Revista presei iulie 2013

de Florin Bălteanu

2013-07-31 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Cum a fentat legea Oprescu ca să facă curățenie în locul lui Vanghelie

În martie 2011, arbitrul pieței de achiziții publice (ANRMAP) a amendat Primăria Capitalei cu 80.000 de lei pentru neregulile constatate la procedura de contractare a serviciilor de salubrizare pentru Sectorul 5. Potrivit ANRMAP, Primăria Capitalei a încheiat cu Romprest un contract de salubrizare în valoare de 4,2 milioane de euro „utilizând o procedură de achiziție nepotrivită”. Cu toate acestea, mai marii Capitalei au continuat să încheie contracte la fel și în următorii ani.

citeste tot articolul

2013-07-30 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Cum se votează la sectorul 3 al Capitalei. „Delegăm serviciul de amenajare a spațiilor verzi, conform anexei. Anexa, la secret”

Concret, proiectul, în care se specifica tarifele care se vor practica pentru gestionarea spațiului public sunt trecute în anexa documentului, nu avea anexa atunci când a fost suspus votului aleșilor locali ai Sectorului 3 al Capitalei. Și, când aleșii PDL au întrebat ce anume se votează, mai marii sectorului 3 și edilul au explicat: Mergeți la arhivă. Cu toate acestea, proiectul a fost votat, majoritatea în Consiliul Local al Sectorului 3 fiind deținută de USL. [...] EvZ a solicitat, pe data de 18 iulie, Biroului de Presă al Primăriei Sectorului 3 anexa care a fost adoptată și ținută la secret până în prezent.

citeste tot articolul

2013-07-30 | Adevărul | Cezar Pădurariu
Răvaşe pe asfalt. o televiziune din Iaşi a luat modelul ruşilor şi a marcat gropile din oraş cu mesaje antiprimar

„A fost o acţiune civică dintr-o campanie mai largă pe care am conceput-o tocmai pentru a vedea cum reacţionează autorităţile în astfel de situaţii. Sâmbătă noaptea, în intervalul 23.00 – 2.00, am desfăşurat acţiunea. Au trecut poliţişti pe lângă noi, au râs, au plecat mai departe. Oamenii obişnuiţi ne-au încurajat. În schimb, prima măsură a Primăriei Iaşi a fost să ne caute să ne amendeze. În orice ţară civilizată din lumea asta, s-ar fi asfaltat străzile, n-ar fi fost şterse mesajele şi catalogate drept teribiliste“, a declarat Aurel Dobaşu, directorul postului Tele’M.

citeste tot articolul

2013-07-29 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Miting pentru salvarea Parcului Circului. Doar doi aleși generali au venit să vadă lacul cu lotuși care ar putea dispărea. ALPAB ingnoră situatia

Nivelul apei lacului cu lotuşi roz – monument al naturii, conform site ALPAB – a scăzut dramatic afectând grav fauna locală (peşti, raţe sălbatice, broaşte ţestoase etc.). Deși ONG-urile au organizat un miting duminică pentru salvarea parcului, aleșii și autoritățile au ignorat acțiunea. Doar doi aleși generali au venit sa discute cu cetățenii.

citeste tot articolul

2013-07-26 | Buna Dimineata București! | 
Dezbatere publică – PUZ Piața Presei Libere

După cum vă anunțam în urmă cu câteva zile, marți, 23 iulie, a avut loc dezbaterea publică pentru aprobarea PUZ Piața Presei Libere, organizată de Primăria Municipiului București la sediul din Splaiul Independenței. Au fost prezenți, din partea primăriei, domnul arhitect-șef Gheorghe Pătrașcu și domnul inginer Ion Dedu, director executiv al Direcției de Transporturi Drumuri și Sistematizarea Circulației. [+ înregistrare audio dezbatere]

citeste tot articolul

2013-07-24 | B365 | Alexandru Ionita
Încep lucrările de reabilitare la Arcul de Triumf, plus alte două monumente istorice din Bucureşti

