Revista presei ianuarie 2015

de Florin Bălteanu

2015-01-30 | totb.ro | 
Începând de ieri, sărăcia va fi eradicată în România

Deşi s-ar presupune că o strategie dedicată unei problem vitale, cum e combarerea sărăciei, ar trebui înainte de toate amplu discutată cu societatea civilă şi deşi, teoretic, strategia se află în dezbatere publică până pe 10 februarie, iniţiativa discuţiei de ieri nu a aparţinut guvernului, ci unei fundaţii – Friedrich Ebert. Şi Victor Ponta şi Rovana Plumb au mulţumit organizatorilor pentru acest privilegiu – premierul insistând chiar că a contramandat o întâlnire cu FMI în favoarea acestui eveniment –, deşi, firesc, o astfel de dezbatere ar fi fost îndatorirea guvernanţilor.

citeste tot articolul

2015-01-30 | OAR Bucureşti | 
Seară de discuții pe tema "Locuirea în Bucureștii Noi"

Vă invităm să participați la o seară de discuții pe tema ”Locuirea în Bucureștii Noi” - organizator Grupa 25A. Întâlnirea va avea loc marți 3 februarie 2015, ora 18:30, în noul sediu al Filialei București a O.A.R. din str. Sf. Constantin, nr. 32.

citeste tot articolul

2015-01-30 | România Curată | 
”Avem o mafie imobiliară, dar niciun condamnat”

”Corpul de control al Ministerului Culturii prevăzut de lege din 2001 nu a fost încă înființat. Instituțiile complementare, Poliția Locală, Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectul și mai ales Parchetul nu funcționează. Avem o mafie imobiliară, dar niciun condamnat”, arată Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, într-un răspuns la ancheta Observatorului urban referitoare la ce ar trebui de făcut în domeniul patrimoniului construit în următorii patru ani.

citeste tot articolul

2015-01-29 | AsoP | Scrisoare deschisă
Declarația pentru articolul 35. Distrugerea parcurilor — temă locală, problemă națională

Aceste probleme sunt adâncite și de o permanentă excludere a unor profesioniști din procesul de elaborare a proiectelor de amenajare a spațiului public: sociologi, peisagiști, dendrologi, ecologi, antropologi, ingineri de trafic, etc. - amenajarea cadrului urban fiind în prezent apanajul unui număr restrâns de de profesii. Înlăturarea celorlalți profesioniști din procesul de elaborare a spațiului public pornește chiar de la cerințele exprimate în caietele de sarcini ale licitațiilor organizate de administrația publică pentru proiectarea și implementarea amenajărilor din mediului urban. Rezultatul lipsei unei viziuni interdisciplinare cu privire la amenajarea peisajului urban este evident pretutindeni. Deprecierea vegetației este numai un exemplu în acest sens. Acestuia i se mai adaugă multe altele, precum alegerea neinspirată de materiale, culori, texturi, inadecvarea unor elementele în raport cu spațiul adiacent, simbolistica îndoielnică a unor obiecte inserate în spațiul public sau lipsa unui concept general pentru fluxurile de deplasare. Acestea sunt mult mai vizibile pentru publicul larg față de agresiunea continuă suportată de efectivul vegetal al orașului. Defrișările masive, tăierile necorespunzător realizate, intervențiile agresive de la nivelul rădăcinilor plantelor și inserarea unor specii nepotrivite contribuie la deprecierea calității spațiului public şi a mediului de viaţă în oraşe. Aceste acțiuni nu au întotdeauna un efect imediat sau un impact vizual puternic, motiv pentru care nu sunt percepute ca o problemă reală de către locuitorii oraşelor noastre.

citeste tot articolul

2015-01-28 | B365 | Nicoleta Vieru
Sala Palatului va fi modernizată și reconfigurată: Lifturi panoramice și supraetajare

[...] Proiectul, intitulat Centru pentru Artele Spectacolului Sala Palatului și parcaje subterane va fi realizat în trei etape. Faza I presupune consolidarea şi modernizarea imobilului dar şi extinderea în cele patru colţuri cu lifturi panoramice. [...] În Faza a II-a a proiectului vor fi realizate doua parcări subterane, “eliberând astfel solul pentru utilizarea sa ca spaţiu public şi crearea unui pol de atractivitate”. [...] În Faza a III-a este prevăzută realizarea unei noi săli de spectacol, la subsol, în faţa celei actuale iar în Faza a IV-a, care va fi şi ultima, se va elibera porticul din str. Câmpineanu „de construcţiile parazitare”. [...]

citeste tot articolul

2015-01-27 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Pasajul suprateran Mihai Bravu - dublul pod care trece peste Dâmbovița

