Revista presei septembrie 2015

de Florin Bălteanu

2015-09-29 | Adevărul | Dan Străuţ
Constructorii fac locuinţe mai mici decât în „Epoca de Aur". De ce au intrat noile case „la apă"

„Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de două camere sunt strict legate de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un preţ maxim de 380.000 de lei, ca şi puterea de cumpărare scăzută în anii de criză de după 2008, au impus pieţei să găsească soluţii low-cost pentru dezmorţirea procesului de vânzare a locuinţelor deja construite şi a celor ce urmează să fie construite“, arată Cristina Roşca, Managing Partner RealTime.

citeste tot articolul

2015-09-28 | Ministerul Culturii | Ionuț Vulpescu
Alocuțiunea susținută de Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, la Congresul Național al Patrimoniului Arhitectural – ”De la arhitectură la patrimoniu construit – Secolul XX și mai departe” - 24-25 septembrie, București

Aș mai atrage atenția și asupra unor probleme care țin de insuficienta delimitare a atribuțiilor centrale și locale, în materie de patrimoniu arhitectural. Autoritățile locale s-au implicat, în multe județe, în protejarea și valorificarea patrimoniului. Nu vreau să insist aici asupra modului adesea nemulțumitor în care s-au implicat. Dar, ca specialiști, vă este desigur cunoscut faptul că implicarea autorităților locale în chestiuni de patrimoniu arhitectural a fost totalmente insuficientă și cu cele mai puține realizări.
Cum nu agreez ideea centralizării birocratice, v-aș propune să reflectăm împreună dacă nu cumva tocmai corpurile profesionale și uniunile pe care le reprezentați ar putea da protecției patrimoniului arhitectural coerența care până acum a lipsit.
Nu vreau să mă înfățișez aici ca și cum nu aș cunoaște neajunsurile Ministerului Culturii, în materie de protecție și valorificare a patrimoniului arhitectural național.

citeste tot articolul

2015-09-27 | Radio România - Antena Satelor | Luana Pleşea (moderator)
Suntem responsabili pentru moştenirea culturală

Raportul europarlamentarului Mircea Diaconu atrage atenţia că patrimoniul este al comunităţii. Cât de important este patrimoniul cultural? Ce probleme există în conservarea şi restaurarea lui? Ce soluţii propune Uniunea Europeană? Sunt întrebări la care răspund eurodeputatul Mircea Diaconu (ALDE) şi arhitectul Ştefan Bortnowski, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România

citeste tot articolul

2015-09-25 | Opinia Timișoarei | Roxana Deaconescu
Biciclistii, interziși de tot în centrul istoric al Timișoarei, la orice oră și pe orice anotimp. Ce restricții noi au aparut în oras?

„Sunt semne de circulatie, pe Codul Rutier, care stabilesc ca Comisia de circulatie stabileste amplasarea semnelor si restrictiile de circulatie in orice zone. Niciun fel de vehicul nu va mai avea voie sa intre in centrul Timisoarei, scopul nu este sa dam amenzi. S-au intamplat foarte multe lucruri din cauza catorva, asta este, sufera si cei care au fost civilizati. Comisia de circulatie a zis ca nu poate restrictiona circulatia cu rolele, pentru ca ei nu sunt incadrati niciunde, ei raman implicit pietoni. E posibil sa punem semne speciale pentru ei”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, primarul Nicolae Robu.

citeste tot articolul

2015-09-25 | cityzen.ro | 
Teii vor fi replantați pe pietonal. 94% dintre ieșeni au spus „da”

Serviciile primăriei vor planta 100 de tei argintii pe pietonalul Ștefan cel Mare. Teii vor avea deja 4-5 m înălțime și vor fi cumpărați, cel mai probabil, din pepiniere din străinătate. Decizia de a planta arborii a venit după ce 94% dintre ieșenii care au participat la „scrutinul teilor” (25 august – 24 septembrie) s-au declarat în favoarea unei astfel de inițiative.