Odată cu reabilitarea monumentului din nordul Capitalei, municipalitatea avea în plan și construirea unui pasaj pietonal subteran pe sub Arcul de Triumf, ca parte a unui proiect mai amplu de infrastructură rutieră prin care se vor amenaja mai multe pasaje pietonale subterane pentru a evita trecerea la nivel a bulevardelor Alexandru Averescu, Kiseleff şi Constantin Prezan. Noua lucrare va consta din cinci pasaje pietonale de acces şi un pasaj central în formă inelară. Accesul în pasaj va fi asigurat cu ajutorul a cinci lifturi şi şase scări rulante.

citeste tot articolul

2013-07-24 | Mediafax | Roxana Alexe
Oprescu: În perioada următoare încep lucrările la patru pasaje din Capitală

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri că, în perioada august-septembrie, încep sau reîncep lucrările la pasajul suprateran Mihai Bravu, pasajele subterane Piaţa Presei Libere şi Piaţa Sudului, iar până la sfârşitul anului, şi la pasajul denivelat suprateran Grigorescu-Splai Dudescu.

citeste tot articolul

2013-07-23 | RTV | Filip Stan
Conac cu statut de monument istoric, vechi de 150 de ani, MISTUIT de flăcări

Acoperişul şi cele două etaje ale Conacului Perieţeanu, din Argeş, s-au făcut scrum în doar câteva minute. Din fericire nimeni nu a fost rănit, dar pagubele sunt foarte mari.

citeste tot articolul

2013-07-22 | Cotidianul | Afrodita Iorgulescu
Rovana Plumb pregăteşte aprobarea de mediu promisă de USL. Roşia Montană: un strigăt de revoltă

Aflăm cu stupoare următoarele, de pe site-ul http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/rosia_montana/rosia_montana.htm: “Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice se află în procedura de Evaluare a Impactului Asupra Mediului - etapa de analiză a calităţii Raportului EIM - şi luarea Deciziei privind emiterea Acordului de Mediu.

citeste tot articolul

2013-07-22 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
DEMOLARE. Încă un monument istoric este pus la pământ cu acordul Municipalității

Imobilul monument istoric din str. Ion Campineanu nr. 2 este demolat în acest moment. Elementele decorative au fost deja indepartate, în baza unei autorizații de demolare în vederea reconstruirii eliberată de Primăria Municipiului București. În opinia președinteleui Asociației „Salvați Bucureștiul”, Nicușor Dan, emiterea autorizației de demolare a monumentului istoric constituie infracțiune.

citeste tot articolul

2013-07-20 | Gândul | Anca Simina
Casa din Primăverii a generalului Pleşiţă şi o vilă monument istoric din Dorobanţi aduc RA-APPS primul milion de euro

[...] O diferenţă mare, dar în minus, apare între preţul de tranzacţionare estimat de agenţii imobiliari privaţi şi cel cu care s-a adjudecat o vilă cu parter, demisol şi două etaje, care apare în lista monumentelor istorice din Bucureşti. Casa din strada Tokio, nr 11, construită la începutul secolului trecut şi încadrată de comisia de specialitate de la Ministerul Culturii în categoria monumentelor istorice de tip "B" s-a adjudecat la licitaţie deschisă, de la prima încercare, cu 485.000 de euro, se arată într-un răspuns al RA-APPS la o solicitare adresată de gândul. [...]

citeste tot articolul

2013-07-18 | Mediafax | Ovidiu Bărbulescu
Exclusiv: Comisia Europeană a avertizat Guvernul că planul pentru bani europeni este incoerent, fără priorităţi clare

Comisia Europeană a atenţionat Guvernul că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut "peste vară", până în luna septembrie.

citeste tot articolul

2013-07-18 | Primăria Sector 6 | 
Primăria Sectorului 6 a emis, de la începutul anului şi până în prezent, 277 de autorizaţii de construire, cu aproximativ 400 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului 2012, semn că şi acest segment al investiţiilor a fost atins de criza economică.

