Revista presei august 2013

de Florin Bălteanu

2013-08-31 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Mahala pe banii bucureştenilor. Oprescu şi consilierii negociază miliardul de euro al Capitalei ca pe maidan

Discuţii ca pe stadion şi voturi controversate în şedinţele Consiliului General al Capitalei, unde se decide soarta a 4, 5 miliarde de lei.

citeste tot articolul

2013-08-31 | Riseproject | 
Documentele confidențiale ale afacerii Roșia Montană

Publicăm mai multe contracte de împrumut care arată cum statul, după ce a cedat gratis și fără licitație licența către compania Gabriel Resources, a ajuns să fie dator cu aproape 40 de milioane de dolari către aceeași companie.

citeste tot articolul

2013-08-30 | Cotidianul.ro | Ioan Piso
Un act de trădare națională

Țara noastră acceptă astăzi în genunchi condiții pe care numai marile puteri colonialiste le-au impus coloniilor lor. Am pierdut, fără să știm, vreun război ? Acesta este statutul pe care actualii guvernanți ni l-au asigurat printre țările europene ? Înfiorător este cinismul cu care i se promite companiei canadiene « dobândirea dreptului de folosință asupra imobilelor din perimetrul de exploatare până în mai 2014 ». Prin aceste « imobile » guvernanții înțeleg casele, grădinile moștenite din moși strămoși, bisericile și morții, iar noi înțelegem că locuitorii care nu pleacă de bunăvoie vor fi izgoniți în mai puțin de un an. Ce vor să demonstreze prin asta, în afara faptului că democrația asta a lor nu este mai bună decât comunismul ?

citeste tot articolul

2013-08-30 | Cotidianul.ro | Ioana Bogdan Cătăniciu
Pentru generaţiile viitoare!

[...] Totuşi, Ministerul Culturii şi Cultelor a iniţiat un Program Naţional de Cercetare “Alburnus Maior” cu scopul declarat de a desfiinţa din punct de vedere juridic protecţia monumentelor şi siturilor din zona Roşia Montană (s-au dat descărcări de sarcină arheologice fără ca cercetările să fi fost finalizate; într-una din aceste zone “descărcate” cercetările au descoperit faimosul mormânt ce va rămâne martor singuratic al nenumăratelor necropole ale minerilor ce se vor excava ca să stoarcă aurul). [...] Investitorul NU a “sponsorizat” cercetările, investitorul a indeplinit o prevedere legală pentru orice iniţiator care vrea să obţină un aviz de construcţie. Legea NU obligă să se acorde descărcarea de sarcină arheologică doar pentru că s-au finanţat cercetările ”preventive”. [...]Sigur cercetările, chiar cele mai extinse într-un sit minier roman, şi publicarea rapoartele săpăturilor nu au costat sute de milioane de dolari. Şi, contrar obligaţiilor legale, rezultatele cercetărilor de suprafaţă nu au fost protejate şi conservate, căci în PUG terenul pe care s-au descoperit intra în perimetrul de dezvoltare a proiectului minier deşi acesta nu fusese nici măcar avizat... Firma a achiziţionat mai toate monumentele din centrul istoric al Roşiei Montane; am asistat cu spaimă la degradarea lor; Monumentele au prin lege o zonă de protecţie. Firma şi-a permis să demoleze ceea ce a considerat ea că stă în calea “proiectului”, desfiinţând contextul care forma un ansamblu istoric, produs al dezvoltării sociale şi economice. Centrul istoric devenit proprietate RMGC a ajuns într-adevăr în stare de “precolaps”. [...] Voi, ROMÂNI, veţi fi cei care, pe lângă miliardele împrumutate sub oblăduirea tătucului Băsescu, veţi gestiona şi tot dezastrul post mega-exploatării din Roşia Montana - Bucium (şi fiţi fără grijă, şi din restul Cadrilaterului Aurului!). Cu ocazia asta rezolvăm şi problema acelui nucleu de Moţi care au făcut răzmeliţi peste răzmeliţi din Evul Mediu încoace („bolşevicii” pe care i-a înfierat jucătorul preşedinte la Roşia Montană, mai an). [...] Mai suntem un POPOR sau doar o populaţie înfometată după reformele celor ce s-au aranjat de la „revoluţie” încoace?

citeste tot articolul

2013-08-30 | Observatorul Cultural | Alex BOGUŞ
În vizită: Comisia UNESCO la Roşia Montană

