Revista presei februarie 2013

de Florin Bălteanu

2013-02-28 | Adevărul | Oana Bălan
ONG-urile cer anularea actului prin care Hala Matache va fi strămutată prin demolare. Cât s-ar cheltui pentru mutare

Cu acelaşi prilej, reprezentanţii ONG-urilor au arătat, printre argumentele aduse păstrării Halei Matache pe actualul amplasament, că în urma unui calcul al soluţiilor existente, a rezultat faptul că pentru mutarea halei din amplasament se vor cheltui cu aproximativ 600.000 de euro mai mult decât pentru păstrarea obiectivului pe locul actual.

citeste tot articolul

2013-02-28 | TVR News | 
Hala Matache, în centrul unui nou scandal. ONG-iştii au sesizat Curtea de Conturi

Ne apropiem de finalul scandalui provocat de mutarea Halei Matache cu aproape 40 de metri mai în spate. Soluţia tehnică propusă de Primăria Capitalei a primit avizul ministrului Culturii. În paralel, activiştii au sesizat Curtea de Conturi şi pe ministrul Culturii şi cer oprirea lucrărilor începute în jurul halei în ultimele zile. - See more at: http://www.tvrnews.ro/hala-matache-in-centrul-unui-nou-scandal-ong-istii-au-sesizat-curtea-de-conturi_27641_video.html#view

citeste tot articolul

2013-02-27 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Cum a fost distrusă Hala Matache

Închisă în 2011 de către Primăria Capitalei, pe motiv că stă în calea noului bulevard Uranus care leagă Palatul Victoria de Parlament, hala trebuie conservată până când Ministerul Culturii dă aviz: de demolare, de strămutare sau de păstrare pe actualul amplasament.

citeste tot articolul

2013-02-26 | Finanţiştii | Miron Manega
„Eu as gasi mult mai justificat un mars de protest pentru Moara lui Asan, decat pentru Hala Matache”

Interviu cu Radu Boroianu, secretar de stat la Ministerul Culturii. Radu Boroianu este noul ministru secretar de stat pe probleme de patrimoniu. Este, probabil, cel mai dificil domeniu al culturii, avand in vedere, pe de o parte, batalia imobiliarilor pentru a pune mana pe cladirile monument din zonele scumpe, iar pe de alta parte, protestele contestatarilor de avize urbanistice.

citeste tot articolul

2013-02-25 | Jurnalul Naţional | Iulia Barbu
Oprescu: " Eu nu negociez Bucureștiul cu nimeni!"

Proiectul privind centrul istoric s-a aflat pe site-ul PMB 30 de zile. Cu toate acestea, cu 10 minute înaintea ședinţei de consiliu, Sorin Oprescu, primarul general, ar fi fost anuntat ca proiectul nu va trece din cauza unei hotărâri politice. Problema ar veni de la sectorul 3, care vrea sa încaseze banii din chirii. "Mi s-a spus că nu se voteze pentru nelămuri, nelămuririle vin de la Sectorul 3. Centrul istoric este in administrarea PMB, tot ce e acolo este investiţia PMB. Prin noul regulament am încercat sa nu omoram ce am creat acolo. Vreau sa înţelegem niste lucruri. Taxele pe magazine se vor încasa de către PMB. Fac asta pentru că am plângeri legate de circa financiară a primăriei sector 3. Permitem programul de activitate, sunt o serie de masuri prevăzute astfel încăt riveranii sa nu mai fie deranjaţi. Sunt reguli de bun simt. Eu nu negociez Bucureștiul cu nimeni!", a explicat Oprescu.

citeste tot articolul

2013-02-23 | B365.ro | Alexandru Ionita
A început construcția monstrului de birouri care a doborât trei clădiri monument

Proiectul "Center Square" se desfășoară la intersecția străzilor Vasile Alecsandri-Povernei-Calea Bastiliei. Aici, dezvoltatorul vrea să ridice un ansamblu de trei clădiri de birouri de 6 etaje, înconjurate de o piațetă publică unde vor fi amenajate magazine, showroomuri și restaurante. Întregul ansamblu se desfășoară pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați și va beneficia de o parcare subterană pe trei nivele. Imensul ansamblu de birouri răsare într-o zonă rezidențială liniștită, cu clădiri cu înălțime mică, de valoare istorică, în apropiere de zona protejată Căderea Bastiliei. În 2011, când dezvoltatorul și-a propus să își ridice colosul de birouri, s-a văzut nevoit să dărâme mai multe clădiri valoroase ale Capitalei.

