Revista presei iunie 2015

de Florin Bălteanu

2015-06-29 | Adevărul | Cristina Răduţă
Lucrările de pe Bulevardul Liviu Rebreanu, începute în 2011, sufocă în continuare Bucureştiul. De ce se lucrează cu dificulate în această zonă

În 2011, Bulevardul Liviu Rebreanu din Sectorul 3 al Capitalei a intrat într-un amplu proces de modernizare şi reabilitare iniţiat de Primăria Capitalei. Acum, lucrările par să bată pasul pe loc din pricina expropierilor din zonă, spre disperarea celor care locuiesc în apropierea bulevardului.

citeste tot articolul

2015-06-28 | economica.net | Andrada Ghira
Proiectul Casa Radio din Bucureşti ar putea învia după zece ani. Dezvoltatorul vrea să demareze construcţia anul viitor

"Vrem să începem lucrările la Casa Radio anul viitor. Vom construi o clădire de birouri de 50.000 de mp, aşa cum aveam în plan", a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Hanan Schraiter, marketing & development manager în cadrul Plaza Centers.
În plus, compania este aproape de a semna cu retailerii ancoră pentru mallul din Timişoara. Oficialul Plaza Centers nu a vrut să dezvăluie numele retailerilor, dar a ţinut să precizeze că negocierile se află în stadiu avansat.

citeste tot articolul

2015-06-28 | Jurnalul Național | Alina Botezatu
După 30 de ani, reloaded. Marile construcții uitate ale Capitalei

Aproximativ 200 de hectare de teren viran sau plin de ruine şi gunoaie se găsesc în centrul Bucureştiului. Au rămas aşa deoarece comuniştii nu au reuşit să termine trei proiecte megalomanice începute în a doua jumătate a anilor 80.

citeste tot articolul

2015-06-27 | Ziarul Metropolis | 
Proiect foto. „Rear Window“: viaţa studenţilor în căminele din RegieCitiți în Ziarul Metropolis

Fotograful amator Florin Ţepârdea a realizat un proiect care prezintă momente din viaţa studenţilor care locuiesc în căminele din Regie, seria fiind trasă dintr-unul din balcoanele căminului.Citiți în Ziarul Metropolis

citeste tot articolul

2015-06-26 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a fost ales in functia de presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania. Acesta vrea salarii mai mari in administratia locala pentru diminuarea coruptiei

Primarul sectorului 3, Robert Sorin Negoita, a fost ales vineri in functia de presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), dupa ce a ocupat anterior functia de vicepresedinte in acelasi for. Cu aceasta ocazie, edilul a declarat ca in administratia locala este nevoie de salarii mai mari pentru primariile sa isi pastreze profesionistii dar si sa lupte impotriva coruptiei.

citeste tot articolul

2015-06-26 | Bună ziua Brașov | Sorin Ţîrcă, Ionuţ Dincă
S-a prăbuşit un monument istoric din Piaţa Sfatului

Municipalitatea face demersuri de mai multă vreme pe lângă proprietarii acestor clădiri să ia măsurile necesare consolidării lor, deoarece proprietarii sunt cei care răspund de orice accident care se petrece. Astfel, Primăria a notificat toţi proprietarii din centrul istoric pentru repararea clădirilor într-o campanie care a început din 2011 şi le-a pus în vedere faptul că răspund civil şi penal pentru incidentele care se petrec. „Responsabilitatea este strict a proprietarilor acelei clădiri. Municipalitatea şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, de ani de zile fac demersuri pe lângă proprietari, să-şi facă expertize pentru recondiţionarea clădirilor. Aşteptăm expertiza pentru a vedea dacă şi clădirile din vecinătate au fost afectate”, a declarat ieri, Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

citeste tot articolul

2015-06-26 | viata-libera.ro | Anca Melinte
Noua primărie a Galaţiului va fi construită de Tancrad. Cât va costa construcţia