Singura organizaţie chemată a fost Asociaţia Heritage, care oricum a declinat oferta, din moment ce nici una dintre celelalte asociaţii specializate pe astfel de probleme nu a fost chemată (mă refer aici la ICOMOS, ARA, Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecţilor, Ad Astra sau reprezentanţi ai Academiei Române – a fost, în schimb, academicianul Alexandru Vulpe, cu o declaraţie amuzantă dacă nu ar fi tragică în inconştienţa ei: „Sarmisegetuza dacilor ar fi norocoasă să aibă şi ea un Gold Corporation [...]. Proiectul Roşia Montană este cel mai frumos exemplu despre cum ar trebui să fie cruţat şi conservat patrimoniul“).

citeste tot articolul

2013-08-30 | Voxpublica | Mihai Goţiu
Tâlhăria, hoţia şi “interesul naţional deosebit”. Legea specială pentru Roşia Montană. Proteste în peste 20 de oraşe din ţară şi străinătate

Astăzi, împreună cu câţiva prieteni ne-am decis să dăm un hold-up la Banca Naţională a României. Unul din care să plecăm cu vreo 100 milioane de euro (în lingouri de aur) în dubiţă. Este aceasta o hoţie? O tâlhărie? Să fim serioşi. Cu banii luaţi o să ne cumpărăm Dacii Logan. Asta înseamnă beneficii pentru România: locuri de muncă pentru dealeri, pentru muncitorii din fabrica de maşini, pentru muncitorii din fabricile care asigură componentele, pentru mineritul din domeniul fierului etc., taxe şi impozite plătite statului. Fiecare îşi va construi câte o vilă. Asta înseamnă alte zeci de locuri de muncă în construcţii, fabricarea materialelor de construcţii, alte taxe şi impozite. Vom susţine şi turismul. Turismul românesc, desigur, pe la Mamaia, Valea Prahovei. Poate unii dintre noi vor decide să investească şi în industria jocurilor de noroc (ca jucători). Puteţi să calculaţi şi singuri câte locuri de muncă, câte taxe şi impozite va încasa statul de pe urma hold-up-ului de la bancă. Cum să spui că e vorba de o hoţie sau tâlhărie, când 75% sau chiar mai mult din beneficii vor fi încasate de stat? La o adică, în urma negocierilor cu Guvernul, suntem dispuşi să-i cedăm şi o redevenţă de 6% (în lingouri de aur, desigur) şi participaţie la profit de 25%. Care profit? Ei lasă, că mai punem la cale şi nişte afaceri mai mici şi mai mari din suma asta (desigur, având grijă ca bilanţul să fie pe zero – că doar n-om fi fraieri să stabilim sediul firmelor în România, ci undeva prin Barbados). În concluzie, să nu vină cineva să-mi spună că furtul a 100 de milioane de euro de la BNR nu reprezintă un „interes naţional desoebit”. Ba, ca să nu cârcotească ecologiştii şi arhitecţii, promitem să mai băgăm nişte bani în diferite proiecte de mediu şi în vopsirea gardurilor unor monumente de patrimoniu.

citeste tot articolul

2013-08-29 | B365.ro | Alexandru Ionita
Pasajul de la Piața Presei, modificat și aprobat "pe genunchi", spun arhitecţii şi ONG-urile

Aleșii Capitalei au aprobat miercuri PUZ-ul pasajului de la Piața Presei Libere, după ce acesta a fost modificat cu nici 24 de ore înainte. În urma modificărilor, operate sub forma a trei amendamente, a fost eliminat din proiect pasajul pietonal ce urma să se construiască pe sub Piața Presei și clădirea de birouri a MAE și parcarea subterană ce urmau să se construiască pe spațiul verde de la capătul liniei 41. Având în vedere că modificările importante la proiect au fost operate pe ultima sută de metri, aleşii generali au votat mai mult "pe încredere", fără să vadă schiţa planului urbanistic în faţă, cu teama că acesta va fi anulat în instanţă dacă nu este în legalitate.

citeste tot articolul

2013-08-28 | Voxpublica | Mihai Goţiu
ÎN SFÂRŞIT: Ponta a recunoscut oficial că PROIECTUL MINIER DE LA ROŞIA MONTANĂ E ILEGAL! UPDATE 4: Proteste anunţate pentru Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Roşia Montană

