Revista presei august 2012

de Florin Bălteanu

2012-08-31 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Undă verde pentru drumul de lux al lui Oprescu

Primarul general al Capitalei a hotărât, peste noapte, că investiţia în cel mai mare proiect de inf rastructură va ajunge la 1,6 miliarde de euro, cu 800 de milioane euro mai mult faţă de suma iniţială. Astfel, în şedinţa Consilului general din data de 24 februarie, chiar şeful Direcţiei de Infrastructură din cadrul Municipalităţii, Mădălin Dumitru, a recunoscut că a pus pe hârtie preţul drumului expres înainte cu o noapte. Când a fost întrebat, în cadrul aceleaşi şedinţe, cum s-a ajuns ca autostrada să coste cu 800 de milioane de euro mai mult, Oprescu a replicat : "Ne legăm de chiţibuşuri". Cert este că 13,15 kilometri de drum vor costa nu mai puţin de 1,6 miliarde de euro.

citeste tot articolul

2012-08-30 | HotNews.ro | Catiuşa Ivanov
VIDEO Consiliul General al Capitalei, cu majoritate USL, a aprobat cheltuirea a 1,57 miliarde de euro pentru Autostrada supendata a lui Oprescu

"Grupul PDL este de acord cu dezvoltarea accelerata a orasului, mai ales ca principalele proiecte de infrastructura care se afla in desfasurare sunt create de primari PDL. Noi, insa, trebuie sa fim siguri cum vor fi dati banii inapoi si cum se rasfrange asta asupra bucurestenilor", a declarat consilierul PDL Alin Vaduva." [...] "Declaratii - Sorin Oprescu despre autostrada suspendata: Da. Este cea mai scumpa autostrada de pe pamant si interplanetar. Am avut o comunicare, nu eu personal, ci cei din jurul meu cu cei de pe luna si asa mi-au zis si ei."

citeste tot articolul

2012-08-29 | Ziarul Financiar | Cristian Moga
Harta celor mai mari şantiere din Bucureşti, care implică investiţii de 1 miliard de euro

Dintre cele mai mari şantiere pe care se lucrează în Bucureşti 22 implică investiţii de circa un miliard de euro, la finalizarea cărora Capitala va avea o nouă magistrală de metrou, trei hipermarketuri, un mall, şapte clădiri de birouri, trei hoteluri, un spital de pediatrie şi un Teatru Naţional de "secolul 21".

citeste tot articolul

2012-08-29 | Portalul National de Administratie Publică | 
Sesizare privind construcţii ilegale în zona sitului arheologic Buridava Romană din Râmnicu Vâlcea

"Este cel mai important vestigiu arheologic de pe teritoriul municipiului Râmnicu Vâlcea, de fapt este dovada certă că aici a existat un important oraş roman, înaintea Râmnicului, este vorba de Buridava romană, unul dintre cele mai importante oraşe din secolul II. Câteva familii au decis însă să-şi ridice locuinţe chiar în acest perimetru de protecţie, fără a solicita avize, fără descărcare arheologică. Noi am semnalat domnului primar acest aspect şi am găsit înţelegere, în sensul că va analiza situaţia şi va dispune măsuri", a declarat, marţi, pentru AGERPRES Florin Epure, director la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Vâlcea.

citeste tot articolul

2012-08-28 | TVR Info | 
Casă de patrimoniu dintr-o zonă protejată de lege, dispărută ilegal

O frumoasă clădire din secol XIX, protejată de lege, a dispărut pentru totdeauna din centrul Capitalei, potrivit Jurnalului TVR. Casa a rezistat celor două războaie mondiale, dar a fost demolată ilegal în 2009. Cu toate acestea, nicio autoritate nu l-a pedepsit pe proprietar. Ba chiar i-au legalizat afacerea. Acesta construieşte astăzi un bloc de nouă etaje pe locul fostei clădiri de patrimoniu.