Potrivit primarului Marius Stan, Tancrad a depus deja documentele pentru a obţine autorizaţia de construire şi de îndată ce va avea toate avizele necesare se va apuca de lucru. "Construcţia va costa aproximativ 8 milioane de euro. Va fi o construcţie simbolică şi deosebită pentru Galaţi, pentru viitor, o construcţie care va avea inclusiv parcare subterană - 90 de locuri - şi care le va asigura cetăţenilor o Primărie nu numai modernă, ci şi funcţională. Sperăm ca, după darea în folosinţă, cetăţeanul care intră pe o uşă să iasă pe cealaltă cu toate semnăturile luate", a spus Stan.

citeste tot articolul

2015-06-25 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primăria Capitalei a dat avizul preliminar pentru proiectul imobiliar care prevede construirea unei clădiri de 7 etaje în spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei

Primaria Capitalei a dat avizul preliminar de urbanism pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei, care prevede ridicarea unei cladiri cu o inaltime maxima de 7 etaje ce va adaposti un centru comercial si locuinte in spatele cladirii monument istoric, pe fostele gradini ale palatului. Documentul a fost emis pe 16 aprilie 2015 si este semnat de arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. De-a lungul timpului, acest proiect a starnit numerose controverse, atat societatea civila cat si o parte dintre arhitecti cerand reconstruirea gradinilor si spunand ca noile cladiri nu isi au locul langa palat.

citeste tot articolul

2015-06-25 | HotNews | Catiușa Ivanov
Seful Directiei de Transporturi din Primaria Capitalei, Ion Dedu, a demisionat

Seful Directiei de Transporturi din Primaria Capitalei, Ion Dedu, si-a dat demisia din motive personale, acesta urmand sa paraseasca functia incepand cu data de 22 iulie 2015, potrivit unui raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

citeste tot articolul

2015-06-25 | tion.ro | A. Strugariu​
Extinderea Iulius Mall, la votul alesilor – Open Ville, un complex gigant in centrul Timisoarei

Circa 20 de noi construcţii, dintre care una cu peste 24 de etaje, piaţete moderne şi spaţii verzi, fântâni arteziene, grădini suspendate, magazine, restaurante şi cafenele, cinema, clădiri de birouri, săli de conferinţă şi spaţii pentru evenimente culturale – aşa ar urma să arate micul orăşel care ar urma să apară lângă Iulius Mall după extindere, în centrul Timişoarei. Aleşii locali au pe ordinea de zi, joi, aprobarea PUZ-ului pentru ansamblul „Open Ville”.

citeste tot articolul

2015-06-24 | Adevărul | Marian Ivan
Între două arestări la DNA, să vorbim şi despre problemele Capitalei

Priorităţile pe termen scurt ale Bucureştiului sunt:
- proiectarea şi implementarea urgentă a unei reţele de trasee viabile dedicate bicicletelor;
- organizarea unui transport public viabil cu un sistem de plată integrat;
- introducerea unui sistem de management al parcării stradale.
Acestea sunt concluziile domnului Moshe Hirsch care, împreună cu echipa sa, pregăteşte pentru Primăria Municipiului Bucureşti o strategie de reducere a congestiilor din Bucureşti în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii locuitorilor.

citeste tot articolul

2015-06-24 | openpolitics.ro | Adina Marincea, Adriana Mihai, Love Ekenberg
Roşia Montană şi merele de aur: cum luăm o decizie înțeleaptă?

Pe baza rezultatelor din fiecare scenariu putem spune că există o ierarhie relativ constantă a celor 4 alternative, indiferent de valorile pe care le acordăm criteriilor principale. Astfel, concluzia studiului este că alternativa implementării proiectului RMGC cu vechile prevederi din licența obţinută în 1999 poate fi abandonată, fiind cea mai dezavantajoasă dintre cele patru opțiuni. Proiectul RMGC din 2013 și Alternativa Zero se suprapun considerabil în majoritatea scenariilor. Deşi în majoritatea cazurilor pare să existe o uşoară preferinţă pentru Alternativa Zero, o diferențiere clară între cele două nu este posibilă cu datele avute la dispoziție. În cele mai multe cazuri, alternativa practicării turismului se dovedește a fi cea optimă pentru zona Roșia Montană, însă ea depinde în mare măsură de credibilitatea unui astfel de proiect şi de existenţa voinţei politice în acest sens.

citeste tot articolul

2015-06-24 | The Guardian | Arthur Neslen
Dutch government ordered to cut carbon emissions in landmark ruling

