Revista presei mai 2014

de Florin Bălteanu

2014-05-30 | Alba24.ro | 
Planul Urbanistic General actualizat pentru Alba Iulia, aprobat de CL. Cum se dezvoltă orașul în următorii 10 ani

Consilierii locali au aprobat, în ședința de vineri 30 mai, reactualizarea Planului Urbanistic General și amenajarea teritoriului municipiului Alba Iulia, care are o valabilitate de 10 ani. Acestora le-au fost prezentate în ședința de vineri principalele obiective ce vor fi realizate în următoarea perioadă. Este vorba despre orientarea circulației rutiere pentru a evita aglomerația din oraș, zonele de dezvoltare rezidențială, dar și de dezvoltare economică și turistică la periferia teritoriului.

citeste tot articolul

2014-05-29 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Cum se construieste un bloc de 4 etaje pe un spatiu verde din cartierul Floreasca, desi autorizatia a fost suspendata de instanta. Autoritatile nu au nici o reactie

Un bloc de patru etaje "creste" pe un spatiu verde din Cartierul Floreasca, pe strada Ghita Padureanu nr. 4, desi Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatia de construire. Noua cladire se ridica la cativa centimetri fata de blocurile vecine, construite in perioada comunista, iar pana in prezent proprietarii au ridicat un etaj. Vecinii afectati de lucrare - noua cladire ii lasa fara lumina in casa - au sesizat Inspectia de Stat in Constructii, Prefectura, Politia si Primaria sectorului 2, dar nu a oprit nimeni lucrarile. Proprietarii blocului de pe spatiul verde au incercat si anul trecut sa construiasca cu autorizatia suspendata, insa ISC a oprit lucrarile dupa ce cazul a fost prezentat in presa.

citeste tot articolul

2014-05-27 | Digi 24 | 
Gardul unui cimitir din Craiova, izolat termic și fonic

Polistirenul pare să fie noua obsesie naţională, altfel nu se explică de ce o parte din gardul unui cimitir de la Craiova a fost izolat cu materialul folosit pentru a ţine zgomotul sau căldura la distanţă. În vreme ce trecătorii îşi fac cruce, constructorii spun că doar aşa puteau consolida construcţia.

citeste tot articolul

2014-05-27 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Continua masacrul din Parcul Tineretului. Cum arata parcul dupa ce au fost taiati zeci de copaci

Defrisarea celor doua hectare din Parcul Tineretului, retrocedate in 2008 Marioarei Micsunescu, continua sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, toti copacii de pe cateva sute de metri de parc fiind rasi de pe fata pamantului in ultimele doua zile. Defrisarile se desfasoara ilegal, deoarece Primaria Capitalei nu a dat aviz ca arborii sa fie taiati. Masacrarea acestei bucati din parc, cunoscuta sub numele de Parcul Lumea Copiilor, a inceput in urma cu cateva saptamani, de atunci proprietarii terenului taind arborii in mod sistematic. Pana acum au fost amendati doar de Primaria sectorului 4 cu circa 5.000 lei, o suma infima pentru un dezvoltator imobiliar. Pe terenul eliberat de arbori, proprietarii vor sa construiasca un cartier de vile.

citeste tot articolul

2014-05-22 | archaeoheritage.ro | 
Distrugerea Chișinăului istoric continuă: Încă un monument de arhitectură a fost demolat

O clădire istorică de pe strada Ismail din Capitală a fost distrusă definitiv. Specialiştii de la Ministerul Culturii susţin că agentul economic respectiv a comis o ilegalitate şi au sesizat Procuratura.

citeste tot articolul

2014-05-21 | dollo.ro | 
Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

citeste tot articolul

2014-05-21 | particip.gov.md | Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcţiilor
Proiectul de lege Codul Urbanismului şi Construcţiilor

