Revista presei februarie 2011

de Catiusa Ivanov

2011-02-25 | Evenimentul Zilei | Feri Predescu
Taxa de tranzit prin Cernavodă stârneşte controverse

Transportatorii obligaţi să treacă prin Cernavodă după închiderea podului contestă taxele impuse. Transportatorii s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii municipalităţii din Cernavodă care instituise o taxă pentru maşinile grele ce tranzitează oraşul. În urma restricţionării circulaţiei pe podul de peste Canalul Dunăre Marea Neagră, maşinile de mare tonaj sunt obligate să treacă prin oraş.

citeste tot articolul

2011-02-25 | Romania Libera | Ticu Ciubotaru
Sit roman transformat în afacere imobiliară

Rezervaţia arheologică de la marginea Galaţiului a fost transformată în afacere imobiliară, Muzeul de Istorie fiind somat să descarce de sarcină arheologică terenul. Altfel spus, să îşi ia de acolo ce crede că ar fi important din punct de vedere patrimonial. Ansamblul vestigiilor romane e format din Castrul Roman, Cavoul Roman, un Castelum de pământ, Valul Roman şi două necropole. Necropola Romană situată pe panta de la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci a fost descoperită în 1974 de prof. univ. Mihalache Brudiu, pe atunci arheolog la Muzeul de Istorie. Din 1985 este rezervaţie arheologică. Aici au fost găsite 93 de morminte de incineraţie, de rit roman, şi de înhumaţie, de rit creştin, ce dovedesc trecerea la creştinism a daco-romanilor care locuiau pe teritoriul Galaţiului în sec. II-III. Potrivit profesorului Brudiu, vestigiile din necropolă sunt importante şi din punctul de vedere al istoriei creştinismului. În cele două necropole au fost descoperite cruciuliţe de sidef, obiecte cu simboluri creştine şi un fragment de amforă cu monograma numelui lui Isus Hristos.

citeste tot articolul

2011-02-24 | Evenimentul Zilei | Oana Dan
Concurs pentru tinerii arhitecţi. Premiul: o vizită la stadionul olimpic din Londra

Tinerii arhitecţi şi studenţii la arhitectură din România se mai pot înscrie, până pe 1 martie, la concursul de urbanisma organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Ambasada Marii Britanii aduce mai aproape de Bucureşti spiritul Olimpiadei pe care Londra o va găzdui anul viitor, provocându-i pe studenţii de la Arhitectură să reinventeze spaţiul din jurul Stadionului Naţional Lia Manoliu. Obiectivul competiţiei este găsirea de soluţii pentru regenerarea urbană a zonei din jurul Stadionului Naţional Lia Manoliu, iar marele premiu constă într-o vizită la stadionul olimpic din Londra.

citeste tot articolul

2011-02-24 | Romania Libera | Cristian Lapa
Theodor Paleologu: Sorin Oprescu gândeşte ceauşist

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat, joi, că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, dă dovadă de o gândire urbanistică ceauşistă, cu referire la bulevardul Uranus, proiect edilitar caracterizat ca fiind "o enormă tâmpenie", informează NewsIn. "În momentul de faţă, în Capitală se întâmplă lucruri grave. Este vorba despre devastarea pe care a produs-o Primăria Capitalei în zona Buzeşti-Berzei. De la Ceauşescu şi până la Oprescu, niciodată nu s-a mai demolat atât de mult dintr-odată'', a afirmat Paleologu.

citeste tot articolul

2011-02-23 | Romania Libera | Ovidiu Petrovici
Centru cultural de 336 milioane de lei la Cluj

Primăria Cluj-Napoca vrea să construiască un centru cultural, care să cuprindă o clădire pentru sediul Filarmonicii şi alte spaţii cu caracter cultural, şi estimează că proiectul va avea o valoare de 336 milioane lei, fără TVA, informează Mediafax. Conform unui anunţ de intenţie publicat de instituţie, data prevăzută pentru începerea procedurilor de atribuire a contractului pentru construcţia sediului Filarmonicii este 15 aprilie.

citeste tot articolul

2011-02-23 | Jurnalul National | Alexandru Nastase
Cele mai recente hărţi de zgomot din România, vechi de patru ani!