citeste tot articolul

2015-09-25 | B365 | Nicoleta Vieru
Primăria Capitalei, RATB, RADET și alte 37 de instituții locale, verificate de un auditor extern

Toate instituțiile subordonate Primarului Capitalei și Consiliului General al Municipiului București (CGMB) vor fi supuse unui audit financiar extern. În total, 59 de instituții, între care Primăria, RADET și RATB, vor fi luate "la bani mărunți" de un auditor independent. Cheltuielile necesare pentru realizarea auditului vor fi suportate din bugetul local și vor fi incluse în bugetul rectificat pe 2015. Un proiect de hotărâre privind aprobarea realizării acestui audit va fi supus aprobării CGMB în ședința din 30 septembrie.

citeste tot articolul

2015-09-25 | Adevărul | Mircea Vasilescu
Dilemele Ministerului Culturii

35' 59'' Mircea Vasilescu: Ați pomenit de modelul francez. Acolo, încă de prin anii '80, și mai încoace, au avut loc niște schimbări legislative, în fine, și de alte tipuri, pentru că, și până atunci, Franța era un stat foarte centralizat din punct de vedere cultural, și Ministerul Culturii și la ei era foarte puternic. E, de la un punct în colo, unele atribuții în domeniul culturii au revenit regiunilor -de pildă- prin, asta spuneam, schimbări legislative, administrative, de altă natură. Nu cumva noi suntem în situația asta în care ne-am învățat așa cu centralismul și una, două, ministerul nu face, sau face, mă răg, depinde, dar totul trebuie să facă ministerul. Nu ne-ar trebui și nouă un soi de descentralizare de genul ăsta? Ionuș Vulpescu: Sigur că ar fi de dorit ca autoritățile locale să se implice mult mai mult. Sunt cazuri fericite. Sunt cazuri unde... Mircea Vasilescu: ... ea se întâmplă deja spontan... Ionuș Vulpescu: Sunt primari, președinți de consiliu local care au o anumită viziune și care au investit, că ajungem până la urmăla lucrurile astea, într-un mod inteligent, și pe zona de patrimoniu, și pe zona de evenimente culturale. Eu aș vrea să fie cât mai mulți și nu din dorința de a scăpa de responsabilități, dar, cred că ar fi mai bine pentru toată lumea. Sunt niște mecanisme importante care s-ar declanșa. Acuma în contextul reluării discuției despre descentralizare cred că ar trebui să vorbim și să vedem care sunt modelele bune.

citeste tot articolul

2015-09-24 | vice.com | Ionuț Axinescu
Vom avea o cruce-discotecă înaltă cât un bloc de opt etaje, în Piața Universității

Plenul Senatului a adoptat, marți, o propunere legislativă privind o nouă condamnare a totalitarismului comunist, care urmează să fie examinată și de Camera Deputaților. Pe lângă elaborarea unui raport pentru memoria antitotalitară și construirea unui muzeu național al totalitarismului comunist, proiectul de lege prevede și înființarea unui monument reprezentat de o cruce din oțel, înaltă de 20-25 de metri. Aceasta va fi amplasată în centrul intersecției din Piața Universității și va fi flancată de mai multe drapele naționale.

citeste tot articolul

2015-09-24 | Agerpres | Sorin Peneș
UPDATE Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la starea de sănătate a lui Sorin Oprescu

"Am aflat pentru prima oară despre ceea ce se întâmplă, pentru că fusesem plecat din țară pentru două zile și jumătate la Adunarea Generală a Ombudsmanilor din Europa. Am constatat că se întâmplă ceea ce am văzut aseară. Ceea ce declarau avocații, erau într-o discuție contradictorie cu un reprezentant al Poliției și am ales că este foarte serios pus sub semnul întrebării dreptul la sănătate. Atunci am intervenit direct, m-am sesizat din oficiu și am dispus efectuarea anchetei. Văzând evoluția lucrurilor, am decis azi-dimineață, discutând și cu colegii, să înlocuim ancheta cu o vizită și tocmai de aceea am decis ca din echipă să facă parte și medicul, și reprezentantul organizației neguvernamentale", a explicat Ciorbea.

