Revista presei iulie 2015

de Florin Bălteanu

2015-07-31 | wired | Alex Davies
Munich’s Got Its Eye on a Huge Highway System for Cyclists

The ambitious plan calls for a network of 14 two-way bike paths, each 13 feet wide and fully segregated from automobile traffic, that would spread out over an area of about 400 square miles. No crossroads, no traffic lights. It’s an autobahn for cyclists, or, as the Germans obviously call it, a Radschnellverbindungen.

citeste tot articolul

2015-07-30 | B365 | Nicoleta Vieru
Se construiesc două noi rampe de acces în parcarea de la Teatrul Național. Unde vor fi amplasate

Proiectul prevede construirea unei rampe de acces pe Bd. Nicolae Bălcescu, chiar în fața Parcului Teatrului Național, și a unei ieșiri din parcare pe Bd. Carol I, între parc și clădirea teatrului.

citeste tot articolul

2015-07-30 | B365 | Nicoleta Vieru
Bugetul pentru amplasarea monumentului "Aripi" în Piața Presei, suplimentat cu 615.000 euro

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în şedinţa de joi, suplimentarea cu 615.000 euro a bugetului pentru finalizarea monumentului "Aripi" și pentru amplasarea lucrării în Piața Presei Libere. Monumentul, format din trei aripi din oțel inoxidabil, cântărește 102 tone și are o înălțime de 24 de metri. Lucrarea va fi amplasată pe un soclu acoperit cu granit de culoare roșie, cu o înălțime de 6 metri. Prin comparație, Arcul de Triumf are o înălțime de 27 de metri. Monumentul a costat 2 milioane de euro.

citeste tot articolul

2015-07-30 | The Epoch Times | Loredana Diacu
"Domnule Boc, nu ne ardeţi viitorul!" - ONG-urile se opun construirii unui incinerator la Cluj

GAIA şi Energy Justice mai atrag atentia că "incinerarea deşeurilor este cea mai toxică, scumpă şi ineficientă metodă de a trata deşeurile şi de a produce energie. Ideea în sine este contradictorie, întrucât arderea înseamnă distrugere/risipă, asociată cu emisii toxice precum dioxine, metale grele şi furani, tehnologia actuală fiind departe de a elimina poluarea şi de a reutiliza eficient energia produsă prin ardere. Energia obţinută din arderea deşeurilor municipale este deosebit de poluantă, costisitoare, compromite politicile de prevenire a deşeurilor, a programelor de reciclare şi încurajează în schimb extragerea de resurse."

citeste tot articolul

2015-07-30 | Energy Justice Now - Romania | Alianţa Globală pentru Alternative la Incinerare, Coaliţia pentru Justiţie Energetică din România
Domnule Boc, nu ne ardeţi viitorul!

Alianţa Globală pentru Alternative la Incinerare (GAIA) şi Coaliţia pentru Justiţie Energetică din România – Energy Justice Romania, critică vehement afirmaţiile domnului Emil Boc cu privire la necesitatea construirii unui incinerator de deşeuri municipale şi asimilabile în oraşul Cluj Napoca, apărute în presă, ieri 29 iulie. “…în șase luni de zile, avem investitori care sunt dispuși să ne pună la dispoziție un incinerator, cu condiția să le dăm dreptul de a utiliza și de a exploata gunoaiele minim zece ani.”[1] a declarat domnul Emil Boc pentru Transilvania Reporter.
Aceste afirmaţii vin în contextul în care, în data de 17 iulie, 12 organizaţii neguvernamentale locale au depus o petiţie[2] la toate instituţiile locale şi judeţene competente, prin care ofereau soluţii pe termen lung la problema deşeurilor, cu impact pozitiv asupra întregului judeţ. Toate instituţiile au răspuns pozitiv invitaţiei de a susţine petiţia şi implicit de a delega un reprezentant în cadrul Consiliului Consultativ propus de ONG-uri, mai puţin Primăria Municipiului Cluj Napoca, ceea ce ne dă de înţeles că primarul Emil Boc nu doreşte o rezolvare reală a problemei deşeurilor, pe termen lung, ci o soluţie pe termen scurt în interesul industriei incineratoare, şi nu în interesul cetăţenilor, care vor fi grav afectaţi de construirea unui astfel de incinerator. Incineratoarele de deseuri sunt cunoscute ca fiind adevarate fabrici de cancer si cea mai mare sursa pentru producerea dioxinei, care in cantități foarte mici poate cauza defecte fetale și genetice.

citeste tot articolul

2015-07-30 | Gândul | Andrei Luca Popescu
Ministerul Mediului a sesizat Parchetul General după ce a găsit nereguli cu lemnul de la Holzindustrie Schweighofer

Ministerul Mediului a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu mai multe nereguli pe care le-a găsit în urma unui control de o lună la filialele din Sebeş şi din Rădăuţi ale Holzindustrie Schweighofer, principalul jucător de pe piaţa lemnului din România. Firma austriacă ar fi primit, de la alţi operatori, lemn tăiat ilegal, nu înregistra în evidenţe şi în SUMAL lemnul primit la procesare sau opera cu avize fictive.

citeste tot articolul

2015-07-30 | The Epoch Times | 
Nicuşor Dan: 15 motive pentru a-l demite pe Sorin Oprescu

"Am identificat 15 motive pentru care administraţia publică sub comanda primarului Oprescu este dezastruoasă. Pe acest motiv vom începe o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului oprescu şi lansăm, cu această ocazie apelul, în special pentru grupurile de cetăţeni care au apărut în ultimii doi ani şi care sunt foarte active în apărarea zonelor unde locuiesc să ni se alăture la acest demers.", a declarat Nicuşor Dan.

citeste tot articolul

2015-07-30 | B365 | Nicoleta Vieru
Bucureștiul are un Sistem de Management al Traficului ultraperformant. De ce nu funcționează?

[...] SMTB permite controlarea traficului bucureștean din Centrul de Control, și corectarea live a problemelor, în funcție de situația din teren, la un anumit moment. Inclusiv autobuzele RATB sunt dotate cu emițători ce permit prioritizarea lor în intersecții. În realitate însă, aceste măsuri nu sunt aplicate, pentru că activitatea curentă a Centrului de Control este în principal de a monitoriza evenimentele. "În prezent, nu există intervenție live în program. Totuși, sistemul are capacitatea necesară pentru ca aceasta să fie implementată", se precizează în raportul preliminar al PMUD. [...] "Nu există un inginer de trafic la centrul de control și nici personal cu o capacitate profesională suficientă pentru a utiliza acest sistem la întregul său potențial", se precizează în raportul citat.

citeste tot articolul

2015-07-30 | CNN Money | 
Google Street View cars will soon measure pollution

Aclima has equipped Google's Street View cars with environmental sensors. Google drives the Street View cars around the streets of the world to collect data for Google Maps. With Aclima's technology along for the ride, these cars now have a second use: mapping urban air quality.

citeste tot articolul

2015-07-29 | România Curată | Catiușa Ivanov
Uite ce construiește ASE în Piața Romană!

