Revista presei august 2014

de Florin Bălteanu

2014-08-31 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Circa 50 de persoane protesteaza in Prelungirea Ghencea, suparate ca Oprescu si Ponta nu si-au respectat promisiunea de a largi drumul

In prezent, pe Prelungirea Ghencea, circulatia rutiera se desfasoara pe cate o banda pe sens, blocajele se intind pe zeci de metri, nu exista trotuare, nu sunt amenajate statii RATB, iar cand ploua nu ai pe unde sa pasesti din cauza noroaielor. Nemultumiti ca Primaria ii ignora de atatia ani, locuitorii din zona au facut o pagina de Facebook - Initiativa Prelungirea Ghencea - in care cer institutiei sa rezolve problema.

citeste tot articolul

2014-08-31 | Digi24 | 
Se întâmplă în Timişoara: pistă de biciclete mai curbată ca Bega! Reacţia FABULOASĂ a proiectanţilor

Explicaţia proiectanţilor este că pistele au fost construite pentru plimbare şi nu pentru viteză, iar curbele au rolul de a evita eventualele accidente. Primarul Nicolae Robu promite că peste cinci ani, când proiectul european se poate modifica, cotiturile vor fi corectate.

citeste tot articolul

2014-08-28 | B365 | Nicoleta Vieru
Schimbări majore în Piața Victoriei: Un pasaj rutier, hol subteran și parcare în galeria de metrou

"Perioada estimată pentru organizarea concursului de soluții este sfârșitul anului 2015. Lucrările de amenajare se vor demara dupa finalizarea concursului, elaborarea si aprobarea studiului de fezabilitate, organizarea procedurii de achizitie pentru executia lucrarilor si incheierea contractelor de execuție lucrari. Termenul de realizare a acestor lucrari se va stabili prin oferta câștigatoare a procedurii de achiziție în vederea execuției lucrărilor", au precizat pentru B365.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei.

citeste tot articolul

2014-08-27 | B365 | Nicoleta Vieru
Hotelul Sport de lângă Arena Națională va fi demolat. Construcția, înlocuită cu un hotel modern

Hotelul Sport din zona Complexului Sportiv Lia Manoliu va fi demolat de Primăria Capitalei. În locul vechii construcții va fi ridicat tot un hotel, însă unul modern, cu piscină, spun reprezentanții municipalității. Construirea noului hotel face parte dintr-un proiect mai amplu al Primăriei Capitalei care își propunere modernizarea Complexului Sportiv Lia Manoliu. Astfel, în zona Arenei Naționale vor mai fi construite Academia de Tenis și o sală polivalentă. În plus, Patinoarul Mihai Flamaropol va fi demolat, iar în locul lui construit un nou patinoar modern cu bazin semiolimpic și săli de sport. Primăria Capitalei intenționează să ceară în administrare și complexul de natație, în vederea modernizării acestuia.

citeste tot articolul

2014-08-25 | Adevărul | Sorin Ghica
EXCLUSIV Muşamalizare la Academie. Secretarul general Ioan Păun Otiman, scos de sub urmărire penală în cazul vânzării frauduloase a Casei Coandă

„Adevărul” a dezvăluit cum Academia Română a vândut ilegal unor afacerişti imobiliari o parte din casa lui Henri Coandă, donată statului român de urmaşii marelui savant. Afacerea a fost pusă la cale în 2008, când palatul Coandă se afla în administrarea RA-APPS. La 17 ianuarie 2008, secretarul general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman, l-a mandatat pe George Jipa să recupereze de la RA-APPS, în numele Academiei, etajul casei Coandă. În aceeaşi zi şi tot la acelaşi notar, a mai semnat o procură pentru Jipa, pe care-l împuternicea ca, odată recuperat imobilul, să vândă drepturile asupra acestuia, contra sumei de 350.000 de euro, Marinei Vivien Slivinschi. Tranzacţia s-a făcut prin nerespectarea dreptului de preempţiune al statului. Imobilul fusese donat Academiei de către sora lui Henri Coandă, donaţia fiind condiţionată de înfiinţarea în clădire a unui muzeu în memoria marelui savant, clauză nerespectată de forul de ştiinţă.

citeste tot articolul

2014-08-25 | România Curată | Marian Petru
Arborii din Parcul Expoziției din Iași, marcați pentru a face loc birourilor pe 18 etaje?