citeste tot articolul

2015-09-24 | Adevărul | Claudia Spridon, Ionel Stoica
Costin Berevoianu - fostul consilier al lui Sorin Oprescu - şi Vlad Moisescu - fostul trezorier al PNL - au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

citeste tot articolul

2015-09-23 | Actual de Cluj | Kristina Reştea
Imobiliare pentru investitorii-“parteneri” sau zonă verde, cum zice PUG-ul? Proiectul Nervia de la Expo Transilvania revine, cu o plângere prealabilă și o intervenție de viceprimar

Au concesionat chiar de la municipalitate un teren de 5 ha în zona Expo Transilvania pentru un proiect imobiliar, dar jumătate din suprafață era încadrată în Planul Urbanistic General ca zonă verde, fiind, așadar neconstruibilă. Investitorii de la Nervia mizau pe noul PUG (aprobat la final de 2014) să schimbe situația în favoarea imobiliarelor, dar proiectanții responsabili de noile reguli de construire în oraș au ales să mențină „verdele”. Acum, Nervia a ajuns în Consiliul Local cu o plângere prealabilă și cere modificarea PUG-ului. În favoarea investitorilor a intervenit în ședința CL în care s-a discutat plângerea viceprimarul UDMR, Anna Horvath. Vezi AICI informarea transmisă către CL, plângerea prealabilă și documentațiile de urbanism.

citeste tot articolul

2015-09-23 | Mediafax | Patricia Marinescu
STUDIU: Peste 50 de case şi terenuri abandonate din Bucureşti ar putea deveni spaţii culturale

O echipă de profesori şi studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti a realizat, pentru proiectul Bucureşti 2021, un studiu de cartare a spaţiilor nefolosite din Capitală, iar, în urma acestuia, au identificat 56 de spaţii ce ar putea deveni centre culturale.

citeste tot articolul

2015-09-23 | The Epoch Times România | Loredana Diacu
Nicuşor Dan: "Parlamentarii pun umărul la distrugerea zonelor protejate"

"Senatorii au adoptat cu o largă majoritate, de la toate partidele, un proiect de lege care vizează modificări la Legea nr.50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii. Aceste modificări, care au ajuns acum la Camera Deputaţilor, creează premise favorabile pentru abuzuri în zonele protejate şi cele de protecţie a monumentelor. Astfel, prin votul lor, parlamentarii au dat liber la lucrări fără autorizaţie de construire în zone istorice ale oraşelor şi, de asemenea, au scos din regimul infracţiunilor demolarea clădirilor din aceste zone. Orice băiat deştept care are afaceri imobiliare va putea demola o clădire protejată, în schimbul unei amenzi de 100 000 de lei, pentru că aşa au decis domnii parlamentari", afirmă Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

citeste tot articolul

2015-09-22 | B365 | Nicoleta Vieru
Pe ce a mai aruncat bani Primăria Municipiului București - Asociații de Turism care nu fac nimic

Din toamna lui 2010 și până în prezent, Primăria Capitalei a co-fondat două Asociații turistice pentru promovarea Bucureștiului și a colaborat cu o a treia asociație pentru "dezvoltarea Bucureștiului ca destinație turistică și culturală". Au fost anunțate strategii pentru creșterea atractivității orașului în rândurile turiștilor străini, proiecte majore, slogan, brand turistic, imn și festivaluri internaționale. Nimic nu s-a concretizat. Bucureștiul nu are nici în 2015 o strategie clară pentru a atrage turiștii străini.

citeste tot articolul

2015-09-21 | Digi24 | 
Lucrările pentru centura Capitalei, amânate

Şoseaua promisiunilor ratate, aşa poate fi numită centura Capitalei. La începutul anului, bucureştenilor li s-a promis că cei nouă kilometri dintre autostrada spre Piteşti şi drumul spre Chitila vor mai căpăta două benzi încă din acest an. Toamna a adus, însă, veşti proaste: inaugurarea se amână cu un an. Ca să atenueze din gustul amar, ministrul Transporturilor face o altă promisiune: tot anul viitor vor fi gata lucrările şi la cei 11 kilometri dintre Voluntari şi Autostrada Soarelui. Şefii de la Drumuri spun însă că acolo nici nu a fost reluată licitaţia după rezilierea contractului cu fostul drumar.

