Dobrogea va fi complet reabilitată şi dotată cu facilităţi. Un proiect mai vechi al Consiliului Judeţean Constanţa privind deschiderea unui circuit turistic la principalele situri arheologice de la malul mării a prins contur pe timp de criză. La sfârşitul lunii trecute consilierii au aprobat forma finală a proiectului „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava", obiectiv extrem de important pentru valorificarea potenţialului istoric al zonei. Mult aşteptatul program de refacere a cetăţii, amânat ani la rând din lipsa resurselor financiare de la bugetul de stat, va fi astfel demarat în perioada următoare. În paralel cu lucrările arheologice, obiectivul va fi amenjat pentru a putea primi un număr mare de vizitatori.

citeste tot articolul

2010-09-10 | Evenimentul Zilei | f.a.
Grădini “plimbăreţe”, în oraşul lui Bucur

Proiectul "Artă şi Peisaj.Grădini Nomade" este rezultatul colaborării dintre Institutul Francez și CulturesFrance, ArCuB și Primăria Municipiului București şi se traduce prin instalaţii efemere în şase puncte centrale ale capitalei : Dacia 77, Piaţa Arthur Verona, Piaţa Enescu, Piaţa Universităţii, Piaţa Roma şi Gara de Nord. Proiectul s-a născut dintr-o colaborare a specialiștilor franco-români din domeniu: Anne Cauquelin de la Institutul de Urbanism din Paris și autoarea cărţilor de referinţă precum Invenţia peisajului, inginerii peisagiști Nicolas Triboi de la atelierul Foaie Verde și Raluca Ungureanu de la Geometrik.

citeste tot articolul

2010-09-10 | Jurnalul National | Monica Andrei Capatos
Lucrări ilegale suspendate

Pentru prima dată, cel puţin la nivelul Capitalei, procurorii Judecătoriei Sectorului 2 au decis oprirea lucrărilor de construcţie la imobilul din Strada Mihai Eminescu nr. 188 şi începerea urmăririi penale a administratorului firmei de construcţii, Cristian Ţoi. Beneficiarul este firma Total Construct Internaţional SRL, iar constructorul este firma SC Urban Art Construct.

citeste tot articolul

2010-09-10 | Adevarul | Emilia Sava
Imobil ridicat cu scandal în centrul Capitalei

Un bloc cu 7 etaje a fost ridicat printre casele de pe strada Mihai Eminescu. Vecinii au obţinut în instanţă oprirea lucrărilor, dar investitorul şi constructorul spun că le vor continua întrucât deţin o prelungire de autorizaţie de contrucţie. În spatele unor panouri metalice imense care protejează imobilul de pe strada Mihai Eminescu nr. 188 domnea linişte ieri-dimineaţă. Cei doi paznici nu au vrut să spună dacă se mai lucrează sau nu la construcţie, însă vecinii ale căror case sunt aproape lipite de noul bloc spuneau că au auzit zgomot de picamere.

citeste tot articolul

2010-09-10 | Saptamana Financiara | Valentin Moraru
Proiectul „Piaţa Obor”, 100% ilegal

La mijlocul săptămânii trecute, reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 2, ai Poliţiei Comunitare şi câţiva bodyguarzi au demolat ceea ce mai rămăsese din Piaţa Obor pentru a face loc noului complex comercial aflat în curs de construire. Acest complex are însă o mare pro¬blemă: ignoră normele urba¬nistice, iar autorizaţia sa de construire este suspendată încă de anul trecut. Afacerea care i-a aşe¬zat la aceeaşi masă pe primarul sectorului 2 Neculai Onţanu cu omul de afaceri Puiu Po¬poviciu are la bază o lungă serie de ilegalităţi. Potenţii „în-treprinzători” nu ţin cont de legea care reglementează do¬me¬niul public al statului, de nicio instituţie abilitată în domeniul construcţiilor şi nici chiar de o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei. Nu-i împiedică nici faptul că Halele Obor se află pe lista mo-numentelor istorice şi ar avea dreptul la o fâşie de protecţie de 100 de metri de jur împrejur.

citeste tot articolul

2010-09-09 | Evenimentul Zilei | Andreea Dogar
Statuile din Piaţa Universităţii sunt mutate. Viitoarea parcare subterană, acuzată că e ilegală

Mutarea celor patru statui din Piaţa Universităţii pentru a începe construirea unei parcări subterane în centrul Bucureştiului a trezit suspiciuni printre arhitecţi, dar şi printre ONG-uri, care acuză că lucrările sunt ilegale. Prima statuie, cea a lui Ion Heliade Rădulescu, a fost trasnportată duminică în Parcul Izvor. În acest weekend vine rândul monumentului din bronz al lui Mihai Viteazul. Cele două, alături de statuile lui Gheorghe Lazăr şi Spiru Haret, se află pe lista monumentelor istorice din Bucureşti (sunt monumente de clasa A).

citeste tot articolul

2010-09-03 | Adevarul | Cosmin Turcu
Iaşi: Peticeala blocurilor ţine loc de izolaţie

Sute de ieşeni apelează la firme-fantomă pentru a-şi căptuşi apartamentele, fără să ţină cont de calitate şi aspect. Şefii Primăriei susţin că numărul inspectorilor în urbanism este prea mic pentru a ţine sub control lucrările „la negru". Blocuri cu faţada vopsită în trei nuanţe sau un singur apartament văruit pe dinafară diferit faţă de restul, asemeni unei peticeli aplicate clădirii. Aşa arată mai multe imobile din oraş, în lipsa unui plan urbanistic general.

citeste tot articolul

2010-09-02 | Adevarul | Cristina Stancu, Loredana Dascalu
Piteşti: Mall Trivale, dar fără parcare

Arată bine dinafară, a fost ridicat rapid şi inaugurat la fel. Toate au mers atât de repede că parcă au rămas câteva chestiuni nerezolvate. Oamenii curioşi care au venit să-l viziteze nu au plecat prea încântaţi după vizită, probabil şi pentru că se aşteptau ca în centrul Piteştiului să răsară un mall...ca-n poveşti. În afară de cele câteva locuri de la subsolul magazinului, care sunt mai mult pentru personal, oricine altcineva ar avea intenţia să vină cu maşina fix la acest complex comercial ar trebui să se descurce cum poate. Conform planului, parcarea ar trebui să fie una etajată. Deocamdată e doar...neconstruită. Va fi ridicată peste cel puţin un an. „Mall-ul ar fi trebuit să aibă undeva în jur de 90 de locuri de parcare, iar în noua parcare supraetajată vor exista în jur de 200.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12