Pe lîngă corelarea actelor normative care reglementează aceste domenii, Codul Urbanismului şi Construcţiilor (în continuare Codul) va sistematiza şi corela dispoziţiile din domeniu într-o structură unitară, va elimină disfuncţionalităţile apărute pînă în prezent şi, totodată va clarifică aspectele privind armonizarea legislaţiei Republicii Moldova în domeniul construcţiilor cu principiile şi reglementările Uniunii Europene.

citeste tot articolul

2014-05-21 | Ministerul Culturii | comunicat de presă
Cultura ca resursă strategică pentru o Europă durabilă – Prezența României la Consiliului Educației, Tineret, Cultură și Sport de la Bruxelles

În ședință s-a mai convenit asupra adoptării unui document prin care patrimoniul cultural european este declarat drept o resursă strategică pe întreg teritoriul comunitar. Documentul este de o importanță majoră, fiindcă așează cultura la nivelul resurselor strategice în vederea dezvoltării unei Europe durabile.

citeste tot articolul

2014-05-19 | HotNews | Catiuşa Ivanov
De ce de 4 ani nu s-a implementat niciun proiect din strategia care trebuia sa schimbe Bucurestiul? Mario Kuibus si Adrian Ilie, reprezentantii a doua dintre firmele care au realizat strategia, au discutat online cu cititorii

Ce s-a ales de strategia care trebuia sa schimbe centrul Capitalei si propunea reamenajarea unora dintre cele mai importante spatii publice din centrul orasului: modernizarea bd. Unirii - zona cu fantani si Piata Constitutiei, reamenajre Piata Lahovary si Piata Cantacuzino, reamenajare spatiul verde de la Sala Palatului, reamenajare Parcul Izvor si conectarea cu str. Lipscanu printr-un pod peste Dambovita, reamenajare zona Piata de Flori, reconstruire Podul Calicilor? De ce nu s-a realizat niciun proiect desi contractul a fost semnat in urma cu aproximativ 4 ani? Se vor obtine cele 200 milioane de euro din fonduri europene pentru realizarea proiectelor propuse prin strategie? De ce planurile urbanistice zonale care bat in cuie cum vor arata aceste proiecte inca nu au fost aprobate de Primaria Capitalei? Cand se vor implementa primele proiecte? Mario Kuibus si Adrian Ilie, reprezentantii a doua dintre firmele care au realizat strategia care fac documentatia pentru obtinerea fondurilor europene au discutat online cu cititorii.

citeste tot articolul

2014-05-17 | B365 | Amalia Bălăbăneanu
"Curcubeu" pe Bd. Unirii: Negoiță a montat pergole galbene și roz, după cele mov. GALERIE FOTO

Lângă celebra pergolă mov-lila, amplasată în centrul Capitalei, pe unul dintre cele mai mari bulevarde, au mai apărut alte pergole de diferite dimensiuni şi culori. Noile pergole amplasate pe Bulevardul Unirii sunt disponibile în patru nuanţe cromatice diferite, care nu au nicio legătură cu amenajarea realizată până în prezent pe bulevard, care s-a făcut în tonuri de maro şi roşu închis.

citeste tot articolul

2014-05-16 | Yahoo News | Andreea Dogar
Mici paradisuri urbane. Grădinile de basm de pe blocurile din România

Pe măsură ce în marile orașe se construiește tot mai mult, spațiile verzi, de la simple terenuri acoperite cu iarbă la grădini sau parcuri, pot deveni blocuri, clădiri de birouri, mall-uri sau restaurante. Există însă și tendința opusă: aceea de a transforma griul în verde. În ultimii ani, clădirile cu fațada verde, cu pereți interiori îmbrăcați în vegetație sau cu grădini amenajate pe acoperiș au devenit din ce în ce mai populare, peste tot în lume. Astfel de mici paradisuri urbane verzi există acum și în România.

citeste tot articolul

2014-05-16 | Agerpres | 
A fost semnat contractul pentru proiectul "Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord"

Proiectul "Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord" este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 — Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul de Intervenție — 5.1. Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe. Valoarea totală a proiectului este de 19.851.274 lei. Proiectul "Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord" are ca scop punerea în valoare a bisericilor de lemn din Maramureș în 16 localități.