citeste tot articolul

2015-09-21 | Agerpres | comunicat de presă Alburnus Maior
RMGC începe să piardă tot la Roșia Montană: Avizul de mediu pentru PUZ zona industrială a fost suspendat

Tribunalul Bacău a admis pe data de 16.09.2015 cererile asociațiilor Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Salvați Bucureștiul privind suspendarea efectelor juridice ale avizului de mediu pentru Modificare Plan Urbanistic Zonal — zona de dezvoltare industrială Roșia Montană (PUZ). Avizul de mediu a fost emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu (ARPM Sibiu) în lună martie, 2011. Hotărârea privind suspendarea are efecte chiar din momentul pronunțării, iar recursul nu suspendă efectele sentinței — actul rămâne suspendat până la soluționarea unui eventual recurs de către Curtea de Apel Bacău. În acest moment, Planul Urbanistic Zonal care reglementează zona industrială, fără avizul de mediu aferent nu produce niciun fel de efecte juridice. Prin urmare, nici proceduri subsecvente întemeiate pe acest act, precum obținerea acordului de mediu și emiterea autorizației de construire nu se pot desfășura în mod legal.

citeste tot articolul

2015-09-19 | HotNews | Catiușa Ivanov
FOTOGALERIE: ​Mii de bicicliști au participat sâmbătă la marșul bicicliștilor din Capitală

"Ca de fiecare data Jandarmeria incearca sa opreasca acest mars. Din pacate Primaria trebuia sa raspunda in termen de 48 de ore de la depunerea cererii de protest, depusa de acum cativa ani si in care anuntam ca vom face pana in 2020, de doua ori pe an, acest mars. Nu au raspuns niciodata, ceea ce inseamna, potrivit legislatiei, ca marsul este autorizat. Jandarmeria a incercat sa ne convinga sa schimbam traseul fiindca pe Sos. Kiseleff este un targ autorizat de Primaria Capitalei insa noi nu renuntam la traseul nostru deoarece am depus cerere de autorizare inaintea organizatorilor acestui targ", a declarat reprezentantul Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti, Andrei Gaitanaru. Organizatorii si participantii la protest au cerut autoritatilor sa realizeze piste pentru biciclete si "un oras pentru oameni". "Am venit sa militam pentru un oras pentru oameni, ceea ce se traduce in nevoia de a transforma in norma transportul alternativ. Adica, in momentul in care noi traim intr-un oras in care masina este privilegiata, ma refer la infrastructura rutiera, la parcari, masina poate parca oriunde, pietonul fie ca nu exista, fie ca este complet marginalizat. Biciclistul fie ca nu exista, fie ca este complet marginalizat. Persoanele cu dizabilitati probabil ca sunt cel mai nefericit caz in toata aceasta ecuatie. Din punctul nostru de vedere, a trai intr-un oras in care nu esti tratat ca si cum ai fi de-al casei, inseamna aproape a avea un statut de refugiat. Cerem o structura reala de piste pentru biciclete, nu doar realizate pe axa NS-EV ci dupa modelul fagurelui. Pe de alta parte cerem rezolvarea situatiei celor 10 milioane de euro alocati pentru realizarea primelor piste pentru biciclete, acele piste receptionate ilegal, nu stim nici pana acum cine este responsabil pentru receptionarea lor", a declarat Andrei Gaitanaru.

citeste tot articolul

2015-09-18 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cathedral Plaza poate reintra în legalitate, susține Millennium Building Development