„Interesul naţional deosebit” e adevărata găselniţă cu care se încearcă acoperirea mizeriei. Mai exact, faptul că pentru a fi pus în practică, e nevoie ca numeroase legi să fie schimbate şi/sau, pur şi simplu, să rămână în vigoare, dar să nu se aplice în cazul Roşia Montană! Începând cu exproprierea în interes privat şi continuând cu legile privind protecţia patrimoniului cultural, protecţia mediului, regimul apelor, pădurilor, pajiştilor, proprietăţilor publice, accesul la justiţie al cetăţenilor, libera concurenţă, Codul Fiscal etc. De aici rezultă şi adevărata semnificaţie a acestei legi speciale: în mod oficial, Guvernul Ponta recunoaşte că proiectul RMGC este ILEGAL.

citeste tot articolul

2013-08-28 | HotNews | Alina Neagu
Remus Cernea, fost consilier al lui Victor Ponta, ataca Executivul dupa adoptarea proiectului privind Rosia Montana: Guvernul Romaniei a trecut de linia rosie. Opozitia trebuie sa se mobilizeze, iar interventia straina este legitima

"[...] Printr-o lege, cred, fara precedent in Uniunea Europeana, se incearca acum sa fie obtinut un vot profund imoral si nedemocratic in Parlament pentru a se suspenda, pur si simplu, legile care, in mod legitim, blocheaza proiectul minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana. Ocultarea democratiei printr-o aparenta de vot care sa aduca o majoritate in parlament in favoarea unei astfel de initiative reprezinta o masura extrem de toxica pentru Romania. [...] Responsabilitatea pentru situatia creata nu revine insa, in intregime politicienilor. Este o problema grava de democratie, fiind suspendata dezbaterea mediatica necesara intr-o democratie prin cumpararea masiva de spatii publicitare de catre firma RMGC, lucru care duce la tacerea unei mari parti a presei asupra unor chestiuni relevante si puncte de vedere critice privind subiectul. Prin eliminarea cailor democratice de dezbatere se va aluneca spre confruntare, iar aceasta risca sa imbrace forme imprevizibile. Democratia depinde de dezbatere. Daca dezbaterea publica este anulata, se loveste in substanta democratiei." [Remus Cernea]

citeste tot articolul

2013-08-28 | Mediafax | Theodor Istrate
Chevron obţine certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de şist într-o zonă din Vaslui

Compania petrolieră Chevron a obţinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de şist într-o nouă zonă din judeţul Vaslui, a patra de până acum, după ce Consiliul Judeţean eliberase aceleaşi document, în decembrie 2012 şi ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare.

citeste tot articolul

2013-08-28 | HotNews | Catiușa Ivanov
Consiliul general Bucuresti a aprobat traseul pasajului rutier subteran de la Piata Presei. Oprescu a renuntat la Pasajul rutier de sub Piata Charles de Gaulle

"Conform studiilor si analizelor efectuate inclusiv de catre CNADNR, in conditiile realizarii legaturii dintre Autostrada Bucuresti-Ploiesti (A3) si reteaua de strazi a municipiului Bucuregti, 30% din traficul de lung parcurs de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti (DN1) se va transfera pe autostrada A3. Pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti se va desfasura in mod deosebit traflcul generat de relatia Bucurestiului cu localitatile de pe DNl, situatie in care va creste accesibilitatea obiectivelor din zona de nord a orasului. In aceste conditii, solutia unui pasaj rutier subteran in Piata Presei Libere este complet inutila pentru ca valorile de trafic vor fi sub capacitatea de circulatie a retelei de strazi din zona, in special pe relatia Arcul de Triumf - Fantana Miorita", se arata in scrisoarea trimisa la vremea respectiva de Ordinul Arhitectilor Bucuresti primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

citeste tot articolul

2013-08-27 | HotNews | Catiușa Ivanov
Victorie a societatii civile asupra Ministerului Mediului: Premierul Victor Ponta a cerut ministrului Rovana Plumb sa nu adopte Ordonanta care ar fi dus la distrugerea ariilor protejate

"Dna ministru Plumb, am vazut o dezbatere legata de ariile protejate si o sa va rog sa nu adoptam astazi niciun act, sa continuati sa discutati cu cei de la ONG-uri. Daca au dreptate, schimbam noi, daca nu au dreptate trebuie sa le explicam, dar tin foarte mult sa nu luam o decizie peste capul lor", a declarat Victor Ponta.