În primăvara acestui an, cetățenii Iașului au semnalat apariția unor marcaje pe arbori din Parcul Expoziției pentru a fi tăiați. Edilul Nichita a dat vina pe unul dintre angajații Primăriei care a făcut operațiunea sub influența băuturilor alcoolice. De altfel, la momentul respectiv, localnici, asociații civice, dar și figuri reprezentative, printre care și scriitorul Liviu Antonesei, s-au adunat în grădina publică pentru a-și face cunoscută nemulțumirea față de felul în care administrația înțelege să aibă grijă de spațiul verde din oraș. Ceea ce se întâmplă cu arborii din Iași a devenit de notorietate la nivel național, după ce, în 2013, adminsitrația publică condusă de Gheorghe Nichita a tăiat teii de pe bulevardul Ștefan cel Mare. În locul copacilor care aveau câteva zeci de ani au fost plantați salcâmi japonezi.

citeste tot articolul

2014-08-25 | România Curată | Cristian Florin Franț
REVOLTĂTOR: Cu drujba și TAF-ul prin pădurile virgine din Caraș, aflate în procedură de includere în Patrimoniul UNESCO. ATENȚIE: galerie foto dureroasă!

Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera a transmis luni presei mai multe fotografii cu un peisaj sinistru, cauzat de defrișări și lucrări cuTAF-uri și Ifroane. ”Farmecul zonei de vecinătate a rezervaţiei naturale Gârlişte din Parcul Naţional Semenic Cheile Caraşului a fost distrus de TAF-uri şi drujbe” transmite GEC Nera. Nu ar fi pentru prima dată când conducerea Parcului Național Semenic Cheile Carașului nu sesizează autoritățile, ba chiar protejează tăierile de arbori din Rezervațiile Parcului. Și toate aceste defrișări au loc la foarte scurt timp după ce Sorin Tudorescu, directorul parcului anunța demararea procedurii de includere a unei zone cu păduri virgine în Patrimoniul UNESCO!

citeste tot articolul

2014-08-24 | B1 | 
București: Pasajul Unirii a fost inundat în urma furtunii, ambele sensuri de mers fiind blocate (VIDEO)

Bucureştiul a fost, duminică dimineaţă, sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii. Timp de aproximativ o oră, în Capitală a plouat torenţial, au fost descărcări electrice, iar vântul a depăşit la rafală 75-80 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

citeste tot articolul

2014-08-23 | B365 | Nicoleta Vieru
Patinoarul Mihai Flamaropol va fi demolat în acest an.În locul lui, un nou patinoar și bazin de înot

Patinoarul "Mihai Flamaropol" din București va fi demolat până la sfârșitul acestui an. În locul acestuia, Primăria Capitalei va construi un nou patinoar artificial, care va avea și un bazin semiolimpic, dar și terenuri de sport și cabinete pentru medicină sportivă. De asemenea, acoperișul viitorului patinoar va fi pietonal, sub forma de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinatate.

citeste tot articolul

2014-08-22 | Mining Watch România | 
Două accidente cu cianuri în 10 zile: 2 milioane de litri de cianură deversați în Mexic