Pasajul Mihai Bravu este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura rutiera din Bucuresti demarate in ultimii ani. Acesta este alcatuit din doua poduri, fiecare cu o lungime de circa 680 metri si este realizat pe Soseaua Mihai Bravu, peste raul Dambovita. Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei, pasajul face legatura intre patru mari cartiere - Berceni-Oltenitei, Balta Alba, Pantelimon si Colentina - si va deservi peste 600.000 de locuitori. Lucrarea a inceput in 2010 si trebuia terminata in vara anului 2012, insa constructorul a intrat in faliment si executia lucrarilor a fost relicitata. Pe 1 iunie 2014, municipalitatea a inaugurat primul dintre cele doua poduri, iar pe 28 octombrie 2014 a fost inaugurat si cel de-al doilea pod.

citeste tot articolul

2015-01-27 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Parcul Drumul Taberei - Cea mai scumpă amenajare de spațiu verde din Capitală

Proiectul de reamenajare a Parcului Drumul Taberei este unul dintre cele mai importante proiecte pe mediu din Bucuresti. Lucrarile de reamenajare au inceput in mai 2013, cand parcul a fost inchis, si trebuie terminate pana la sfarsitul acestui an. Valoarea proiectului este de circa 15 milioane de euro - 75.188.177,45 lei din care contribuţia bugetului local este de 1.215.809,90 lei, restul fiind finantarea nerambursabila din fonduri europene. Proiectul prevede regenerarea a aproximativ 7 hectare de spatii verzi, utilarea cu 320 de banci si 245 de cosuri de gunoi si modernizarea a peste 25.000 mp de alei, realizarea unei scene pentru concerte, o sera cu plante exotice, o pasarela pentru belvedere si o arteziana. In prezent, proiectul este realizat in proportie de circa 90%, potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei. Reprezentantii institutiei au declarat initial ca termenul de finalizare al lucrarilor va fi noiembrie 2014, insa contractul de finantare se incheie in ianuarie 2015, potrivit sursei citate.

citeste tot articolul

2015-01-26 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Sorin Oprescu: În viitor, bucureștenii nu vor plăti nimic la căldură. Vreau să fac în nordul Capitalei trei CET-uri noi în parteneriat public-privat

In urmatorii ani, dupa contopirea RADET cu ELCEN, bucurestenii ar putea sa nu mai plateasca niciun leu pentru caldura, Primaria Capitalei urmand sa subventioneze in totalitate pretul Gigacaloriei din vanzarea de energie electrica, a declarat primarul Sorin Oprescu, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Edilul spune ca deocamdata, pana la unirea RADET cu ELCEN, pretul energiei termice nu va creste, municipalitatea urmand sa acopere pentru lunile de iarna majorarea de tarif circa 30% aprobata de ANRE in ultimul an.

citeste tot articolul

2015-01-25 | TVR | 
Ministrul Culturii: Voi face tot ce se poate ca în scurt timp Muzeul Literaturii să aibă sediu

Ministrul Culturii a subliniat la Interviurile Telejurnalului importanţa existenţei unei strategii pentru cultură.
„Au fost foarte multe vorbe şi foarte puţine lucruri concrete care s-au făcut. Trebuie să asigurăm un viitor culturii naţionale. Trebuie să stabilim 5-6 priorităţi care să fie susţinute de toată lumea”.

citeste tot articolul

2015-01-24 | Timis ONLINE | A.S.
Atenţie, a intrat în vigoare Regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara!

De la 1 ianuarie 2015, la Timişoara a intrat în vigoare Regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor. Asta înseamnă că locuitorii oraşului nu îşi mai pot zugrăvi faţadele locuinţelor în orice culoare doresc, mai ales dacă stau într-un imobil istoric, şi, acolo unde sunt mai mulţi proprietari, faţadele nu mai pot fi vopsite parţial, jumătate da, jumătate nu, cum putem vedea că există imobile prin oraş... Vedeţi în continuare care este procedura pe care trebuie să o urmaţi dacă vreţi să vă apucaţi de lucrări şi ce sancţiuni riscaţi dacă nu respectaţi regulamentul!

citeste tot articolul

2015-01-24 | RTV | Iulian Tudor
Caz uluitor într-un sector din Capitală. Samsarii, proprietari peste o gură de metrou

Situaţie fără precedent: bucureştenii ar putea să rămână fără o gură de metrou din Capitală, care poate intra în proprietatea unei familii. Totul, după o retrocedare ilegală făcută de fostul primar al sectorului 4, Marin Luţu. Edilul a retrocedat hectare întregi din sector care cuprind şi o grădiniţă... din greşeală, spune el. Judecătorii ignoră însă declaraţiile lui iar gura de metrou Apărătorii Patriei poate ajunge acum pe mâna samsarilor.

citeste tot articolul

2015-01-24 | B365 | Nicoleta Vieru
Negoiță vrea să transforme spațiul verde de pe Splaiul Unirii în zone cu clădiri de 14 etaje