citeste tot articolul

2013-08-27 | HotNews | Catiușa Ivanov
Scandalul ariilor naturale protejate. Cum pot fi distruse Delta Dunarii si alte rezervatii printr-un proiect al Ministerului Mediului. Guvernul ia in discutie proiectul inainte ca dezbaterea publica sa se termine

UPDATE 15.00. Proiectul incriminat de ONG-uri se afla pe agenda sedintei de Guvern de marti, informeaza un comunicat al Guvernului. Mentionam ca perioada de dezbatere publica prevazuta pe site-ul Ministerului Mediului inca nu s-a terminat.

citeste tot articolul

2013-08-27 | B365.ro | Alexandru Ionita
Raiul construcțiilor ilegale, intr-o zonă protejată a Capitalei: cum apar blocurile, ca ciupercile

În zona Bucureștii Noi - Dămăroaia din București au răsărit în ultimii ani zeci de blocuri noi, înghesuite pe un cartier de case de doar câteva hectare. Locuitorii din zonă acuză vehement că un clan de constructori ridică aceste blocuri ilegal, fără niciun document sau autorizație, mituind toate autoritățile, inclusiv Primăria Capitalei. Dezvoltatorii își ridică blocurile nestingheriți, deși zona este protejată de lege și construcțiile sunt de multe ori verificate și chiar oprite de Inspectoratul în Construcții și Poliția Locală.

citeste tot articolul

2013-08-24 | Adevărul | Ionut Ungureanu
Lucrările la Parcul Drumul Taberei înaintează. 70% din proiect va fi gata până la sfârşitul anului

Lucrările de reabilitare a parcului Drumul Taberei, începute în luna mai, au fost realizate în proporţie de 30% până în prezent. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 susţin că până la sfârşitul anului 70% din lucrări vor fi gata. Amenajarea parcului se face cu fonduri europene.

citeste tot articolul

2013-08-23 | vice.com | Oana Moisil
Era să iau bătaie de la angajații RMGC

Aceeași Comisie a promis public în 2010 că va face toate demersurile posibile pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO. L-am întrebat de asta pe șeful Comisiei, Traian Igaș și a zis după o pauză e gândire: „Faptul că noi ne-am deplasat astăzi aici înseamnă că avem o preocupare și vizavi de munca colegilor noștri [...]”. Am înțeles că, au plănuit vizita asta timp de trei ani.

citeste tot articolul

2013-08-23 | Realitatea TV | 
Cultul eroilor, ignorat de aleși

Ce ne mai permite bugetul atunci când vine vorba de istorie? Să restaurăm doar un monument istoric anual, din cele 20.705 existente. Iar 75% au nevoie urgentă de reparaţii.

citeste tot articolul

2013-08-19 | simpara.ro | 
Comunicat de presă privind organizarea vizitei la Roşia Montană a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO

Organizaţiile pe care le reprezentăm, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie", ICOMOS România și Fundaţia ProPatrimonio, își exprimă dezacordul față de modul superficial, neprofesionist și părtinitor în care este tratată problema patrimoniului cultural de importanță excepțională de la Roșia Montană, aşa cum rezultă din detaliile organizării acestei vizite.

citeste tot articolul

2013-08-19 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria Bucuresti a publicat Registrul Spatiilor Verzi. Desi sunt inventariati si arbori de pe domeniul privat, institutia isi insuseste doar inventarul de pe domeniul public. Vezi ce interese imobiliare sunt

Primaria Capitalei a afisat pe site "Registrul spatiilor verzi", o harta navigabila pe care sunt marcati toti arborii si spatiile verzi de pe domeniul public din Bucuresti si care a costat circa doua milioane de euro. Registrul spatiilor verzi a fost publicat cu peste doi ani intarziere fata de momentul in care primarul Sorin Oprescu a anuntat ca este gata. Registrul este important pentru protejarea spatiilor verzi din oras deoarece in ultimii ani zeci de hectare de teren au fost defrisate si construite ulterior in lipsa acestui inventar. Practic, fara acest registru, spatiile verzi nu au avut oficial aceasta calitate, desi la fata locului erau arbori. O curiozitate a noului registru este ca Primaria sustine ca a inventariat doar arborii de pe domeniul public, desi pe harta afisata pe site figureaza si arbori de pe terenuri private. Pe o parte dintre terenurile private, trecute ca verzi in registrul spatiilor verzi, sunt mize imobiliare uriase, fiindca odata trecute ca spatii verzi, devin neconstruibile.