Aflăm cu stupoare următoarele, de pe site-ul http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/rosia_montana/rosia_montana.htm: “Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice se află în procedura de Evaluare a Impactului Asupra Mediului - etapa de analiză a calităţii Raportului EIM - şi luarea Deciziei privind emiterea Acordului de Mediu.

citeste tot articolul

2013-07-17 | Societatea Academică din România | Dan Bărboi
Legea bicicliştilor în jungla urbană din România

Pornind de la dificultăţile majore cu care se confruntă bicicliştii în România – mai ales în traficul urban – deputatul PSD Carmen Moldovan şi deputatul UDMR Attila Korodi, iniţiatori ai platformei de comunicare şi acţiune comună Green Politics – au propus Parlamentului, în primăvara acestui an, adoptarea Legii Bicicliştilor, menită să reglementeze drepturile şi obligaţiile bicicliştilor.

citeste tot articolul

2013-07-16 | Bursa | 
Lege a urbanismului rural

Deputatul PSD Aurelia Cristea propune o lege a urbanismului rural prin care să poată fi protejat patrimoniul cultural de la sate. Domnia sa a spus: "Voi iniţia şi voi depune în luna noiembrie în Parlament o lege a urbanismului rural, cu scopul de a conserva patrimoniul cultural şi istoric pe care îl avem. [...]"

citeste tot articolul

2013-07-12 | Societatea Academică din România | 
Pro sau contra privatizării cadastrului

“In zona rurală, unde oamenii nu au bani să îsi facă cadastrul, am pus în programul 2014-2020, 500 de milioane de euro ca să cadastrăm, practic, tot teritoriul rural, iar în zona urbană, acolo unde sunt alte venituri, şi, în general, este vorba de firme de investiţii imobiliare, într-un parteneriat, nu se privatizează, ci vine o firmă privată, prin licitaţie publică, face cadastrul acolo unde nu s-a facut şi din taxa pe care o încasează statul o parte plăteşte datoria la firma respectivă”, a declarat premierul pentru România TV. [...] “Trecerea Cadastrului în mâini private este un risc pentru siguranţa naţională, avertizează specialiştii. Concesionarea cadastrării oraşelor nu a fost avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) înainte de a fi aprobată de Executiv. Din informaţii oficiale rezultă că, absolut cinic, pur şi simplu, avizul nu a fost cerut. Guvernul trebuie sa ceară avizul pentru că sunt operaţiuni care privesc domeniul siguranţei naţionale”, a declarat pentru Agrepres senatorul PDL.

citeste tot articolul

2013-07-09 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
ASPA a realizat o hartă care îți arată unde există riscul să fii mușcat de câine

Zone unde s-au raportat incidente de mușcături cu plagă, sau zone unde s-au înregistrat mușcături repetate, așa au fost catalogate cartiere și artere din Capitală de cei de la Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân pe baza incidentelor raportate.

citeste tot articolul

2013-07-08 | HotNews | Catiușa Ivanov
Dezbatere publică: Are nevoie Bucurestiul de un pasaj rutier subteran de 18 milioane de euro la Piata Presei Libere?

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in mai multe randuri ca lucrarile la Pasajul de la Piata Presei vor incepe in acest an, in buget fiind prevazuti 15 milioane de lei din cei 18 milioane de euro cat costa lucrarea.

citeste tot articolul

2013-07-05 | bizlawyer.ro | Georgian Stoica
Cum au reusit avocatii bpv GS sa transforme un litigiu complicat intr-o afacere buna pentru Primaria Capitalei. Ce avocati au negociat din partea BCR