"Un lucru important pentru primărie (n.r. Primăria Sectorului 3) este ca pentru această zonă V5, prevăzută în PUG, să găsim o soluție. Este adevărat că zonele verzi nu se pot modifica prin PUZ, dar poate că este un pas înainte sau o detaliere a ceea ce ar putea să prevadă PUG-ul în această zonă și să găsim o oportunitate de rezolvare a zonei de sub fascia de rețea de tensiune de la CET ca ea să poată fi construită. Un alt element important pentru primărie este ca prin sistematizarea străzilor (stabilirea gabaritelor, a retragerilor, samd), să se poată finanța echiparea edilitară a zonei", a spus în Comisia de Urbanism arhitectul Florin Machedon, care realizează PUZ-ul cerut de Primăria Sectorului 3.

citeste tot articolul

2015-01-23 | Alburnus Maior | Scrisoare deschisă
Solicităm președintelui Klaus Iohannis clarificări privind Roșia Montană

Subliniem, domnule Preşedinte, că nu face parte din prerogativele funcției domniei voastre şi din a niciunei autorităţi publice, de altfel, să negocieze proiectul unui investitor privat, dat fiind aceea că toate condiţiile tehnice şi legale, precum şi posibilele beneficii ale statului sunt strict reglementate prin lege, autorităţile fiind doar în măsură să aprobe sau să respingă un proiect printr-o decizie administrativă strict bazată pe lege şi nu pe negociere. Societatea românească a sperat, prin alegerea dumneavoastră, la un aliat, care să aducă la lumină argumentele societății civile îndelung ignorate şi să impună respectarea fermă a legii. Vă reamintim deopotrivă că lupta anti-corupție, pe care o susțineți în mai toate declarațiile publice, nu va putea fi câștigată punând sub tăcere afacerea Roșia Montană, ci încurajând instituțiile statului să dea un răspuns solicitărilor formulate inclusiv către DNA, de anchetare a modului în care s-au acordat licențe și avize acestui investitor.

citeste tot articolul

2015-01-23 | RISE Project | 
Cum a intrat acționarul Roșia Montană în vizorul FBI

Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roșia Montană, a reluat tema daunelor de miliarde pe care vrea sa le solicite statului român dacă autoritățile nu dau undă verde exploatării aurului. Acționarul principal al proiectului aurifer, grupul BSG Resources, a demarat anul trecut o acțiune similară împotriva Republicii Guineea, țară din Africa de Vest unde i-au fost anulate două concesiuni miniere pe fondul unor grave acuzații de corupție. Lupta pentru resursele din Guineea a scos la suprafață tranzacțiile oculte la care au recurs reprezentanții grupului BSG pentru a influența demnitarii din țara africană. Actorii principali din cazul Guineea au legături directe cu România. RISE Project a găsit aceste conexiuni după ce a analizat documentele unei anchete FBI, dar și pe cele rezultate dintr-un proces civil în care se luptă doi coloși ai mineritului mondial, grupul australiano – britanic Rio Tinto și corporația braziliană Vale.

citeste tot articolul

2015-01-22 | zf.ro | Andrei Cîrchelan
Guvernul începe anul acesta proiectul Cartierului Justiţiei în centrul Bucureştiului

Proiectul Cartierul Justiţiei din Bucureşti, complex din zona Unirii, va începe anul acesta şi va fi gata în 2020, după o investiţie de 270 milioane de euro, potrivit planului de investiţii în justiţie anunţat azi de Ministerul Dezvoltării (MDRAP). Proiectul va fi amplasat pe un teren viran de 10 hectare aşezat de-a lungul bulevardului Unirii, vizavi de Tribunalul Bucureşti, lângă Biblioteca Naţională şi viitoarea sală de operetă a Capitalei.

citeste tot articolul

2015-01-22 | B365 | Nicoleta Vieru
Centru comercial și bloc cu 7 etaje, în grădinile Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei.

O construcție cu șapte etaje va fi ridicată în spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei, pe terenul ocupat de grădinile palatului. În noua clădire vor fi amenajate o galerie comercială, pe cinci nivele, și apartamente de lux pe 7 etaje. Noua clădire va fi separată de palat printr-un atrium cu acoperiș retractabil, iar fațada de la Calea Victoriei va fi înverzită. Proiectul a fost avizat miercuri în Comisia de urbanism a Primăriei Capitalei după ce în trecut aceeași comisie a respins proiectul și a cerut modficarea lui.

citeste tot articolul

2015-01-22 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Proiectul imobiliar care prevede ridicarea unui centru comercial de circa 12.000 mp în spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei a primit unda verde de la Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei

Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a dat unda verde proiectului imobiliar din spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei, care prevede ridicarea unui centru comercial si locuinte in spatele cladirii monument istoric pe fostele gradini ale palatului, au declarat surse pentru HotNews.ro. De-a lungul timpului, acest proiect a starnit numerose controverse, atat societatea civila cat si o parte dintre arhitecti cerand reconstruirea gradinilor si spunand ca noile cladiri nu isi au locul langa palat.