Haos in ceea ce priveste hartile de zgomot din Romania. Desi tara noastra trebuie sa trimita Uniunii Europene pana la jumatatea anului 2012 hartile de poluare ale tarii, majoritatea covarsitoare a primariilor din Romania nu au inceput nici macar sa lucreze la aceste documente.

citeste tot articolul

2011-02-21 | Evenimentul Zilei | Feri Predescu
Constanţa: Investitorii consolidează faleza cu blocuri

Locatarii de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanţa acuză administraţia locală că a autorizat o construcţie chiar pe buza malului în pericol de surpare. De-a lungul litoralului românesc, zeci de mii de oameni riscă să rămână fără locuinţe din cauza fenomenului accentuat de surpare a falezelor înalte. Deşi nenumărate studii realizate în ultimii ani au atras atenţia asupra acestui fenomen, administraţiile locale din zonele de risc, cum ar fi Constanţa, Eforie, Tuzla, Costineşti, Olimp, 2 Mai şi Vama Veche s-au rezumat doar la amplasarea unor panouri prin care îi avertizează pe turişti să nu se mai plimbe pe faleze din cauza riscului de prăbuşire. Mai mult decât atât, Primăria Constanţa avizează construcţii chiar pe buza falezelor care stau să se surpe.

citeste tot articolul

2011-02-21 | Romania Libera | Alexandra Jeles
Cartierele bucureştene, modernizate cu fonduri europene

Două cartiere din sectorul 2 vor fi modernizate cu fonduri europene în valoare de aproximativ 27 de milioane de lei. Prin intermediul „Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor" - în cartierele bucureştene, Baicului şi Creangă vor fi montate sisteme de supraveghere video pentru creşterea siguranţei sociale şi prevenirea criminalităţii, vor fi reabilitate mai multe străzi şi vor fi amenjate mai multe spaţii verzi.

citeste tot articolul

2011-02-20 | Evenimentul Zilei | Mihai Soica
Clădirile din centrul Clujului, un pericol pentru trecători

O simplă plimbare prin centrul Clujului se poate transforma într-o tragedie. În ultimele zile, de pe faţadele unor clădiri istorice au căzut bucăţi mari de tencuială care ar fi putut răni grav sau chiar ucide trecătorii din zonă. Până în prezent autorităţile au interzis circulaţia pietonală pe lângă două clădiri, dintre care una aflată în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca.

citeste tot articolul

2011-02-18 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Ultima strigare pentru autorizarea clădirilor construite ilegal

Cei care au construit fără să respecte autorizaţia de construcţie sau pur şi simplu fără niciun act mai pot intra în legalitate până pe data de 1 ianuarie 2012. În plus, investitorii privaţi vor mai putea elabora planuri urbanistice zonale numai în cazul în care se solicită construirea de: * parcuri industriale * parcuri tehnologice * supermagazine * hipermagazine * parcuri comerciale * parcuri culturale * zone de producţie * zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi * infrastructură de transport, în situaţia extinderii intravilanului localităţii cu cel puţin 10.000 metri pătraţi pentru funcţiuni de locuire sau cu cel puţin 5.000 metri pătraţi pentru funcţiuni de servicii sau producţie. Acestea sunt câteva dintre prevederile Ordonanţei de Urgenţă 7/2011, privind modificarea legii urbanismului, care a fost publicată vineri, 11 febuarie, în Monitorul Oficial.

citeste tot articolul

2011-02-17 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Elena Udrea nu mai vrea imobile dărăpănate în oraşe

Primăriile vor stabili ce clădiri trebuie renovate şi vor inventaria toate imobilele private care au tencuiala căzută şi care pun în pericol viaţa sau strică imaginea oraşului. Potrivit actului elaborat de specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), doar clădirile care au risc seismic gradul 1, cele reabilitatea termic sau în curs de reabilitare şi cele care figurează pe lista monumentelor sau sunt în curs de clasare, nu vor fi trecute pe lista imobilelor care urmează să fie reabilitate.

citeste tot articolul

2011-02-17 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Dezvoltarea haotică a Bucureştiului se întoarce împotriva constructorilor

Dezvoltatorii imobiliari au căzut în capcana construirii haotice care a avut loc în Capitală în ultimii 20 de ani. Aceştia încep să dărâme imobilele construite fără locuri de parcare şi pe cele "urâte". Astfel, dacă până în prezent singurul ţel al celor care ridicau un imobil de birouri sau de locuinţe, în perioada 1990-2010, a fost să construiască cât mai repede şi mai ieftin, acum proprietarii imobilelor au început să se întrebe cât de utile sunt aceste construcţii edificate doar pe principiul economisiiri banului.

citeste tot articolul

2011-02-17 | Romania Libera | Andra Dumitru
Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti pierde în procesul privind proiectul Cathedral Plaza

