Revista presei martie 2015

de Florin Bălteanu

2015-03-31 | Glasul Aradului | Stefana Mladin
Aleşii locali vor să scoată tâmplăria PVC albă de pe faţadele clădirilor istorice

„Fie că este vorba despre clădirile istorice, fie că este vorba despre clădirile din zona protejată consider că această tâmplărie a devenit un fenomen extrem de grav. Aş vrea să identificaţi căile prin care să stopăm acest fenomen şi să aducem lucrurile într-o stare de normalitate, să nu mai permitem urâţirea şi sluţirea acestor clădiri”, a spus, Florin Galiş, la finalul şedinţei CLM. [...]
„În noul Cod Fiscal, impozitarea pentru aceste clădiri poate creşte chiar de zece ori dacă cetăţenii nu reuşesc să protejeze faţadele şi montează această tâmplărie. Suntem în perioada în care elaborăm acest regulament, şi, credem că, în câteva luni, vom avea şi regulamentul şi o să avem şi investiţii pentru punerea în valoare a acestui patrimoniu”, a spus Gheorghe Falcă.

citeste tot articolul

2015-03-30 | CNN | Ivana Kottasova
World's worst cities for rush hour traffic

Bucharest's inclusion on the list might surprise some, but it makes perfect sense to its drivers. They also lose 94 hours stuck in traffic each year. An average evening rush hour journey through the Romanian capital is delayed by 24 minutes.

citeste tot articolul

2015-03-28 | Adevărul | Cristina Răduţă
Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei: Oprescu vrea să pună pe butuci RATB prin bugetul propus pentru 2015

„Bugetul propus pentru activitatea RATB în 2015 demonstrează negru pe alb că Sorin Oprescu este primarul cel mai puţin interesat atât de soarta regiei, cât şi de soarta oamenilor care muncesc aici. RATB a solicitat pentru acest an o subvenţie de 600 milioane de lei, iar primarul a propus în proiectul de buget 529.544.000 lei. În aceste condiţii, nu vor putea fi reparate cele 80 de tramvaie trase pe dreapta, iar cele 317 autobuze vor rămâne în continuare imobilizate în autobazele RATB“, susţine Cornel Pieptea.

citeste tot articolul

2015-03-28 | Digi25 | 
Fosta uzină Tractorul a devenit cel mai mare mall din Transilvania

Fosta uzină Tractorul din Braşov a devenit, oficial, mall. Cel mai mare centru comercial ridicat în Transilvania - şi cea mai mare investiţie făcută în ultimii zece ani în Braşov - a adus 800 de locuri de muncă. De câteva zeci de ori mai puţine decât în perioada de glorie a uzinei, când cei peste 20.000 de salariaţi de la Tractorul formau o forţă temută şi de regimul comunist.

citeste tot articolul

2015-03-27 | Adevărul | Cristina Răduţă
Războiul continuă în jurul turnului Cathedral Plaza. Arhiepiscopia Romano-Catolică a depus o plângere la DNA împotriva lui Oprescu

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere penală împotriva primarului general Sorin Oprescu şi a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, cât şi a unor angajaţi ai Primăriei Capitalei. Aceştia sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu.

citeste tot articolul

2015-03-27 | rfi | Vasile Damian
Sorin Oprescu: Majoritatea contestatarilor sunt oameni care în viaţa lor n-au condus nici măcar o roabă

Majoritatea contestatarilor sunt oameni care în viața lor nu au condus nimic, nici măcar o roabă și atunci întotdeauna exprimă frustrări. Iată ce spune primarul general Sorin Oprescu după ce decorarea sa de către Ambasada Franței la București cu medalia Legiunea de Onoare a stârnit reacții de nemulțumire din partea unora. În acest context, primarul general spune într-un interviu pentru RFI că “a fost o surpriză plăcută pentru mine, sunt 7 ani de colaborare apropiată cu Parisul și cu Franța. Majoritatea contestatarilor sunt oameni care în viața lor nu au condus nimic, nici măcar o roabă și atunci întotdeauna exprimă frustrări dar nici nu vreau să-i mulțumesc pe toți.”

citeste tot articolul

2015-03-27 | România Curată | Catiușa Ivanov
Parcul Tineretului din Capitală nu poate fi defrişat. Decizia instanţei vine însă după ce peste 200 de copaci au fost tăiaţi

Curtea de Apel București a respins cererea Marioarei Micşunescu, prin care aceasta cerea instanței să oblige Primăria Capitalei să emită aviz pentru defrișarea celor două hectare pe care le deține în Parcul Tineretului și pe care vrea să construiască un cartier de blocuri. Din nefericire, în timp ce procesul era pe rol, peste 200 din cei 415 arbori care erau pe teren au fost defrișați. Decizia dată de Curtea de Apel este definitivă.