citeste tot articolul

2015-01-21 | Digi24 | 
ROMÂNIA FURATĂ. Sălile de cinema, o comoară imobiliară în ruină

600 de cinematografe avea România în 1989. Astăzi mai are 22. Restul fie au ajuns în ruină, fie au devenit baruri, săli de bingo sau biserici. Cândva destinaţie preferată a românilor, cinematografele de stat au fost, pentru unii, o afacere. Avem, și aici, tot tacâmul: contracte de închiriere la preţuri subevaluate, ordonanţe de guvern și legi ambigue.

citeste tot articolul

2015-01-21 | evz.ro | Antoaneta Etves
DEZASTRU! România, nepregătită pentru inundații și seisme

Nici în caz de cutremur, nici în caz de inundații - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) nu are personal suficent și nici cu ce să acționeze. După ce EVZ a dezvăluit cât de dezarmate sunt autoritățile în cazul unui seism puternic, acum am aflat că nici pentru viituri nu suntem pregătiți.

citeste tot articolul

2015-01-19 | B365 | Nicoleta Vieru
Intersecția de la Răzoare va fi reamenajată. Sensuri unice pe str. Progresului și Șos. Viilor

Noi sensuri unice, intersecții reconfigurate și benzi speciale pentru autobuzele RATB. Acestea sunt schimbările ce se vor produce în zona Răzoare - Panduri - Tudor Vladimirescu. Practic, sensul giratoriu de la Răzoare va fi desființat, în schimb va fi amenajat unul nou la intersecția Panduri cu Calea 13 septembrie. Noul plan de circulație a fost transmis de Primăria Capitalei către Administrația Străzilor pentru a fi pus în aplicare. Costul estimat al acestui proiect este de aproximativ 6 milioane lei și include cheltuieli pentru lucrările de drum, semaforizare și semnalizare orizontală și verticală.

citeste tot articolul

2015-01-19 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Sorin Oprescu: RATB are nevoie de circa 400 de tramvaie noi, o investitie de aproape 1 miliard de euro. Vrem sa cumparam 80-90 autobuze electrice

RATB are nevoie de circa 400 de tramvaie noi si troleibuze pentru a-si moderniza flota, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro, primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Pentru a le cumpara municipalitatea trebuie sa scoata din buzunar circa un miliard de euro, in comparatie, bugetul pe 2014 fiind ce circa 900 milioane de euro. Edilul vrea sa inlocuiasca circa 80-90 dintre autobuzele clasice cu autobuze electrice, o mare parte dintre capitalele europene alegand aceasta solutie pentru reducerea poluarii.

citeste tot articolul

2015-01-16 | România Curată | Mihai Gotiu
Confirmare oficială: Autorizația de construire a minei de la Certej este ilegală!

Într-un răspus adresat Mining Watch România, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) confirmă faptul că autorizația de construire pe baza căreia au început lucrări preliminare de construire a minei de aur la Certeju de Sus a fost eliberată cu încălcarea dispozițiilor legale. În răspuns, se mai arată că Inspectoratul a sesizat instituția prefectului județului Hunedoara în vederea anulării autorizației de către instanțele de contencios administrativ.

citeste tot articolul

2015-01-16 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Sorin Oprescu: Am comandat o expertiza care sa ne spuna daca demolarea cladirii de birouri Cathedral Plaza pune in pericol catedrala Sf. Iosif. In bugetul pe 2015 o sa punem banii necesari demolarii, 15-20 milioane euro

Primarul Sorin Oprescu a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca nu demoleaza Cathedral Plaza, deoarece se teme ca lucrarile vor afecta catedrala Sfantul Iosif, langa care se afla turnul de birouri. Edilul spune ca a a mai comandat o expertiza, ca sa fie sigur ca lucrurile sunt in ordine si va prevedea in bugetul pe 2015 banii necesari demolarii, iar daca expertiza va certifica ca nu exista riscuri, va demola turnul de birouri. Edilul spune ca demolarea cladirii costa intre 15 si 20 milioane euro. Reamintim ca in ianuarie 2013 de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea Cathedral Plaza, dupa ce instanta a decis ca imobilul a fost ridicat ilegal. Procesul a fost deschis de Arhiepisciopia Romano-Catolica Bucuresti, acestia fiind deranjati ca turnul a fost construit chiar langa Catedrala Sf. Iosif, monument istoric.

citeste tot articolul

2015-01-16 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Andrei Chiliman despre Hala Matache: Afirmatia primarului Capitalei este un neadevar. Pe teren se afla Piata Matache