[...] Daca nu se ajungea la nicio intelegere, la un nivel al chiriilor de 180 de mii de dolari pe an, ar fi fost nevoie de aproape o jumatate de secol pentru a incasa cele 8 milioane de euro. Consultantii au analizat situatia si au ajuns la concluzia ca cea mai buna afacere pentru Primarie ar fi fost sa vanda acel teren cu care intrase in participatiune la constructia Blocului Bancorex. Totalul incasarilor din chiriile platite anual abia ajungeau la jumatate din suma ce putea fi obtinuta dintr-o tranzactie de vanzare a respectivului teren. In plus, putea fi astfel fructificata si o conjunctura favorabila: BCR scosese la vanzare imobilul din strada Lipscani nr. 18-20, din Sectorul 3, care este o cladire monument istoric din grupa A, proprietate privata a bancii. [...] Primaria, pe de alta parte, avea mare nevoie de o cladire in care sa fie expus patrimoniul de arta al Pinacotecii, constituit din 2.546 de lucrari de pictura romaneasca si europeana, 402 lucrari de sculptura, 87 de lucrari de arta decorativa si 2.445 de lucrari de grafica, oferite publicului in expozitii temporare si in spatii ce apartin altor institutii.

citeste tot articolul

2013-07-05 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Exclusiv EVZ. Șeful Agenției Naționale de Cadastru, îngrijorat de ceea ce pregătește ministrul Dan Șova: „Nu se poate privatiza sistemul public de Cadastru!”

Povestea „privatizării imediate a sistemului public de Cadastru şi carte funciară” devine din ce în ce mai aiuritoare. Intenţiile ministrului delegat pentru Marile Proiecte, Dan Şova, care transpar din proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) privind concesionarea cadastrării oraşelor, dar şi din nota de fundamentare, au impacientat „piaţa”, specialişti în cadastru, dar şi notari şi judecători fiind îngrijoraţi din cauza spectrului aşa-zisei privatizări a Cadastrului. Cei mai mulţi dintre specialiştii cu care am vorbit au criticat nota de fundamentare.

citeste tot articolul

2013-07-04 | B365.ro | Alexandru Ioniță
Ministerul Culturii modifică sistemul Monumentelor Istorice, cu impact dăunător asupra patrimoniului

Dacă acest proiect va intra în vigoare, în locul celor 12 Comisii Zonale ale Monumentelor Istorice care au existat pana acum va funcționa o singură comisie, cea națională. Astfel, toate intervențiile asupra imobilelor de patrimoniu sau zonelor protejate din toată țara vor trebui decise de noua comisie cu 17 membri, care riscă să fie depășită efectiv de volumul mare de muncă.

citeste tot articolul

2013-07-02 | HotNews | Catiușa Ivanov
De ce se inunda Bucurestiul la fiecare ploaie mai mare si ce face Primaria Capitalei pentru a rezolva problema. Apa Nova, luata in colimator in Sectorul 4

Apa Nova, societatea care administreaza reteaua de canalizare din Capitala, sustine ca a facut investitii pentru modernizarea si extinderea acesteia, insa in ultimii 15 ani suprafata asfaltata sau construita din Capitala a crescut cu 60%, iar apa nu se mai poate scurge in sol.

citeste tot articolul

2013-07-01 | HotNews | Catiușa Ivanov
De ce nu ne place Bucurestiul - mic inventar al obiectelor din spatiul public

[...] Dar, chiar cu toate aceste proiecte, tot ramane o distanta intre Bucuresti si Viena, Paris, Londra ori alte orase civilizate din Europa. De ce? Nu pentru ca nu am avea cladiri frumoase, parcuri, pasaje sau fiindca iarba noastra nu ar fi la fel de verde ca a lor, ci pentru ca deseori frumusetea sta in detalii. Detalii de care edilii nostri, prinsi in proiecte megalomane, uita sa tina cont. Este vorba de trotuarele stricate si peticite, strazile cu gropi, cladirile mazgalite, iarba netunsa, afisele lipite pe cladiri, excrementele de caine, praful, casele darapanate etc. Iata un mic inventar al detaliilor care le scot peri albi bucurestenilor.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12