Accidentul cu cianuri din Mexic survine la nici 10 zile după Accidentul minier cu cianuri de la mina MountPolley – Canada. Dezastrul a fost cauzat de cedarea barajului iazului de decantare, construit din arocamente. Acelasi tip de baraj este propus si la Rosia Montana sau Certej. În cazul deversărilor din Canada nu doar că nu se poate vorbi despre o posibilă acoperire a daunelor provocate prin garanția de mediu depusa de operatorul minier, dar se pare că avem încontinuare motive serioase să ne temem pentru siguranța proiectelor propuse pentur Apuseni: Proiectantul iazului de decantare al minei Mount Polley este firma de consultață Knight Piésold, aceeași care a realizat studiile ce au condus la decizia de a nu impermeabiliza decantorul de pe Valea Cornei situat la doar 2 km în amonte de Abrud (vezi comunicatul de presă al Alburnus Maior).

citeste tot articolul

2014-08-22 | OAR București | 
Intervenţie de urgenţă Casa Enescu, sat Mihăileni, august 2014

[...] Lucrările de intervenţie de urgenţă au avut loc în perioada 4-14 august 2014 la Mihăileni şi au fost realizate de către o echipa de meşteri locali, în prezenţa voluntarilor care au documentat şantierul şi împrejurimile, au asigurat informarea despre proiect în localitate şi buna înţelegere cu vecinii.[...]Toate lucrările efectuate sunt reversibile şi nu au modificat în nici un fel arhitectura interioară şi exterioară a clădirii. Structura de lemn adăugată şi folia aşezată pe acoperiş sunt elemente provizorii care previn colapsul clădirii şi care vor permite începerea lucrărilor de consolidare efectivă şi restaurare. [...] Aşteptăm în continuare donaţii, în bani şi materiale. [...]

citeste tot articolul

2014-08-21 | HotNews | Vlad Barza
Studiu Gfk: 21% dintre românii de la oraşe spun că au măcar o bicicletă acasă

In Romania ultimilor ani s-au vandut mai multe biciclete noi decat masini noi. Conform Coliped, numai in 2012 vanzarile de biciclete s-au ridicat la 380.000 de bucati, in vreme ce automobile noi s-au cumparat usor sub 70.000. Acest lucru este explicabil in conditiile diferentelor de pret importante intre cele doua tipuri de vehicule la achizitionare si in intretinere, dar si semnificatia pentru posesor.

citeste tot articolul

2014-08-21 | Mediafax | Ana Maria Petcana
Ponderea bicicliştilor e mai mică în Bucureşti decât în restul ţării. Cei mai numeroşi sunt la sate

Bucureştenii deţin pe medie mai puţine biciclete decât restul ţării, doar unu din şase locuitori ai Capitalei fiind biciclist, în timp ce în restul ţării ponderea este de unu la cinci pe mediul urban şi unu la trei pe mediul rural, unde bicicleta este singurul mijloc de transport pentru 20%.

citeste tot articolul

2014-08-21 | Agerpres | 
Prima conferință mondială în domeniul meteorologiei face previziuni sumbre pe termen lung

La aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, care viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, problema nu mai este dacă încălzirea Pământului va avea loc sau nu. 'Este un lucru ireversibil, iar populația mondială continuă să crească, așa încât trebuie să ne adaptăm', susține Jennifer Vanos de la Universitatea Texas Tech.

citeste tot articolul

2014-08-20 | Adevărul | Cristina Răduţă
Primăria Capitalei dă din nou cu pista-n gard. Bicicliştii: Nevăzătorilor li s-a luat dreptul de a merge pe aici

Una dintre cele mai mari probleme semnalate de biciclişti este cea de pe bulevardul Liviu Rebreanu din Sectorul 3 al Capitalei. Aici, pistele, care au până într-un metru lăţime, au fost marcate pe trotuare, la doar câţiva centimetri de gardurile care împrejmuiesc Parcul Titan sau zona verde de lângă carosabil. „Sunt foarte înguste şi, în unele zone, sunt făcute lângă gard. Practic, e imposibil să mergi pe acolo”, ne spune un biciclist. [...] La rândul lui, Marian Ivan, reprezentantul Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), spune că pistele amenjate pe Buleverdul Liviu Rebreanu nu au fost făcute conform normelor în vigoare: „Una dintre marile probleme ale pistelor din zonă este locul în care au fost făcute. Spre exemplu, persoanele nevăzătoare au obiceiul să meargă pe lângă gard, pentru că nu există un culoar pentru oamenii cu aceste dizabilităţi. Acum, când pista pentru biciclişti a fost amenajată lângă gard, persoanelor nevăzătoare le-a fost luat dreptul de a circula pe acolo".