citeste tot articolul

2014-05-15 | Jurnalul Naţional | Agerpres
Attila Korodi: Ministerul Mediului comandă un studiu privind impermeabilitatea solului de la Roşia Montană

"Va fi un studiu comandat de Ministerul Mediului, ca răspuns la decizia Comitetului special creat pentru Roşia Montană în Parlamentul României, prin care vom verifica datele cu privire la impermeabilitatea zonei în care este propusă construirea iazului de decantare la Roşia Montană. Este foarte important să facem acest studiu cu buget propriu, pentru că au fost controverse majore cu privire la valabilitatea şi validitatea datelor furnizate de către beneficiarul proiectului, există şi o sesizare din partea comisiei speciale din Parlament către instituţii ale statului. Noi vom putea ajuta prin calificare, prin implicarea celor mai importante instituţii ale statului şi instituţii de cercetare în a veni cu o analiză complexă", a menţionat Attila Korodi.

citeste tot articolul

2014-05-14 | B365 | Cristina Macuc
O firmă care construieşte locuinţe lângă Parcul Tineretului, amendată azi pentru defrişări ILEGALE

"Aceasta este cea de-a patra amendă aplicată acolo pentru defrişarea arborilor. Până acum, amenzile au fost aplicate pe persoană fizică. Astăzi, când a apărut şi panoul cu numele constructorului, a fost aplicată amendă pe persoană juridică, aceasta fiind în valoare de 5.000 de lei", a declarat pentru B365.RO directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Poliţiei Locale Sector 4.

citeste tot articolul

2014-05-12 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Cum a aruncat Primaria Bucuresti 1,5 milioane de lei pe apa Sambetei: Chioscurile informative nu functioneaza pentru ca nu au curent electric

Cele 33 de infochioscuri din Bucuresti, pentru care Primaria a platit circa 1,5 milioane de lei, nu sunt functionale nici pana in prezent, desi au trecut aproximativ 4 ani de cand au fost puse pe strada. Reprezentantii municipalitatii spun ca initial acestea nu au fost bransate la curent, iar dupa ce s-a rezolvat aceasta situatie ele au fost vandalizate, in final functionand doar cateva luni in 2012. In momentul de fata sunt din nou in procedura de rebransare, urmand sa fie puse in functiune in viitorul apropiat. Infochioscurile ar fi trebuit puse in functiune inca din 2007.

citeste tot articolul

2014-05-12 | Jurnalul Naţional | Petru Zoltan
Gaşca Nordului a luat 7 hectare din Parcul Herăstrău

O bucată din Parcul Herăstrău de aproape 7 hectare de teren din domeniul public a fost vândută în 2003 de Biroul de Turism şi Tineret (BTT) firmei Domino 94 Impex, controlată de afaceristul Bartolomeu Finiş. Deşi BTT era doar administratorul terenului, nu proprietarul acestuia. Pentru că terenul a fost vândut ilegal, reprezentantul secţiei de Yachting al Clublui Sportiv Sportul Studenţesc, Liviu Doară, a solicitat anularea tranzacţiei. A reuşit într-o primă fază să obţină o sentinţă favorabilă, prin care instanţa a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

citeste tot articolul

2014-05-11 | Agerpres | 
Wooden churches saved from destruction through project supported by architects, engineers and artists

"We do not envisage a full restoration for the churches, we intend something smaller, namely to prolong their life for a period, until this awareness phase is understood so they can receive money for the restoration. We have the incipient phase, that is called emergency intervention, without which the churches would disappear immediately. Until now we've managed by emergency intervention to save 30 churches but every case imposes different rules", said on Friday architect Serban Sturdza, the project's initiator.

