Revista presei aprilie 2013

de Florin Bălteanu

2013-04-30 | stiriong.ro | 
World Vision Romania inaugureaza primele doua centre de consiliere pentru mestesugari din Romania

In data de 29 aprilie 2013, Fundatia World Vision Romania a deschis la Craiova si Ramnicu Valcea primele doua centre de informare si consiliere pentru mestesugari din Romania. Initiativa este parte a proiectului “Atelierul de mestesuguri” care urmareste sa sprijine dezvoltarea mestesugurilor traditionale in mediul rural, regiunea Sud – Vest Oltenia.

citeste tot articolul

2013-04-26 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Metroul din Drumul Taberei așteaptă bani europeni. Fără ei, șantierul va fi părăsit

Ministrul transporturilor a declarat, săptămâna trecută, că finalizarea magistralei de metrou M5 nu se poate realiza dacă nu se vor obţine şi fonduri europene, fiindcă este vorba de o sumă de peste două miliarde de euro.

citeste tot articolul

2013-04-25 | Adevărul | Nicoleta Butnaru
Victorie: au fost prinşi primii hoţi de fier vechi din monumentul istoric Hotel Pescăruş de pe strada Regala

"Persoanele şi bunurile sustrase au fost predate Poliţiei Municipiului Brăila pentru continuarea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat", ne-a declarat Georgică Tănase, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Brăila.

citeste tot articolul

2013-04-25 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
BUGETUL PE 2013 al CAPITALEI. Oprescu alocă milioane de euro pentru studii de fezabilitate și investiții noi, dar se pare că a uitat de marile lucrări de infrastructură abandonate

„Deși valoarea investiţiilor anunţate de Oprescu este de cca 3 miliarde euro, banii pe investiţii alocaţi în buget sunt de numai 100 milioane euro. Înseamnă că, dacă s-ar apuca efectiv de treabă, proiectele lui Sorin Oprescu s-ar finaliza în 12 ani. Lipsa de investiţii înseamnă frână în dezvoltarea oraşului şi mai puţine locuri de muncă. Deschiderea unor noi şantiere, înainte ca cele deja existente sa fie terminate nu arată decât lipsă de viziune şi de management. Sorin Oprescu este primarul praf in ochi!”,a subliniat Mihai Atănăsoaei, în cadrul unei conferințe de presă.

citeste tot articolul

2013-04-23 | Neptun Tv | Nicoleta Butnaru
Istoria, lăsată în paragină la Brăila! 40 de clădiri monument riscă să se prăbușească

Situație fără ieșire la Brăila. 40 de clădiri monument stau să se prăbușească. Majoritatea sunt în litigiu, iar autoritățile nu pot face altceva decât să le păzească.

citeste tot articolul

2013-04-21 | cursdeguvernare.ro |  Claudiu Zamfir
Scrisoarea Bruxellesului către București pe fondurile 2014-2020: Propunerile ”Nu întrunesc condițiile minime de calitate și credibilitate”

”(…) Propunerea făcută de guvernul României nu întrunește încă minimele condiții de calitate și credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”- scriu negru pe alb reprezentanții Comisiei Europene, într-o adresă trimisă Ministerului Fondurilor Europene de la București, în 7 martie 2013.

citeste tot articolul

2013-04-19 | Evenimentul Regional al Moldovei | Nelu Păunescu
Casa scriitorilor Magda Isanos şi Eusebiu Camilar a fost demolată peste noapte Monument istoric, demolat pentru un depozit E.ON

În locul casei din strada Cloşca nr. 19 din Iaşi, în care au locuit poeta Magda Isanos şi romancierul Eusebiu Camilar, a apărut de câteva zile un depozit de materiale de construcţii, al cărui beneficiar este E.ON Gaz Distribuţie Târgu Mureş. Practic, proprietarul terenului, Vasile Irimia, cel care a şi demolat fără autorizaţie casa aflată pe lista monumentelor istorice, în lipsa oricărei soluţii legale de a construi ceva pe acel teren, s-a apucat să scoată profit prin închiriere.

citeste tot articolul

2013-04-18 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Cum arata Catedrala Mantuirii Neamului dupa terminarea fundatiei

Cladirea Catedralei Neamului a inceput sa prinda contur. Fundatia cladirii a iesit din pamant, silueta viitorului lacas fiind vizibila de pe acoperisul Muzeului National de Arta Contemporana, a fost turnata placa de beton de la nivelul zero si s-au finalizat lucrarile la infrastructura a cladirii. In pamant sunt doua subsoluri si demisol, care ajung pana la adancimea de 16 metri, iar pe verticala cladirea se va ridica 120 de metri.

