Revista presei noiembrie 2013

de Florin Bălteanu

2013-11-28 | Mediafax | Emma Toader
PDL şi PPDD cer comisie parlamentară de anchetă privind gestionarea banilor Primăriei Capitalei

"Constatăm cu stupoare că banul public este cheltuit hoţeşte ca un jaf, sub diverse pretexte, cum ar fi că Primăria Generală trebuie reabilitată. Reabilitarea nu a început, dar a preferat să închirieze o clădire cu 18 milioane de euro pe an. Cât va dura? Cât doreşte Sorin Oprescu să menţină acest furt din banul public? Noi şi grupul parlamentar PPDD vom solicita convocarea unei comisii de anchetă, care să verifice modul în care sunt gestionaţi aceşti bani, modul în care s-a încheiat acest contract, modul în care se repară sediul general al Primăriei Capitalei şi modul în care sunt gestionaţi toţi banii din Primăria Capitalei", a spus Toader, într-o conferinţă de presă.

citeste tot articolul

2013-11-28 | Mediafax | Roxana Alexe
Raicu: RADET şi RATB sunt în pragul falimentului, fiind subfinanţate cronic

"Dorim să tragem un semnal de alarmă, transportul în comun şi căldura fiind subfinanţate cronic în mandatele lui Sorin Oprescu. 540 de milioane de euro reprezintă datoria totală pe care Primăria Capitalei o are la cele două companii, RADET şi RATB", a spus Mircea Raicu, într-o conferinţă de presă care a avut loc înainte de şedinţa CGMB, în care va fi dezbătut şi un proiect de hotărâre privind redistribuiri de sume către bugetele celor două regii.

citeste tot articolul

2013-11-28 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Oprescu mai vrea în sediul de lux. Cu banii dați pe chirie se cumpărau aproape două clădiri identice. Epopeea sediilor de lux a costat 31,5 milioane de euro. USL a respins cererea

EVZ a calculat câți bani a cheltuit Municipalitatea de când a început epopeea „reabilitarea sediului Primăriei Capitalei de pe bulevardul Regina Elisabeta și închirierea imobilului de lux de pe Splaiul Independenței”. Rezultatul: 31,5 milioane de euro s-au alocat până acum. Aproximativ 18 milioane de euro costă reconsolidarea clădirii vechi, în timp ce pentru imobilul închiriat, pe care Primăria Capitalei putea să-l cumpere de mult cu bani mai puțini decât a dat pe chirie, s-au cheltuit nu mai puțin de 13,5 milioane de euro.

citeste tot articolul

2013-11-28 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Oprescu vrea vot fulger pentru autostrada suspendată. Cum s-a schimbat costul proiectului peste noapte

Tot în februarie 2013, preşedintele CGMB, Călin Murg, a cerut ca şeful Direcţiei de Infrastructură al Capitalei, Mădălin Dumitru, să explice de ce nu a fost discutat acest proiect până acum, apoi l-a pus la colţ pe Oprescu, întrebându-l dacă aceast proiect a fost pus în dezbatere publică. Însă edilul a răspuns senin:" Da!". A fost dat de gol de Dumitru, care a venit cu clarificări:"L-am terminat aseară şi nu a fost pus în dezbatere nicăieri, pentru că legea nu prevede aşa ceva". Când a fost întrebat cum s-a ajuns ca autostrada să coste cu 800 de milioane de euro mai mult, Oprescu a replicat : "Ne legăm de chiţibuşuri".

citeste tot articolul

2013-11-28 | b365.ro | Nicoleta Vieru
Autostrada suspendată a fost aprobată de Consiliul General. VEZI PROIECTUL

Autostrada suspendată a primit girul Consiliului General al Municipiului București. Primarul general, Sorin Oprescu, nu a gasit însă, pana acum, un investitor pentru Autostrada Suspendata, care ar urma sa se construiasca in parteneriat public privat.

citeste tot articolul

2013-11-28 | Agerpres | Florentina Cioacă
Calotă (ANRE): Fuziunea Elcen-RADET este singura soluție viabilă pentru sistemul de încălzire al Capitalei

Calotă a menționat că prețul energiei termice pentru bucureșteni nu va fi majorat în această iarnă, iar, la nivelul țării, variațiile de preț vor fi de maximum 5%.

citeste tot articolul

2013-11-28 | b365.ro | Nicoleta Vieru
Primăria ia bani din fondul de rezervă pentru a plăti procesele pierdute și transportul în comun