citeste tot articolul

2014-05-10 | Digi 24 | 
VIDEO. Protest neautorizat al bicicliștilor din Capitală

La protest au participat circa 1.300 de biciclişti, suficienţi cât să blocheze circulaţia pe marile bulevarde ale Capitalei. Bicicliştii au pornit de la Parcul Herăstrău, au mers către Piaţa Victoriei şi apoi pe podul Basarab, unde câţiva s-au aşezat pe asfalt pentru câteva minute în semn de protest faţă de modul în care Primăria Capitalei îi tratează. „Din păcate în România nu funcţionează decât protestele în stradă. Uitaţi-vă ce eforturi a depus Primăria ca oamenii să nu iasă şi le-a reuşit”, a declarat Marian Ivan, organizatorul marșului. Primăria Capitalei a declarat acest marş ilegal. Bicicliştii au ajuns la un acord cu Jandarmeria ca traseul să ocolească Piaţa Constituţiei, unde se desfăşura un alt eveniment.

citeste tot articolul

2014-05-10 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Bucuresti: In jur de 3.000 de protestatari au participat la Marsul biciclistilor, pe traseul Piata Charles de Gaulle - Parcul Tineretulu

Ora 17:30: Marsul biciclictilor s-a incheiat. Pe parcursul desfasurarii sale, circulatia a fost inchisa pe sensul de mers al participantilor. Potrivit organizatorilor, la startul marsului erau in jur de 1.300 de biciclisti, insa pe parcurs s-au mai adunat, numarul lor depasind 3.000.

citeste tot articolul

2014-05-10 | MDRAP | 
Municipiul Brăila se dezvoltă prin fonduri europene

Proiecte în valoare totală de 35,6 milioane de lei, menite să contribuie la dezvoltarea municipiului Brăila, în calitate de pol de dezvoltare urbană, au primit astăzi finanțare prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Cele 6 contracte de finanțare au fost semnate astăzi, la Brăila, de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

citeste tot articolul

2014-05-09 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Cum arată pista de biciclete de pe bd. Buzești la patru luni de la inaugurare și ce măsuri ar putea lua municipalitatea împotriva șoferilor indisciplinați

La mai putin de patru luni de la inaugurarea bulevardului Buzesti-Berzei-Uranus, pista pentru biciclete de pe aceasta artera - o premiera pentru Bucuresti, prima pista pe carosabil - a fost devalizata de soferii indisciplinati. Acestia fie parcheaza pe pista, in ciuda interdictiei, fie parcheaza pe trotuar dupa ce trec peste stalpisorii despartitori, rupandu-i.

citeste tot articolul

2014-05-09 | Mediafax | Florin Badescu
Topul 10 al celor mai urâte destinaţii de vacanţă din lume. Cartierul Ferentari din Bucureşti, pe locul 4 - FOTO

"Străzile pline de gropi, mirosul greu degajat de gunoaie, casele într-o stare proastă de conservare şi câinii vagabonzi reprezintă motive suficient de puternice pentru a-i îndepărta chiar şi pe cei mai aventuroşi dintre turişti. Bine aţi venit în Ferentari! Deşi Bucureştiul se mândreşte cu denumirea de "Micul Paris", există prea puţine lucruri care să amintească de Paris în acest cartier afectat de sărăcie", se afirmă în textul dedicat acestui cartier bucureştean.

citeste tot articolul

2014-05-09 | totb.ro | OPTAR și Comunitatea Bicicliștilor din București
Sâmbătă, marș de protest al bicicliștilor. Primăria n-ar vrea ca oamenii să iasă în stradă

Considerăm atitudinea primăriei abuzivă și lipsită de responsabilitate, în condițiile în care un marș de amploarea aceluia anunțat pentru sâmbătă necesită sprijinul autorităților pentru asigurarea ordinii publice. Încă o dată, Primăria Municipiului București manifestă dispreț pentru nevoile și drepturile cetățenilor, limitându-le dreptul fundamental și încercând o acțiune de intimidare cu doar două zile înainte de protest. În condițiile în care administraţia nu a comunicat în termenul legal eventuale motive pentru care marșul nu poate avea loc, marșul va avea loc, organizatorii îndeplinind toate prevederile legale stipulate de Legea nr. 60/1991.