În ceea ce privește clădirea de 7 etaje ce se va ridica în spate, arhitectul Remus Hârşan a oferit mai multe detalii. “Clădirea va fi ca un ecran neutru, realizat din sticlă cu inserții metalice. Acest tip de fațadă este folosită des la muzee. Imobilul se va alinia la cornișa și la calcanul clădirii ASE. Nu va fi mai înalt decât acesta și va ieși în consolă peste casa Nanu-Muscel”, a explicat arhitectul. ase cladire
”Prin proiect a fost propusă o fațadă specială din sticlă cu inserție metalică, folosită în varianta cu plasă de cupru de către David Chipperfield la realizarea Des Moines Public Library – SUA”, spune arhitectul Remus Hârşan.

citeste tot articolul

2015-07-29 | HotNews | Catiușa Ivanov
Vila de lângă ASE va fi restaurată, iar în spatele ei va apărea o cladire de 7 etaje. Spațiile vor fi folosite de academie pentru învățământ și cercetare

Academia de Studii Economice din Bucuresti a inceput lucrarile de restaurare si consolidare a casei Nanu-Muscel, cladire monument istoric aflata langa academie, in Piata Romana nr. 7. In spatele imobilului vechi, pe terenul ramas liber, va fi ridicata o cladire noua, de 7 etaje, care va adaposti spatii de invatamant si cercetare. Arhitectii care realizeaza proiectul, biroul Graphic Studio, spun ca noua cladire va avea aceeasi inaltime ca ASE-ul si se va lipi la calcanul (n.r. perete comun intre doua case) cladirii vechi, care se vede din Piata Romana. Primaria Capitalei a reautorizat proiectul zilele trecute, pentru acesta existand o autorizatie inca din 2012.

citeste tot articolul

2015-07-29 | rfi | Lea Berzuc
Fără legi dure, România va deveni importator de gunoi

Tot în 2017 însă expiră şi termenul în care România mai poate refuza şi interzice tranzitul sau exportul de deşeuri din alte state comunitare aşa că interesul creşte, la fel şi pericolul. La RFI, fostul ministru al mediului Attila Korodi spune că autorităţile române trebuie să se blindeze legal pentru a putea ţine departe miile de tone de gunoi de care alte state vor să se descotorosească.
«Dacă vedem că deja o regiune a Italiei, la nivel de administraţie locală, începe să abordeze şi să amintească de România ne pune în dificultate. De ce ? Pentru că nemaiavând în curând un instrument de blocare a intrării în ţară a accestor deşeuri trebuie să avem mecanisme interne prin care să reuşim să limităm accesul acestor deşeuri. Întrebarea este, pentru anii următori, care sunt aceste mecanisme. Trebuie să fie mult mai creativă instituţia ministerului mediului decât a fost până acum pentru că blocarea intrării de deşeuri nu o să mai fie posibilă în anii următori», crede Attila Korodi.

citeste tot articolul

2015-07-29 | HotNews | Catiușa Ivanov
Posibile solutii pentru scoaterea RATB din coma: modernizarea tramvaielor si benzi unice pentru RATB

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, a prezentat marti cateva solutii pentru redresarea Regiei Autonome de Transport Bucuresti. Acesta spune ca trebuie urgent pus la punct un program anual de investitii pentru modernizarea tramvaielor, introducerea validarii obligatorii a titlurilor de calatorie de catre toti utilizatorii RATB, iar mijloacele de transport trebuie sa aiba benzi unice. In plus, Pieptea a declarat ca trebuie incheiat un contract de delegare a serviciului intre municipalitate si RATB astfel incat municipalitatea sa impuna standarde de calitate deoarece in fiecare da o subventie de circa 500 milioane de lei Regiei. Declaratiile vin in conditiile in care saptamana trecuta ANAF a pus poprire pe conturile RATB deoarece aceasta nu a platit TVA-ul aferent gratuitatilor oferite pensionarilor si elevilor la transportul public. Recent RATB a fost amendata cu 150.000 lei de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor fiindca mijloacele de transport in comun sunt murdare, nu au aer conditionat si nu sunt sigure.

citeste tot articolul

2015-07-28 | edilportale | Rossella Calabrese
Aree industriali dismesse, Ance: ‘trasformiamole in cluster creativi’

È in corso in Commissione Industria del Senato l’esame del disegno di legge 1836 “Misure per favorire la riconversione e la riqualificazione delle aree industriali dismesse”. “L’obiettivo del disegno di legge - ha spiegato la promotrice Camilla Fabbri - è la riconversione di aree artigianali dismesse e parzialmente dismesse, favorendo sviluppo economico e tutela ambientale. Ex opifici potranno essere riconvertiti in siti produttivi ma anche abitativi e turistico-commerciali, con alcune clausole come l’obbligo di prevedere edilizia residenziale sociale e il 20% di servizi pubblici”.

citeste tot articolul

2015-07-28 | HotNews | Catiușa Ivanov
Consiliul General al Municipiului București va decide joi dacă aprobă sau nu proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc de 5 etaje pe str. Mântuleasa

Proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc de 5 etaje (25 metri inaltime) pe strada Mantuleasa - pe terenul unde s-a aflat scoala unde a invatat Mircea Eliade si alte cladiri construite in secolul XIX, demolate in 2002 fara aviz de la Ministerul Culturii- va fi discutat joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Municipalitatea si-a dat deja acordul pentru construirea blocului. Daca joi Consiliul General al Municipiului Bucuresti, isi va da acordul, acesta va deveni realitate. Mai multi cetateni din zona si ONG-isti au declarat in mai multe randuri ca nu doresc realizarea acestui proiect in forma actuala deoarece blocul este prea inalt si masiv fata de cladirile ridicate in zona, arhitectura sa nu se incadreaza in context si va aduce trafic intr-o zona si asa prea aglomerata.

citeste tot articolul

2015-07-28 | Mediafax | Mihai Draghici
Italia ar putea transfera deşeuri menajere în gropi de gunoi din România

În cadrul acordului temporar, autorităţile din Liguria vor transfera în gropi de gunoi din regiunea Emilia-Romagna circa 200 de tone de deşeuri pe zi. "Este vorba de o soluţie provizorie, trebuie să găsim una definitivă", afirma Giampedrone zilele trecute.

citeste tot articolul

2015-07-28 | Decât o Revistă | Lavinia Gliga
#SchimbăCeva: Clopotul care vrea să trezească Petrila

Pentru Mina Petrila a‑nceput să bată în 2012, după ce s‑a propus demolarea ei. I s‑a părut tragic să dispară cea mai veche mină din Valea Jiului, deschisă în 1859, plină de clădiri istorice, odată vârfuri ale tehnicii. Înainte de Revoluție, Barbu a și lucrat acolo 15 ani ca inginer topograf. „Sentimental din fire – deci mai prost”, a încercat să‑și mobilizeze foștii colegi, dar degeaba. Noroc că a cunoscut‑o pe arhitecta Cristina Sucala, membră a Asociației Doctoranzilor și Studenților Români din Franța, cu care s‑a aliat.
Au organizat două tabere de arhitectură româno‑franceze și au propus cinci scenarii de salvare a minei, sintetizate într‑un studiu de prefezabilitate.

citeste tot articolul

2015-07-28 | HotNews | Catiușa Ivanov
Consiliul General al Municipiului București va decide joi dacă dă undă verde proiectului imobiliar care prevede construirea unui ansamblu de blocuri de 7 etaje pe malul Lacului Grivița. Cetățenii din zonă cer oprirea proiectului