citeste tot articolul

2015-03-27 | Radio România Tîrgu Mures | 
Clădiri monument istoric și parc dendrologic, devastate la Reghin în Apalina, sub ochii neputincioși ai autorităților

Locuitorii din zonă sunt cei care au luat atitudine și au alcătuit acțiuni de protest pe care le-au înaintat autorităților județene, locale, poliției, jandarmeriei, iar acum mass-media, din cauza lipsei oricărei măsuri de stopare a demolărilor neautorizate. Oamenii spun că această situație durează de peste trei ani, iar în ultimul timp demolările s-au accentuat.

citeste tot articolul

2015-03-26 | HotNews | Catiușa Ivanov
Tribunalul București a suspendat planul de urbanism care permite construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A peste o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, demolată recent

Tribunalul Bucuresti a admis actiunea Primariei Sectorului 1 privind suspendarea Planul Urbanistic de Detaliu care permite construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A, unde se afla o copie in miniatura a gradinilor din Versailles, demolata in urma cu cateva saptamani. Decizia poate fi atacata cu recurs.

citeste tot articolul

2015-03-26 | Adevărul | Cristina Răduţă
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, despre „Micul Versailles“: Am câştigat prima bătălie împotriva celor care distrug grădinile

Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea Primăriei Sectorului 1 privind suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti din septembrie 2014, care permite distrugerea grădinii „Micul Versailles”, de pe Şoseaua Kiseleff, şi construirea pe acest loc a unui ansamblu imobiliar de blocuri, după cum anunţă reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

citeste tot articolul

2015-03-26 | The EpochTimes Romania | Loredana Diacu
Robert Negoiţă îşi face primărie într-o şcoală monument istoric

ntr-o conferinţă de presă susţinută lângă şantier, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a atras atenţia că lucrările sunt marcate de ilegalităţi. Astfel, potrivit lui Nicuşor Dan, Primăria Sectorului 3 desfăşoară lucrări de supraînălţare al imobilului Şcoala 80, cu distrugerea elementelor interioare şi mai mult, fără a avea acest drept, autorizaţia de construcţii pentru clădirea şcolii, monument istoric, ţinând de competenţa Primăriei Capitalei şi nu de cea a sectorului 3.

citeste tot articolul

2015-03-25 | HotNews | Dan Popa
Noul Cod Fiscal: Cele mai importante 40 de modificari in fiscalitate propuse de Guvern

Dupa 3 ani si sub conducerea a 3 ministri, proiectul noului Cod Fiscal a fost aprobat miercuri in sedinta de Guvern, urmand sa fie trimis in Parlament pentru dezbaterile finale. In toti acesti 3 ani, cel care s-a ocupat nemijlocit de proiect a fost secretarul de stat Dan Manolescu, un tehnocrat apreciat in mediul politic. Codul Fiscal rescris cuprinde circa 100 de modificari.

citeste tot articolul

2015-03-25 | HotNews | Catiușa Ivanov
Curtea de Apel București a decis că imobilul care adăpostea Școala 80 de pe Calea Dudești să rămână monument istoric

Curtea de Apel Bucuresti a anulat Ordinul Ministrului Culturii nr. 2576/12.11.2013 prin care s-a declasat monumentul istoric Scoala 80 din Calea Dudesti nr. 191. Hotararea a fost pronuntata la cererea Asociatiei Salvati Bucurestiul. Primaria sectorului 3 a cerut declasare imobilului pentru a executa lucrari de consolidare si modernizare pentru mutarea sediului institutiei aici. Societatea civila s-a declarat impotriva acestui proiect pe motiv ca aceste lucrari ar distruge monumentul istoric.

citeste tot articolul

2015-03-25 | Glasul Văilor | Codruţa Romanța
Domeniul Castelului din Apalina este vandalizat

Sărmanii din cartierul Apalina, nu mai au frică de lege, cu mic cu mare “depun eforturi” pentru demolarea acestor clădiri, proprietate privată, sustrăgând de pe proprietate tot ce se poate de la uşi şi ferestre până la ţigle, şi chiar grinzile de la acoperiş. Unele clădiri au rămas fără pereţi. „În momentul de faţă, sunt distruse până la temelie trei clădiri şi cinci sunt distruse până la jumătate, fiind lăsate fără acoperiş. O altă mare durere este Parcul Dendrologic de unde s-au tăiat foarte mulţi arbori” susţine un locuitor al cartierului.