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, joi, cheltuirea a 44 milioane lei din fondul de rezervă pentru acoperirea subvenției pentru transportul în comun în București. Practic, banii au fost luați pentru a se putea menține prețul actual al biletelor RATB.

citeste tot articolul

2013-11-28 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Nicușor Dan: PUZ-uri controversate revin în sedința Consiliului General

Potrivit lui Nicușor Dan, planul urbanistic zonal- Piaţa Alexandru Lahovary nr. 8 prevede un imobil înalt care ar distruge coerența urbană a Pieței Lahovary. „Investitorul a dat în judecată Consiliul General al Municipiului București cerând obligarea acestuia la emiterea PUZ-ului, dar Tribunalul București a respins cererea. Cu toate acestea, primarul general solicită din nou Consiliului General aprobarea PUZ-ului”, a explicat președintele Asociației.

citeste tot articolul

2013-11-28 | b365.ro | Amalia Bălăbăneanu
Policlinica Titan stă să se prăbuşească peste pacienţi şi personalul medical

În urmă cu 18 ani, Policlinica Titan a fost expertizată seismic. Datele tehnice rezultate din expertiză au arătat că acest imobil trebuia consolidat în maxim doi ani de la realizarea expertizei tehnice. [...] "Nu cunoaştem cine a deţinut în proprietate acest imobil la nivelul anului 1995, cand a fost realizată expertiza, de ce nu a fost consolidată în termenul specificat şi nici dacă până în anul 2008 au fost făcute lucrări de consolidare. Trecerea imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea unele unităţi sanitare de interes local din domeniul privat al statului şi administrarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi în administrarea consiliilor locale al sectoarelor municipiului Bucureşti, s-a făcut pe baza H.C.G.M.B. nr. 1.096 din 2.10.2002. [...] Intabularea dreptului de proprietate în favoarea Municipiului Bucureşti pentru acest imobil, a fost înscris în Cartea Funciară în anul 2008. Majoritatea medicilor titulari ai cabinetelor medicale preluate în concesiune, au adresat P.M.B. solicitări pentru cumpărarea spaţiilor respective. În prezent este în derulare procedura de vânzare, iar după finalizarea acesteia, se va stabili procentul din suprafaţa clădirii care va rămâne în proprietatea municipalităţii, urmând ca, de comun acord şi cu ceilalţi proprietari, să aloce fonduri, în limita bugetului anual [...]." au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei, pentru B365.ro.

citeste tot articolul

2013-11-28 | Ziua de Cluj | Luminita Silea
"Tratament" în stil de Bucureşti pentru clădirile monument ale Clujului: demolarea!

Casa de pe strada Braşov nr. 33 s-a prăbuşit din cauza lucrărilor prost executate de constructori, au constatat specialiştii de la Direcţia Regională în Construcţii Nord-Vest.

citeste tot articolul

2013-11-28 | Muntenia la pas | 
“Patrimoniul e o resursă de interes public, naţional şi toţi suntem responsabili şi ne putem implica"

[...] Raluca Munteanu: Mulţi dintre noi au probabil în casă un obiect, o cameră, un lucru de care suntem foarte ataşaţi, cu care se mîndrim – fie moştenit (“de la bunica”), fie produs propriu, dar în orice caz ceva deosebit. Acest lucru îl protejăm cu grijă şi la el renunţăm cel mai greu. La scara societăţii aceste lucruri sunt clădirile de patrimoniu şi zonele protejate, culturale sau naturale. [...] Fără memorie aş putea spune că ajungem să nu existăm, devenim o societate cu Alzheimer, care se reinventează la fiecare pas şi nu poate să se ataşeze de nimic, care nu mai are coeziune şi putere şi care nici nu va putea produce alte obiecte de valoare, de patrimoniu pentru generaţiile viitoare. [...]

citeste tot articolul

2013-11-27 | b365.ro | Alina Costache
De ce a nins pe Arena Naţională la meciul Stelei. Acoperişul de 25 de milioane de euro este inutil

În anumite momente, pe stadion a nins chiar mai puternic decât în afara lui, asta deşi acoperişul Arenei Naţionale a fost tras, tocmai pentru care jucătorii, spectatorii şi gazonul să fie protejaţi de intemperiile vremii. [...] Încă dinainte de a se apuca de acoperiş, constructorii au avertizat că acoperişul este inutil, însă Primăria a insistat ca el să fie păstrat în proiect în ciuda costurilor, 25 milioane euro.