citeste tot articolul

2014-05-08 | TVR | 
Sorin Oprescu: Încep lucrările pentru modernizarea infrastructurii rutiere Piața Sudului

Pasajul din Piața Sudului va avea o lungime de 350m din care 85 vor fi prin subteran. Șoferii vor intra în pasaj de pe Calea Văcărești și vor putea ieși pe Nițu Vasile. Se vor face și patru pasaje pietonale. După finalizarea proiectului, timpul pe care îl pierd acum la semaforul din intersecție se va reduce cu 75%. [n.r. Sorin Oprescu:] „Din cauza lucrărilor la podul Mihai Bravu, de sus de la Piața Sudului și pînă să se iasă practic în inelul principal de circulație, după pod, din cauza lucrărilor, în momentul ăsta se stă aproape trei sferturi de oră.” [n.r. reporter:] „Și cît se va sta după ce se vor termina cele două lucrări?” [n.r. Sorin Oprescu:] „Șapte minute.”

citeste tot articolul

2014-05-08 | TVR | 
Casa în care a copilărit George Enescu se dărâmă!

Casa din Mihăileni, judeţul Botoşani, în care a copilărit şi în care îsi petrecerea vacanţele compozitorul George Enescu, se află în stare avansată de degradare. Deşi a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, restaurarea şi includera în circuitul muzeal mai durează. Procedurile sunt foarte lente, timp în care riscul ca imobilul să să dărâme este iminent.

citeste tot articolul

2014-05-07 | Gazeta Sporturilor | Justin Gafiuc, Sebastian Culea
EXCLUSIV PoliARENA NAŢIONALĂ » Au avansat planurile pentru noua Sală Polivalentă

La Primăria Capitalei a avut loc ieri şedinţa de deschidere a ofertelor pentru noua Sală Polivalentă, care va fi ridicată în perimetrul Complexului Sportiv "Lia Manoliu". Guvernul şi Primăria au alocat construcţiei un buget maxim de 65 de milioane de euro, iar cele două firme licitante au avut variante total diferite: Asocierea Asaldi a avut o ofertă de 64,8 milioane de euro, în timp ce Asocierea SC Strabag a făcut o propunere mult mai ieftină: 54,9 milioane de euro.

citeste tot articolul

2014-05-06 | Ziarul Financiar | Andrei Cîrchelan
ASE mai investeşte 6,4 mil. euro în vila istorică din Piaţa Romană

Vila istorică din Piaţa Romană nr. 7, pe care Academia de Studii Economice (ASE) a cumpărat-o cu 3,8 mil. euro la finalul anului 2012, va fi reabilitată pentru suma de 6 mil. euro, potrivit unui anunţ de achiziţie publică lansat de ASE. Planurile iniţiale vizau demolarea vilei.

citeste tot articolul

2014-05-06 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Primaria Capitalei va incepe in iulie trasarea celor 100 de km de piste pentru biciclete din centrul orasului. Vezi daca pe strada ta va fi amenajata o pista pentru bicicleta

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat marti impreuna cu ministrul mediului, Atilla Korodi, proiectul privind realizarea unei retele de piste pentru biciclete in centrul orasului. Aceasta retea de piste ar urma sa se realizeze pe cele doua axe ale orasului, Nord - Sud si Est-Vest, pe inelul principal de circulatie si pe stradutele paralele cu marile bulevarde.

citeste tot articolul

2014-05-06 | B365 | Nicoleta Vieru
Cartierele Drumul Taberei şi Rahova, legate printr-un bulevard nou de 2,4 km, cu pasaj suprateran

Cartierele Drumul Taberei şi Rahova vor fi legate printr-o nouă arteră de 2,4 kilometri. Primăria Capitalei vrea să prelungească strada Braşov, care acum se termină în Bulevardul Ghencea, până la intersecţia cu Şos. Alexandria. La intersecţia străzii Braşov cu Bulevardul Ghencea, municipalitatea va construi şi pasaj suprateran. Valoarea investiţiei se ridică la 220 milioane lei. În acest an, Primăria Capitalei va demara exproprierile de pe traseul noii lucrări, dar și procedura de achiziție pentru lucrările de construcție.