Si asociatia Pro_Do_Mo a facut o petitie similara. Reprezentantii ONG-ului sustin ca proiectul incalca legea urbanismului si legea monumentelor istorice.
"Solicitam Consilierilor Generali sa nu aprobe PUZ Fabrica de Caramida, Lacul Grivita, sector 1. Proiectul incalca legea urbanismului si legea monumentelor istorice. In ceea ce priveste legea urbanismului, 350/2001, modificata, art. 32 (7) "Modificarea pirn planuri urbanistice zonale de zone ale unei unitati teritoriale de referinta, stabilite prin reglementari aprobate prin Planul Urbanistic General, poate fi finantata de persoane juridice si/sau fizice. In aceasta situatie, coeficientul de ocupare a terenului (CUT) propus de noua reglementare nu il va putea depasi pe cel aprobat initial cu mai mult de 20%, o singura data. Ori, terenul avut in vedere de PUZ Fabrica de Caramida este reglementat de doua zone: zona L si zona V, CUT-ul reglementat prin PUG fiind 0,7 pentru zona L si 0,2 pentru zona V. PUZ-ul Fabrica de Caramida, propune, insa, CUT = 1,3, depasind astfel indicatorul zonei L cu peste 70%. In ceea ce priveste legea monumentelor istorice, 422/2001, proiectul se afla in Parcelarea Bazilescu, monument istoric inscris pe LMI 2010, poz. 195, B-II-s-B-17913, care dateaza de la sfirsitul secolui XIX, prima jumatate a secolului XX. Construirea unui complex rezidential cu inaltimi de pina la 7 etaje reprezinta o incalcare flagranta a legislatiei in domeniu", se arata in scrisoarea trimisa de Asociatia Pro_Do_Mo alesilor locali.

citeste tot articolul

2015-07-27 | modernism.ro | Călin Hentea
Constanța după Mazăre: kitsch și ruine

Ruinele și kitsch-ul descoperit în această vară în Constanța tinereților mele mi-au acoperit însă toate nostalgiile. Un oraș bogat și stăvechi, cu un uriaș potențial turistic și multi-cultural, de un farmec aparte, a fost aproape anihilat, fiind redus la o aglomerație de locuințe, multe așteptând să moară singure, victime sigure și fără apărare în războiul retrocedărilor. Cartierul dinspre port, ce ar fi putut se freamăte de turiști colindând bouticuri cochete, mici localuri familiale cu delicioase meniuri locale, este parcă pustiu și populat doar de case fantomă. Acolo unde ar fi putut fi un freamăt estival de buticuri, mici bistrouri sau cafenele tradiționale la parterul unor clădiri cochet restaurate, nu este nimeni pe stradă. De pe plajă și din portul Tomis am prinit spre faleză la vechi și splendide clădiri, uitate poate în războiul retrocedărilor sau m-am crispat la vederea scheletelor altora noi, dar tot abandonate, pentru că fuseseră construite pe un teren fragil, și astfel condamnate la prăbușire sigură.

citeste tot articolul

2015-07-27 | Radio România Reșița | Mirabela Afronie
Se vinde cel mai important monument de arhitectură balneară din Herculane

Un alt imobil din staţiunea Băile Herculane va fi scos la vânzare, după ce Consiliul Judeţean Caraş-Severin a decis să nu-şi exercite dreptul de preempţiune. Este vorba de Băile Neptun, monument istoric care datează din perioada Regimentului de Graniţă Austriac, fiind construit între 1883-1886. Clădirea este realizată după planurile arhitectului Alpar.

citeste tot articolul

2015-07-27 | Agerpres | comunicat de presă
Inițiativa 'Plantăm fapte bune în România'

Împreună (cu tine) Plantăm! Îngrijim! Împădurim! Ne-am propus să fim primii români care vor planta 1.000.000 de copăcei simultan! De aceea noi, echipa de voluntari "Plantăm fapte bune în România", ne căutam colegi cu care să contribuim constructiv la creșterea suprafeței împădurite a țării și la protejarea pădurilor.

citeste tot articolul

2015-07-27 | emaramures.ro | comunicat de presă
Baia Mare – 15 constructii improvizate construite ilegal pe Pirita au fost demolate de autoritatea locala

[...] „Ca urmare au fost emise somatii cu aceasta ocazie si in termen de 48 de ore trebuiau sa le demoleze voluntar, in caz contrar urma sa le demolam noi. Azi ne aflam aici 8 pentru a pne in aplicare legea si a elibera domeniul public de acele constructii ridicate ilegal”, a mai spus Perian.
La actiune au participat efective din cadrul Politiei Locale, Serviciul Ordine Publica, Serviciul de Disciplina in Costructii, Compartimentul Ecarisaj dar si Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Baia Mare. In cele 15 de locuinte ridicate ilegal au fost inregistrate nu mai putin de 22 de persoane, printre care si copii minori. [...]
Cei care au ramas fara locuinta si nu au unde sa se adaposteasca, vor fi primiti temporar la Adapostul de Noapte din Baia Mare de pe Bulevardul Vasile Alecsandri nr. 70. Astfel de actiuni vor continua si in zilele care urmeaza in toate zonele vulnerabile ale orasului, unde s-au aciuat persoane fara forme si unde si-au ridicat numeroase constructii ilegale. [...]

citeste tot articolul

2015-07-23 | România Curată | Catiușa Ivanov
Societatea civilă și Ordinul Arhitecților cer ASE să facă publice proiectele de restaurare a Casei Nanu-Muscel și a clădirii de 7 etaje pe care vrea să o construiască în Piața Romană

Societatea civilă și președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) cer Academiei de Studii Economice (ASE) București să facă public proiectul care propune consolidarea și restaurarea casei Nanu-Muscel din Piața Romană nr. 7 și proiectul clădirii de 7 etaje care ar urma să fie construită în spatele imobilului monument istoric.

citeste tot articolul

2015-07-23 | Dilema Veche | Adina Popescu
Hoteluri-fantomă sau turismul „de tip Overlook"

Fiecare oraş „de provincie“ se mîndrea cu cîte un mare hotel. Hotelul „central“, un reper topografic, vizavi de Primărie sau lîngă Miliţie, locul unde se cazau oamenii muncii sosiţi „în delegaţie“, unde veneau oamenii de ştiinţă pentru conferinţe, unde uneori mai nimereau şi poeţii la vreun centenar. Hotelul care era pregătit să adăpostească peste 300 de suflete, cu angajaţi în uniforme alb şi negru, cu recepţioneri care puteau să-ţi livreze şi cîte un pachet de Kent pe sub mînă, cu un restaurant unde cînta o formaţie de muzică uşoară, „cu voce şi clape“, unde puteai să întîrzii la cîte un şpriţ (bine răcit în frapieră) pînă spre miezul nopţii, iar ceafa de porc cu cartofi prăjiţi nu mai era o raritate, ci o misiune îndeplinită.
Cele mai multe dintre aceste hoteluri sînt încă în picioare, neschimbate, cu mici îmbunătăţiri, aproape insesizabile. Bastioane ale acelui socialism lejer, dolce far niente, au supravieţuit miraculos în timp.

citeste tot articolul

2015-07-23 | HotNews | Catiușa Ivanov
ANALIZĂ. Caldura si apa calda pentru bucurestenii de la blocuri, o noua problema acuta in capitala. Toti actorii isi paseaza vina, iarna ar putea aduce scumpiri

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi ca fuziunea RADET cu ELCEN a fost blocata de Ministerul Justitiei, care sustine ca alipirea celor doua entitati este neconstitutionala si nu a dat aviz favorabil. Oprescu spune ca asteapta un raspuns in scris de la minister ca sa poata cere parerea Curtii Constitutionale, insa acest raspuns "intazie sa apara". Fuziunea celor doua entitati ar scapa RADET de datoria de circa 3,6 miliarde de lei catre ELCEN si ar salva RADET de la colaps, dar ar oferi si un control mai bun al municipalitatii asupra pretului gigacaloriei.

citeste tot articolul

2015-07-23 | Los Angeles Times | Deborah Netburn
10 more trees on your street could make you feel 7 years younger

After analyzing two sets of data from the city of Toronto, researchers report that adding just 10 trees to a single city block could improve how healthy a person feels as much as if they made an additional $10,000 a year or if they were seven years younger.