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a decis neînceperea urmăririi penale a reprezentanţilor Millennium Building Development, contrar solicitării formulate de către Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB). Reprezentanţii Arhiepiscopiei au susţinut că lucrările efectuate pentru finalizarea proiectului Cathedral Plaza de lângă Catedrala Sf. Iosif s-ar fi făcut prin încălcarea legii şi în lipsa unei autorizaţii valabile de construcţie.

citeste tot articolul

2011-02-16 | Romania Libera | Cristina Tamas
Speranţe pentru viitorul Bucureştiului

Investiţiile în infrastructura Bucureştiului ne dau speranţă că la un moment dat vom circula mai lejer în orele de vârf şi că nu vom mai fi nevoiţi să pierdem ore în şir în trafic pentru a ajunge în locurile dorite. Pasajele supraterane sunt o soluţie bună pentru fluidizarea traficului. Pasajul suprateran Basarab este cea mai spectaculoasă construcţie urbană din România şi reprezintă ansambluri de structuri şi pasaje cu o lungime totală de aproape 2 km, bretele de acces de circa un kilometru şi rampe de 1,25 km. Pasajul va deveni funcţional şi circulabil în totalitate la sfârşitul lunii martie 2011.

citeste tot articolul

2011-02-14 | Evenimentul zilei | Ionut Stanescu
Părintele cartierului Primăverii, medaliat la New York

EVZ prezintă portretul lui Octav Doicescu, arhitectul care a creionat cartierul protipendadei bucureştene şi care, înainte de a deveni prizonierul îngheţului comunist, a primit cetăţenia americană. Octav Doicescu a conceput Parcul Herăstrău, a desenat primele case în cartierul Jianu, numit astăzi Primăverii, şi a repurtat cel mai mare succes înregistrat vreodată de România la o expoziţie internaţională. A proiectat clădirea Operei, imobile pentru activităţi sportive, blocuri rezidenţiale şi - ultimul gest al unei cariere longevive – a conceput ansamblul Politehnicii Bucureşti

citeste tot articolul

2011-02-11 | Evenimentul Zilei | Ionut Stanescu
Emil Prager: A trăit un secol. A construit un oraş

Unul dintre cei mai importanţi constructori români din perioada interbelică s-a născut în anul în care a fost inaugurat Ateneul şi a murit când prindea viaţă Casa Poporului.Emil Prager a văzut lumina zilei în 1888, în familia unor austrieci originari din Moravia - veniţi în România pe urmele Regelui Carol I. I-a fost elev lui Anghel Saligny, a lucrat la stat şi în privat, şi a construit zeci de clădiri publice în perioada interbelică. O monografie dedicată figurii sale a fost retipărită anul trecut, la Editura Vremea, sub semnătura fostului ministru Nicolae Noica.

citeste tot articolul

2011-02-11 | Evenimentul Zilei | Vlad Odobescu
Ultimele zile ale Halei Matache

În ceasul al 13-lea, autorităţile sunt somate să oprească demolarea clădirii. Demolarea Halei Matache din Capitală este o chestiune de zile. Monumentul - construit în 1887 şi inclus pe lista clădirilor de patrimoniu - are un mare ghinion: stă în calea viitorului bulevard Uranus, poreclit şi "Magheru 2", o arteră dorită în egală măsură de fostul dictator Nicolae Ceauşescu şi de actualul primar Sorin Oprescu.

citeste tot articolul

2011-02-10 | Romania Libera | Ticu Ciubotaru
Bani "tocaţi" pe măsuratul copacilor şi numărarea boscheţilor

In plină criză, Primăria Galaţi alocă fonduri pentru inventarierea şi măsurarea copacilor, indiferent dacă sunt pe domeniul public sau prin curţile gălăţenilor. Aceste operaţiuni cor costa bugetul municipalităţii 5 miliarde lei vechi, fără TVA. Probabil că odată şi odată tot ar fi trebuit realizat şi un „Registrul local al spaţiilor verzi", dar în condiţiile în care au fost sistate foarte multe investiţii în infrastructură şi a fost nevoie chiar de o restricţionare a iluminatului public din cauză că primăria nu are bani, credem că nu a fost ales cel mai bun moment pentru o astfel de cheltuială.

citeste tot articolul

2011-02-10 | Romania Libera | Manuela Golea
Cum a ieşit Bucureştiul din avangarda arhitecturii

Un tânăr arhitect român propune un proiect ce poate servi la vindecarea Bucureştiului haotic şi spune că în secolul XIX Capitala era cu un pas înaintea marilor metropole europene. Istoricul Neagu Djuvara crede că „românul a pierdut simţul stilului".