citeste tot articolul

2013-04-18 | Radio România Actualități | Cristina Moise
Primul cod QR pe un monument istoric din Focşani

[...] Florin Micu Iliescu, directorul interimar al Directiei pentru Cultura Vrancea spune ca astfel de coduri vor fi amplasate pe 250 de monumente istorice din Tara Vrancei. Inaugurarea primei placute cu cod QR din proiectul pilot ”Cultura si Patrimoniul National Vrancea in mediul online - Google Maps – QR” a fost initiatade Asociatia Potpourri Focsani si Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea, plus Comunitatea Editorilor Google Map Maker Romania si comunitatea bloggerilor vranceni. [...]

citeste tot articolul

2013-04-18 | Agerpres | 
Importanţa protejării clădirilor cu încărcătură istorică, evidenţiată de Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor

Relaţia dintre patrimoniu şi educaţie şi legătura dintre oameni şi monumentele istorice au fost principalele teme discutate la conferinţa organizată joi la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", de Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor.

citeste tot articolul

2013-04-18 | DC News | 
România are nevoie urgentă de reaplicarea lărgită a timbrului monumentelor istorice, amputat drastic în 2009

Institutului Național al Patrimoniului, instituția care gestionează și finanțează întreaga politică în domeniul patrimoniului, i-au fost diminuate dramatic fondurile începând cu 2009 printr-un act normativ, care a restrâns semnificativ aplicarea timbrului monumentelor istorice. Acesta era în cuantum de 2% din valoarea încasărilor din jocurile de noroc, loterie și activități specifice cazinourilor. După 2009, acesta se aplică doar câtorva categorii, în special organizatorilor de evenimente artistice.

citeste tot articolul

2013-04-18 | Digi 24 | 
Clădirile istorice pot fi reabilitate din banii autorităţilor

Faţadele din centrele istorice ar putea fi renovate din banii primăriilor! Asta după ce parlamentarii de Bihor au făcut demersuri ca legea de reabilitarea a faţadelor clădirilor monument istoric.... să cuprindă şi centrele istorice. Legea promovată de ministrul Elena Udrea, în urmă cu mai bine de un an ...va fi aplicată în cel mult o lună.

citeste tot articolul

2013-04-17 | Magazin Sălăjean | Valeria Lehene
S.O.S. Patrimoniu: Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor

[...] Cea mai vitregită categorie de monumente, în judeţul Sălaj, este cea a castelelor şi conacelor. Marea majoritate a acestora, înainte de 1989, au servit ca sedii CAP, sedii SMA, case de copii sau spitale pentru persoane cu handicap. Neîntreţinute de-a lungul timpului, cu funcţiuni improprii sau modificate fiind pentru a servi noilor funcţiuni, starea lor este degradată, aproape de colaps sau de-a dreptul ruină. [...]

citeste tot articolul

2013-04-13 | Evenimentul Zilei | 
Bucureștenii au protestat față de retrocedarea a 12 hectare din PARCUL IOR

Numeroși bucureșteni s-au adunat astăzi, de la ora 12,00, în fața bisericuței de lemn din Parcul IOR la un protest față de retrocedarea unei părți importante din parc. Nu mai puțin de 600 de persoane au semnat în doar o oră scrisoarea deschisă care va fi înaintată printre alții și Primarului sectorului 3. Inițiativa protestului aparține unui grup de tineri și familii care trăiesc în jurul Parcului IOR. „Ne-am simțit de atâtea ori bine pe aleile sale și vrem să ne implicăm activ în protejarea acestui spațiu și în apărarea drepturilor comunității locale”, spun inițiatorii mișcării pe pagina de Facebook special dedicată protestului.

citeste tot articolul

2013-04-11 | B365.ro | Andreea Bujor
Cum obţii autorizaţie de construcţie în Sectorul 5: ori dai şpagă, ori aştepţi luni de zile

Un locuitor al Sectorului 5 a povestit pentru B365.ro că a depus în urmă cu patru luni cererea pentru certificatul de urbanism, dar nu a primit, până în acest moment, niciun răspuns. În schimb, interesându-se în primărie ce trebuie să facă pentru a i se elibera certificatul în timp util, i s-a dat de înţeles că are de ales: dă şpagă sau... aşteaptă.

citeste tot articolul

2013-04-10 | eltis.org | 
Brescia becomes smallest city in Europe with a metro line

[...] The main aim of the project is to increase the use of public transport from 40 to 56 million passengers per year and to offer a valid alternative to private transport, thus protecting the environment by decreasing congestion and pollution. [...] The 17 stations along the 13.7-kilometre line are all accessible to disabled people (visually and physically impaired) and cyclists. The stations have been designed for energy saving and are naturally lighted thanks to several rooflights.