citeste tot articolul

2015-07-22 | România Curată | Mihai Goțiu
Gabriel Resources a dat România în judecată pentru Roșia Montană. Cum ”a lucrat” Ponta pentru Gabriel

În mod real, Gabriel Resources are șanse absolut infime să câștige acest arbitraj. Am arătat și cu alte ocazii argumentele: întreaga operațiune (de la prima licitație, înființarea subsidiarei din România – RMGC -, înstrăinarea resurselor, cotarea la bursă, îndeplinirea procedurilor și obținerea avizelor necesare, dobândirea licenței etc.) se bazează pe un șir absolut incredibil de abuzuri și ilegalități, recunoscute de-a lungul vremii inclusiv de o parte a celor implicați direct. Mai mult, proiectul în sine, depus spre avizare la Ministerul Mediului încalcă flagrant legislația românească legată de dreptul de proprietate, protecția mediului și a patrimoniului cultural, regimul pădurilor, fânațelor, apelor și bunurilor publice, drepturile comunităților. Toate aceste norme pe care proiectul RMGC nu le îndeplinește (sau le încalcă) sunt enumerate expres chiar în proiectul de lege specială pentru Roșia Montană care a scos zeci de mii de oameni în stradă în toamna lui 2013. Practic, proiectul de lege specială nu făcea decât să enumera normele din alte legi care ar trebui schimbate sau nu ar trebui să se aplice la Roșia Montană (!) pentru ca proiectul RMGC să fie legal. Suplimentar, în privința documentației pe care se bazează proiectul de RMGC la Ministerul Mediului, în special în privința studiilor de patrimoniu cultural și studiilor geologice, există acuzații pertinente legate de falsificarea lor.

citeste tot articolul

2015-07-22 | HotNews | Victor Cozmei
Cum a fost regândit și redesenat sensul giratoriu de la Piața Presei după finalizarea pasajului subteran. Câteva probleme

Noua sistematizare rutieră de la Piața Presei Libere, din sensul giratoriu, ridica unele semne de intrebare. Catalin Drula, vicepresedinte al Asociatiei Pro Infrastructura, detaliaza pe contul sau personal de facebook cateva dintre problemele care apar atunci cand sistematizarea rutiera din rond este privita de sus.

citeste tot articolul

2015-07-22 | HotNews | Victor Cozmei
Povestea autostrăzii care o ia la vale: Cum s-a ajuns ca Lotul 3 din A1 Orăștie - Sibiu să fie măcinat de alunecări de teren, cât de serioase sunt riscurile pentru șoferi și cum explică autoritatățile problemele de la viaductul Aciliu

Aproape 603 milioane de lei dintr-un total de 604,8 a platit Compania de Autostrazi pentru 22 de kilometri de autostrada unde au fost constatate oficial circa 300 de neconformitati in executie, unde terenul a inceput pe alocuri sa o ia la vale, iar fisurile in asfalt au aparut la nici o luna dupa ce a fost deschis traficul si nici pana acum nu au fost remediate. Vorbim despre controversatul Lot 3 al autostrazii A1 Orastie - Sibiu, tronson care a acumulat intarzieri peste intarzieri si care a ajuns sa fie inaugurat, intamplator sau nu, pe 14 noiembrie 2014, chiar cu doua zile inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale in care premierul Ponta candida din pole-position. Iata cum explica autoritatile problemele constatate si cat de serioase sunt deficientele semnalate in presa la viaductul Aciliu.

citeste tot articolul

2015-07-22 | razvanbb.ro | 
Test drive – Noul pasaj de la Piața Presei este absolut inutil!

Am făcut un test. Am mers constant pe două variante de la Miorița către Arcu de triumf. Am luat-o prin intersecție pe modelul clasic și prin noul și mult așteptatul pasaj.
Rezultatul îl vedeți în film. Nu era foarte aglomerat. Era trafic așa de ora 14 după ce se întorsese lumea de la masă. Nici nu vreau să-mi imaginez cum e dimineața.
Este așa cum am prezis, coada se mută de la Piața Presei la semaforul de la Arcul de Triumf.

citeste tot articolul

2015-07-22 | Adevărul | Marian Ivan
Cine se mândreşte cu pasajele de la Piaţa Presei Libere? (3)

[...] Dacă eliminarea oamenilor este metoda prin care edilii vor să-i ”protejeze”, le-a reuşit ! Este adevărat, primii eliminaţi au fost handicapaţii, primăria reuşind să le taie accesul spre parc. Ceea ce omite să spună primăria este că numărul persoanelor care mor în Bucureşti din cauza poluării este de aproximativ 10 ori mai mare decât cei care mor în accidente rutiere. [...]

citeste tot articolul

2015-07-21 | Think Outside the Box | Ionuţ Dulămiţă
Portret de cetățean: Trabantista care a salvat copacii din fața blocului

Neliniştea ei a izbucnit la sfârşitul verii lui 2009, când fiul unui vecin a citit în ziarul Bursa, într-un „anunţ obscur”, că spaţiul verde din faţa blocului şi parcarea din spate urmau să fie rase pentru a face loc unei clădiri de două etaje. „A dat buzna atunci administratorul blocului şi a zis: Doamna Cornelia, numai dumneavoastră puteţi să rezolvaţi, că-i cunoaşteţi pe ăştia de la ziare. Oamenii ştiu că sunt foarte pasionată de comunicare, de discuţii cu oamenii, pentru că eu am un club, am Clubul Trabantiştilor”. Club care atrăsese de mai multe ori atenţia presei.
Femeia a lipit un afiş prin care şi-a îndemnat vecinii să se mobilizeze şi a trimis memorii primăriei generale şi de sector, Ministerului Mediului şi presei.

citeste tot articolul

2015-07-21 | Adevărul | Marian Ivan
Cine se mândreşte cu pasajele de la Piaţa Presei Libere? (2)

Ei bine, cea mai nouă (şi modernă ?) staţie RATB din Bucureşti, parte din lucrările finalizate la Pasajul rutier Piaţa Presei Libere, anulează avantajul podelei joase a autobuzelor, deoarece peronul este coborât aproape de nivelul carosabilului, punând astfel în faţa călătorilor o ”treaptă”.

citeste tot articolul

2015-07-21 | B365 | 
Pasajul de la Piața Presei, INUTIL, din prima zi de trafic. Ce probleme sunt

Pasajul de la Piața Presei nu rezolvă problema pentru care a fost construit, cea a cozilor interminabile de mașini. Deși după deschiderea pasajului, cozile de mașini nu se mai formează la fel de ușor la Piața Presei, deschiderea pasajului a mutat aglomerația și cozile de autovehicule câteva sute de metri, la Arcul de Triumf.

citeste tot articolul

2015-07-21 | ProTv | 
Secretele orașului de sub București. Ce au găsit polițiștii și procurorii când au intrat în lumea subterană a lui "Bruce Lee"