"Afirmatia primarului general, Sorin Oprescu, din interviul acordat Hotnews.ro, potrivit careia terenul pe care Primaria Capitalei intentioneaza sa reconstruiasca Hala Matache ar fi concesionat, este un neadevar. Terenul in cauza, parte a Pietei Matache, nu este concesionat, pe el fiind amplasate constructii pentru desfasurarea activitatilor comerciale. Acestea au fost ridicate in anul 2007 de Administratia Pietelelor din Sectorul 1, in cadrul proiectului de modernizare a Pietei Matache, finantarea lucrarilor fiind asigurata printr-un contract de imprumut pe o durata de 20 de ani, incheiat de aceasta institutie cu Banca Comerciala Romana", se arata intr-un punct de vedere trimis de Primaria sector 1 la solicitarea HotNews.ro.
Reprezentantii institutiei spun ca sunt de acord sa dea Primariei Capitalei terenul doar daca vor prelua imprumutul luat in 2007 pentru modernizarea Pietei Matache.

citeste tot articolul

2015-01-16 | Primăria Alba Iulia | Anunț public
Actualizarea Planului Urbanistic Zonal – Zona Protejată Cetatea Alba Iulia

Planșa de reglementări urbanistice și descrierea propunerilor pot fi consultate pe site-ul Primăriei Municipiului Alba Iulia, la afișierul primăriei și în cadrul Serviciului de Urbanism, camera 4. Cetăţenii sunt invitaţi să îşi exprime opinile cu privire la reglementările de urbanism propuse în perioada 16.01.2015 - 16.02.2015 la sediul Primăriei Alba Iulia. Sugestiile și observațiile se pot depune în scris la sediul primăriei, camera 4 sau pe adresa de email consultare@apulum.ro.

citeste tot articolul

2015-01-15 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Sorin Oprescu: Terenul pe care trebuia sa reconstruim Hala Matache a fost concesionat de Primaria sector 1

Terenul pe care Primaria Capitalei a stabilit sa reconstruiasca Hala Matache, cu circa 50 de metri mai in spate fata de amplasamentul initial, a fost concesionat de Primaria sectorului 1 unui investitor privat care l-a pus gaj la banca, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Edilul spune ca vrea sa reconstruiasca hala, cladire monument istoric demolata in 2013 pentru largirea strazii Buzesti, si a gasit chiar investitori dispusi sa faca acest lucru, dar daca Primaria sectorului 1 a concesionat terenul, nu mai are unde.

citeste tot articolul

2015-01-14 | totb.ro | 
7 orașe care renunță treptat la mașini

Pentru un locuitor al Bucureştiului, ideea ca municipalitatea să vină cu propunerea de a elimina sau măcar de a reduce traficul auto, cel puţin din zonele centrale, pare un scenariu de SF. Există însă câteva oraşe din diferite colţuri ale lumii care încearcă, nu doar pe hârtie, să redea pietonului, ce e al pietonului: spaţiul public.

citeste tot articolul

2015-01-14 | HotNews | Victor Cozmei
Secretul financiar al autostrazii Comarnic - Braşov, făcut public în sfârşit: Statul român ar urma să plătească firmelor ce vor construi şi întreţine autostrada 325,2 milioane de euro pe an, adica 8,45 miliarde de euro în cei 26 de ani ai concesiunii

Documentul cu informatiile legate de proiectul de concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov a fost facut public de catre Guvern si autoritatile de la Transport, dupa cum a promis marti premierul Ponta intr-o conferinta cand a dat termenuld e 15 februarie pentru a semna sau nu contractul de concesiune. Documentul expune in mare parte informatiile prezentate in urma cu un an cand a fost semnat memorandumul intre guvern si concesionarul Vinci-Aktor-Strabag precum lungimea de 53 de km, costul de 1,8 miliarde de euro pentru constructie si poiectare sau valoarea taxei de 7 lei pe autoturism. Ce apare nou este cuantumul sumei pe care statul roman ar urma sa o plateasca firmei concesionare: 325,2 milioane euro anual. In 26 de ani cat ar urma sa dureze concesiunea, statul roman ar urma sa plateasca in total 8,45 miliarde de euro pentru cei 53 de km de autostrada intre Comarnic si Brasov, adica 160 milioane de euro/km.

citeste tot articolul

2015-01-14 | jurnaldinvulturilor50.org | Nicoleta V.
Demolarea a început

Luni dimineață, 2 mașini și un excavator au intrat să dărâme casele, fără nicio aprobare sau vreo autorizație. Au început să strice mai întâi mobila noastra, mobilier pe care noi n-am mai avut voie sa-l luăm când am fost evacuați.

citeste tot articolul

2015-01-14 | Agerpres | Florentina Peia
Iohannis: Festivalul Enescu, Festivalul de Teatru de la Sibiu și modernizarea MNIR - mari proiecte identitare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat miercuri două scrisori prin care a confirmat acordarea Înaltului patronaj al președintelui României pentru Festivalul Internațional George Enescu,- ediția 2015 și pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, afirmând că aceste festivaluri și modernizarea Muzeului Național de Istorie a României se pot înscrie în rândul marilor proiectelor identitare de care are nevoie România.