Dutch court orders state to reduce emissions by 25% within five years to protect its citizens from climate change in world’s first climate liability suit.

citeste tot articolul

2015-06-24 | România TV | Cristiana Ionescu
Situaţie ALARMANTĂ. Bucureştiul, SUFOCAT de maşini. Ce SOLUŢII propune Primăria Capitalei

"Traficul a crescut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut de când au scăzut preţurile la carburanţi. În Bucureşti s-a ajuns la limita de încărcare cu trafic, încât orice capac de canalizare rupt, de exemplu, care blochează o bandă de circulaţie, produce adevărate ambuteiaje", a declarat Ion Dedu pentru RomaniaTV.net.

citeste tot articolul

2015-06-24 | Adevărul | Cristina Răduţă
FOTO Cum s-a transformat un stâlp de iluminat în obstacol rutier. Explicaţia Primăriei Capitalei

Primăria Capitalei a început în urmă cu luni bune lucrările de modernizare şi reabilitare a şoselelor Iancului şi Pantelimon. Se pare că muncitorii care se ocupă de lucrările de aici au uitat să mute stâlpii de iluminat care au rămas în mijlocul străzii după lărgirea părţii carosabile, însă au montat semne care le indică şoferilor faptul că ar trebui să ocolească obstacolele.

citeste tot articolul

2015-06-23 | The Washington Post | Rick Noack, Lazaro Gamio
Map: Where Europe is growing and where it is shrinking

With its relatively robust growth, Poland seems to be an exception in eastern Europe. Most of the population of the continent's east has shrunk between 2001 and 2011. "The demographic developments in Albania, Bulgaria, Croatia, Hungary, Latvia, Lithuania and Romania are disconcerting," Schmidt-Seiwert said.

citeste tot articolul

2015-06-23 | HotNews | Catiușa Ivanov
Bilanț: Șapte ani cu Sorin Oprescu la cârma Primăriei Capitalei. Marile proiecte de infrastructură și marile scandaluri

Cei sapte ani cu Sorin Oprescu primar le-au adus bucurestenilor o serie de mari proiecte de infrastructura, modernizarea centrului vechi, eliminarea maidanezilor dupa uciderea unui copil de patru ani, dar si cateva mari restante in privinta utilitatilor si transportului. Nu in ultimul rand, Oprescu lasa in urma cateva scandaluri uriase de coruptie si mari semne de intrebare.

citeste tot articolul

2015-06-22 | Adevărul | 
ANCHETĂ. Cum distrug banii europeni bisericile fortificate din Transilvania

Jurnalistul britanic Luke-Dale Harris împreună cu jurnalistul Sipos Zoltán au investigat, pe parcursul a două luni, procesul de restaurare a bisericilor evanghelice din Transilvania, un proiect făcut din bani europeni. Cei doi jurnalişti publică în exclusivitate pentru „Adevărul“ o anchetă care demonstrează că în acest proiect s-au folosit materiale produse de multinaţionale aflate în relaţii apropiate cu Biserica Evanghelică, în timp ce multe dintre ţiglele istorice de pe acoperişurile bisericilor nu necesitau să fie înlocuite. Cine a beneficiat de cele cinci milioane de euro din banii europeni şi cum arată acum bisericile care atrag anual sute de mii de turişti în România?

citeste tot articolul

2015-06-22 | Adevărul | Cristina Răduţă
Cât de bogaţi sunt edilii Bucureştiului: sute de case, terenuri, bijuterii şi autoturisme de lux sunt trecute în declaraţiile lor de avere

În ultima vreme, primarii Bucureştiului au fost implicaţi într-o mulţime de scandaluri şi, de multe ori, numele acestora a ţinut ocupată prima pagină a ziarelor. Deşi au venituri modeste de la primărie, edilii au averi uriaşe. Astăzi, „Adevărul“ vă prezintă agoniseală primarilor care conduc sectoarele Bucureştiului.

citeste tot articolul

2015-06-18 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cati bani a cheltuit primarul Andrei Chiliman pe reabilitarea termica a blocurilor si ce firme au luat contractele