"Noi suntem o familie aici , asa ne place sa ne spunem si crede-ma, ne ajutam unii pe altii . noi incercam sa ne ridicam din mocirla asta, dar nici la adapost nu e bine. Aia iti spune ce sa faci si cand sa pleci"
Bruce Lee le-a aratat jurnalistilor adapostul amenajat de el, televizorul modern si lucrurile stranse langa tevile care duc apa calda in casele oamenilor.
Bruce Lee este suspectat ca ar face trafic de droguri in zona. Cel care le intretine dependenta de heroina zecilor de oameni ramasi fara asapost.
Bruce Lee se confrunta acum cu acuzatii grave de trafic de droguri, vanzare de bunuri furate si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Barbatul a mai fost la inchisoare, 16 ani pentru omor, asa ca stie ce se intampla in spatele gratiilor.
Ce se va intampla cu sutele de oameni ai strazii din zona?
Toti cei care isi fac veacul in jurul Garii de Nord vor fi dusi la audieri. Si cum vorbim de zeci sau chiar sute de oameni ai strazii, in zona au fost aduse forte impresionante de jandarmi, dar si de politisti locali care se vor asigura ca nu vor interveni incidente neplacute. Unii dintre oamenii strazii sunt recunoscuti ca find vechi consumatori de droguri asa ca acestia pot deveni oricand extrem de agitati sau violenti.

citeste tot articolul

2015-07-21 | Sustainable Cities Collective | 
Why There’s More To Successful Cycle Paths than Just Building Cycle Paths

Wherever you are in the UK, you’re never too far from a so-called “recreational bike path”; a family-friendly cycle route separated from the roads and often built on converted railway lines. Thanks largely to the work of the charity Sustrans these routes criss-cross the country. Some are wildly popular, both with long-distance touring cyclists as well as with families out for a ride and a day out by bicycle.

citeste tot articolul

2015-07-20 | Transilvania Reporter | Rau Hângănuț
Tavanul bisericii Sf. Mihail a început să cadă după ultimul concert din Piața Unirii

Administratorii Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” se plâng de faptul că cel mai recent eveniment muzical din Piața Unirii a provocat cădearea unei bucăți de un metru pătrat din tencuiala de pe bolta bisericii. Organizatorii evenimentului spun însă că au respectat toate condițiile impuse de autorizația primită de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și că nu le pot fi imputate niciun fel de pagube apărute la edificiul din centrul orașului.

citeste tot articolul

2015-07-20 | Adevărul | Marian Ivan
Cine se mândreşte cu pasajele de la Piaţa Presei Libere? (1)

Din articolul de pe hotnews.ro, aflăm că Sorin Oprescu a afirmat că "Accesul persoanelor cu dizabilitati in pasajul pietonal se va face cu ajutorul a doua lifturi care au fost comandate de constructor si vor fi montate in 12 saptamani. (Solutia initiala prevedea montarea unor platforme speciale, insa aceasta s-a modificat la cererea asociatiilor persoanelor cu dizabilitati)."
În această declaraţie sunt cel puţin trei inadvertenţe.
1. Soluţia iniţială NU A PREVĂZUT ACCESIBILIZAREA pasajelor pietonale.[...]
2. Acolo sunt DOUĂ PASAJE PIETONALE, niciunul nefiind accesibilizat. Dacă chiar s-au comandat două lifturi, înseamnă că va fi accesibilizat un singur pasaj pietonal. [...]
3. De 2 ani de zile asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi cer primarului să respecte legea, ieşind chiar în stradă pentru asta.[...]

citeste tot articolul

2015-07-20 | biziday.ro | Simona Negrea
Anti anti-moschee

Ce mă enervează la campania antimoschee? Discursul mă enervează. Discursul eminamente antimusulmani. Mă scoate, cum ziceam, din ţâţâni. Pentru că opinia (“nu e oportună o moschee la Bucureşti”) e una, discursul (“e periculos să avem moschee, pentru că musulmanii sunt aşa şi pe dincolo”) e alta. N-are rost să ne ascundem după deget: discursul nu e antimoschee, e antimusulmani. Sau, poftim: teza e antimoschee, argumentaţia e antimusulmani.

citeste tot articolul

2015-07-19 | România Liberă | Andra Dolana
Cum sunt distruse cartierele istorice ale Capitalei? Ultima țintă - Mântuleasa

În luna mai, la presiunile oamenilor de pe stradă, Primăria Capitalei a organizat o dezbatere, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai firmei, locuitori din zonă, dar şi ONG-uri. [...] La dezbatarea organizată de Primăria Capitalei, nu și-a făcut apariția nici unul din consilierii generali, deși locuitorilor de pe stradă li s-a spus că sunt singurii care pot opri construcția blocului. Reprezentanții PMB au arătat, la dezbatere, că soluția la plângerile făcute de cetățeni nu se află în mâinile municipalității, ci numai în mâinile consilierilor generali.

citeste tot articolul

2015-07-19 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria Capitalei a terminat lucrările la pasajul rutier subteran de la Piata Presei. Șoferii il pot folosi începând de duminică

"Pasajul rutier de la Piata Presei este finalizat, de astazi se poate circula. Astfel, creste capacitatea intersectiei cu 30%. Se estimeaza ca prin pasaj vor circula 2000 de vehicule/ora. Vom monitoriza in perioada urmatoare traficul in zona ca sa vedem daca se impune o alta reglare a semafoarelor. Lucrarile au inceput in aprilie 2014, efectiv prima sapatura. Avem o mica intarziere, de aproape doua luni de zile. E din cauza retelelor edilitare", a explicat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la inaugurarea lucrarii.

citeste tot articolul

2015-07-19 | România Curată | Catiușa Ivanov
INTERVIU. Ce înseamnă să lupți pentru strada ta. “Asociaţia noastră s-a născut din nevoie și din furie”

Grupul de Initiaţivă Civică ”Luptă pentru strada ta” s-a format în 2014, când un părculeţ dintre blocurile de pe Aleea Luncşoara din sectorul 2 a fost demolat pentru a face loc unui bloc de 10 etaje. Revoltaţi de ceea ce se petrece, vecinii s-au constituit în acest grup şi au început să facă demersuri pentru salvarea spaţiului verde. În urma protestelor cetăţenilor, în 2014, Prefectura a acționat în contencios Primăria Sectorului 2 şi a reuşit să obţină suspendarea lucrărilor. Acum oamenii luptă pentru anularea autorizaţiei de construire. Irina Groza, reprezentanta grupului de initiaţivă, povesteşte prin ce peripeţii au trecut în lupta cu autorităţile şi cum buturuga mică poate să rastoarne carul mare.

citeste tot articolul

2015-07-18 | CityNews | 
Primăria vrea să interzică accesul maşinilor în weekend la intrarea în Parcul Central. Când va fi luată decizia finală

Din cauza maşinilor parcate pe trotuar sau pe marginea carosabilului la intrarea în Parcul Central dinspre Cluj Arena, Primăria are în plan interzicerea accesului auto în zonă, sâmbăta şi duminica, timp de 10 ore.

citeste tot articolul

2015-07-18 | Gândul | Sorina Ionaşc
Un guvern de nota 4. Cum au reuşit Burkina Faso şi Botswana să ia faţa României în topul competitivităţii guvernamentale

Guvernul condus de Victor Ponta stă prost la capitolul eficienţă, transparenţă decizională, independenţa justiţiei, încrederea în politicieni, infrastructură, educaţie şi sănătate. Cel puţin acest lucru reiese din ultimul raport al World Economic Forum, care a clasat România pe locul 59 în topul celor mai competitive guverne din lume, obţinând o notă de 4,3 din 7 posibile. În ce priveşte doar eficienţa Executivului, România este pe ultimele poziţii: locul 101 din 144 de ţări analizate, mai jos chiar decât Burkina Faso, Mozambic, Tanzania şi Uganda. Nici la independenţa justiţiei România nu s-a clasat pe un loc fruntaş: locul 84, un loc mai prost decât cel ocupat de Tadjikistan, Botswana sau Namibia. Când vine vorba despre sănătăte şi educaţie primară, România a prins abia locul 88, după Vietnam şi Rwanda.

citeste tot articolul

2015-07-18 | B365 | Nicoleta Vieru
S-a deschis Pasajul subteran de la Piața Presei Libere

