| 16-02-2015 I punctuale I Oana Mihalache      

Toaletare extremă în Cișmigiu

toaletare arbori Cișmigiu - foto: O. Mihalache, 13.02.2015 

În București s-a dat startul toaletărilor de primăvară. Din nefericire, procedeele aplicate de Administrația Domeniului Public din Capitală nu au nimic în comun cu practicile recomandate de specialiști, ci mai degrabă cu o mutilare arbitrară. După ciopârțirea copacilor de pe Bulevardul Elisabeta, acțiunea s-a mutat, de o săptămână, în Parcul Cișmigiu.

După ani de zile în care curățarea arborilor din parc a fost neglijată, crengile uscate ajungând să reprezinte un pericol pentru trecători, administratorii spațiilor verzi au fost brusc loviți de exces de zel. Amputarea grosolană a ramurilor nu are la bază nicio documentație tehnică de specialitate, limitele intervențiilor de acest gen fiind vag stabilite în Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată 2009.

Un exemplu de cum ar putea arăta o documentație care să reglementeze procedurile de toaletare este ghidul elaborat de dr. ing. I. Lupu (dendrolog), preşedinte al Asociaţiei Dendro-Ornamentale „Anastasie Fătu", Iaşi. Instrucțiunile de îngrijire a arborilor urbani sunt elaborate cu susținerea ASOP (Asociația Peisagiștilor din România) și a Coaliției pentru Mediu. Ghidul, care poate fi consultat pe regulament-toaletare-arbori.blogspot.ro, atrage atenția și asupra efectelor nocive și a riscurilor asociate toaletării greșit efectuate.


  

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

      
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.