Primaria sectorului 1 a inceput proiectul de reabilitare termica a blocurilor din sector in 2007, pana la sfarsitul anului 2014 fiind reabilitate 820 de cladiri, circa 84% din numarul total de blocuri eligibile de a intra in acest program, potrivit informatiilor furnizate de institutie la solicitarea HotNews.ro, la sfarsitul lui 2014. In 2015, primaria de sector are in plan sa reabiliteze termic si ultimele 150 de blocuri. Pentru programul de reabilitare termica, Primaria sectorului 1 a cheltuit circa 300 milioane de euro, bani proveniti din doua imprumuturi BEI, la care se adauga sume de la bugetul local. In sectorul 1 al Capitalei cetatenii nu platesc nimic pentru anveloparea blocului, toata suma fiind suportata de autoritati.

citeste tot articolul

2015-06-18 | Adevărul | Cristina Răduţă
Andrei Chiliman, săltat de DNA pentru zeciuală la asfaltări şi anvelopări

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost ridicat de poliţişti, joi după-amiază, de la Aeroportul Otopeni, când se întorcea dintr-o vizită oficială. Edilul, suspectat de fapte de corupţie, a fost dus la DNA Ploieşti pentru audieri. Anchetatorii spun că primarul percepea un comision de 10% pentru a atribui preferenţial contracte de consultanţă pentru asfaltări şi reabilitare termică.

citeste tot articolul

2015-06-16 | Adevărul | Cristina Răduţă
Cum arată sediul Primăriei Sectorului 1 după şase ani în care a fost modernizat şi reabilitat

Sediul istoric al Primăriei Sectorului 1 din Banu Manta a fost consolidat, renovat şi restaurat în cadrul unor ample lucrări de arhitectură care s-au încheiat în luna martie a acestui an. În cadrul lucrărilor de renovare desfăşurate în perioada 2009-2015, s-a conservat întreaga arhitectură, în interior primăria fiind iluminată tot cu candelabre, ca în perioada interbelică.

citeste tot articolul

2015-06-12 | ProTV | 
Cea mai mare moschee din Europa va fi construita la Bucuresti, pe un teren al statului. De ce este contestat proiectul

Terenul cedat de Guvernul Romaniei Muftiatului Cultului Musulman se afla langa Centrul Expozitional Romexpo, iar valoarea sa este estimata la 4 milioane de euro.
Moscheea ar urma sa fie ridicata pe un teren cu o suprafata de 11.000 de metri patrati. Tot aici va fi si o biblioteca, unde imamii ar urma sa studieze invatamintele Coranului. Si pentru ca Muftiatul Cultului Musulman din Romania sa beneficieze de acest spatiu timp de 49 de ani, conditia pusa de Guvern a fost ca proiectul sa fie demarat in 3 ani.

citeste tot articolul

2015-06-12 | Digi24 | 
O capitală fără margini. Bucureștiul se dezvoltă haotic

O mie de autorizaţii de construcţie pe an. Acesta e ritmul în care se dezvoltă Bucureştiul. Mii de apartamente şi sute de case se ridică la marginea oraşului. Înghesuite unele lângă altele sau răsfirate pe sute de metri, construcţiile dau Capitalei o nouă înfăţişare. Însă una total neuniformă. În birourile de la Primărie, haosul are o explicaţie: legea urbanismului e proastă şi nu îi dă autorităţii puterea să intervină şi să aşeze locuinţele la linie! Ca de obicei, acest lucru se întâmplă doar în România.

citeste tot articolul

2015-06-12 | Adevărul | Cristina Răduţă
Sorin Oprescu, despre Solomon Wigler, consilierul său arestat pentru corupţie: „Nu ai decât două variante: ori eşti prost, ori eşti prost!“

„Chestiunea se pune în felul următor: este o activitate colectivă, însă răspunderea este individuală. Când nu faci socoteala şi nu te gândeşti foarte bine la ceea ce pierzi în câteva minute - şi mă refer la onorabilitate, atunci înseamnă că nu ai decât doua şanse: ori eşti prost, ori eşti prost“, a precizat edilul.

citeste tot articolul

2015-06-11 | Timpolis | Ligia Huțu
Un alt imobil de patrimoniu al Timişoarei, Vila Kimmel, sub semnul întrebării