citeste tot articolul

2014-08-18 | B365 | 
Metroul de Drumul Taberei întârzie încă un an! Astaldi estimează că Magistrala 5 va fi gata în 2017

Inaugurarea metroului din Drumul Taberei a fost amânată din nou. Potrivit italienilor de la Astaldi, compania care lucrează la Magistrala 5 de metrou, lucrările vor fi gata abia în 2017 şi nu în semestrul doi al anului 2016, după cum au anunţat autorităţile.

citeste tot articolul

2014-08-17 | Adevărul | Cristina Răduţă
Cum decurg lucrările de la Arcul de Triumf. Sorin Oprescu: 40% sunt gata

„Se execută în continuare lucrări de consolidare ale monumentului, utilizându-se aceeaşi procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, adică izolarea antiseismică a bazei clădirii. Monumentul devine rezistent astfel la un cutremur de 9 grade pe scara Richter. S-au executat micropiloţii de sprijin şi s-a armat, cofrat şi turnat betonul la cadrul purtător inferior“, se arată pe pagina de Facebook a primarului Sorin Oprescu.

citeste tot articolul

2014-08-17 | Adevărul | Cristina Răduţă
Bucureştenii nu mai au acces la metrou cu ajutorul telefonului mobil

De vineri, 15 august, bucureştenii care obişnuiau să îşi cumpere călătorii de acces la metrou prin SMS nu o mai pot face, după ce contractul pe care Metrorex îl avea cu Telcor a expirat. Directorul metroului, Aurel Radu, spune că a fost vorba despre un proiect experimental.

citeste tot articolul

2014-08-15 | Adevărul | Cristina Răduţă
Sub Balta Văcăreşti din Capitală ar putea fi construit un acvariu din care oamenii să privească viaţa subacvatică

Reprezentanţii Primăriei Generale susţin că în viitor şi-ar dori ca în Parcul Natural Văcăreşti să fie construit un complex Muzeul al Biodiversităţii Acvatice, dotat cu tuneluri din care vizitatorii să poată observa viaţa subacvatică din oaza bucureşteană.

citeste tot articolul

2014-08-14 | Adevărul | Cristina Răduţă
Ghidul care te ajută să descoperi 11 specii de arbori răşinoşi din Bucureşti: Cum arată fructele pomului din Herăstrău din care se făcea otravă pentru săgeţi

Asociaţia Peisagiştilor din România, alături de alţi voluntari, inspiraţi de exemplele găsite în alte state europene, a creat un ghid de buzunar util pentru toţi cei care vor să descopere arborii răşinoşi din Bucureşti. Concret, este vorba despre câteva pagini în care sunt prezentate 11 specii de răşinoase.

citeste tot articolul

2014-08-14 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Consiliul local sector 2 a aprobat construirea unui bloc de 4 etaje pe un spatiu verde dintre doua blocuri din zona Bucur Obor din Capitala. Vecinii se opun proiectului

Consiliul local sector 2 a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc de 4 etaje pe un spatiu verde dintre doua blocuri de pe strada Masina de Paine, in zona Bucur Obor. Decizia a fost luata in ciuda protestelor proprietarilor din cele doua blocuri care doresc pastrarea spatiului verde. Vecinii spun ca vor ataca proiectul in instanta.

citeste tot articolul

2014-08-13 | B365 | Nicoleta Vieru
Două centre sportive de cartier cu bazine semiolimpice de înot vor fi deschise în Capitală