citeste tot articolul

2013-04-05 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cum poate fi salvat parcul IOR? Vezi cum arata zona care a fost retrocedata si cat reprezinta ea din intregul parc

Primaria Capitalei a retrocedat, in 2005, 12 ha din parcul Titan (IOR), respectiv bucata cuprinsa intre bd. Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, C-tin Brancusi si malul lacului Titan. De cateva luni, zona a devenit un focar de infectie, fiindca Primaria sectorului 3, cea care ingrijeste parcul, nu a mai putut investi niciun ban, locul fiind proprietate privata. Ce se poate face pentru salvarea unuia dintre cele mai importante parcuri din Capitala? Atat autoritatile cat si societatea civila considera ca Primaria Capitalei ar trebui sa negocieze cu proprietarul, sa rascumpere terenul, iar daca nu se inteleg pe cale amiabila, sa-l exproprieze. Fiind spatiu verde, deocamdata nu se poate construi nimic pe acel teren, iar autoritatile il pot obliga pe proprietar sa curete mizeria.

citeste tot articolul

2013-04-03 | DigiTv | 
Fără spațiu verde. Un bloc va fi construit foarte aproape de ferestrele celorlalte imobile

„A fost o mare greșeală, o mare eroare, că s-a pus în posesie în acele locuri în care nu se putea construi, de fapt, decât afectând confortul celorlalți locatari”, a susținut Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei

citeste tot articolul

2013-04-03 | HotNews | Catiușa Ivanov
12 hectare retrocedate din Parcul Titan, acoperite de gunoaie si populate de maidanezi si oameni fara adapost. Primaria Sectorului 3 a montat afise cu mesajul Zona Retrocedata

Primaria sectorului 3 a pus de cateva zile, in parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), o serie de afise prin care anunta ca bucata de spatiu verde cuprinsa intre bd. Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, C-tin Brancusi si malul lacului a fost retrocedata. Potrivit arhitectului sef al sectorului, Stefan Dumitrascu, Directia parcuri din cadrul Primariei a pus afisele deoarece zona respectiva din parc a ramas neingrijita, iar cetatenii fac numeroase sesizari pentru ca institutia sa curete si sa intretina zona. Acest lucru nu este posibil deoarece bucata respectiva este proprietate privata. Cele aproape 12 hectare din parcul AI Cuza au fost retrocedate in 2005 de fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, Mariei Cocoru.

citeste tot articolul

2013-04-02 | B365.ro | Alexandru Ionita
Cel mai mare eșec al lui Oprescu: pune în pericol viețile bucureștenilor - conform Curții de Conturi

Peste 350 de imobile din Capitală s-ar prăbuşi în cazul unui cutremur major, cu consecinţe devastatoare asupra vieţii a mii de bucureşteni. Riscul nu pare să sperie şi autorităţile locale, care nu reuşesc să ia măsurile necesare prevenirii acestui pericol. Ultimul raport al Curţii de Conturi evidenţiază în acest domeniu nereguli majore precum durata prea mare a lucrărilor, creşterea cu 40% a costurilor peste devizul iniţial şi faptul că circa 30% din banii alocaţi de la bugetul de stat în scopul reabilitării rămân necheltuiţi.

citeste tot articolul

2013-03-29 | Mediafax | Madalina Cerban
INTERVIU - Moştenitoarea Casei Monteoru: Vom transforma imobilul într-un centru multicultural

ep.: La un moment dat spuneaţi că vreţi să faceţi în Casa Monteoru un centru cultural. Vă menţineţi punctul de vedere în acest sens? I. A.: Absolut. Sigur că da. Va fi un centru multicultural, pentru că v-am spus că vreau să fac o arhivă de film. Am rămas impresionată de cât de multe filme au fost create în această casă, prin anii 60-70, filme cu mari actori care astăzi nu mai sunt. Şi bineînţeles că e frumos să refaci istoria filmelor prin istoria Casei Monteoru. Apoi este vorba de muzică. Una dintre primele pianiste care au cântat în această casă a fost Cella Delavrancea. A cântat de la 20 de ani în această casă şi s-a reîntors când avea aproape o sută de ani şi a mai dat un concert. Şi, datorită contribuţiei acestor mari arhitecţi, Ion Mincu şi Nicolae Cuţarida, această casă este ca un curs deschis de arhitectură. Din această casă se poate învăţa extraordinar de mult şi mă gândesc la studenţii de la arhitectură, de la institutul care poartă numele marelui arhitect Ion Mincu. Este poate prima casă, locuinţă particulară, lucrată de Ion Mincu şi care ar putea fi salvată şi care s-ar putea preta la asemenea cercetări, la asemenea studii de arhitectură.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12