citeste tot articolul

2013-11-27 | Evenimentul Zilei | George Lăcătuș, Ionel Stoica
Afacerile scandaloase ale primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă. Bodyguarzi plătiţi din bani publici ca să apere Poliţia Locală

Unul din obiectivele Primăriei Sectorului 3 care e trecut în contract pentru a fi protejat de o firmă privată este chiar sediul Poliţiei Locale a Sectorului 3. Intrarea în instituţie e păzită de doi angajaţi ai firmei Scorseze Security International, care şi-au amplasat şi o gheretă la poartă. Întrebaţi de EVZ dacă păzesc sediul Poliţiei Locale, paznicii de la Scorseze au răspuns afirmativ.

citeste tot articolul

2013-11-23 | HotNews | Catiușa Ivanov
Tribunalul Bucuresti a anulat definitiv prima autorizatie de construire emisa pentru pasajul de la Ciurel. Municipalitatea a dat alta

Tribunalul Bucuresti a hotarat, vineri, anularea definitiva a autorizatiei de construire eliberata de Primaria Capitalei, in 2010, pentru construirea pasajului suprateran de la Ciurel, proiect ce face parte din drumul expres spre autostrada Bucuresti-Pitesti. Actul administrativ a fost anulat in instanta de un cetatean din zona, Danes Mihai, afectat de lucrare. Proprietarul sustine ca municipalitatea i-a luat 60 de mp din curte fara sa-l exproprieze, iar pilonul pasajului se afla la 3 m distanta de balconul sau. Prima decizie a instantei in acest sens a fost in luna iulie 2012.

citeste tot articolul

2013-11-23 | B365 | Amalia Bălăbăneanu
Stâlpișorii care delimitează banda specială de RATB, înlocuiți după o lună de la montarea lor

”Ținând cont de faptul că aproape 70% dintre stâlpii înalți de jumătate de metru au fost secerați de șoferi, considerându-i o piedică, s-a decis înlocuirea acestora cu alți stâlpi mai scunzi, de 30 de cm”, a declarat Carmen Dincă, purtătorul de cuvânt al Administrației Străzilor București (ASB), pentru B365.ro.

citeste tot articolul

2013-11-22 | Digi 24 | 
Sorin Oprescu își susține proiectul de legare a Bucureștiului de Dunăre, la „Pașaport diplomatic”

Actualul primar al Bucureştiului, Sorin Oprescu, vrea să reia ideea finalizării unui astfel de canal navigabil, care să lege capitala României de cel mai important fluviu al Europei, Dunărea. Strategia Europeană a Dunării este mega-proiectul prin care se poate găsi finanţarea pentru un astfel de plan costisitor.

citeste tot articolul

2013-11-20 | Ziua de Cluj | Luminita Silea
O nouă specie de monumente istorice, în Andrei Mureşanu: casa care dispare

Clădirea este pe jumătate scufundată şi plină de crăpături, după ce beneficiarul a început o lucrare de primă urgenţă pentru consolidarea fundaţiei. Pompierii au balizat zona pentru a nu pune în pericol pietonii, iar Direcţia Regională în Construcţii Nord-Vest a început o anchetă. [...] Proiectanţii au declarat că este vorba despre un proiect pentru care s-au respectat toate procedurile de avizare. "Ceea ce s-a întâmplat a fost un accident. Demonstrează cât de slabă a fost casa", au menţionat aceştia.

citeste tot articolul

2013-11-16 | Digi24 | 
Casa Cesianu, Muzeul Mina Minovici și Arcul de Triumf vor fi restaurate

Şase milioane şi jumătate de lei este suma alocată pentru consolidarea şi restaurarea Casei Cesianu, de pe Calea Victoriei, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Bucureşti. Clădirea va fi reabilitată în mare parte pe bani europeni, dar şi primăria Capitalei va avea o constribuţie. Tot prin finanţare europeană vor fi restaurate şi muzeul Mina Minovici, Arcul de Triumf și Observatorul Astronomic.

citeste tot articolul

2013-11-16 | Digi24 | 
Sorin Oprescu: Bulevardul Uranus va fi gata până la sfârșitul anului

După mai bine de patru ani de lucrări Bulevardul Uranus va fi gata până la sfârșitul anului, promite, din nou, primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

citeste tot articolul

2013-11-15 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
EXCLUSIV. Bucureștiul riscă să rămână în frig. Subvenția RADET, neplătită de iarna trecută

Primăria Capitalei are de achitat datorii de aproape 30 de milioane de euro, subvenție pentru căldură, iar estimările pe următoarele două luni sunt sumbre.