citeste tot articolul

2015-03-24 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică bugetul pe 2015. Oprescu alocă fonduri pentru Pasajul de la Piața Presei Libere, drumul expres spre A1, lărgirea str. Fabrica de Glucoză

Primaria Capitalei estimeaza ca va avea in 2015 un buget de circa 4,2 miliarde lei. Principala sursa de venit a municipalitatii sunt cotele defalcate din impozitul pe venit - 3,2 miliarde lei, apoi urmeaza 42 milioane lei din impozitul pe proprietati, 92 milioane lei din amenzi si doar 5 milioane de lei din valorificarea bunurilor pe care le detine. Din cele 4,2 miliarde lei, primarul general, Sorin Oprescu, propune ca 1 miliard sa fie cheltuit pe subventia la RADET si la RATB, iar 1,1 miliarde lei pentru investitii dintre care 540 milioane lei pentru marile proiecte de infrastructura.

citeste tot articolul

2015-03-24 | B365 | Nicoleta Vieru
Ce investiții noi se vor face în București în acest an. BUGETUL PMB pentru 2015

Primăria Generală a Capitalei va avea în acest an un buget de cheltuieli de 4,1 miliarde lei (945 milioane euro), cu aproximativ 600 milioane lei mai puțin decât în 2014. Din cele 4,1 miliarde lei, aproximativ 1,4 miliarde vor fi cheltuite pentru proiectele de investiții ale municipalității, arată proiectul de buget pentru 2015. Cele mai mari sume au fost alocate în acest an pentru finalizarea Pasajului de la Piața Sudului (125 milioane lei), pentru construirea unui pasaj pietonal subteran la Piața Romană (100 milioane lei), pentru finalizarea Străpungerii Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (70 milioane lei), dar și pentru finalizarea stației de epurare Glina (128 milioane lei). De asemenea, în bugetul pentru acest an au fost incluse și noua sală polivalentă din Complexul Lia Manoliu (17,5 milioane lei), dar și refacerea și modernizarea Patinoarului Mihai Flamaropol (8,4 milioane lei). Proiectul de buget pentru acest an va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

citeste tot articolul

2015-03-24 | B365 | Nicoleta Vieru
O groapă imensă va fi săpată în mijlocul intersecției de la Piața Sudului. Vezi restricțiile rutiere

Proiectul Pasajului subteran de la Piața Sudului se modifică. Astfel, pasajul nu va mai fi săpat pe dedesubt, ca la Piața Presei Libere, ci mai întâi se va săpa o groapă foarte mare chiar în mjlocul intersecției, peste care va fi pusă placa de ciment. Săpăturile vor începe în luna august, iar intersecția va fi refăcută în luna noiembrie, potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei. Proiectul Pasajului de la Piața Sudului ar trebui terminat până la 31 decembrie 2015, însă în acest moment există întârzieri din cauza unor probleme apărute la rețelele electrice și de canalizare. [...] "Când o să ajungem peste metrou cu pasajul va trebui să facem o mare groapă acolo, adică va trebui să folosim o altă tehnologie de lucru. Groapa va fi făcută în mijlocul intersecției. Pentru că acolo este metroul, pereții mulați nu pot fi băgați prea mult în pământ pentru că sunt tunelele de metrou și nu poți să treci prin ele. Pentru nu putem facem acești pereți mulați, trebuie să facem o săpătură cu taluz și de aceea groapa este un pic mai mare. După ce se face taluzul, se toarnă pereții, apoi se toarnă radierul ca să țină pereții, se toarnă placa, după care se va reface intersecția", a explicat pentru B365.ro, Ion Dedu, director executiv al Direcției Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei.

citeste tot articolul

2015-03-23 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria Sectorului 6 a redeschis duminica Parcul Drumul Taberei in urma protestelor cetatenilor. Luni, parcul a fost inchis din nou

Primaria sectorului 6 a redeschis duminica Parcul Drumul Taberei dupa ce in ultimele trei saptamani cetatenii au protestat in fiecare duminica, cerandu-i acest lucru primarului Rares Manescu. Luni dimineata insa, parcul a fost inchis la loc, la intrare fiind pusa o pancarta pe care scria "Parcul inchis pentru reabilitare". Pe 28 martie cetatenii au anuntat pe Facebook un nou protest, cerand din nou redeschiderea parcului.

citeste tot articolul

2015-03-23 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cornel Pieptea: RATB nu poate folosi 400 vehicule - tramvaie, autobuze, troleibuze - fiindcă nu are bani pentru piese de schimb