citeste tot articolul

2011-02-09 | Romania Libera | Claudiu Berbece
Piaţa Amzei îşi arată noua faţă până la Paşti. Vechile probleme rămân

Primarul sectorului 1 din Bucureşti, Andrei Chiliman, a precizat, pentru romanialibera.ro, că lucrările de modernizare efectuate la Piaţa Amzei vor fi terminate înainte de Sărbătoarea Paştilor, care anul acesta se va ţine pe 24 aprilie. Piaţa Amzei trebuia redeschisă în septembrie anul trecut, dar, după cum a menţionat Andrei Chiliman, "au apărut chestiuni tehnice care nu se pot imputa nimănui".

citeste tot articolul

2011-02-08 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Primăria Capitalei vrea să cheltuiască şapte milioane de euro pentru modernizarea Cimitirului Bellu

Potrivit documentaţiei de atribuire a contractului în baza căruia va fi reabilitat cimitirul, banii vor fi folosiţi pentru modernizarea reţelei de apă şi canalizare, pentru refacerea aleilor şi pentru montarea unui sistem de televiziune cu circuit închis. Sumele ar urma să fie asigurate din fonduri europene, iar contractul ar urma să fie atribuit pe 2 mai anul acesta, potrivit anunţului de intenţie publicat de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti.

citeste tot articolul

2011-02-05 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Ce se va construi în Capitală până în 2025: concurs de soluții

Primăria Capitalei va organiza pe 21 martie un concurs de soluţii la care arhitecţi şi birouri de arhitectură îşi vor prezenta modul propriu de revizuire a Planului Urbanistic General (PUG) a Bucureștiului. Arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, spune că noul Plan Urbanistic va fi gata in trei ani. Municipalitatea are PUG expirat de la sfârșitul anului trecut, iar autoritățile au început să prelungească planurile urbanistice zonale și autorizațiile de construcție pe baza vechiului plan care a fost elaborat acum 10 ani. Asta, deși arhitecții spun că acest lucru nu ar fi legal.

citeste tot articolul

2011-02-04 | Romania Libera | Andreea Pocotila
Cel mai absurd şantier din ţară

Angajamentele repetate ale foştilor primari generali au avut un singur rezultat: în patru ani, au fost finalizate fix trei străzi din centrul istoric al Bucureştiului. Actuala administraţie plusează şi promite că va reabilita 11 străzi în nici patru luni.

citeste tot articolul

2011-02-03 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Un tunel de 3-4 kilometri va lega Splaiul Independenţei de A1

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea un tunel de 3-4 kilometri la străpungerea Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti-Piteşti. De aceea, edilul-şef i-a cerut astăzi proiectantului să găsească soluţii pentru ca, în locul unei porţiuni din drum, care ar fi traversat mai multe terenuri private să fie construit un tunel.

citeste tot articolul

2011-02-03 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Onţanu: Oprescu a retrocedat imobile care nu erau în patrimoniul lu

Primăria Sectorului 2, condusă de edilul Neculai Onţanu, susţine că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a semnat o decizie de retrocedare pentru o serie de imobile şi terenuri care nu se află în proprietatea municipalităţii. Edilii sectorului 2 spun că „bazându-se pe documente greşite şi incomplete şi încălcând legislaţia în vigoare, Primăria Municipiului Bucureşti retrocedează imobile aparţinând Primăriei Sectorului 2, în care funcţionează Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2, din strada Olari numerele 11 – 13”.

citeste tot articolul

2011-02-03 | Evenimentul Zilei | Raluca Stepanov
Primăria Capitalei şi firma Euroconstruct, reclamate la Parchet pentru demolarea Pieţei Matache

Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” şi Societatea Academică din România (SAR) au depus, astăzi, o plângere penală la Parchetul General împotriva Primăriei Capitalei şi a firmei Euroconstruct. Motivul: demolarea Halei Matache, din centrul Bucureştiului, aflată pe lista monumentelor istorice.

citeste tot articolul

2011-02-02 | Romania Libera | Monica Bonea
Salvarea unui monument: Piaţa Matache, mutată 50 de metri?

Străpungerea Uranus, care ar urma să fluidizeze circulaţia din Piaţa Victoriei până în Rahova, a provocat dezbateri aprinse din cauza demolării unor monumente istorice. Piaţa Matache, aflată şi ea în patrimoniul monumentelor, ar putea fi însă deplasată cu totul.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12