"Le începem anul acesta. Centrele vor avea un bazin semiolimpic și deasupra sală multifuncțională, cu terenuri de baschet, handbal, volei. Unul dintre aceste centre va fi construit pe Bd. Timișoara, iar celălalt pe Aleea Budacu. Într-un an jumătate vor fi deschise", a declarat pentru B365.ro, Bogdan Hreapcă, director general al Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Capitalei.

citeste tot articolul

2014-08-12 | IPN.md | 
Ungheniul este primul oraş din R. Moldova care are un Plan Urbanistic General european

„Cu siguranţă, peste 15 ani, în 2030, oraşul va arăta mai bine. Pentru aceasta depunem efort. Un Plan Urbanistic General este un lucru absolut necesar pentru oricare localitate care vrea să se dezvolte. Planul Urbanistic General la sigur ne va ajuta să atragem mai multe investiţii pentru că după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană sperăm să avem acces la fondurile structurate ale UE şi localităţile care vor avea Planuri Urbanistice Generale puse la punct, planuri tehnice în detaliu, planuri zonale etc. cu siguranţă vor găsi finanţare. Eu sunt sigur că în Republica Moldova nu lipsa resurselor financiare este cel mai important impediment în dezvoltarea localităţii, dar lipsa de proiecte fezabile”, a menţionat Alexandru Ambros [n.r.: primarul oraşului Ungheni].

citeste tot articolul

2014-08-12 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Primaria sectorului 6 a taiat 160 de copaci din Parcul Drumul Taberei, dar spune ca a plantat 950 in loc. Societatea civila acuza institutia ca a betonat spatiul verde. Voi ce parere aveti de proiect?

Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci din Parcul Drumul Taberei pentru lucrarile de modernizare si reamenajare a spatiului verde si a plantat alti 950, potrivit unui raspuns trimis de institutie la solicitarea HotNews.ro. Pe langa lucrarile de reamenajare a parcului, care erau necesare si implica refacerea spatiului verde, amenajarea unor locuri de joaca, o fantana arteziana si o scena pentru spectacole pe lac, proiectul prevede si construirea unei pasarele si amenajarea unei sere de cateva mii de mp din metal si sticla, arborii fiind sacrificati in principal pentru acestea. Exact pasarela si sera sunt amenajarile contestate de o parte a societatii civile, care le considera "un dezastru". Si localnicii din Drumul Taberei sunt nemultumiti de faptul ca lucrarile incepute in mai 2013 dureaza atat de mult, ele urmand sa se termine in aceasta toamna.

citeste tot articolul

2014-08-11 | Agerpres | 
Comunicat de presă - Festivalul ManiFEST de la Puiești

Rezistența Puiești, Rezistența Pungești, Grupul Fără Fracturare, Grupul de Intervenție Civică, în parteneriat cu primăria Puiești, vă invită la ManiFEST, primul festival pentru o lume fără fracturare hidraulică, care va avea loc la Puiești, județul Vaslui, în perioada 6-8 septembrie 2014.

citeste tot articolul

2014-08-09 | ecology.md | 
Vata minerală: termoizolant letal

Rezultatele multiplelor cercetări de substanțe care se folosesc în construcții atestă că unul dintre cele mai periculoase materialele de construcții pentru sănătate este vata minerală. Vata minerală se utilizează la izolarea termică și acustică a clădirilor de locuit pretutindeni. Elementele care intră în compoziția ei: fibrele minerale, rășina ce le lipește, care reduc permeabilitatea impregnării, provoacă la oameni boli serioase ale căilor respiratorii, ale ochilor și pielii. Constructorii evident că știu despre pericolul acestui material, dar continuă să-l folosească. Iar funcționarii publici trec cu vederea faptul că sănătatea locuitorilor caselor din vată minerală se află în pericol grav.

citeste tot articolul

2014-08-08 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Salvati Bucurestiul: Primaria Capitalei a autorizat demolarea bazinului care se afla in punctul central al gradinii din Sos. Kiseleff nr. 45, construita dupa modelul gradinilor de la Versailles