Circa 400 de mijloace de transport din cele 1.663 ale RATB nu functioneaza in acest moment din cauza ca nu au pise de schimb, sustine Cornel Pieptea, viceprimar al Capitalei din partea PNL. Pentru punerea in functiune a acestora, regia are nevoie de circa 40 milioane de lei, potrivit aceleiasi surse.

citeste tot articolul

2015-03-23 | HotNews | Catiușa Ivanov
Bucureștiul, un oraș neprietenos cu bicicliștii: doar 6 km de piste, nesiguranță maximă pentru cei care se aventurează pe două roți în trafic

Bucurestiul are 5,97 km de piste pentru biciclete, iar acestea nu sunt sigure pentru biciclisti, potrivit raportului Organizatiei pentru Promovarea Transportului Alernativ in Romania (OPTAR) pe anul 2015. In plus, biciclistii reclama lipsa altor facilitati care sa incurajeze bucurestenii sa pedaleze: rasteluri sigure pentru biciclete, accesul zilnic la metrou, noduri intermodale care sa permita transferul de la bicicleta la un alt mijloc de transport si invers.

citeste tot articolul

2015-03-23 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primăria Sectorului 6 a redeschis duminică Parcul Drumul Taberei în urma protestelor cetățenilor. Luni, parcul a fost închis din nou

Primaria sectorului 6 a redeschis duminica Parcul Drumul Taberei dupa ce in ultimele trei saptamani cetatenii au protestat in fiecare duminica, cerandu-i acest lucru primarului Rares Manescu. Luni dimineata insa, parcul a fost inchis la loc, la intrare fiind pusa o pancarta pe care scria "Parcul inchis pentru reabilitare". Pe 28 martie cetatenii au anuntat pe Facebook un nou protest, cerand din nou redeschiderea parcului.

citeste tot articolul

2015-03-23 | B365 | 
Parcul Drumul Taberei, ÎNCHIS din nou astăzi, după numai câteva ore de la deschidere

Parcul Drumul Taberei a fost din nou ÎNCHIS astăzi, după ce duminică, preţ de câteva ore, parcul a fost redeschis, în urma protestului organizat de preşedintele Fundaţiei "Din Suflet, Pentru Suflet", Ştefan Florescu. Încă de ieri, când li s-a permis cu greu accesul în parc, oamenii vorbeau de un exerciţiu de imagine al Primăriei Sectorului 6, spunând că Parcul Drumul Taberei ar urma să fie din nou închis, în condiţiile în care lucrările de modernizare nu au fost finalizate în totalitate şi nu au fost recepţionate oficial. UPDATE Primăria Sectorului 6 a anunțat într-un comunicat de presă să deschiderea parcului Drumul Taberei s-a datorat unei vizite a copiilor și părinților cu ocazia unei "mini zi a porților deschise".

citeste tot articolul

2015-03-22 | România Curată | 
”Dacă tot ai furat din banii publici, barem să faci și tu ceva frumos…” Pe urmele banilor din marile tunuri bucureștene

”Ce urât e… Dacă tot ai furat din banii publici, barem să faci și tu ceva frumos…” Reacția e a unuia dintre participanții la Turul Marilor Tunuri Bucureștene, când grupul a ajuns la blocul din Zambaccian, ridicat de Adrian Năstase. Timp de trei ore, cu autocarul România Curată și pe jos, și ghidați de Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, câteva zeci de cetățeni și-au cunoscut orașul într-un mod inedit: pe urma banilor dispăruți din fondurile publice, a deconturilor exorbitante, a mega-proiectelor inutile, benefice doar pentru conturile firmelor executante, ori a proiectelor în care legile au fost facultative pentru autorități.

citeste tot articolul

2015-03-22 | România Curată | 
Am pus corupția pe harta turistică a Capitalei! Ce obiective și de ce s-au calificat în primul Tur al Marilor Tunuri

Am pus corupția pe harta turistică a Capitalei. Duminică, câteva zeci de cetățeni au participat la prima ediție a Turului Marilor Tunuri Bucureștene. Cu autocarul România Curată și pe jos au fost vizitate obiectivele: blocul din Zambaccian al lui Adrian Năstase, blocul din Floreasca a fostului cuplu Udrea-Cocoș, casa din Mihăileanu a lui Traian Băsescu, dezvoltările imobiliare din Dămăroaia-Bucureștii Noi, Pasajul Basarab, străpungerea Ciurel, Hala Matache, Parcul Tineretului, turnul Cathedral Plazza și turnul de lângă Biserica Armenească. Mai jos puteți vedea imagini din tur (în ordinea inversă a vizitării lor, și motivele care au ”calificat” obiectivele în Turul Marilor Tunuri.