citeste tot articolul

2012-08-28 | HotNews.ro | Victor Cozmei, Dan Popa
Harta Civilizaţiei. Judeţele codaşe în clasamentul privind locuinţele cu baie în interior şi alimentate cu apa curentă

Cu mai putin de 30% dintre gospodarii dotate cu o toaleta in casa, Oltul este judetul de pe ultima pozitie in acest clasament negru. La mica distanta sunt Botosani, Vaslui, Teleorman si Giurgiu, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamintului din 2011, facute publice de INS. Media pe tara a gospodariilor cu baie in interior este de 61%, fata de o medie europeana de aproximativ 95%.

citeste tot articolul

2012-08-28 | HotNews.ro | Catiuşa Ivanov
STUDIU DE CAZ Cum reuşeşte Viena să-şi păstreze în stare impecabilă clădirile vechi

" [...] Atunci cand autoritatile (politia constructiilor) iau cunostinta de starea proasta a unui imobil, ii solicita proprietarului printr-o instiintare, sa remedieze situatia intr-un termen impus. In cazul in care proprietarul nu da curs acestei solicitari, autoritatile trec la urmatorul pas, in care efectueaza lucrarile in locul proprietarului, banii urmand sa fie recuperati. Daca proprietarul nu achita aceste costuri, comunitatea poate inregistra o sarcina in cartea funciara a bunului imobiliar in cauza, avand drept preferential de executare a creantei", spun autoritatile vieneze.

citeste tot articolul

2012-08-27 | Mediafax | 
Anchetă în cazul incendiului de la Olăneşti. Una dintre ipoteze e că focul ar fi fost pus cu intenţie

Poliţiştii şi pompierii au început o anchetă luni în cazul incendiului de la Pavilionul Apelor Minerale din Băile Olăneşti, mai mulţi localnici susţinând că focul ar fi fost pus cu intenţie la clădirea în privinţa căreia autorităţile se contrazic asupra încadrării la categoria imobile de patrimoniu.

citeste tot articolul

2012-08-24 | Mediafax | 
Cel mai mare proiect arheologic din ţară, restaurarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

"Programul se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, timp în care se vor efectua cercetări arheologice sistematice şi pluridisciplinare în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, monumente înscrise pe lista patrimoniului UNESCO. De asemenea, se va urmări realizarea unei diseminări cât mai eficiente a rezultatelor cercetărilor atât printre specialişti, cât şi în rândul publicului larg. Dorinţa noastră este ca acest important program de cercetare să devină un model, în conformitate cu valoarea vestigiilor şi statutul UNESCO al monumentelor antice din zona Munţilor Orăştiei", este precizat în comunicatul de presă emis de către Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

citeste tot articolul

2012-08-24 | Cronica de Iaşi | Mădălina Irimia
Arhitectura comunistă atrage turiştii străini în România

Cele 6 cladiri comuniste din Romania (Palatul Parlamentului, Casa Scanteii, Teatrul National din Bucuresti, Monumentul inchinat Eroilor Neamului din Bucuresti, Complexul Unirea din Iasi si Casa de Cultura a Sindicatelor din Suceava) vor face parte dintr-un circuit cultural European alaturi de alte cladiri din Europa apartinand regimului totalitar. Printre acestea se numara: Universitatea din Patras, Piata Libertatii din Bratislava, Palatul National de Cultura din Sofia, Piata Revolutiei din Ljubljana, Monumentul inchinat eroilor din Forli, etc.

citeste tot articolul

2012-08-22 | Romănia Liberă | RL Online
Grup de lucru Primăria Capitalei - Ministerul Dezvoltării, pentru proiecte comune în Bucureşti

"La întâlnirea de azi (miercuri - n.r.) cu ministrul Dezvoltării, am discutat despre dezvoltarea şi crearea unei baze de lucru pentru implementarea unor proiecte concrete în domeniile turismului şi modernizării oraşului, dar şi despre o absorbţie cât mai mare a fondurilor europene la nivelul Bucureştiului", a declarat primarul general, care a explicat că s-a discutat şi despre propuneri concrete de măsuri şi modificări legislative pentru probleme privind consolidarea clădirilor cu risc seismic crescut, dar şi despre Legea faţadelor.