citeste tot articolul

2015-01-13 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a discutat online cu cititorii HotNews.ro: Primăria vrea un tunel care sa lege zona Ciurel de Autostrada București - Pitești

Pe ce cheltuieste Primaria Capitalei bugetul de aproape un miliard de euro? Cand nu vor mai fi caini pe strazile Bucurestiului? Cu cat va creste pretul la gigacalorie si ce inseamna fuziunea RADET cu ELCEN? Cand vor fi facute noile piste pentru biciclete? Ce mari proiecte de infrastructura se vor face in urmatorii ani in Bucuresti? Cand se va moderniza RATB si de cati bani este nevoie pentru ca bucurestenii sa circule civilizat cu transportul in comun? Cum vor fi sanctionati bsoferii care parcheaza pe trotuar? Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a raspuns online intrebarilor cititorilor, miercuri, incepand cu ora 11.00.

citeste tot articolul

2015-01-13 | B365 | Nicoleta Vieru
Pistele pentru biciclete din Capitală, "abandonate". Nicio firmă nu a venit la licitația Primăriei

Primăria Capitalei a organizat la sfârșitul anului trecut o licitație în vederea realizării unui regulament special pentru amenajarea pistelor de biciclete în Capitală. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a expirat și nicio firmă nu s-a prezentat. Reprezentanții municipalității spun că vor relua licitația. După ce noul regulament va fi adoptat, Primăria Capitalei îl va transmite Guvernului solicitând în același timp și modificarea Codului rutier în acord cu prevederile noului normativ local. Consiliul General al Municipiului București a aprobat la începutul lunii septembrie 2014 un proiect care vizează amenajarea a 97 de kilometri de piste pentru bicicliști pe 60 de străzi din Capitală.

citeste tot articolul

2015-01-12 | Napoca News | 
Cum se va dezvolta Culoarul Someşului? Atelier de lucru organizat la Primăria Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a organizat astăzi, sub coordonarea primarului Emil Boc şi a Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania, un atelier de lucru care a avut ca temă stabilirea unui cadru de lucru de la care să fie iniţiat un concurs de idei pentru dezvoltarea cursului râului Someş de-a lungul Municipiului Cluj-Napoca. La acţiune au participat şi reprezentanţi ai primăriilor Floreşti şi Apahida, interesaţi să susţină acest proiect şi pentru localităţile vecine oraşului Cluj-Napoca.

citeste tot articolul

2015-01-12 | Actual de Cluj.ro | Luminiţa Silea
Ce-și dorește primăria pe râul care traversează orașul

Trei proiecte conectate la râul Someș vor fi demarate de administația locală chiar de anul acesta. Cel puțin asta este dorința exprimată astăzi de primarul Emil Boc la dezbaterea-atelier care a avut ca temă conturarea unei viziuni integrate de dezvoltare a culoarului Someșului.

citeste tot articolul

2015-01-12 | AlTreileaSector.ro | Liviu Florea
Decalogul societății civile pentru clasa politică

AlTreileaSector.ro propune noului preşedinte al ţării, Guvernului, Parlamentului şi celorlalţi actori ai clasei politice să îşi stabilească, printre priorităţile noului an, şi abordarea a zece teme de interes pentru întreaga societatea românească. Cele zece teme concentrează subiecte care, pe parcursul anului 2014, au fost dezbătute intens la nivelul societăţii civile şi acoperă o mare parte din domeniile pe care sectorul nonprofit le abordează prin proiecte şi campanii.

citeste tot articolul

2015-01-10 | AsoP | Scrisoare deschisă
Poziție publică a Asociației Peisagiștilor din România-AsoP, Filiala Teritorială Vest privind proiectul - "Regenerarea urbană zona Enescu – Palatul de Justiţie din municipiul Arad"

Asociația Peisagiștilor din România-AsoP, Filiala Teritorială Vest se alătură astfel demersului societății civile arădene „Salvați Parcul Eminescu”, prin care se dorește oprirea acestei intervenții, considerate a fi un „masacru” ecologic și cultural.

citeste tot articolul

2015-01-08 | PMB | comunicat de presă
Avand in vedere temperaturile scazute din aceasta perioada, Primaria Capitalei, prin Directia Generala de Asistentia Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) si Politia Locala, a intensificat actiunile de identificare si adapostire a oamenilor strazii

In prezent, in centrele sociale ale DGASMB sunt cazate 465 de persoane: 115 femei, 333 barbati si 17 femei insotite de copii minori. 18 persoane care au refuzat adapostirea au primt asistenta in strada. In total, DGASMB dispune de o capacitate de cazare de 1.100 de locuri. [...] Pentru orice sesizare privind oamenii fara adapost, cetatenii pot suna la nr. de telefon gratuit 0800.800.868.