citeste tot articolul

2013-02-20 | HotNews | Catiuşa Ivanov
ANALIZA Parlamentul a modificat Legea urbanismului. Vezi ce schimbari s-au produs si cum afecteaza orasele

Ce efecte au aceste modificari Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania: "Noi ne-am exprimat parerea in ceea ce priveste modificarea Legii urbanismului la consultarile publice, la comisii, insa nu a convins. Consider ca aceasta lege a fost promovata fara sa fie discutata in profunzime. Ce ma ingrijoreaza este ca, desi experienta ultimilor ani ne-a aratat ca s-a creat haos in oras, judecandu-se fiecare intentie de construire de la caz la caz, nu s-a tinut cont de acest lucru si ne-am reintors la aceasta stare. Cei care au promovat legea cred ca, dand voie sa se construiasca orice si oricum, vor crea bani, ca se va construi. Este o incercare disperata de a revigora piata. Este gresit. De asemenea s-a argumentat ca aceasta lege reduce birocraria. Nu rezolvi problema permitand se se construiasca orice, ci intarind competenta autoritatilor locale. Speranta mea este in consultarea publica, care nu a fost eliminata din lege, dar noi inca nu avem o populatie matura, care sa judece aceste lucruri dincolo de interesul personal".

citeste tot articolul

2013-02-17 | ProTv | 
Protest in Iasi ca teii din centrul orasului sa nu fie taiati. Autoritatile aduc salcami japonezi

Edilii sustin ca teii au o coroana prea mare si strica privelistea, spre cateva cladiri pe care municipalitatea le considera de importanta capitala: Mitropolia, Biserica "Trei Ierarhi" si Palatul Culturii. Oamenii sunt revoltati si spun ca primaria ar trebui sa se ocupe de lucruri mai importante. Teii, vechi de peste 50 de ani, sunt un simbol al orasului. La fel ca si cei de dinaintea lor, despre care a scris, de multe ori, Mihai Eminescu.

citeste tot articolul

2013-02-16 | B365.ro | 
O zonă monument-istoric a Capitalei a devenit raiul ansamblurilor imobiliare ilegale

"Viaţa vecinilor transformată într-un calvar prin supraaglomerarea străzilor cu autoturisme, anihilarea oricărui confort pe care ar trebui să îl confere o casă la curte, prin obligarea de a fi expus vecinatăţii pe verticală a 10-15 apartamente. Aşa zişii "investitori" anihilează un cartier cu individualitate al Bucureştiului prin construcţii ilegale, cu sprijinul sau măcar cu indiferenţa funcţionarului public de la ISC (Inspectoratul de Stat în Construcţii, n.r.) sau Primărie plătit din banul contribuabilului să vegheze la respectarea disciplinei în construcţii. Cele 110 blocuri nu puteau fi realizate fără sprijinul institutiilor statului şi prin amenintarea şi intimidarea celor care s-au arătat făţiş deranjaţi de aceste abuzuri", punctează reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia pentru B365.ro.

citeste tot articolul

2013-02-15 | Gazeta de Sud | Eugen Maruta
Zeci de monumente istorice au nevoie de restaurare

Zeci de monumente istorice şi de patrimoniu din judeţul Gorj sunt lăsate în paragină de către autorităţi. Un raport realizat de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional Cultural Gorj pentru luna ianuarie arată că autorităţile nu manifestă nici un fel de preocupare în ceea ce priveşte reabilitarea imobilelor respective sau a unor situri. [...] În urma monitorizării monumentelor istorice de arhitectură, s-a constatat că situaţia cea mai gravă se întâlneşte la 57 de case, cule şi biserici, care ar necesita imediat lucrări de restaurare. Autorităţile locale şi judeţene au invocat tot timpul că nu au fonduri pentru a le reabilita: „Aceasta este cea mai des întâlnită justificare: lipsa de fonduri. [...] Nici statul, prin Planul Naţional de Restaurare, nu are cum să aloce atâtea fonduri pentru că este vorba de un număr foarte mare de monumente. Ar mai putea fi reabilitate pe fonduri europene, dar lucrurile se mişcă foarte greu şi din acest punct de vedere.

citeste tot articolul

2013-02-13 | Mediafax | Roxana Alexe
Peste 50 de persoane au protestat la Ministerul Culturii, cerând să nu fie mutată Hala Matache