Soarta Vilei Kimmel, imobilul care găzduiește Centrul Cultural Francez, este sub semnul întrebării, avertizează reprezentanții Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei. Care cer clasarea în regim de urgență a acesteia, temându-se să nu aibă soarta Casei Mühle.

citeste tot articolul

2015-06-10 | Adevărul | Cristina Răduţă
Cum arată astăzi Uzina RATB, locul în care s-au fabricat de-a lungul vremii 600 de tramvaie. Directorul regiei: „Acum putem să fabricăm doar trei pe an“

În acest moment, uzina RATB se luptă să supravieţuiască şi, spune viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea, principalul motiv este subfinanţarea. Directorul actual al RATB susţine că din banii pe care îi are uzina anul acesta îşi permite doar să fabrice trei tramvaie şi să modernize alte trei, deşi o mulţime de mijloace de transport în comun zac avariate în depourile regiei. „În condiţii normale, dacă am avea tot ce ne trebuie, am putea să fabricăm în jur de 16, 18 tramvaie aici“, a precizat Vicenţiu Daniel Antonescu, directorul RATB.

citeste tot articolul

2015-06-10 | Adevărul | Cristina Răduţă
Bilanţul furtunii care a măturat Capitala: 11 copaci căzuţi şi cinci maşini avariate

Miercuri, după furtuna din Capitală, mai mulţi pomi şi un panou publictar au fost dărâmaţi din pricina vântului puternic. De asemenea, cinci autoturisme au fost avariate.

citeste tot articolul

2015-06-10 | B365 | Nicoleta Vieru
RAPORT: De ce întârzie mijloacele de transport RATB și câte accidente au provocat șoferii RATB

Multe dintre mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport București au depășit durata normală de utilizare, se precizează într-un raport de evaluare întocmit de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice București (AMRSPB).
Potrivit documentului, durată normală de utilizare a autobuzelor (conform H.G.2139/2004) este de 4-8 ani. Or, la RATB, din cele 1000 de autobuze Mercedes, 480 au o vechime de 6-7 ani, iar 580 autobuze au o vechime intre 8-9 ani.

citeste tot articolul

2015-06-10 | the guardian | Claire Provost, Matt Kennard
The obscure legal system that lets corporations sue countries

Most international investment treaties and free-trade deals grant foreign investors the right to activate this system, known as investor-state dispute settlement (ISDS), if they want to challenge government decisions affecting their investments. In Europe, this system has become a sticking point in negotiations over the controversial Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) deal proposed between the European Union and the US, which would massively extend its scope and power and make it harder to challenge in the future. Both France and Germany have said that they want access to investor-state dispute settlement removed from the TTIP treaty currently under discussion.

citeste tot articolul

2015-06-09 | Agerpres | Luisiana Bîgea
Primul sit arheologic subacvatic din Delta Dunării, descoperit la Sulina

Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Tulcea a început demersurile pentru clasarea ca sit arheologic subacvatic a unui perimetru din Bazinul mare al Administrației Zonei Libere (AZL) din Sulina, după ce la finele lunii trecute s-au descoperit trei epave ale unor corăbii din lemn.

citeste tot articolul

2015-06-09 | Mediafax | Otilia Ciocan
Consilierul lui Oprescu, perseverent în a obţine bani de pe urma pretinsei influenţe din PMB. Motivarea deciziei de arestare

"Perioada infracţională (2012 –2015) şi frecvenţa actelor materiale demonstrează perseverenţa inculpatului în încercarea de a dobândi foloase materiale prin prezentarea pretinsei influenţe pe care a lăsat să se creadă că o are asupra funcţionarilor din aparatul administrativ al Primarului General al Municipiului Bucureşti şi asupra consilierilor din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică", motivează judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti decizia de arestare preventivă a lui Solomon Wigler.

citeste tot articolul

2015-06-08 | B365 | Amalia Bălăbăneanu
De ce a dispărut o stradă din centrul Capitalei, situată chiar lângă Guvern