"In opinia MBD, decizia Curtii de Apel Ploiesti nu schimba cu nimic actuala situatie a cladirii Cathedral Plaza. Practic, Curtea a instituit o revenire la prima decizie a Tribunalului Dambovita, acesta trebuind in continuare sa se pronunte asupra interpretarii dispozitiilor care revin in sarcina Primariei Municipiului Bucuresti si a Primarului. Asa cum MBD a mai explicat, prima decizie a Tribunalului Dambovita nu a insemnat nicidecum o dispozitie de demolare ci o recomandare de incepere a procedurilor de demolare, proceduri care presupun inclusiv posibilitatea de reautorizare, daca expertizele si studiile indica aceasta concluzie. Inceperea unei proceduri de demolare - intrucat Primarul nu poate dispune in mod direct demolarea conform legii - presupune in primul rand emiterea unei autorizatii de demolare din partea autoritatii publice responsabile, autorizatie care, ca si in cazul uneia de constructie, presupune un lung sir de acorduri si avize. De asemenea, reamintim ca exista pe rolul Tribunalului Bucuresti solicitarea MBD de reintrare in legalitate a Cathedral Plaza. Atat procedura din justitie cat si procedurile de demolare pot duce la intrarea in legalitate a Cathedral Plaza", se arata intr-un comunicat al MBD.

citeste tot articolul

2015-09-18 | HotNews | Catiușa Ivanov
FOTOGALERIE Marile proiecte de infrastructura cu care Primaria Capitalei a ramas restanta: estul orasului - trei pasaje

In fiecare zi la orele de varf, traficul rutier pe Soseaua Colentina, Soseaua Pantelimon, Soseaua Fundeni si pe strapungerea Doamna Ghica - Pantelimon este de cosmar. Primarii Capitalei au promis in mai multe randuri ca vor realiza o serie de pasaje rutiere care sa rezolve problema in principalele puncte de conflict, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat sumele necesare pentru construirea lor, insa pana acum nu s-a realizat nimic.

citeste tot articolul

2015-09-18 | Adevărul | Cristina Răduţă
Catedrala Mântuirii Neamului se înalţă pe zi ce trece. Cât mai durează lucrările la cel mai mare lăcaş de cult al României

Catedrala Mântuirii Neamului, unul dintre cele mai controversate lăcaşe de cult din România, capătă contur pe zi ce trece. Pe Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului lucrările înaintează la fac continuu. Se lucrează în continuare între cotele +18 - +27, precum şi între cotele +27 - +36.

citeste tot articolul

2015-09-16 | HotNews | Catiușa Ivanov
Ipocrizie politica: PNL si PSD fac un pact pentru Bucuresti, care prezinta solutii pentru salvarea orasului, dar refuza sa isi asume responsabilitatea guvernarii locale

Interimarul trebuia ales dintre cei doi viceprimari aflati in functie - Dan Darabont (PSD) si Cornel Pieptea (PNL). Desi detin majoritatea in Consiliul General - 22 de consilieri PNL si 14 consilieri PSD si voteaza impreuna, de cateva luni fiind un acord tacit intre cele doua partide - iar PNL vine cu solutii pentru salvare orasului, solutii cu care este de acord la nivel declarativ si PSD, cele doua partide nu si-au asumat responsabilitatea conducerii Capitalei pana la rezolvarea situatiei de criza in care ne aflam acum - primarul la puscarie, RADET si RATB in colaps, investitii blocate.
Astfel, viceprimarul PNL-ist si-a dat demisia din functie, in locul sau a fost ales de CGMB in functia de viceprimar, Stefanel Dan Marin, consilier general din partea PD-DD, absorbit din iunie de UNPR, partid care are in CGMB doar 3 consilieri generali din cei 53 validati in functie. Imediat dupa ce a fost ales viceprimar, acesta a fost ales in functia de primar interimar, cu 39 de voturi din 41 de consilieri prezenti, fiind votat de PSD, PNL si PP-DD. Cum postul de viceprimar a ramas vacant, Cornel Pieptea a fost numit din nou in aceasta functie. Astfel ca PSD si PNL au ramas cu cei doi viceprimari, iar Stefanel Dan Marin a fost desemnat primar general interimar.