citeste tot articolul

2013-11-15 | Adevărul | Cristina Răduţă
Artera Berzei-Buzeşti, gata până la sfârşitul anului. Oprescu: „Nu am bani pentru relocarea Halei Matache"

„Lumina funcţionează, stopurile au început să se aşeze. Până la sfârşitul anului chiar terminăm“, a precizat Sorin Oprescu. [...] Tot vineri, Sorin Oprescu a declarat că lucrările de relocare a Halei Matache vor începe în momentul în care va găsi o persoană care să poată susţine financiar procedura, pentru că în acest moment municipalitatea nu are un buget disponibil pentru acest lucru. „Acum nu am bani“, a spus edilul-şef, făcând referire la relocarea halei.

citeste tot articolul

2013-11-15 | Jurnalul Naţional | Iulia Barbu
Pasajul Mihai Bravu, la control. Vezi aici cum va arăta construcția

"Primul pod a prins contur, dupa cum puteti vedea si dvs. Se lucreaza zi si noapte, in timpul saptamanii. In aceste zile au fost pe santier cate 100-120 de oameni pe zi. S-au montat 40 de grinzi, din cele 44 care trebuie montate, pe 10, din cele 11 deschideri ale podului. Ultimele 4 grinzi se monteaza in noaptea aceasta, iar pe prima parte a podului s-a turnat si betonul. Ne dorim ca in primavara sa se poata circula pe primul pod, iar daca vremea ne va permite, sa incepem lucrarile si la cel de-al doilea pod”, a explicat Oprescu.

citeste tot articolul

2013-11-13 | Adevărul | 
Cum ne batem joc de patrimoniul României: Moara lui Assan – „asasinată“ de rechini imobiliari, conacul Krupenschi din Neamţ – mistuit de un chiştoc

Patrimoniul cultural al României a trecut prin multe perioade de zbucium şi chiar de distrugere în masă. De la luptele cu turcii, la comunism şi până la incompetenţa edililor de astăzi, clădiri preţioase au căzut pradă lamei buldozerelor. Pe fondul descentralizării care ar face şi mai mult rău, adevarul.ro face o trecere în revistă a acestor imobile oraş cu oraş.

citeste tot articolul

2013-11-12 | Realitatea TV | 
Monument arhitectonic de peste 100 de ani, Demolat în Bucureşti, cu Excavatorul

Andrei Pippidi, membru corespondent al Academiei Romane: "Se savarseste aici o barbarie pe care am incercat sa o impiedic timp de 4, 5 ani, de cand exista aceasta amenintare asupra coltului de strada pe care o evdeti". Istoricul Andrei Pipiddi spune că în vila pusă la pământ ar fi locuit o perioadă Dimitrie Ghika, un personaj de prim rang în diplomaţia romanească, împreună cu fraţii săi, Vladimir, monseniorul şi Alexandru, pictorul.

citeste tot articolul

2013-11-11 | Mediafax | Roxana Alexe
Retrocedarea a 3,7 hectare din Parcul Plumbuita, respinsă de Curtea de Apel Bucureşti

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 2, în 2007, prin Decizia civilă nr. 339 din 15 mai 2007 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul nr. 39012/2/2005 s-a dispus restituirea în natură către moştenitorii lui Bărbulescu Constantin, a unei suprafeţe de teren de 3,728 de hectare în Parcul Plumbuita. "Analizând actele transmise, inclusiv expertiza de identificare efectuată în dosar, precum şi documentele existente în evidenţa Serviciului Cadastru Fond Funciar al Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, am constatat că terenul restituit a fost (parţial) greşit identificat, o parte din terenul restituit aparţinând altor persoane. De asemenea, au fost identificate o serie de documente ce atestau că întreaga suprafaţă de teren a făcut obiectul unei exproprieri pentru cauză de utilitate publică încă din anul 1943", arată reprezentanţii PS2.

citeste tot articolul

2013-11-09 | Digi24 | 
Clădire din secolul 19, demolată în Capitală. Protest al asociației Salvați Bucureștiul

Reprezentanții asociației Salvați Bucureștiul spun că acest imobil face parte din zona protejată din fostul cartier evreiesc al Capitalei. Această zonă are grad maxim de protecție din punct de vedere urbanistic, ceea ce înseamnă că trebuie conservate și păstrate toate monumentele și construcțiile cu valoare arhitecturală din zonă. Imobilul care urmează să fie demolat nu este trecut însă ca monument istoric pe lista Ministerului Culturii, iar proprietarul are autorizație de demolare emisă de către Primăria Municipiului București și un aviz de demolare emis de Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

citeste tot articolul

2013-11-08 | Capital | 
Legătura între primele două staţii de metrou din Drumul Taberei a fost făcută. Ponta:finanţarea e asigurată!