citeste tot articolul

2012-08-21 | Evenimentul Zilei | Roxana Vucea
Obiectiv turistic în Pantelimon. Primul turn de apă transformat în obiectiv cultural- turistic

Turnul de apă al Postăvăriei Române, o construcție ridicată în anii de glorie și industrializare ai comunismului, va constitui un reper pentru cartierul Pantelimon, începând din decembrie 2012. 1 /2. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a orașului de la 30 de metri înălțime, iar bazinul din vârful turnului va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului.

citeste tot articolul

2012-08-20 | Portalul National de Administratie Publică | 
Castelul de Apă din Brăila va fi reabilitat cu fonduri rămase din economiile făcute într-un proiect european

Castelul de Apă din Brăila, monument istoric construit în 1912, care a alimentat cu apă în vremea în care era funcţional jumătate din populaţia municipiului, va fi reabilitat cu fonduri rămase din economiile făcute într-un proiect european, după cum a anunţat primarul de Brăila, Aurel Simionescu.

citeste tot articolul

2012-08-17 | Jurnalul Naţional | Maria Sârbu
Confesiunile domnului Beligan, într-o casă de 150 de ani

"Casa Eliad", clădire-monument istoric din Bucureşti, aflată timp de un an în şantier, s-a redeschis joi seara într-o atmosferă de sărbătoare. Unul dintre invitaţii evenimentului a fost maestrul Radu Beligan, care a adus cu sine frumoasele, preţioasele "Confesiuni despre artă şi viaţă", conferinţa-spectacol de mărturisiri atât de potrivită acestui spaţiu cultural, înălţat acum 150 de ani de Athanasie Eliad pe fundamentul unei case mai vechi şi distruse de incendiul de la 1847.

citeste tot articolul

2012-08-17 | Ziarul Financiar | Bogdan Alecu
Primăria Bucureşti nu ştie când se vor finaliza lucrările la pasajul Mihai Bravu care trebuia terminat în ianuarie 2012

Întârzierea construcţiei pasajului vine în contextul în care lucrările au fost oprite de mai multe ori de la începutul anului trecut. Lucrarea a fost suspendată de două ori de Mihai Atănăsoaei, fostul prefect al Capitalei, în condiţiile în care primăria a demarat lucrările fără a avea un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat. Prima oprire a proiectului a fost de pe data de 20 ianuarie până în vara anului trecut, dar câteva luni mai târziu proiectul a fost din nou oprit datorită lucrărilor efectuate la reţelele de electricitate ale Enel.

citeste tot articolul

2012-08-16 | Adevărul | Maria Apostol, Ionuţ Cristian Ungureanu
Săracii bogaţi ai Capitalei. Poveştile fascinante ale unor pensionari care ţin cu dinţii de comori arhitectonice de milioane de euro

[...] De pe veranda cu pereţi scorojiţi ne întâmpină un bărbat la bustul gol cu privirea plictisită care ne pune la zid: “vreţi să cumpăraţi, sau nu? De fapt, dacă vreţi să vizionaţi apartamentele trebuie să veniţi în altă zi. Suntem patru proprietari, trebuie să vorbesc şi cu ei”, explică bărbatul. Proprietarul în cauză nu ne vede ca pe nişte posibili clienţi, însă ne explică totuşi cum e cu banii. “Uitaţi-vă în jur! Zona e bună, iar un apartament are 100 de metri pătraţi. Pentru persoane fizice este negociabil. Plecăm de la 100.000 de euro”, spune el. Versiunea bărbatului poate fi pusă la îndoială şi asta pentru că o vecină de vizavi susţine că proprietarii acestei bijuterii architectonice sunt forţaţi de un oportunist să vândă casa, care ar valora peste jumătate de milion de euro. Cel care ni s-a prezentat a fi proprietar ar fi de fapt, după spusele femeii, un vânzător de legume. [...]