citeste tot articolul

2015-09-16 | Adevărul | Ionel Stoica
Tactici mafiote. Oprescu negocia să cumpere tăcerea unui director corupt din Primărie cu 5.000 de euro pe lună

Primarul Sorin Oprescu voia să-i cumpere tăcerea unui fost director din Primăria Capitalei - arestat pentru mită anul trecut și care ar fi amenințat cu dezvăluiri. Este vorba de Mădălin Dumitru - fost șef al Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice din subordinea primarului Capitalei, până la data de 5 iunie 2014, când a fost reținut de procurorii DNA.

citeste tot articolul

2015-09-14 | B365 | Nicoleta Vieru
RAPORT OFICIAL: Pietonii din București, puși în pericol de autorități

Să fii pieton în București poate fi un sport extrem. Politica autorităților locale din ultimii ani a fost aceea de a încuraja traficul rutier, în detrimentul pietonilor și bicicliștilor. Trotuarele sunt mici, deteriorate și de multe ori sunt ocupate de mașini. Trecerile de pietoni sunt situate la distanțe mari una de alta, iar timpii de la semafor sunt prea mici, existând situații în care este imposibilă traversarea bulevardului în timpul alocat pentru culoarea verde. Toate aceste concluzii se regăsesc în raportul interimar al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov, coordonat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

citeste tot articolul

2015-09-13 | Adevărul | Cristina Răduţă
Zona „Brăţara morţii“, Estul sălbatic al Bucureştiului. Poveşti horror dintr-o lume a sărăciei, a mizeriei, a groazei: „Du-te, fă, după ei şi zi-le să-ţi dea bani!“

De fapt, micuţa arteră se numeşte strada Brăţării şi se află în sectorul 3 al Capitalei, la marginea oraşului, în spatele unor blocuri înalte în care îşi duc liniştiţi existenţa o mulţime de bucureşteni. Multă vreme, povestesc cei care locuiesc în apropiere, zona a fost una liniştită, însă de câţiva ani strada Brăţării a devenit una dintre cele mai rău famate zone ale Capitalei.

citeste tot articolul

2015-09-10 | The Epoch Times Romania | 
Şerban Sturdza: "Suntem mutanţii imaginii urbane"

"Suntem mutanţii imaginii urbane", a atras atenţia, joi, arhitectul Şerban Sturdza, preşedintele filialei din Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), în cadrul unei dezbateri publice oganizată de Institutul pentru Politici Publice şi Pro.Do.Mo, pe tema publicităţii stradale.

citeste tot articolul

2015-09-08 | tolo.ro | Cătălin Tolontan
Mulțumim pentru coruți, dar îi aflăm și pe marii corupători?!

În 2007, bucureștenii au aflat că vor avea un stadion modern care-i va costa 100 de milioane de euro.
În 2011, cînd Gazeta a pornit o investigație care a durat mai bine de un an, prețul crescuse la 200 de milioane de euro.
În 2015, cînd Primăria a încetat să mai comunice, nu pentru că l-ar fi arestat pe Oprescu, ci pentru că, excepțiile se numără pe degete, opacitatea a fost regulă în administrația lui, bucureștenii habar n-au la cît a ajuns prețul Arena Național, cu parcări, aleile de acces și luminile din jur.

citeste tot articolul

2015-09-07 | nuasteptasupereroi.ro | CeRe
Ce legătură are corupția din administrație cu participarea cetățenilor la decizia publică?

“Corupția este posibilă în spații închise, acolo unde informațiile sunt ascunse, procedurile neclare și accesul publicului limitat. Din 2012, de la schimbarea mandatului aleșilor locali, CeRe face eforturi să deschidă porțile Primăriei și Consiliului General. Drumul până la acești decidenți ar trebui să fie larg și simplu, accesibil pentru o mamă cu cărucior sau un pensionar, nu o junglă în care să se descurce doar activiștii cei mai perseverenți. Date de contact ale consilierilor (publicate începând cu 2013), înregistrarea votului fiecărui consilier pentru asumarea responsabilității, publicarea din timp a proiectelor de hotărâri, un site mai prietenos și documente mai accesibile publicului, accesul publicului la ședințele de comisii și de plen ale Consiiului sunt doar câteva din lucrurile pe care le-am solicitat. Recentul studiu “Cum se iau decizii în Capitală” indică faptul că cetățenii au un acces foarte limitat atât la informații, cât și la ședințele în care se dezbat proiectele Capitalei. Dacă vrem ca orașul nostru să devină mai prietenos cu locuitorii săi și mai puțin corupt, practicile administrației trebuie să se schimbe cât mai curând!” Sînziana Dobre, director de programe CeRe.