citeste tot articolul

2014-05-06 | B365 | Nicoleta Vieru
Benzi pentru mașini înlocuite cu piste pentru biciclete. Unde vor fi trasați 97 km de piste

Primăria Capitalei va amenaja 97 de kilometri de piste pentru biciclete pe 60 de străzi din Capitală. Noile piste vor fi trasate pe axele Nord-Sud, Est-Vest, dar și pe inelul principal de circulație al orașului și pe străzile radiale din centrul Capitalei. În funcție de zonă, pistele vor fi amenajate fie pe stradă, fie pe trotuar. Pe unele artere mai mari, municipalaitatea va desființa o bandă pentru circulația mașinilor și o va transforma în pistă pentru biciclete. Proiectul va demara în luna iulie a acestui an și se va finaliza la sfârșitul anului viitor. Valoarea investiției este de 10 milioane euro, iar banii provin de la Ministerul Mediului. - See more at: http://www.b365.ro/benzile-pentru-ma-ini-inlocuite-cu-piste-pentru-biciclete-in-capitala-97-km-de-piste-vor-fi-trasate_207398.html#sthash.FK1rSUuE.dpuf

citeste tot articolul

2014-05-06 | Agerpres | 
PMB va dezbate cu organizațiile nonguvernamentale amplasarea pistelor de biciclete din centrul orașului

"La fel ca în toate capitalele dezvoltate Bucureștiul are nevoie să investească pentru reducerea emisiilor de noxe, pentru a descuraja folosirea automobilelor individuale și pentru a oferi ca alternativă un transport public fluent, prin realizarea unor benzi dedicate acestuia, precum și pentru încurajarea folosirii bicicletelor. Guvernul a înțeles această necesitate, iar pe 19 aprilie a aprobat alocarea sumei de 44,6 milioane de lei către București prin Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice pentru finanțarea proiectului 'Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului București'", a spus edilul general.

citeste tot articolul

2014-05-05 | HotNews | Catiuşa Ivanov
De ce se inunda Bucurestiul la fiecare ploaie mai mare si pe ce s-au cheltuit banii care ar fi rezolvat problemele

La fiecare ploaie mai mare, cateva zone din Bucuresti sunt in mod constant inundate. De fiecare data autoritatile spun ca de vina este ploaia, "ca a plouat prea mult". Primarul Sorin Oprescu a declarat luni ca la asemenea ploi nu ar face fata nici macar niste "conducte interplanetare". In realitate insa, aceste probleme ar putea fi rezolvate prin construirea a trei canale colectoare, investitie ce necesita circa 60 milioane de euro. De 10 ani, aceste proiecte au ramas insa doar pe hartie. Unul dintre motivele invocate este si lipsa banilor. In mod curios insa, Primaria Capitalei si primariile de sector au avut bani sa introduca apa si canal pe o parte dintre strazile pe care aceste lucrari trebuiau realizate de Apa Nova, firma care opereaza sistemul de apa si canalizare din Bucuresti. Mai mult, Apa Nova a avut bani sa reabiliteze gardul de pe malul Dambovitei, sa puna plante si banci - un proiect de 23 milioane de euro. Din 2000, cand municipalitatea a concesionat catre Apa Nova reteaua de apa si canal din Capitala, pana in prezent, tariful la apa a crescut de aproape 17 ori.

citeste tot articolul

2014-05-03 | Digi24 | 
FOTO&VIDEO. Ce a mai rămas azi din Uzinele Republica

Ceea ce cândva au fost Uzinele Republica pare astăzi locul unui dezastru, al unui cimitir industrial. Digi24 a transmis vineri seară o ediție specială a „Jurnalului de Seară” chiar din locul unde cândva era principala hală a platformei industriale. Demersul face parte din campania Digi24 „România furată”.

citeste tot articolul

2014-05-03 | Adevărul | Dorin Timonea
FOTO VIDEO Casele din piatră, moştenirea Apusenilor