'Voiam să asist alături de doamna ministru la un moment simbolic, cel în care practic legătura dintre cele două staţii e făcută. Mă bucur foarte tare că lucrurile merg chiar mai repede decât erau prevăzute, banii sunt toţi asiguraţi şi e meritul Ministerului Transporturilor, al Autorităţii de Management pentru Programul European de Transport, că avem acum asigurate toate finanţările în plus faţă de ceea ce am dat de la buget", a afirmat premierul Victor Ponta.

citeste tot articolul

2013-11-05 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
ANALIZA Ce impact are proiectul descentralizarii asupra cladirilor monument istoric

ONG-urile care apara patrimoniul acuza Ministerul Dezvoltarii ca, prin proiectul de descentralizare, elimina filtrul cel mai important in calea rechinilor imobiliari. Astfel, reprezentantii societatii civile arata ca proiectul lui Liviu Dragnea consfinteste trecerea in subordinea Consiliilor Judetene a directiilor judetene de Cultura, ceea ce ar duce la eliminarea Ministerului Culturii din circuitul avizelor de constructie. Adica, exact institutia care, in ultimii ani, a reusit sa se opuna unor controversate proiecte imobiliare ce ar fi dus la distrugerea unor monumente istorice.

citeste tot articolul

2013-11-03 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Cum s-a scumpit restaurarea Hanului Gabroveni cu 1,7 milioane de euro. Autoritățile spun că iernile grele și vara caniculară sunt de vină. În realitate, banii în plus merg, în mare parte, pe TVA, elaborare proiecte și asistență tehnică

Pe motiv că lucrările de conservare nu au rezistat ultimelor două ierni „foarte aspre” și unei veri „extrem de calde”, mai marii Capitalei au cerut aleșilor generali să aprobe mărirea valorii devizului de lucrări privind restaurarea Hanului Gabroveni: de la 30,2 milioane de milioane de lei la 37,36 milioane de lei, adică aproximativ 8,3 milioane de euro.

citeste tot articolul

2013-11-03 | Jurnalul Naţional | Iulia Barbu
Capitala creşte verde: Sorin Oprescu şi Rovana Plumb au plantat copaci, în Parcul Tineretului

"Campania demarată de Direcţia de Mediu are două scopuri: pe de o parte educaţia copiilor - încercăm să-i implicăm şi pe cei cu dizabilităţi, respectiv sindromul Down - iar pe de altă parte ne propunem să demarăm acţiuni pentru a păstra în primul rând verde Bucureştiul şi pentru a mări spaţiile verzi”, a declarat Oprescu.

citeste tot articolul

2013-11-01 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Cum au fost umiliți mai mulți bucureșteni de mai marii Sectorului 6

Cetăţenii din Drumul Taberei nu au fost lăsați să vorbească la şedinţa Consiliului Local Sector 6. Astfel, pe 31 octombrie, grupul de cetăţeni Initiaţiva „Favorit” a participat la şedinţa ordinară a Consiliului Local Sector 6 pentru a contesta intenţia de tăiere a costurilor alocate pentru consolidarea, extinderea şi modernizarea cinematografului “Favorit”, suma de 11.054 mii lei.

citeste tot articolul

2013-10-31 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Scandal la CGMB. Oprescu a propus acordarea a zeci de milioane de euro despăgubiri pentru lărgirea unui drum. Aleșii generali au respins cererea. Mare parte din bani ajungeau în conturile samsarilor imobiliari

„Sorin Oprescu continuă seria de tunuri imobiliare începute acum câţiva ani cu sediul actual al Primăriei. Astăzi Oprescu vrea să facă exproprieri la preţuri ilegale. Este vorba despre exproprierile din zona strada Fabrica de Glucoză - şoseaua Petricani, unde Sorin Oprescu vrea să îşi servească clientela politică. Terenurile ce se expropriază sunt evaluate în grilele notariale aprobate de Codul fiscal la valori între 435 şi 475 de euro. Cât credeţi că plăteşte Oprescu? Peste 1.000 de euro/mp pentru exproprierea acestor terenuri”, a spus Silviu Văduva într-o conferinţă de presă.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12