"Noutatea este că acest proiect care prevede păstrarea halei nu a fost prezentat Comisiei. În faţa Comisiei pentru Monumente Istorice au fost prezentate doar trei variante care propuneau mutarea, nu şi ipoteza păstrării halei, care este mai ieftină şi nu împietează asupra deschiderii circulaţiei", a mai spus Sturdza.

citeste tot articolul

2013-02-12 | Adevărul | Bogdan Păvăloi
Haosul urbanistic ar putea reveni în Bucureşti

Mai multe zone din Capitală importante din punct de vedere istoric ar putea reveni în atenţia afaceriştilor imobiliari. Parlamentarii au în vedere modificarea Legii Urbanismului fără a lua în considerare amendamentele trimise în Parlament de mai mulţi arhitecţi.

citeste tot articolul

2013-02-12 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
EXCLUSIV EVZ. IUREŞ LA PRIMĂRIA CAPITALEI. Stadionul lui Oprescu, luat la puricat de procurori. Se caută 94 de milioane de euro!

[...] Lucrările au mers greu până în 2009, când au început să fie încheiate şi actele adiţionale. Patru la număr, ele au majorat costurile lucrărilor la 213 milioane de euro, adică cu o depăşire de buget de 94 de milioane de euro. Motivul: a crescut pânza freatică şi s-a considerat că e nevoie de un acoperiş mai mare, dar şi de mai multe amenajări exterioare plus echiparea terenului. [...]

citeste tot articolul

2013-02-12 | Jurnalul Naţional | Iulia Barbu
Piscine şi bărcuţe pe lacurile Tei şi Floreasca. Vezi aici cum arată proiectul

Lacurile Tei şi Floreasca din Bucureşti vor deveni adevăraţi poli pentru turiştii care ne viziteaza Capitala. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 5. Acesta a fost demarat de Primăria Capitalei cu susţinerea Ministerului Dezvoltării Regionale, fiind semnat de către edilul Capitalei, Sorin Oprescu, şi de către ministrul dezvoltării, Liviu Dragnea.

citeste tot articolul

2013-02-11 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Avem nevoie de pasaj pietonal de 15 milioane de euro sub Piata Romana? Lucrarile ar dura un an si jumatate

Planul Urbanistic Zonal care prevede construirea unui pasaj pietonal sub Piata Romana si modernizarea spatiilor publice de la suprafata a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei. Daca proiectul va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, lucrarile ar dura un an si jumatate si ar costa circa 65 milioane lei (circa 15 milioane de euro) potrivit indicatorilor tehnico economici aprobati de Consiliul General in 2006. Scopul pasajului este de a fluidiza traficul in zona dar si de a imbunatati circulatia pietonala.

citeste tot articolul

2013-02-11 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Parlamentarii vor să dea liber la construirea haotică în România

Importante zone ale Capitalei, dar și alte zone istorice din marile orașe ale României, ar putea fi vânate iarăși de rechinii imobiliari. Motivul: parlamentarii discută modificarea legii urbanismului fără să ia în considerare amendamentele trimise în parlament de arhitecți. Legea actuală, care a intrat în vigoare în 2011, interzicea acordarea de derogări de înălțime și construirea imobilelor noi în zone protejate. În plus, se dă liber iarăși la PUZ-uri private.

citeste tot articolul

2013-02-06 | Vremea Nouă | 
Primaria: Turnul fabricii Nicolina, daramat zilele trecute, va fi reconstruit

Cladirea nu era monument istoric, astfel ca municipalitatea a eliberat autorizatie de demolare atat pentru turn, cat si pentru sala de compresoare, singura care mai aminteste de fosta fabrica Nicolina. Reprezentantii proprietarului Sticknet Investment s-au intalnit ieri cu oficialii municipalitatii si au explicat ca turnul a fost demolat dintr-o neintelegere cu firma care s-a ocupat de operatiune.

citeste tot articolul

2013-02-05 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Cum a "decorat" Primaria Bucuresti o parcare cu marmura alba si granit si de ce pentru asfaltarea unei strazi e nevoie de mai mult de un an

Lucrarile de intretinere a strazilor CA Rosetti si Maria Rosetti au inceput la sfarsitul anului 2011 si ar fi trebuit terminate in toamna anului trecut. Suntem in februarie 2013, iar lucrarea este departe de a fi gata. Mai mult, o bucata din strada a ramas decopertata pe timpul iernii, zona fiind un cosmar pentru soferi. Concomitent cu lucrarile de intretinere au fost demarate si lucrari de modernizare a trotuarelor, lucrari care au culmitat cu pavarea cu marmura alba si granit a trei spatii publice de pe cele doua strazi, printre care si o zona din parcarea de pe CA Rosetti colt cu str. Calderon. Pe langa pavajul de lux au fost plantati pe o suprafata de cateva sute de metri 350 de stalpisori din piatra naturala al caror pret variaza intre 100 si 200 de euro / bucata. Intrebata cat costa lucrarea, municipalitatea sustine ca nu stie, pretul urmand sa fie calculat la finalul lucrarii.