La inaugurarea Pasajului, primarul general Sorin Oprescu a anunțat că se intenționează înființarea a încă unui pasaj subteran de pietoni la Ministerul Culturii, ceea ce va rezolva problema aglomerării traficului. De asemenea, Sorin Oprescu a anunțat că intenționează să demareze lucrări pentru pasaje pietonale subterane la Lizeanu, dar și la intersecția dintre Tunari cu Barbu Văcărescu. În ceea ce privește noul pasaj pietonal deschis pentru traversarea Șoselei Kiseleff, primarul general Sorin Oprescu a anunțat că va fi dotat cu lifturi, pentru persoanele cu handicap locomotor, deoarece rampele de acces ar reprezenta probleme, în caz de ploaie.

citeste tot articolul

2015-07-18 | info sud-est | Andreea Pavel
EXCLUSIV! Declarațiile celor care au ruinat Palatul Reginei Maria din Mamaia: „Știam de la început că e monument istoric. Acum vrem să-l facem muzeu“

Administratorul: „N-au fost bani, doamnă, de reabilitare. Asta e acum, ce să facem? Nu-i păcat? E un patrimoniu național, trebuie să-l reabilităm, să-l facem frumos. E interesul tuturor, e interes național”

citeste tot articolul

2015-07-17 | HotNews | Catiușa Ivanov
RATB, amendata cu 150.000 lei fiindca mijloacele de transport in comun sunt murdare, nu au aer conditionat si nu sunt sigure

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a amendat RATB vineri cu 150.000 lei dupa ce a verificat 6 depouri de autobuze, troleibuze si tramvaie din Capitala si a constatat ca o parte dintre mijloacele de transport in comun nu indeplinesc normele de igiena, nu au aer conditionat si nu respecta normele de siguranta a calatorilor.

citeste tot articolul

2015-07-17 | Mediafax | 
Sute de persoane din Cluj, majoritatea de etnie romă, au participat la un marş împotriva rasismului

Aproximativ 350 de persoane, majoritatea de etnie romă, dar şi reprezentanţi ai unor ONG-uri, au participat, vineri, la Cluj-Napoca, la un marş împotriva rasismului, protestatarii pornind de la Pata Rât, pe un traseu de circa 15 kilometri, până la sediul CJ Cluj, unde au depus un memoriu.

citeste tot articolul

2015-07-17 | Casa Jurnalistului | Laura Ștefănuț
Kronospanik

În Sebeș sunt oameni care merg dimineața la serviciu cu măști pe față, pentru că “îi doare să respire”. Țăranii din comunele alăturate se plâng că nu le mai cresc legumele și le mor copacii peste noapte.
Mii de localnici au protestat împotriva fabricii Kronospan și au cerut autorităților s-o mute sau să impună norme de mediu mai stricte. Studiile care s-au făcut până acum, pe banii companiei, nu au stabilit o cauzalitate între problemele de sănătate din zonă și activitatea fabricii.
Autoritățile nu vor să vorbească despre problemele firmei, deși le-au aplicat de-a lungul timpului zeci de sancțiuni și i-au obligat să demoleze o fabrică de formaldehidă construită ilegal. Acum Kronospan vrea să o repună în funcțiune, dar protestele îi țin în loc. Compania spune la rândul ei că e nedreptățită și s-a apucat să dea în judecată oamenii care o critică.

citeste tot articolul

2015-07-17 | România Curată | Catiușa Ivanov
Casa Nanu-Muscel, din Piața Romană, se renovează, nu se demolează. Dar în spatele ei va mai crește o clădire. Aveți idee cât de mare?

Mai mulți cititori ne-au semnalat că la Casa Nanu-Muscel, aflată în Piața Romană nr. 7, au început diferite lucrări, pe care aceștia le-au considerat a fi premergătoare demolării. România Curată a verificat situația și a aflat că nu se pune problema demolării clădirii monument istoric, ci a restaurării ei. De asemenea, a mai aflat că în spatele acesteia va mai fi construită o clădire cu subsol, parter și șapte etaje. Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE), proprietara Casei Nanu-Muscel, Pavel Năstase, ne-a declarat că instituția a finalizat deja licitația pentru executarea lucrărilor de consolidare și restaurare, iar în prezent se fac lucrări de curățare a subsolului clădirii. Investiția se ridică la circa 23 milioane lei și presupune pe lângă restaurarea clădirii vechi și construirea a două etaje în locul actualei mansarde, dar și ridicarea unui corp de clădire nou, de 7 etaje, în spate. Cele două imobile vor fi folosite de ASE pentru cercetare și alte activități de învățământ.

citeste tot articolul

2015-07-17 | Adevărul | Cristina Răduţă
Nicuşor Dan, preşedintele USB, după anunţul amânării fuziunii RADET - ELCEN: „S-a aplicat falimentarea cu bună ştiinţă"

„La RADET s-a aplicat de ani de zile modelul de insucces din România tranziţiei, adică falimentarea cu bună ştiinţă, ca preambul pentru insolvenţă şi lichidare. „Planurile fanteziste, aberante ale primarului general Sorin Oprescu au lăsat, de fapt, RADET să intre în paragină. În 2013, primarul Oprescu imagina un scenariu conform căruia în 2 ani de zile, prin modernizări ale CET-urilor şi sistemului de distribuţie a energiei termice, bucureştenii ar fi ajuns să nu mai plătească nimic pentru căldură. Ironia amară e că, într-adevăr, acest lucru s-ar putea întâmpla, dar nu pentru că primarul general a creat un sistem-minune cu costuri zero pentru căldură, ci pentru că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură prin falimentul RADET”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele grupului de iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

citeste tot articolul

2015-07-16 | Evenimentul Zilei | Raluca Florescu
COD ROȘU în asigurări: În caz de cutremur, doar O FIRMĂ de asigurări din ROMÂNIA poate acorda despăgubirile. În caz de inundații majore, DOAR PATRU. IATĂ companiile

Testul de stres efectuat recent asupra firmelor de asigurări din România (Balance Sheet Review - BSR) a scos la iveală faptul că unele societăţi de asigurare din România trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii, a comunicat Autoritatea de Supraveghere Financiară.

citeste tot articolul

2015-07-16 | Gândul | Raluca Florescu
RAPORT EXPLOZIV în piaţa asigurărilor. Ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur ca în 1977 cu milioanele de români care au asigurate locuinţele

Aproximativ 3,5 milioane de români care au asigurări pentru locuinţe riscă să nu primească nici un ban în cazul unui seism precum cel din 1977.
Un număr de 13 din cele mai mari companii de asigurări, care au fost supuse unor teste de stres de către Autoritatea de Suraveghere Financiară (ASF), nu ar avea bani să plătească despăgubiri în cazul unui cutremur ca cel din 1977.

citeste tot articolul

2015-07-15 | Ziarul Financiar | Carol Dan
De ce nu au aer condiţionat autobuzele din Bucureşti: RATB, care a cheltuit 200 de milioane de euro pe autobuze, spune că „cele dotate erau prea scumpe“

Când Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a cumpărat în 2006 şi 2008 un număr de 1.000 de autobuze Mercedes pentru care a plătit 200 de milioane de euro a decis ca doar jumătate dintre acestea să fie dotate din fabricaţie cu instalaţie de aer condiţionat. RATB spune că dacă s-ar fi cumpărat toate autobuzele cu aer condiţionat, costurile ar fi fost mai mari, şi că, oricum, aceas­tă cheltuială ar fi fost nejustificată.
200.000 de euro autobuzul, 19.000 de euro instalaţia de aer condiţionat

citeste tot articolul

2015-07-13 | Ziarul de Gardă | 
A fost creată Rețeaua Civică Urbană

La 12 iulie curent, peste 20 de reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale și activiști civici preocupați de probleme de dezvoltare urbană s-au întrunit în clădirea Casei Zemstvei Guberniale din Chișinău pentru a discuta despre posibilitățile de colaborare pentru consolidarea și dezvoltarea societății civile din sfera urbană.