Primaria Municipiului Bucuresti a autorizat in iulie 2014 demolarea bazinului aflat in punctul central al gradinii din Sos. Kiseleff nr. 45, construita dupa modelul gradinilor de la Versailles, potrivit unui comunicat emis de asociatia Salvati Bucurestiul. In plus, s-a autorizat si demolarea a trei anexe aferente celor doua case de pe parcela, construite in perioada interbelica. Cele doua cladiri se vor pastra, dar proprietarii vor sa construiasca in locul gradinilor un cartier de blocuri de trei etaje.

citeste tot articolul

2014-08-08 | B365 | Nicoleta Vieru
Autogară subterană și parcare, legate printr-un tunel cu Gara de Nord

Primăria Capitalei va porni până la sfârșitul anului licitația pentru construirea unei parcări sub parcul din fața Ministerului Transporturilor. Construcţia va asigura 1.100 de locuri de parcare şi va avea trei nivele. Unul dintre nivele va fi destinat maşinilor mari şi va funcţiona ca autogară. Tot în acest an, municipalitatea va relicita și parcările subterane de la Piața Charles de Gaulle, Walter Mărăcineanu și Piața Dorobanți.

citeste tot articolul

2014-08-07 | B365 | 
Peste 1000 de utilizatori unici accesează zilnic rețelele Wi-Fi din parcurile Sectorului 1

Începând din această vară, Primăria Sectorului 1 a introdus rețea gratuită de wireless în parcul Kiseleff (zona cuprinsă între Str. Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Şos. Kiseleff), Parcul Bazilescu (zona cuprinsă între Teatrul de Vară, Str. Subcetate şi Bd. Bucureştii Noi), Parcul Venus (zona Splaiul Independenţei, lângă Opera Română) și Regina Maria. Accesul la internet este liber, fără parolă, însă site-urile cu conţinut nerecomandat minorilor şi conexiunile care facilitează pirateria de materiale protejate prin drepturi de autor sunt restricţionate. “Parcurile reprezintă o oază de sănătate pentru noi toţi şi sunt cartea de vizită a Sectorului 1 de Verde. Ca urmare a investițiilor pe care le-am realizat în ultimii ani, ele sunt o alternativă ideală de petrecere a timpului liber pentru bucureșteni. Parcurile din această zonă administrativă oferă astăzi nu numai relaxare și aer curat, ci și acces gratuit la internet. În secolul XXI internetul a devenit o necesitate pentru tineri și nu numai, fapt dovedit și de succesul pe care îl înregistrează în rândul bucureștenilor rețelele gratuite de wireless din parcurile pe care le administrăm”, afirmă Primarul Andrei Chiliman.

citeste tot articolul

2014-08-07 | Mediafax | Cristina Cuncea
Preţurile terenurilor pentru dezvoltare au scăzut cu 4% în acest an, cu un maxim de -14% la Arad

Preţurile terenurilor pentru dezvoltare de proiecte imobiliare au scăzut în medie în primul semestru cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut, în Arad (-14%), Alba Iulia (-10%) şi Târgovişte (-10%) înregistrându-se cele mai abrupte reduceri, în timp ce în Bucureşti au coborât cu doar 2%.

citeste tot articolul

2014-08-07 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Ce sansa au cetatenii in lupta cu sistemul - episodul 3 Ce s-a intamplat cu casa din Maria Rosetti 38 demolata ilegal in 2009

In mai 2009, intr-o sambata dimineata, o casa de secol XIX de pe strada Maria Rosetti 39, din centrul Capitalei, a fost pusa aproape in totalitate la pamant. Mai exact, din imobilul care a trecut cu bine prin doua razboaie mondiale au mai ramas trei pereti, la strada. Proprietarul i-ar fi demolat si pe aceia, insa ministrul Culturii din vremea respectiva, Theodor Paleologu, a venit la fata locului si a constatat ca autorizatia de demolare era emisa ilegal de Primaria sectorului 2 deoarece nu avea la baza avizul Ministerului Culturii, dupa cum a declarat in mod public.