citeste tot articolul

2013-08-14 | B365 | Cristina Macuc
Staţiile de pe magistrala 5 de metrou prind formă. Prima turnare de planşeu la Romancierilor

În urmă cu aproape o săptămână, Ministerul Transporturilor a primit confirmarea că Metroul de Drumul Taberei a fost inclus în Programul Operaţional Sectorial pe Transport şi va primi fonduri europene nerambursabile.

citeste tot articolul

2013-08-13 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cazinoul din Constanta, in pragul colapsului. Promisiunile de restaurare facute de Udrea, Mazare si Nicusor Constantinescu, fara finalitate

Cladirea cazinoului din Constanta este in continuare in paragina, in ciuda promisiunilor facute in ultimii ani de fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, primarul Constantei, Radu Mazare, si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, care spuneau ca vor restaura edificiul cu fonduri europene. Tencuiala de pe pereti si decoratiunile au inceput sa cada, treptele si balustradele s-au surpat, iar promenada din fata cladirii este in stare avansata de degradare. Turistii nu mai pot intra in incinta, accesul fiind blocat cu benzi galbene.

citeste tot articolul

2013-08-09 | Mediafax | 
Fosta unitate militară din Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu va fi muzeu

"Au fost revopsite interioarele clădirii cu aceleaşi culori care erau în 1989, va fi adus mobilierul din acea perioadă, deja există paturile unde au dormit soţii Ceauşescu înainte de execuţie. Sunt nişte paturi simple, de cazarmă. Clădirea, aflată în curtea în care este Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a rămas conservată, nu a fost nevoie decât de vopsire şi de înlocuirea geamurilor. [...]", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Cârstina.

citeste tot articolul

2013-08-08 | Adevărul | Victoria Dodon
Monument istoric din centrul Chişinăului, demolat şi vândut fără probleme

Casa lui Iacob Ghinculov (Hâncu) de pe strada Bucureşti numărul 71 este inclusă în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău. După ce a fost demolat parţial în luna martie 2011, acum imobilul, ce datează de la 1841, riscă să dispară în totalitate.

citeste tot articolul

2013-08-08 | B365 | Alexandru Ionita
Cum va arăta zona Berzei-Buzești după finalizarea bulevardului Uranus

Finalizarea primului segment al noii șosele ar putea atrage și noi proiecte imobiliare care să revigoreze zona istorică din jurul Gării de Nord, rămasă în mare parte în paragină după anii '90. Primul astfel de proiect, deja confirmat, este complexul de birouri The Mark, ce va îngloba o clădire de 14 etaje și una de 6 etaje, întinse pe o suprafață de 28.000 mp, la intersecția Bulevard Berzei-Buzești cu Calea Griviţei.

citeste tot articolul

2013-08-07 | Adevărul | Ionut Ungureanu
Ultimele bucăţi din ruinele unei clădiri istorice de pe Magheru se vor demola. Constructorii: toată clădirea va fi refăcută exact cum era

O clădire monument-istoric aflată în paragină de pe strada Ion Câmpineanu din Capitală va fi demolată. Cu toate că în presă a umblat zvonul că demolarea ei se face ”pe ascuns”, constuctorii susţin că planurile proiectului sunt de a dărâma clădirea complet şi de a o reface exact cum era iniţial.

citeste tot articolul

2013-08-05 | Voxpublica | Mihai Goţiu
Ponta a declanşat războiul civil. A fost lansat PROIECTUL LEGII SPECIALE PENTRU ROŞIA MONTANĂ. “Dreptul” la tâlhărie

"[...] (2) Exploatarea minereurilor auro-argentifere menţionată la alin. (1) este o lucrare de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit (s.a.).” Acest articol reprezintă, în esenţă, întregul proiect de Lege Specială destinat distrugerii localităţii Roşia Montană şi a Munţilor Apuseni. Şi un precedent revoltător (dacă proiectul va fi adoptat de Parlament) pentru modul în care se va „rezolva” orice problemă legată de furtul resurselor naturale ale României, de distrugere a mediului şi a patrimoniului cultural, de deposedare de terenuri, case, proprietăţi şi alte drepturi ale cetăţenilor români, când şi cum vor muşchii unei companii private .

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12