citeste tot articolul

2013-02-05 | ARHIFORUM | ProPatrimonio
Argumente pentru păstrarea Halei Matache Măcelaru pe amplasament

Ne aflăm după doi ani de amânări şi lipsă de acţiune eficientă în cazul monumentului istoric al Halei Matache Măcelaru (LMI/2010 B-II-m-B-18181). Până în februarie 2011, clădirea era în perfectă stare de funcţionare. Închiderea ei s-a făcut odată cu cererea de declarare şi demolare a clădiri, cerere respinsă. Hala Matache Măcelaru şi-a păstrat statutul de monument, dar timp de 2 ani a fost neglijată şi adusă în stare de precolaps de către proprietar – Primăria Municipiului Bucureşti. Căutarea de soluţii pentru realizarea lărgirii străzii Berzei nu justifică neintervenţia autorităţilor, oprirea şantierului şi aducerea cartierului în stare de faliment!

citeste tot articolul

2013-02-04 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Oprescu a dat imaginea Capitalei pe mâna unui ONG proaspăt înființat și reprezentat de un PNL-ist

Reprezentată de un fost ales general PNL-Florin Alexe, Asociația „Destinația București”, care s-a înființat în decembrie 2012, va fi practic cea care se va ocupa de promovarea Capitalei. Inițiativa nu a fost suspusă dezbaterii publice, deși legea spune că orice proiect de hotărâre de consiliu trebuie suspus dezbaterii timp de 30 de zile înainte de a fi suspus votului în Consiliul General al Capitalei. Primăria va sprijini, inclusiv financiar, asociaţia, în crearea unui spot publicitar, logo, slogan şi imn al Bucureştiului, se specifică în hotărârea de consiliu aprobată de aleșii generali care sunt majoritatea USL, adică PSD și PNL.

citeste tot articolul

2013-02-04 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Începe reabilitarea termică pe datorie. Edilii au promis marea cu sarea, deși nu aveau bani

Primarii bucureșteni au promis în campanie electorală că vor reabilita termic gratuit blocurile și că sunt bani. Nu s-au așezat bine pe scaunul de edil și au și anunțat că nu mai au bani, că vor trebui să ia credite sau că vor impune taxă de reabilitare termică.

citeste tot articolul

2013-02-03 | Adevărul | 
Iaşi: O parte din fosta fabrică Nicolina va fi demolată. În locul ei va fi construit un mall

Membrii Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei au avizat în şedinţa de miercuri Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unui centru comercial la Iaşi, pe amplasamentul unor hale părăsite care au aparţinut de fabrica Nicolina SA.

citeste tot articolul

2013-02-03 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Investitorii care voiau sa construiasca un bloc de 23 de metri in Piata Lahovary, langa o casa monument istoric, cer Consiliului General al Bucurestiului daune de 1,7 milioane de euro pentru ca nu le-a aprobat constructia

Investitorii care voiau sa construiasca o cladire de 23 de metri inaltime, in Piata Lahovary, langa Casa Oamenilor de Stiinta, monument istoric, au dat in judecata Consiliul General al muncicipiului Bucuresti cerand instantei sa oblige institutia sa le aprobe constructia si plata unor despagubiri de 1,7 milioane de euro. Mentionam ca inaltimea maxima in zona este de 13 metri, in vecinatate fiind cladiri de parter si un etaj, iar proiectul a fost de mai multe ori pe ordinea de zi a Consiliului General, dar alesii locali l-au respins de fiecare data.

citeste tot articolul

2013-02-02 | TVR News | 
Hala Matache, relocată prin demolare. Salvarea ei stă în mâinile ministrului Culturii

Au trecut mai bine de doi ani şi jumătate de cînd Primăria Capitalei, Ministerul Culturii şi Ministerul Dezvoltării negociază dacă păstrează pe locul ei Hala Matache sau dacă o mută 40 m mai în spate. În acest timp, hala a intrat în proprietatea Primăriei Capitalei care ar fi trebuit să o protejeze, dar hoţii au intrat în clădirea monument istoric şi au devastat-o.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12