citeste tot articolul

2014-08-07 | B365 | Nicoleta Vieru
Acvariu uriaș construit în București, cu tunel pentru observarea vieții marine. Costul: 30 mil. euro

"Vrem să îl construim în Parcul Văcărești. Am luat legătura cu Philippe Cousteau, nepotul și urmașul în ale cercetării al lui Jacques Cousteau și el a spus că ne va ajuta. Ajutor înseamnă să ne facă un studiu de fezabilitate gratis. Cousteau- tatăl a fost un iubitor mare de deltă românească. Va fi un acvariu la 360 de grade. Nu doar un simplu tunel. Vizitatorii vor putea observa animamelor deasupra lor. E ca și cum vor fi în ocean", a declarat pentru B365.ro, Bogdan Hreapcă, director general al Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Capitalei.

citeste tot articolul

2014-08-06 | fonduri-structurale.ro | Ministerul Fondurilor Europene
2014-2020: Acordul de Parteneriat aprobat de CE

Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.

citeste tot articolul

2014-08-06 | B365 | Nicoleta Vieru
O nouă strategie de parcare în București: Nu se mai parchează gratuit în centru

Pentru a rezolva această problemă, municipalitatea pregătește o nouă strategie de parcare ceva fi prezentată spre aprobare Consiliului General al Municipiului București în această toamnă. Potrivit acesteia, locurile de parcare de la suprafață vor fi reamenajate și revitalizate. Cine va gestiona locurile de parcare nu se știe încă. Există însă două variante. Prima dintre ele, ar fi ca ele să fie administrate de firme private, Primăria Capitalei primind în schimb o redevență în funcție de încasări. Se ia în discuție chiar posibilitatea ca firma privată care gestionează o parcare subterană (prin parteneriat public-privat cu Primăria) să primească în administrare și locurile de la suprafață din zona adiacentă celei subterane. "Ideal ar fi să ajungă tot pe mâna unei companii care face asta worldwide (n.r. la nivel mondial). Trebuie să vină cineva cu experiență. Pentru că în momentul în care ai locurile exemplificate la suprafață, le faci exact ca afară, adică două ore și nu mai mult. Cu alte cuvine dacă ești la serviciu și îți lași mașina în parcare trebuie să te duci din două în două ore să bagi bani în aparat. De asemenea, vor fi marcate foarte clar locurile pentru riverani și locurile pentru vizitatori, iar riveranii vor avea un card și nu o să le ia nimeni dreptul de a parca gratis sau foarte ieftin, nu s-a ajuns încă la studiul ăsta", a explicat directorul de la Investiții.

citeste tot articolul

2014-08-05 | România Curată | Catiuşa Ivanov
Cum au aparut blocuri de 10 etaje în Parcul Tineretului şi de ce Primăria Capitalei a dat liber la construcţii pe şapte hectare din parc

Dumitru Lupescu are 64 de ani de ani și a fost ofițer în armată română. Acum este pensionar și într-un București în care majoritatea oamenilor merg cu capul în pământ, fără să le pese dacă ceea ce se întâmplă în jur îi afectează sau nu, luptă pentru salvarea celor două hectare din Parcul Tineretului, retrocedate și cumpărate în 2004 de Mariora Micsunescu, iar săptămână trecută defrișate ilegal pentru a face loc unui cartier de vile. Încă din 2005, de când se zvonea că bucata din parc ar urma să fie betonată, Dumitru Lupescu i-a pus în gardă pe vecini, iar din 2009 în nume propriu și cu asociația de proprietari din blocul în care locuiește, lângă parc, a atacat în instanță planul urbanistic care permitea ridicarea ansamblului de vile. În rest, Dumitru Lupescu le explică vecinilor ce drepturi au și îi mobilizează atunci când vine vorba de proteste. Aceasta nu este singură acțiune civică în care s-a implicat, în 2005 împiedicând construirea unei benzinarii lângă blocurile din cartierul în care locuiește.