Peste 90% din casele comunei Ceru Băcăinţi sunt ridicate din piatră de pe Valea Cerului sau de pe versanţii Apusenilor Metaliferi. Unele sunt încă locuite, altele zac abandonate în pragul dispariţiei. [...] Datele Primăriei arată că în comună mai sunt locuite 170 de case din piatră. În total, ar mai fi în picioare în jur de 250. Deocamdată, nu există un plan concret de transformare a comunei într-un muzeu în aer liber. Primarul comunei, Remus Giurgiu, susţine că, deşi şi-ar dori acest lucru, nu dispune de fondurile necesare. Între timp, materialul din structura caselor este tentant pentru cei care-şi ridică sau îşi plachează case cu piatră de Ceru Băcăinţi. O grămăjoară de piatră se vinde cu aproximativ 200 de lei, ceea ce înseamnă, la un calcul rapid, că piatra unei singure case poate valora câteva mii de lei.

citeste tot articolul

2014-05-02 | Realitatea TV | 
Ponta: Dacă cei de la Metrorex o vor cere, o să facem o verificare privind noile trenuri cumpărate

Întrebat cum vede situaţia de la Metrorex, unde s-au cumpărat garnituri de metrou de aproximativ 100 de milioane de euro şi nu ar încăpea în staţii, Ponta a spus că e vorba de un contract semnat în 2009 sau 2011. "E evident că, dacă cei de la Metrorex o vor cere, o să facem o verificare şi vom sesiza toate instituţiile statului pentru a-i trage la răspundere pe cei care au făcut un contract dezavantajos", a arătat Ponta.

citeste tot articolul

2014-05-01 | The Epoch Times Romania | Loredana Diacu
Gabriel Resources scoate artileria grea: Ameninţări cu despăgubiri de miliarde cu 7 zile înainte ca deputaţii să dezbată legea RMGC

Reamintim că despăgubirile de 4 miliarde au fost iniţial proorocite în presă de premierul Ponta, în septembrie, ca argument în favoarea avizării proiectului de exploatare cu cianuri de către Parlament, pe fundalul protestelor stradale ale societăţii civile. Făcând lobby companiei canadiene, premierul declara că exploatările TREBUIE avizate (chiar dacă presupun raderea de pe harta ţării a patru munţi şi otrăvirea unei intregi regiuni) căci altfel România este pasibilă de despăgubiri. După ce în presă, atât cea românească cât şi cea internaţională, inclusiv The Globe and Mail a apărut informaţia că Gabriel Resources va cere statului român despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani, CEO-ul companiei, Jonathan Henry, a dezminţit afirmaţiile pe acest subiect: "Doresc să subliniez că nu am declarat niciodată cele citate în forma respectivă şi că declaraţiile mele au fost citate greşit. Între timp, declaraţiile au fost corectate de către publicaţia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetăţenii săi, pentru Guvernul României şi pentru Parlament. Doar românii şi România vor decide ce este în interesul ţării. Deşi este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-şi proteja interesele - şi nici Gabriel Resources nu face excepţie - vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informaţiile necesare pentru ca oamenii să poată lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Decizia finală va aparţine, fără discuţie, Guvernului şi Parlamentului României şi, în ultimă instanţă, cetăţenilor României", afirma Jonathan Henry pe 19 septembrie 2013. Miercuri, 30 aprilie, cu doar căteva zile înainte ca Parlamentul României să dezbată din nou beneficiile pe care cianurile le pot aduce acestei ţări, Globe and Mail vine cu ştirea că Gabriel Resources se pregăteşte de arbitraj, fără să dea detalii despre strategia sa sau să specifice pe ce tratate de investiţii îşi va fundamenta cazul: “Nu putem comenta niciunul dintre aspecte cazului de arbitraj internaţional pe care l-am putea iniţia împotriva României" ar fi declarat purtătorul de cuvânt al Gabriel, Bobby Morse, citat de Globe and mail.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12