citeste tot articolul

2015-07-08 | Adevărul | Iulia Marin
Nicuşor Dan, la Adevărul Live: În administraţia publică din Bucureşti e corupţie la toate nivelurile. Sunt şanse bune ca Sorin Oprescu să fie luat de DNA

La nivel de program, sunt enorm de multe lucruri, dar sunt trei direcţii principale de care ar trebui să vorbim. Bucureştiul nu are o viziune economică. Trăim pe o piaţă globală, suntem în competiţie cu alte oraşe. Nu am auzit de la nimeni să îşi pună întrebarea asta. Am prezentat o viziune care să stimuleze acele avantaje competitive pe care Bucureştiul le are, în sensul ca primăriile nu doar să cheltuiască banii din taxe, ci să dezvolte cu adevărat oraşul. O a doua direcţie este cum cheltuieşti banul public astfel încât să crească confortul locuirii. Am văzut investiţii în tot felul de tâmpenii, fântâni cântătoare, gherete, nu am văzut în lucruri care contează: creşe şi grădiniţe pentru părinţii care lucrează şi nu au ce face cu copiii, ce să faci cu copilul iarna, când nu poţi să-l scoţi în parc,micile parcuri, spaţii verzi dintre blocuri. Ai în multe locuri din Bucureşti situaţia că nu ai unde să ieşi să stai pe o bancă de vorbă cu cineva; problema uriaşă a încălzirii – mergem şi plătim pentru sistemul de încălzire, în loc să-l refacem, cu centrale mai mici, de cartier, ca să scădem preţul întreţinerii la jumătate şi să nu mai plătim subvenţia asta. E o gamă întreagă de lucruri care ţin de viaţa oamenilor, de gradul de confort. În fine, a treia chestiune importantă, trebuie să punem ordine în administraţia publică din Bucureşti. În momentul de faţă nu avem cadastru, nu avem lista proprietăţilor. Poteraş a fost condamnat pentru că a retrocedat nişte terenuri. A fost o anchetă jurnalistică întâmplătoare, un jurnalist a primit un telefon, a aflat... dacă am fi avut un cadastru sistematic, un astfel de fenomen nu s-ar fi întâmplat. Poteraş a fost prins, dar alţii, nu. Trebuie să punem ordine în cadastru, proprietate.

citeste tot articolul

2015-07-08 | Timiș Online | Alina Strugariu
Arhitecții cer dezbatere pe marile proiecte ale Timișoarei: pierdem specificul european

Ordinul Arhitecţilor critică modul de lucru al Primăriei Timişoara şi cere dezbateri publice pe marile proiecte ale oraşului. Vorbim despre investiţii aprobate deja şi aflate în diferite stadii, cum ar fi reabilitarea centrului, lărgirea de străzi şi pasaje CF sau pasajul din Piaţa Victoriei. „Acceptarea unanimă, fără dezbateri, a unor proiecte urbanistice nespecific europene, nu este deloc în favoarea calității vieții și a identității orașului nostru”, afirmă şeful Ordinului Arhitecţilor din Timiş, Vlad Gaivoronschi.

citeste tot articolul

2015-07-08 | Timpolis | Ligia Huțu
Ordinul Arhitecţilor Timiş avertizează: „În Timișoara, se constată o tendință de ștergere a urmelor tipic central-europene din peisajul urbanistic”

Vizate de apelul arhitecţilor sunt iminentele decizii de adoptare a planului de extindere a Iulius Mall, demolarea Liceului de Arte și a clădirii Inspectoratului Școlar Timiș, lărgirea la patru benzi a pasajului pe sub calea ferată Jiul și a străzii Jiul, lărgirea străzii Popa Șapcă și a b-dului Atenei, construirea unui nou pod peste Bega în zona Jiul, închiderea Inelului I de circulație auto în jurul centrului istoric al orașului, prin construirea unui nou subpasaj prin Piața Victoriei, cu valorificarea actualului subpasaj pietonal, realizarea unei parcări subterane de 700 de locuri, de o parte și de alta a străzii I.C. Brătianu, procesul primei faze de reabilitare a cartierului Cetate și planificarea celei de-a doua etape de reabilitare a centrului istoric.

citeste tot articolul

2015-07-08 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primăria Capitalei a finalizat licitația și a semnat contractul pentru lucrările de execuție la noul patinoar Mihai Flamaropol. Clădirea veche va fi demolată

Primaria Capitalei a finalizat licitatia si a semnat contractul pentru lucrarile de executie la noul patinoar Mihai Flamaropol. Potrivit site-ului de licitatii publice, licitatia a fost castigata de asocierea SC Uti Grup SA - Astaldi Spa, valoarea contractului fiind de circa 125 milione de lei. Municipalitatea atribuise contractul celor doua firme inca din luna septembrie 2014, insa licitatia a fost contestata. Patinoarul vechi, inchis de aproape doi ani din cauza starii avansate de degradare, va fi demolat, iar in locul sau va fi ridicata noua cladire.

citeste tot articolul

2015-07-08 | Metrorex | comunicat de presă
[Semnare constract de finanțare lucrări Magistrala 5]

In data de 8 iulie 2015, in prezenta doamnei Maria Magdalena Grigore, Secretar de Stat in Ministerului Transporturilor, s-a semnat contractul pentru realizarea lucrarilor de Cale de rulare, sina a III-a si fir aerian de contact. Finisaje si sisteme de instalatii, necesar finalizarii si punerii în functiune a Sectiunii Raul Doamnei – Hasdeu din cadrul Magistralei 5 de metrou. Contractul s-a semnat intre SC Metrorex SA si Asocierea desemnata castigatoare in cadrul procedurii de licitatie, respectiv ASTALDI SPA – FCC CONSTRUCCION SA – UTI GRUP SA – ACTIV GROUP MANAGEMENT SRL. Valoarea contractului este de 793.388.105,79 lei (180.069.928,69 euro) si are o durata de executie de 16 luni, finantarea se va asigura din fonduri europene nerambursabile.

citeste tot articolul

2015-07-07 | gorjexclusiv.ro | Nicoleta Văduva
Dosar penal pentru demolarea Casei „Costică Bărbătescu”

Casa „Costică Bărbătescu” din comuna Bărbăteşti, monument istoric, a fost demolată ilegal. În urma articolului din „Gorj Exclusiv”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal.

citeste tot articolul

2015-07-07 | Digi 24 | 
Anchetă după dispariția unei case-monument istoric

Deși era în grija Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu, reprezentanții instituției au aflat abia săptămâna trecută, absolut întâmplător, că monumentul nu mai există, când primarul din Bărbăteşti a cerut aviz pentru aprobarea planului urbanistic general al comunei, document în care clădirea nu mai apărea. Edilul dă vina însă pe trecerea timpului.

citeste tot articolul

2015-07-07 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria Capitalei a inventariat cladirile darapanate din centrul Bucurestiului si a identificat proprietarii, dar nu poate face nimic pentru ca nu a aprobat regulamentul de aplicare a legii