citeste tot articolul

2014-08-04 | globalnews.ca | Paula Baker, Marlisse Silver Sweeney, Justin McElroy
Residents calling it an environmental disaster: tailings pond breach at Mount Polley Mine near Likely, BC

A breach of the tailings pond on Mount Polley Mine sent five million cubic metres of toxic waste into Hazeltine Creek, Quesnel Lake and Polley Lake, with fears it could spread far and wide in the coming days. [...] There are already concerns that the total damage will be immense. The sheer volume of toxic slurry from the pond – equivalent to 2,000 Olympic-sized swimming pools – caused Hazeltine Creek to expand from four feet in width to 150, and some of the sludge has already made its way into Quesnel Lake and Polley Lake.[...] Common minerals and elements found in tailings – which is the waste material left over from the extraction of metals – can include: arsenic, mercury, sulfur and cyanide.

citeste tot articolul

2014-08-04 | businessinsider.com | Rob Wile
A 24-Year-Old Transport Engineer Is About To Free Her City From Car Ownership

Finland's capital, Helsinki, is about to launch a program that could virtually eliminate car ownership and give its residents the ability to plot an on-demand commute from their phones.

citeste tot articolul

2014-08-04 | Adevărul | Cristina Răduţă
Piaţa Charles de Gaulle, un asfalt de milioane. Primăria plăteşte un sfert de milion de euro ca să scoată piatra cubică pe care a acoperit-o cu asfalt acum 4 ani

„Este vorba despre lucrări diferite. În 2010, în Piaţa Charles de Gaulle s-au făcut lucrări de întreţinere, acum se fac lucrări de modernizare. Acum se va reface structura drumului până la asfalt, piatra cubică va fi scoasă şi sortată. O parte va fi depozitată, iar cealaltă parte va fi pusă în zonele istorice ale Capitalei." [...] Iar explicaţiile nu se opresc aici. Reprezentanţii municipalităţii spun că, la vremea aceea, au acoperit piatra cubică din Piaţa Charles de Gaulle cu asfalt, pentru că în zonă urma să se construiască un pasaj subteran cu o parcare de câteva sute de locuri.Execuţia pasajului a fost câştigată prin licitaţie publică de firma Romstrade, cea deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache. În scurt timp, Iordache a fost închis, iar lucrările pentru execuţia pasajului au fost anulate. „Şoferii care treceau cu maşina prin zonă se plângeau de faptul că piatra cubică de acolo s-a tasat şi am luat decizia să turnăm, până la realizarea noilor lucrări de la pasaj, un strat subţire de asfalt ca să rezolvăm problema“, mai explică reprezentanţii Administraţiei Străzilor Bucureşti.

citeste tot articolul

2014-08-01 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Zeci de arbori din Parcul Tineretului au fost taiati joi. Primaria Capitalei nu a emis aviz de defrisare, dar autoritatile nu au intervenit sa opreasca masacrul. Pe teren se construieste un cartier de vile

Defrisarile din parcul Tineretului, de pe o suprafata de circa 2 hectare, retrocedata in 2004 si cumparata de Marioara Micsunescu, continua, joi, fiind pusi la pamant aproape toti copacii de pe acest teren. Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, sustine ca au fost taiati circa 250 de copaci printre care tei, stejari, frasini si pini. Autoritatile au venit la fata locului insa nu au oprit taierile. Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat in nenumarate randuri ca nu au emis aviz de defrisare pentru acest amplasament. Proprietarii terenului doresc sa ridice un cartier de vile cu subsol, parter, doua etaje si mansarda, existand autorizatie de construire, iar fundatia primelor cladiri a aparut deja pe suprafata defrisata ilegal in lunile mai-iunie.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12