Într-un răspuns formulat la cererea B365.ro, reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că nu există numerele poştale str. Paris 1-3, cum se preciza în sesizarea transmisă redacţiei. "Strada invocată a fost realizată în mod abuziv pe o proprietate privată în perioada aniilor 1950 pentru a permite amplasarea unei bucle de întoarcere pentru troleibuz. Această stradă nu figurează în planurile din 1940 şi 1947 şi nici în Ghidul străzilor din 2001 (aprobat de ONCGC cu proces verbal nr. 3339/2001). Suprafaţa la care se face referire, strada care asigură accesul din Str. Paris în Bd. Aviatorilor fără a mai trece prin Str. Duiliu Zamfirescu, reprezenta la nivelul anului 1940 secţiune din proprietăţi private (cu adrese marcate la acea dată ca Bd. Gh. Buzdugan (Jianu, Generalissim Stalin, Aviatorilor) Nr. 8, 10, 12 şi respectiv strada Paris nr.3). Suprafaţa nu era stradă sau parte din strada Paris", au precizat oficialii Primăriei Capitalei.

citeste tot articolul

2015-06-04 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cele mai controversate proiecte imobiliare aprobate de administrația Oprescu: blocuri de trei etaje pe Șoseaua Kiseleff, un turn de 45 de metri la intersecția Căii Dorobanți cu bd. M. Eminescu și mai multe clădiri de patrimoniu demolate

Retinerea unui consilier personal al primarului Sorin Oprescu pentru o presupusa spaga intr-un caz de obtinere a unei autorizatii de construire a repus pe tapet discutia mai veche despre modul in care Primaria Bucuresti face urbanism. Desi primarul Sorin Oprescu a promis in campania electorala ca va proteja patrimoniul Capitalei, in cele doua mandate ale sale a semnat documentatiile de urbanism sau autorizatiile de construire pentru mai multe proiecte imobiliare controversate, printre care un bloc de 5 etaje pe strada Mantuleasa, un ansamblu de blocuri de 3 etaje pe Sos. Kiseleff, peste o copie in miniatura a gradinilor din Versailles sau un bloc de 7 etaje peste casa Spiru Haret.

citeste tot articolul

2015-06-04 | Adevărul | Cristina Răduţă
Cine este Solomon Wigler, unul dintre cei 11 consilieri ai primarului Oprescu, cercetat de DNA. Surse din Primărie: „Era unul dintre consilierii lui preferaţi“

Consilierul personal al lui Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA) pentru trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant în timp de primea mită în valoare de 25.000 de euro. După aflarea acestei veşti, Sorin Oprescu a decis să îl suspende din funcţie pe omul care i-a fost alături multă vreme.

citeste tot articolul

2015-06-04 | HotNews | Catiușa Ivanov
Radu F. Alexandru, bilant sumbru pentru ministrul Culturii, Ionut Vulpescu: nu a demarat negocierile pentru banii europeni, nu protejeaza cultura minoritatilor, nu a facut Codul Patrimoniului. Ministerul Culturii e "in coma"

Radu F. Alexandru, vicepresedinte PNL si co-presedinte al Comisiei de Cultura PNL, a trimis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, scrisoare in care face un bilant de activitate al Ministrului Culturii, Ionut Vulpescu, la sase luni dupa numirea in aceasta functie a acestuia. Ministrul Culturii este acuzat ca nu finanteaza in mod corespunzator institutiile de cultura, nu a progresat cu Codul Patrimoniului Cultural - un document care ar oferi o bruma de protectie patrimoniului construit - si ca nu mai exista niciun compartiment care sa aiba ca obiect de activitate protejarea si punerea in valoare a culturii minoritatilor nationale. Radu F Alexandru spune ca Ionut Vulpescu a adus Ministerul Culturii "in coma" si ii cere demisia.

citeste tot articolul

2015-06-03 | Gazeta de Sud | Valentin Tudor
Proiectul câștigător pentru amenajarea Piațetei „Sfântul Ilie“ din Craiova zace în sertar: Arhitecții cu cheltuiala, primăria cu ciuma