citeste tot articolul

2015-03-20 | Adevărul | Dani Dancea
Clanul de romi Cârpaci a obţinut o victorie zdrobitoare într-un caz pentru care sute de timişoreni au ieşit în stradă

Astfel, Judecătoria Timişoara a admis cererea Primăriei şi l-a obligat pe proprietarul Casei Mühle să aducă vila la starea iniţială şi să o pună în siguranţă, în caz contrar, primăria având dreptul să intervină pentru a salva clădirea. Decizia Judecătoriei Timişoara a fost atacată cu apel la Tribunalul Timiş, unde sentinţa Judecătoriei Timişoara a fost anulată şi cererea primăriei a fost respinsă, Ionel Stancu având câştig de cauză.

citeste tot articolul

2015-03-20 | România Curată | Catiuşa Ivanov
Meritele și Onoarea Cavalerului Sorin Oprescu, în fapte și imagini (I)

”Această decorație pune în valoare cariera de medic specialist a domnului Oprescu, de formație chirurg, fost director al Spitalelor Universitar și Elias din București, precum și cariera politică pusă în serviciul Capitalei, în calitate de primar general, funcție pe care o ocupă din 2008″, se arată în motivarea acordării distincției de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, de către Ambasada Franței, primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Acordarea acestui titlu, pe 12 martie 2015, a generat însă și o reacție critică a cetățenilor, peste 1.000 de bucureșteni semnând o scrisoare deschisă intitulată ”Fără Onoare”, în care se arată că: ”știm sigur, trăind în București și cunoscând activitatea domniei sale ca primar general al capitalei, că în funcția de primar nu s-a remarcat în mod pozitiv, ba dimpotrivă”. În scrisoare (vezi aici) autorii enumeră o parte a nemulțumirilor lor față de activitatea primarului. România Curată a decis să documenteze și să prezinte ce stă la baza acestor nemulțumiri, în serial. De asemenea, dacă doriți să semnalați și alte cazuri, o puteți face la secțiunea ”comentarii”. Noi le vom documenta și prezenta. (România Curată/ Foto: Florin Eșanu)

citeste tot articolul

2015-03-20 | HotNews | Claudiu Zamfir
Strategia lui Dragnea: Monumentele de interes local, la mana primarilor. Consiliul Bucurestiului - competente in agricultura

"In aplicarea principiului subsidiarității, în domeniul culturii, autoritățile administrației publice locale sunt cele mai interesate în gestionarea, protejarea și punerea în valoare a resurselor aflate pe teritoriul acestora, inclusiv a patrimoniului cultural mobil şi imobil. Astfel, acestea sunt cele mai în măsură să exercite competențe referitoare la gestionarea, protejarea și punerea în valoare a bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural mobil şi imobil de interes local (exclusiv monumentele istorice din Clasa B)", se arata in documentul Ministerului Dezvoltarii.

citeste tot articolul

2015-03-20 | theguardian | 
France decrees new rooftops must be covered in plants or solar panels. All new buildings in commercial zones across the country must comply with new environmental legislation

The law approved by parliament was more limited in scope than initial calls by French environmental activists to make green roofs that cover the entire surface mandatory on all new buildings.
The Socialist government convinced activists to limit the scope of the law to commercial buildings.

citeste tot articolul

2015-03-20 | RISE Project | Ionuț Stănescu
Cum minte pe internet dezvoltatorul din parcul tineretului

RISE Project a descoperit că dezvoltatorul care construiește blocuri pe spațiul verde, în Parcul Tineretului, înființează site-uri, pentru a-și promova investițiile imobiliare, publică pe ele neadevăruri, ca să atragă cumpărători, și, în cele din urmă, le șterge de pe Internet.
RISE a luat urma acestor site-uri dispărute în neant și a reușit să recupereze conținutul lor, pe care îl face acum public.

citeste tot articolul

2015-03-20 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cum au evoluat lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului în ultimii 4 ani

Pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului muncitorii lucreaza zi si noapte pentru a termina cat mai repede lacasul de cult. Daca in primavara anului 2013, zidurile catedralei abia ieseau din pamant, acum constructia este vizibila de la mare departare, proiectandu-se peste cladirea Parlamentului. Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011, iar Patriarhia estimeaza ca se vor finaliza in 2016.