citeste tot articolul

2015-01-08 | AlTreileaSector.ro | Liviu Florea
Semne de întrebare în strategia anti-sărăcie

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul strategiei naționale de incluziune socială și de reducere a sărăciei, pentru perioada 2014-2020. Multe dintre soluţiile anti-sărăcie propuse de autorităţi nu sunt susţinute de date concrete.

citeste tot articolul

2015-01-07 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Cum s-a transformat zona Pipera - Aviației într-o adevarată Mecca a corporatiștilor: de la hale și pepiniere la zeci de clădiri de birouri și rezidențiale, cu infrastructura de transport sufocată

In anii '90 zona cuprinsa intre Soseaua Pipera, Barbu Vacarescu, str. Fabrica de Glucoza si Soseaua Petricani adapostea platforma industriala Pipera, hectare de hale industriale unde se produceau televizoare, calculatoare, softuri si tehnica militara. Acum, locul acestora a fost luat in mare parte de zeci de cladiriri de birouri, zona cunoscand o dezvoltare spectaculoasa fata de orice alta zona din oras. In Pipera se afla Sky Tower, cea mai inalta cladire din Capitala, unul dintre cele mai frumoase mall-uri din Capitala, nenumarate blocuri de birouri - sediul unor companii multinationale, dar si un cartier rezidential. Zilnic, doar cu metroul vin in aceasta zona sa munceasca circa 200.000 de persoane. Cu toate acestea, municipalitatea nu a reusit sa tina pasul cu dezvoltarea sectorului privat desi s-au construit doua pasaje si s-a largit o strada, iar infrastructura rutiera este depasita, zona fiind sufocata in fiecare zi de blocaje rutiere.

citeste tot articolul

2015-01-07 | România Liberă | Mona Scărişoreanu
România poate pierde fonduri UE de peste 6 miliarde de euro

Câți bani am putea pierde din cauza dezangajării și la ce rată de absorbție s-ar putea ajunge la sfârșitul acestui an? “Chiar dacă trendul ascendent de absorbție se păstrează - pentru că mai sunt foarte multe proiecte în implementare -, nu cred totuși că vom depăși 65% rata de absorbție reală pentru perioada 2007-2013. Asta înseamnă dezangajare totală de peste 6 miliarde de euro.

citeste tot articolul

2015-01-07 | AlTreileaSector.ro | Liviu Florea
Retrospectiva anului 2014 în lumea ONG

AlTreileaSector.ro vă prezintă o retrospectivă a anului recent încheiat, din prisma evenimentelor care au marcat societatea civilă românească.

citeste tot articolul

2015-01-07 | evz.ro | Georgeta Petrovici
Monument istoric cumpărat cu 10.000 de euro. Ce se întâmplă cu Moara Juracsek

Primăria Reșița a cumpărat un monument istoric ca să amenajeze în el locuințe sociale. Edilii cărășeni au plătit 10.000 de euro pentru clădirea Morii Juracsek, cea mai veche clădire din Reșița, datând din secolul al XIX-lea, imobil aflat pe lista monumentelor naționale la categoria B (cod CS-II-m-B-10948).

citeste tot articolul

2015-01-06 | România Curată | Catiuşa Ivanov
Achiziții publice ”de milioane”. De euro. Câtă nevoie avem de arteziene, statui și ”Poduri ale îndrăgostiților”?

Primarii din Capitală au făcut în 2014 mai multe investiţii şi achiziţii care pot trece cu uşurinţă drept “tichii de mărgăritar”. În capul listei se află primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, cu fântâna arteziană din faţa cinematografului Gloria pentru care municipalitatea plăteşte 1,7 milioane de euro, celebrul zid de beton de pe b-dul Unirii şi un foişor de 136.000 euro. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, vrea să plătească circa un milion de euro pentru o statuie ce ar urma să fie amplasată în Parcul Kiseleff. Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a plătit 700.000 de lei pentru arteziana din intersecţia b-dul C-tin Brâncoveanu cu şos. Olteniţei.

citeste tot articolul

2015-01-06 | Revista 22 | Sorin Ioniță
Scandalul anului 2015: am pierdut 6 miliarde euro

n orice ţară normală, asta ar fi ştirea momentului, a lunii şi a întregului an care începe. Va fi şi la noi, dar abia de prin septembrie încolo, când nu va mai fi nimic de făcut, că aşa sunt lucrurile serioase la români, chiar şi cu şef de stat neamţ (că doar am mai avut): lăsate pe ultima clipă, atunci când prioritatea devine datul leapşa politică pentru insucces, iar nu rezolvarea problemei.

citeste tot articolul

2015-01-06 | Europa Nostra | 
Europa Nostra keen to cooperate with the new President of Romania