Primaria Capitalei a inventariat cladirile darapanate din centrul Capitalei si a reusit sa identifice proprietarii acestora, potrivit unui raport publicat pe site-ul municipalitatii. Astfel au fost identificate 2.208 de imobile. Municipalitatea este obligata de Legea fatadelor sa faca acest inventar, iar pasul urmator este ca proprietarii imobilelor sa fie notificati sa isi repare casele. Daca in termen de un an reparatiile nu se fac, primaria va face acest lucru si va recupera banii de la proprietari. O parte dintre proprietari au fost deja notificati, insa municipalitatea nu poate trece la treaba deoarece nu a aprobat regulamentul in baza caruia sa se faca lucrarile. Potrivit Legii Fatadelor, municipalitatea trebuia sa aprobe acest regulament inca din octombrie 2011, iar casele darapanate trebuiau reparate, fie de proprietari, fie de autoritati, pana in 2013.

citeste tot articolul

2015-07-07 | HotNews | Mihai Ivașcu
De ce vor musulmanii o mare moschee în București? Muftiul Iusuf Murat pentru HotNews.ro: 90% din cele 17 moschei nu sunt autorizate/ Cetățenii Bucureștiului ar trebui să aibă o temere acum, nu peste 3 ani când se va finaliza acel lăcaș de cult/ În altă capitală va fi construită cea mai mare moschee din Europa

“Cand se vor finaliza, speram sa se finalizeze, acest proiect va fi, in primul rand, benefic pentru siguranta cetateanului care locuieste in municipiul Bucuresti. In Bucuresti, sunt peste 17 moschei din care 90% dintre ele nu sunt autorizate de catre noi si nu stim ce se predica in acele moschei. Deci, cetatenii Bucurestiului ar trebui sa aiba o temere acum, nu peste 3 ani cand se va finaliza acel lacas de cult. Intentia noastra este de a-i uni pe toti musulmanii si de a oficia aceste activitati religioasa la vedere”, a declarat liderul spiritual al comunitatii musulmane din Romania pentru HotNews.ro.
[...] "Exact, pentru a controla activitatea religioasa islamica din municipiul Bucuresti si pentru a inchide celelalte lacase de cult care sunt intr-un numar destul de mare si care nu sunt autorizate nici de muftiat si nici de catre Secretariatul General pentru Culte care este pe langa guvernul Romaniei. [...]", a mai adaugat Muftiul Iusuf Murat.

citeste tot articolul

2015-07-06 | gorjexclusiv.ro | Alin Petre
Dosar penal pentru demolarea Casei „Costică Bărbătescu”

Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Gorj, a declarat că o echipă din partea instituției a verificat situația casei-monument istoric de la Bărbătești și a constatat că a fost demolată fără vreo autorizație: „Cunosc situația de la Bărbătești. Nu există vreun aviz pentru demolarea casei. Am mers la fața locului și s-a făcut constatarea, după care am anulat autorizațiile de construcție care au fost date în apropierea monumentului, pentru că, fiind o zonă de protecție, trebuia să se obțină un aviz de la Ministerul Culturii. Se va face un raport cu privire la cele întâmplate. Nu pot să spun cine a demolat. Ar fi trebuit să obțină o autorizație de demolare, dar nu există așa ceva, însă mai întâi trebuia obținută declasarea de pe lista monumentelor istorice și nu există așa ceva“.

citeste tot articolul

2015-07-03 | Aljazeera | 
ISIL looting heritage sites on 'industrial scale'

The Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) are looting ancient sites across Iraq and Syria on an industrial scale and selling on treasures to middlemen to raise cash, Irina Bokova, the head of the UN cultural agency UNESCO, has said. [...]
"ISIL members on Saturday destroyed the Lion of al-Lat, which is a unique piece that is three metres tall and weight 15 tonnes," Abdelkarim told the AFP news agency.

citeste tot articolul

2015-07-02 | Adevărul | Cristina Răduţă
Preşedintele CA RADET, la Adevărul Live: Fuziunea RADET - ELCEN nu este eficientă. Cele mai afectate zone din Bucureşti sunt sub calea de rulare

Peste 90% din sistemul primar de transport şi peste 80% din sistemul secundar de transport au vechime mai mare de 30 de ani. Reţelele nu au fost schimbate niciodată. Ele şi-au depăşit durata normată de viaţă. În ultimii 10 ani, nivelul investiţiilor, dar ş nivelul alocărilor pentru reparaţii a fost extrem de scăzut. Dacă în urmă cu şapte-opt ani investiţiile se ridicau undeva la 135 de milioane, în urmă cu cu an acest nivel a scăzut la 4 milioane care înseamnă aproape nimic la 900 de kilometri de reţea primară şi 2.700 de kilometri de reţea secundară de distribuţie.

citeste tot articolul

2015-07-01 | Adevărul | Cristina Răduţă, Mădălina Bătrînca
VIDEO Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, despre restructurarea RATB, autostrada suspendată şi lucrările care întârzie în Bucureşti

Miercuri, 1 iulie, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a venit în platoul Adevărul Live să vorbească despre marile proiecte din Bucureşti pe care le-a demarat în timpul celor două mandate. De asemenea, edilul-şef a adus în discuţie şi planurile pe care le are pentru bucureşteni, dar şi despre o nouă candidatură la Primăria Capitalei.

citeste tot articolul

2015-07-01 | Adevărul | Cristina Răduţă
Sorin Oprescu susţine că au început lucrările la „autostrada suspendată“. Primarul spune că a construit deja 10 kilometri

„Sunt bucăţi de amenajare, asta am spus la New York (n.r. atunci când edilul declara că au început lucrările la autostrada suspendată din Bucureşti). În primul rând că autostrada nu poate fi peste tot pe stâlpi. O parte dintre construcţiile s-au făcut, fie că sunt pe sub pământ, fie că sunt la suprafaţă. Unul dintre exemple este Bulevardul terminat Ghica, care merge către Piaţa Delfinului. Acolo va fi un pasaj subteran, de comun acord cu metroul şi va ieşi în Nicolae Grigorescu. Unele părţi sunt prefigurate pentru viitor. N-am stat să adun, dar până acum nu cred că am făcut în jur de 8 – 10- kilometri (n.r. din proiectul botezat „autostrada suspendată“). Părţile astea sunt utilizate, nu aşteaptă nicio inaugurare. Este vorba despre bucăţi. Principala zonă de aproape 11 kilometri nu e o mare filosofie. Va însemna de la DN1 legătura cu A1. Am mers în continuare cu Podul de Virtuţii, Splaiul Independenţei. Am căzut de acord că intrăm şi într-un tunel. De aceea am spus că o serie întreagă de lucrări s-au terminat, în timp ce altele urmează să înceapă“, a precizat edilul.

citeste tot articolul

2015-07-01 | Adevărul | Cristina Răduţă
Pasajul Piaţa Sudului va fi inaugurat în 2016, cu două luni întârziere. Cum explică Sorin Oprescu nerespectarea termenului de finalizare a lucărilor

„Este eticheta generală: când începi proiectul începi să descoperi surprizele, unde e o ţeavă sau unde sunt firele. Îmi aduc aminte de o discuţie pe care am avut-o recent. Muncitorii au găsit un fir în pământ, în timpul săpăturilor, şi mi-au zis aşa: „haideţi să-l tăiem şi vedem cine ţipă!“. Le-am spus: „aţi înnebunit?“. În zonă se află un cartier cu zeci de mii de oameni. Din cauza reţelelor edilitare întârzie aceste lucrări. Termenul de finalizare de la Pasajul Piaţa Sudului este 31 decembrie 2015, probabil o să mai cerem o lună, două luni. Eu sper să îl inaugurăm la începutul anului viitor“, a precizat primarul Sorin Oprescu.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12