citeste tot articolul

2015-03-19 | HotNews | Catiușa Ivanov
Mănăstirea Samurcășești a pierdut definitiv procesul în care cerea instanței să oblige Primăria Capitalei să îi aprobe un bloc de 5 etaje pe un teren ce figurează ca spațiu verde

Manastirea Samurcasesti a pierdut procesul in care cerea instantei sa oblige Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa ii permita construirea unui bloc de 5 etaje pe un teren de 1.390 mp de pe bd. Regina Maria din Capitala, proprietatea bisericii, ce figureaza ca spatiu verde. Pentru edificarea blocului de 5 etaje ce urma sa adaposteasca birouri si spatii comerciale, manastirea s-a asociat cu un dezvoltator imobiliar. Sentinta este definitiva.

citeste tot articolul

2015-03-19 | HotNews | Catiușa Ivanov
Un bloc cu cinci etaje ar putea apărea în Parcul Modrogan (Filipescu) în locul fostelor sere

Un bloc cu cinci etaje ar putea aparea in Parcul Modrogan (Filipescu) in locul fostelor sere din curtea vilei Filipescu-Brancoveanu (astazi sediul PDL), monument istoric. RA-APPS a vandut aceasta bucata din spatiul verde in noiembrie 2014 contra sumei de 4.433.800 euro fara TVA. Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei, firma One Downtown Properties, un dezvoltator imobiliar, vrea sa construiasca pe teren un bloc de locuinte cu subsol, demisol si 5 etaje. In planul urbanistic al zonei protejate terenul figureaza ca spatiu verde si se afla langa vila Brancoveanu, monument istoric, si in zona protejata Filipescu.

citeste tot articolul

2015-03-19 | TVR | Cristina Răduţă
Întârzieri la Măgurele. Termene depăşite la construcţia care va găzdui cel mai mare laser din lume

România poate pierde cel mai mare proiect ştiinţific pe care l-a început. Laserul de la Măgurele, un proiect unic în Europa, ar putea rămâne fără finanţarea europeană de 180 de milioane de euro din cauza constructorilor care lucrează prea încet. Şi Apele Române au dat un aviz cu întârziere, acum 6 luni. Între timp, cercetători din ţară şi străinătate au concurat pentru un post în echipa laserului gigant de la Măgurele.

citeste tot articolul

2015-03-18 | România Curată | Mihai Goțiu
Noua strategie de distrugere a Roșiei Montane. Direcțiile Ministerului Culturii fac jocurile avocaților RMGC

Mai exact, în decembrie 2014, compania a dat în judecată Ministerul Culturii pentru a anula clasificarea ca monument istoric a Roșiei Montane în ansamblul ei, iar avocații companiei au obținut astfel suspendarea procesului de anulare a certificatului de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic, obținut în mod abuziv în 2011. Pentru a avea succes în aceste demersuri, compania are nevoie însă și de sprijinul funcționarilor din instituțiile Ministerului Culturii. Iar documentul în posesia căruia a intrat România Curată (o scrisoare a Direcției Județene pentru Cultură Alba către Institutul Național al Patrimoniului și Ministerul Culturii) dovedește că are acest sprijin!

citeste tot articolul

2015-03-18 | Adevărul | Claudia Bonchiş
Cum se fură apa termală din Băile 1 Mai. Un elicopter cu cameră de termoviziune a survolat zona, după ce lacul cu nuferi, unic în Europa, a rămas fără viaţă

Exploatarea necontrolată a apei termale din Băile 1 Mai a ajuns să fie verificată cu un elicopter dotat cu o cameră de termoviziune, care a survolat zona mai multe zile. Situaţia dezastroasă din ultimii ani a dus la distrugerea lacului cu nuferi, nuferi termali unici în Europa, despre care se spune că au supravieţuit ultimei ere glaciare, dar şi la dispariţia roşioarei lui Racoviţă şi a melcului termal. În lacul Ochiul Mare nu mai există viaţă.

citeste tot articolul

2015-03-18 | bihon.ro | Călin Corpaş
Furt termal din zona Băilor Felix

Furtul apei termale din zona Băilor Felix se vede şi din elicopter. Mai ales că acesta este dotat cu un sistem de termoviziune, făcând, astfel, posibilă, depistarea forajelor ilegale de apă termală, la infraroşu! Prefectul Claudiu Pop împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi reprezentantul comunei Sânmartin au survolat zona, iar concluziile formulate arată că se fură din zăcământul termal.

citeste tot articolul

2015-03-18 | HotNews | Catiușa Ivanov
Nici nu s-au finalizat lucrările de reamenajare de pe Calea Victoriei, că o parte dintre stâlpișorii de pe marginea drumului au fost distruși. Prețul stâlpișorilor e secret