citeste tot articolul

2012-08-10 | Libertatea | Mihai Oprea
Comoară descoperită sub Biserica Albă din Bucureşti

Muncitorii care consolidează Biserica Albă de pe Calea Victoriei au descoperit, în timpul săpăturilor, mai multe morminte, dar şi vestigiile unei biserici vechi de peste 300 de ani.

citeste tot articolul

2012-08-08 | Pro Tv | 
Descoperire catalogată drept "epocală" de directorul de la Brukenthal pe autostrada Sibiu-Orăştie

"Toate cele noua situri cercetate au dat materiale arheologice de exceptie. Din ele putem sa facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau in curs de restaurare, avem observatii inclusiv de arhitectura, lucram ca un muzeu european, ba as indrazni cam peste nivelul multor muzee din Europa. De ce e important acest sit (situl Cristian - n.r.)? Am descoperit in situ un lucru pe care toata lumea il considera ipotetic, cel putin pe teritoriul Romaniei, si anume prima faza, cea mai veche faza, cel mai vechi moment in care au aparut purtatorii tehnologiilor neoliticului, adica momentul in care, in urma unei schimbari climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au inceput sa colonizeze aceasta zona, peste o populatie de vanatori si pescari. (...) Acestia au venit cu tehnologiile de supravietuire din Orient, ei stiu sa isi construiasca la suprafata case si sa constituie asezari din mai multe locuinte, vin cu o tehnologie de ingropare, au un anumit rit si ritual din Orient, isi ingroapa intentionat mortii, constituie primele necropole, cimitire", a explicat Sabin Luca.

citeste tot articolul

2012-08-07 | totb.ro | Roxana Bucată
Aerul care ne îmbolnaveşte: ”E-urile” respirate de bucureşteni provoacă sute de morţi

[...] Institutul Naţional de Sănătate Publică are un departament dedicat calităţii aerului, condus de Andra Neamţu. Aceasta susţine că sănătatea populaţiei în raport cu poluarea aerului stagnează, iar Institutul lucrează la colectarea datelor pentru o bază de date pentru a arăta cum infuenţează poluarea sănătatea umană. În raportul pe 2009, se arată că “din corelarea indicatorului Incidenţă prin astm bronşic – Concentraţie PM 10, în marea majoritate a cazurilor se poate observa o strânsă legătură”. “Unele studii au sugerat faptul că expunerea pe termen lung la particule în suspensie este asociată cu scăderea speranţei de viaţă cu circa 2-3 ani”, se mai arată în raportul INS. [...]

citeste tot articolul

2012-08-07 | businesscover.ro | Răzvan Zamfir
Liberty Center s-a vândut la prima strigare cu 60 de milioane de euro

Executat silit de creditori, mallul Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova, a fost cumpărat cu 60 de milioane de euro – preţul de pornire al licitaţiei. Executorul judecătoresc nu a anunţat şi numele cumpărătorului.

citeste tot articolul

2012-08-07 | businesscover.ro | Răzvan Zamfir
Malluri de 130.000 mp intră pe piaţă anul acesta. Întrebarea e, însă, câte vor dispărea?

Mallurile din România asigură o suprafaţă comercială de 84 mp la o mie de locuitori, ceva mai puţin de jumătate din media zonei de centru şi est a Europei. Chestiune firească, pentru că şi puterea de cumpărare e tot pe acolo. Avem un stoc total de 2,31 milioane mp, din care 775.000 mp sunt în Bucureşti, oraş invadat de proiecte aflate în diverse stadii de dezvoltare care la finalizare (dacă se va întâmpla) vor oferi peste un milion mp, spaţiu de retail modern.

citeste tot articolul

2012-08-06 | Adevărul | Andrei Rizescu
Monstrul de beton de lângă Catedrală

Cea mai cunoscută perspectivă turistică din Chișinău a fost sluţită de un colos de sticlă şi beton, înalt de 14 etaje, care se ridică în spatele Catedralei Mitropolitane.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12