citeste tot articolul

2015-09-07 | B365 | Nicoleta Vieru
EXCLUSIV: Care sunt contractele din care își lua Sorin Oprescu MITA. Un ales PSD, între mituitori

Primarul general, Sorin Oprescu, a fost arestat pentru 30 de zile în noaptea de duminică. fiind acuzat de luare de mită. Alături de el au fost reținuți și directorul general și cel adjunct al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului. O altă instituție percheziționată de DNA în acest dosar este și Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane. De altfel, potrivit referatului de arestare a edilului-șef, banii primiți de Oprescu în 2013 și 2014 proveneau din contractele încheiate de cele două instituții menționate mai sus. În perioada 2013-2015, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Administrația Cimitirelor au încheiat contracte cu o valoare totală de peste 17,7 milioane euro. Firmele care au încheiat constracte cu specificul menționat de procurori în rechizitoriu sunt SC GREEN LINE CONSTRUCT SRL și DELTA CONSTRUCT INVEST SRL. Unul din administratorii GREEN LINE CONSTRUCT este ales local din partea PSD!

citeste tot articolul

2015-09-07 | B365 | Nicoleta Vieru
EXCLUSIV: Directorul Economic din Primărie, arestat pentru luare de mită - SALARIU de până la 3400 €

Mircea Octavian Constantinescu, directorul general al Direcției Economice din Primăria Capitalei, a fost reținut pentru luare mită, alături de șeful său, Sorin Oprescu. Directorul avea însă o poziție privilegiată în cadrul Primăriei, încasând "pe hârtie" salarii mari pentru un funcționar public. De exemplu, în 2010, Constantinescu a avut un venit lunar de 3.400 euro.

citeste tot articolul

2015-09-07 | Cuget Liber | Andreea Perhaiță
"Undă verde"! Cum salvăm clădirile istorice ale Constanţei

Atenţie, însă! Presaţi de un impozit de cinci ori mai mare decât plăteau până acum, unii proprietari ar putea să facă renovări doar de ochii lumii şi ai primăriei… Multe clădiri vechi şi cu însemnătate istorică au fost deja aproape distruse de proprietari care au vrut să le aducă „îmbunătăţiri”.

citeste tot articolul

2015-09-06 | Hotnews | G.S.
LIVE TEXT Sorin Oprescu, reținut de DNA. Edilul este acuzat că primea 10% din valoarea unor contracte încheiate de firme cu Primăria Capitalei/ Oprescu ar fi fost filmat luând o mita de 25.000 de euro, din care o parte ar fi ajuns la o fostă jurnalistă - surse/ Un denuntator susține că i-a dat mita un milion de euro

DNA l-a retinut sambata noapte pe Sorin Oprescu, acuzat ca ar fi aderat la un grup infractional din Primaria Capitalei ce primea bani din contractele acordate de institutie. Procurorii spun ca edilul lua 10% din sumele din contracte si ca sambata a incasat 25.000 de euro, parte a unei astfel de mite. La primar acasa, la mai multe persoane si firme si in trei institutii publice se fac perchezitii, iar la sediul Directiei sunt adusi angajati PMB pentru audieri.

citeste tot articolul

2015-09-06 | România Curată | 
Sorin Oprescu, reținut pentru mită. Cerea 10% din contractele acordate

Redăm comunicatul DNA: „În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București. Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea. [...]"