Lucrarile de reamenajare a pistei de biciclete si a trotuarelor de pe Calea Victoriei nici nu au fost finalizate, ca soferii au si inceput sa rupa stalpisorii (bolarzi) pusi de municipalitate pentru a impiedica masinile sa parcheze pe trotuar. Astfel, in fata casei Uniunii Scriitorilor si in fata Bibliotecii Centrale Universitare au fost rupti sau scosi din pamant aproximativ 20 de stalpisori, acolo producandu-se in urma cu cateva saptamani un grav accident rutier. In cazul bolarzilor scosi din fata BCU se poate vedea ca acestia au fost ingropati doar centimetri. Si un spatiu verde proaspat amenajat de municipalitate la intersectia Caii Victoriei cu Calea Grivitei a fost distrus de masinile parcate neregulamentar.

citeste tot articolul

2015-03-17 | HotNews | Catiușa Ivanov
Avocații Primăriei Capitalei au cerut recuzarea completului de judecată care judeca dosarul privind înstrăinarea a 7 ha din Parcul Herăstrau. Documentele care au stat la baza tranzacției au disparut

Avocatii Primariei Capitalei au cerut recuzarea completului de judecata care judeca dosarul ce se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti privind cele 7 hectare din Parcul Herastrau instrainate de Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) in 1999 unei firme controlate prin interpusi de omul de afaceri Bartolomeu Finis. Decizia a venit dupa ce avocatii municipalitatii au cerut la termenul de marti amanarea solutionarii cauzei pentru a-si pregati strategia de aparare impreuna cu primarul general al Capitalei, in functie de noile documente depuse la dosar, iar completul de judecata a respins cererea.

citeste tot articolul

2015-03-17 | Digi 24 | 
ROMÂNIA FURATĂ. ICE Felix - o afacere extrem de profitabilă predată intereselor imobiliare

Chiar dacă pare greu de crezut, primele calculatoare din China au fost româneşti. Fabricate la Întreprinderea de Calculatoare Electronice „Felix” din Bucureşti, acestea au fost exportate chiar şi în Germania. În anii '80, România era al doilea stat din blocul comunist care deţinea tehnologia de producţie în masă a echipamentelor de tehnică de calcul. Totul s-a schimbat însă după 1989. Despre declinul unei industrii în care s-au investit miliarde de dolari aflaţi din episodul de astăzi al campaniei „Romania Furată”.

citeste tot articolul

2015-03-16 | Vice | Alina Moscalu
În România anului 2015 muzeele dispar mai ceva ca pe vremea războaielor

Ce se întâmplă cu colecțiile muzeelor car sunt retrocedate? Unde sunt depozitate? Cine are grijă de ele? Se întâmplă și lucruri dramatice. În cazul Muzeului Literaturii Române din București care taman ce a fost retrocedat anul trecut, în momentul de față toată colecția, și nota bene – există niște elemente de tezaur în colecție -, zace depozitată undeva în zona Casei Presei în niște depozite improprii fără un microclimat adecvat, fără formele minimale de prezervare și de conservare. Și acum ne întrebăm, cât o să zacă acolo? Practic este un fel de muzeu care s-a dus să moară acolo.

citeste tot articolul

2015-03-16 | HotNews.ro | HotNews.ro - Freedom House
Achizitiile publice la Primaria Municipiului Bucuresti. Ce firme au castigat fondurile publice pentru proiecte de infrastructura ale Capitalei

Se constata multe incredintari directe, contracte de milioane de euro. Explicatia pentru unele dintre aceste contracte tine de faptul ca e vorba despre contracte subsecvente unor lucrari mai mari realizate de aceleasi firme. O alta realitate recurenta este cea a licitatiilor la care se depun mai multe oferte, insa doar cea a castigatorului este declarata admisibila din motive ce tin de respectarea caietului de sarcini.
Pozitia Primariei. Municipalitatea bucuresteana spune intr-un raspuns la solicitarea Hotnews ca toate procedurile de achizitie au respectat cerintele legale si au fost verificate de specialistii Ministerului de Finante.

citeste tot articolul

2015-03-16 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cum sunt ciopărțite parcurile din București de retrocedări și construcții. Capitala riscă să piardă până la 10% din marile parcuri