On 23 December 2014, the Executive President of Europa Nostra, Denis de Kergorlay, sent a letter to the new President of Romania, Klaus Iohannis, congratulating him on his recent election, acknowledging his remarkable achievements in the cultural heritage field as Mayor of Sibiu and expressing the hope of establishing a fruitful cooperation with the President and his team. In his letter, Denis de Kergorlay highlighted a series of excellent Romanian winners of the EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards. He also drew special attention of the new President to the two Romanian sites placed in 2013 and 2014 on the list of ’7 Most Endangered’ heritage sites in Europe, with a clear focus on the historic mining landscape of Roşia Montană. Europa Nostra stands ready to cooperate with the President’s office on a new vision and development plan for the area of Roșia Montană as well as on more general matters with regard to Europe’s cultural heritage located in Romania.

citeste tot articolul

2015-01-05 | Digi24 | 
Sergiu Nistor, fost comisar guvernamental pentru programul "Sibiu 2007, capitală culturală europeană", a fost numit în funcţia de consilier prezidențial

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, un decret pentru numirea lui Sergiu Nistor în funcția de consilier prezidenţial. Sergiu Nistor, în vârstă de 54 de ani, este absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti în 1986, specializat în conservarea integrată a patrimoniului construit, conform unui CV prezentat pe site-ul ICR. El a fost coordonator, în 2007, al proiectului cultural "Sibiu, capitală culturală europeană". De asemenea, a fost secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO (2008/2009) şi preşedinte al ICOMOS (Consiliul mondial al Monumentelor şi Siturilor) România (din 2006).

citeste tot articolul

2015-01-05 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Ce mari șantiere în trafic îi așteaptă pe bucureșteni în 2015: Primăria Capitalei începe lucrările la pasajul pietonal de la Piața Romană și pe strada Fabrica de Glucoză. Lărgirea străzii Prelungirea Ghencea, amânată pentru 2016

Primaria Capitalei va demara in 2015 doua mari proiecte de infrastructura - largirea strazii Fabrica de Glucoza la doua benzi pe sens si pasajul pietonal de la Piata Romana, a declarat pentru HotNews.ro Ion Dedu, seful directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei. Daca utilitatea pasajului pietonal de la Piata Romana este pusa la indoiala de societatea civila si de anumiti profesionisti, largirea strazii Fabrica de Glucoza este o necesitate pentru preluarea traficului de pe autostrada A3, ce ar urma sa intre in Bucuresti in aprilie 2015, potrivit datelor oficiale. Cele doua proiecte insumeaza 165 milioane de lei. Lucrarile de largire a strazii Prelungirea Ghencea au fost amanate pentru 2016.

citeste tot articolul

2015-01-05 | B365 | Nicoleta Vieru
Raport îngrijorător al Curții de Conturi, despre pregătirea Capitalei pentru un seism major

Astfel, în București, în perioada 2000-2013 au fost finalizate doar 16 imobile din cele 190 expertizate tehnic și încadrate in clasa de risc seismic I – pericol public, respectiv 8,4%. Menținerea ritmului actual de realizare a Programului va conduce la finalizarea acestuia în aproximativ 154 de ani, se precizează în raportul Curții de Conturi. [...] Lucrările de consolidare pentru cele 16 imobile din Capitală au fost executate în proporție de 87% cu finanțare din fonduri publice. In perioada 2007 – 2010, finanțarea lucrărilor de consolidare a fost realizată, în principal (peste 70%) cu fonduri de la bugetul de stat. Cu toate acestea, în fiecare an, 30% din banii de la Guvern au rămas necheltuiți de către municipalitate, se precizează în raportul de audit.

citeste tot articolul

2015-01-05 | evz.ro | Antoaneta Etves
HARTA unui DEZASTRU IMINENT. Ce distrugeri va provoca un CUTREMUR puternic din ZONA VRANCEA. CAPITALA României ar putea să fie DEVASTATĂ. Autorităţile nu ştiu prea bine cum să intervină şi consolidările s-au făcut de mântuială

Dacă s-ar produce un seism similar cu cel din 1977, cele mai multe pagube s-ar produce în Capitală, unde sunt sute de imobile cu risc seismic, se precizează în documentul oficial citat de EVZ. Situația ar putea fi gravă, potrivit unui document care stă în sertarele autorităților de câțiva ani. Dacă s-ar produce un cutremur în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureșteni și-ar putea pierde viața, 16.000 ar fi răniți grav, 10.500 - spitalizați, 13.000 - răniți ușor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături. Dacă seismul s-ar produce în miezul zilei, pagubele materiale și numărul victimelor s-ar reduce la jumătate. E primul document care ‚‚contabilizează’’ victimele și pagubele materiale în caz de seism major. Potrivit actului, 23.000 de imobile vor suferi avarii de gradul 4 si 5, adică, fie avarii serioase la pereți și acoperișuri, fie distrugeri complete.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12