citeste tot articolul

2015-09-06 | Adevărul | Mihaela Cojocariu
Sorin Oprescu a fost arestat. Edilul Capitalei îşi va petrece următoarele 30 de zile după gratii. Referat: a primit un milion de euro de la un denunţător

Sub protecţia anonimatului, surse de la vârful Primăriei Municipiului Bucureşti au explicat, pentru „Adevărul“, că în ultima perioadă au existat zvonuri potrivit cărora primarul Sorin Oprescu ar fi ultimul şi cel mai important pion din piramida şăgilor construită în instituţie. „Intuiam şi auzisem că ar urma el, dar mi-e greu să cred că a fost prins cu 25.000 de euro. Trebuie să fii de-a dreptul tâmpit, iar el nu pare deloc genul, îl cunosc bine“, a declarat un angajat al Primăriei, sub protecţia anonimatului. Potrivit aceloraşi surse, în ultima vreme, în spatele uşilor închise ale birourilor din Primăria Capitalei au fost făcute o mulţime de verificări, iar marii directori şi contractele trecute pe la ei au fost verificate amănunţit de autorităţi.

citeste tot articolul

2015-09-06 | HotNews | Catiușa Ivanov
​ANALIZĂ: Cele mai controversate contracte ale administrației Oprescu

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut sambata noapte de Directia Nationala Anticoruprie fiind acuzat ca primea 10% din valoarea unor contracte incheiate intre municipalitate si diverse firme. Primaria Capitalei ruleaza in fiecare an un buget de circa 1 miliard de euro, iar achizitiile publice facute de municipalitate se ridica la cateva zeci de milioane de euro. Poate cel mai controversat contract al administratiei Oprescu este cel privind inchirierea sediului unde municipalitatea isi desfasoara activitatea, platindu-se chirie peste 10 milioane de euro in 4 ani, in loc sa se cumpere cladirea cu acesti bani. O alta afacere controversata o reprezinta pistele pentru biciclete realizate in 2010 si pentru care s-au platit circa 10 milioane de euro, dar care au fost desfiintate de politie fiindca au fost realizate necorespunzator. Controversate sunt si o parte dintre licitatiile facute de municipalitate pentru marile proiecte de infrastructura, unde contracte de milioane de euro au fost atribuite prin negociere sau la licitatii la care au participat mai multe firme, dar doar o oferta a fost admisa.

citeste tot articolul

2015-09-06 | ioana-raduca.ro | Ioana Răduca
Sorin Oprescu – Despre șpagă și DNA – înainte de reținere

Ieri, la ora prânzului, cu doar câteva ore înainte să fie reţinut sub acuzaţia de luare de mită, am realizat un interviu cu Sorin Oprescu. Era stabilit de acum o lună şi norocul jurnalistului a făcut să fie cea mai recentă declaraţie a primarului. E un interviu despre proiectele din capitală, candidatura la prezidenţiale, şpagă, consilieri arestaţi, familie şi medicină. În lumina ultimelor informaţii, cea mai interesantă parte e cea despre justiţie şi comisioane.

citeste tot articolul

2015-09-01 | Adevărul | Cristina Răduţă, Sorin Ghica
Proiect controversat în Capitală: mall lângă Palatul Ştirbei. Schiţa clădirii care ar putea fi construită în spatele monumentului istoric

Un turn de şapte etaje, în care ar urma să funcţioneze şi un mall, a devenit unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din Capitală. Clădirea, care ar urma să se ridice în spatele Palatului Ştirbei, a intrat pe ultima sută de metri în privinţa avizelor, scandalizând societatea civilă.

citeste tot articolul

2015-09-01 | B365 | Călin Cociș
Trecerea de pietoni vopsită PARȚIAL, în jurul unei mașini, a rămas la fel de șchioapă. FOTO

Trecerea de pietoni din centrul Capitalei, vopsită parțial, săptămâna trecuta, din cauza unei mașini parcate, se află în continuare în același stadiu. Deși autoritățile susțineau, vineri, pentru B365.ro, că zebra va fi vopsită integral până la finalul zilei, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12