Președintele OAR, filiala Oltenia, Radu Ionescu, a explicat pentru GdS că, în prezent, piațeta amenajată de regia primăriei nu prezintă interes. „Acum piațeta nu arată în nici un fel. Lucrul care creează cea mai mare confuzie este mormântul. Eu am citit în ziar că nu poate fi mutat. Faptul că un coșciug era dintr-o tablă, metal, iar unul din lemn a ridicat semne de întrebare. (…) Cred că lucrurile ar trebui aprofundate în privința mormântului, independent de concurs. Mie mi se pare o situație atipică. Proiectul îl văd imposibil de implementat. Eu, dacă aș fi proprietarul unui proiect de spațiu public, nu aș tropăi pe mormântul ăla. Nu este acceptabil ca în centrul unui oraș să fie un mormânt. Eu nu cred în zvonurile declanșate că ar adăposti un cadavru răpus de ciumă. Atunci ar trebui luate măsuri grabnice de către DSP. Nu putem lăsa o cutie cu ciumă în centru. De asemenea, mormântul este din beton, deci nu este vechi“, a spus Ionescu. Arhitectul a precizat că, prin organizarea concursului, OAR a încercat să ofere o soluție garantată de un juriu serios. „S-a făcut o consultare, i-am spus doamnei primar intenția de a organiza un concurs, intenția a fost agreată, s-a făcut chiar o înțelegere de principiu. Acest acord suna așa: OAR organizează acest concurs din care vor rezulta soluții câștigătoare, primăria va observa reacția publică și își va forma o poziție față de soluțiile câștigătoare. Încă din tema concursului s-a prevăzut ca proiectul să fie unul fezabil într-un termen relativ scurt. Primăria spunea că va trece o perioadă de analiză a soluțiilor câștigătoare, care puteau fi trei și, ulterior, să facă demersurile de încredințare directă deoarece costurile proiectului nu depășeau barierele legale. Primăria trebuia să facă o negociere cu firma câștigătoare, care a și început. Nu știu cum a decurs negocierea, dar vă pot spune prețul formulat de firma câștigătoare: 6.700 de euro, care includea ca faze următoarele: Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic, autorizația de construire, documentații de avizare și urmărire de șantier. Pentru mine, prețul este rezonabil. Concursul a reprezentat un efort material pentru Ordin. Premiul întâi a fost de 2.000 de euro și, dacă concursul se desfășoară simultan în mai multe orașe, Ordinul ar da faliment în două luni. Ordinul nu poate să suporte o astfel de organizare, dar a dorit să promoveze ideea de competiție și de calitate filtrată. (…) La un moment dat, într-un mod foarte difuz, s-au schimbat datele. De unde un mormânt existent în curtea bisericii trebuia desființat, s-a renunțat la idee și cred că aici este cauza principală. Înainte de a se declanșa concursul s-au purtat discuții cu Mitropolia Olteniei și s-a menționat faptul că menținerea mormântului anulează tema de concurs. Atunci s-a menționat că există două sicrie în mormânt, că în nici un caz sicriele nu aparțin ctitorilor bisericii și că ar putea să fie ale unor descendenți ai familiei, dar că ar putea să se producă deshumarea și mormântul să fie desființat. Am primit o promisiune verbală. Am vorbit cu firma și mi-a spus că s-a întrerupt comunicarea cu primăria fără nici un motiv. Nu a mai venit nici un semnal. Ei au trimis primăriei oferta, urma să aibă loc o negociere. În afara negocierilor financiare, firma s-a arătat deschisă la mici modificări. În proiectul câștigător figurează o fântână, iar primăria dorea ca ea să fie amplificată, să fie un obiect semnificativ, artistic. Rămăsese o discuție de principiu, să se facă niște oferte prin care fântâna să devină mai importantă decât cea inițială“, a povestit Radu Ionescu.

citeste tot articolul

2015-06-03 | Actual de Cluj | 
Alei, uși, plante și proiecții pe apă: Someșul, întors spre oraș, după un mini-concurs de proiecte

Noi alei de promenadă și verdeață se instalează zilele acestea pe Someș, pe tronsonul dintre podurile Napoca și Horea, în timpul Someș Delivery. În 13 și 14 iunie, clujenii sunt așteptați să vadă noile amenajări temporare, să ia parte la spectacole de teatru, muzică și dans, dar și la proiecții de film. Amenajările și activități au apărut în urma selecției de proiecte deschise de echipa Someș Delivery și finanțate de Primăria Cluj-Napoca. Organizatorii au anunțat care sunt ideile câștigătoare și ce proiecte ar putea să prindă viață pe malurile Someșului în câteva zile.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12