Circa 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita si Verdi care au fost retrocedate. Acestora li se adauga alte zeci de hectare pentru care exista cereri de retrocedare sau litigii in curs: 7 hectare din parcul Herastrau si mai multe bucati din parcurile Bazilescu si Floreasca. Solutia pentru salvarea acestor spatii verzi ar fi rascumpararea sau exproprierea, insa nici Primaria Capitalei, nici primariile de sector si nici Parlamentul Romaniei nu si-au manifestat nicio intentie in acest sens. Asta in conditiile in care primariile din Bucuresti cheltuiesc sute de milioane de lei anual pentru plantarea de pansele si "intretinerea spatiilor verzi".

citeste tot articolul

2015-03-13 | HotNews | Catiușa Ivanov
Portret Marian Vanghelie: Cel mai opac primar de sector din București. Cum și-a condus primăria complet netransparent timp de 14 ani, fără să dea seama nimănui pentru cum cheltuie fondurile publice

Marian Vanghelie (47 de ani) este din 2000 primar al sectorului 5 al Capitalei, aflandu-se acum la al patrulea mandat. In aceasta functie, Vanghelie s-a remarcat printr-o lipsa totala de transparenta in privinta cheltuirii banului public, neoferind nicio informatie presei despre bugetul primariei. Bugetul sectorului 5 nu este niciodata postat pe site, desi legea prevede acest lucru. Acelasi lucru e valabil pentru licitatii si pentru modul cum se aloca si se cheltuieste banul public. In cei 15 ani de mandat Vanghelie s-a mai remarcat prin celebrele "Vanghelioane" organizate aproape in fiecare an la Romexpo, prin vopsirea blocurilor din Rahova in culori stridente, dar si prin investitiile mari in reabilitarea si modernizarea scolilor din sector.

citeste tot articolul

2015-03-12 | RISE Project | Ionuț Stănescu
Călăul arborilor din Parcul Tineretului: „Sunt zone de căcat, nu zone protejate!”

„Sunt zone de căcat, domnule, nu protejate! Zone de că-cat! Este rușinea Bucureștiului și-a României aceste zone. (…) Toți paraziții, toți nenorociții, toți susținuții presei și-a fundațiilor ăstora care trăiesc din banii acestei țări! (…)”.

citeste tot articolul

2015-03-12 | RISE Project | Ionuț Stănescu
Cum se ridică, ilegal, ultimul cartier de blocuri din Parcul Tineretului

Sloganul publicitar al „Tineretului Park View” este „Locul unde natura e la ea acasă”.
Valoarea de piață a „Tineretului Park View”, calculată la prețul la care sunt vândute apartamentele, este de aproximativ 30 de milioane de euro.
Cine sunt cei care realizează „Tineretului Park View”?
„Tineretului Park View” este construit în baza unui contract de asocire încheiat între Marioara Micșunescu, proprietara terenului din parc (în suprafață de 15.000 de mp), și firma Construcții Locuințe Noi Chi SRL, societate înființată și administrată de Ion Chiriță, cea care construiește și vinde cartierul propriu-zis.

citeste tot articolul

2015-03-12 | HotNews | Catiușa Ivanov
Protest în fața Ambasadei Franței din București împotriva deciziei de a acorda primarului Sorin Oprescu distincția "Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare"

Circa 150 de persoane au protestat joi, in fata Ambasadei Frantei din Capitala, impotriva deciziei reprezentantei diplomatice de a acorda primarului Sorin Oprescu insemnele de Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie civila si militara franceza.

citeste tot articolul

2015-03-11 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primăria sectorului 2 a suspendat autorizația de construire pe care a emis-o pentru ridicarea unui imobil de opt etaje între blocurile de pe Aleea Lungulețu

Primaria sectorului 2 a suspendat autorizatia de construire pe care a emis-o pentru ridicarea unui imobil de opt etaje intre blocurile de pe Aleea Lunguletu din Capitala. Decizia Primariei vine dupa ce riveranii au protestat si au cerut anularea autorizatiei si a documentatiei de urbanism care stau la baza proiectului pe motiv ca ar fi fost emise ilegal, iar blocul de opt etaje se ridica la cativa metri de ferestrele lor le ia lumina si le distruge spatiul verde.

citeste tot articolul

2015-03-11 | Mediafax | Andrei Dumitrescu
Incendiu în "Delta" Văcăreşti, stins după două ore. Focul a cuprins aproximativ cinci hectare de teren

Un incendiu de vegetaţie care a izbucnit miercuri în "Delta" Văcăreşti a fost stins, în urma incidentului nicio persoană nefiind rănită, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

citeste tot articolul

2015-03-09 | România Curată | Catiuşa Ivanov
Plan european de restaurare și salvare a bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei

Europa Nostra, cea mai importantă federație europeană din domeniul patrimoniului cultural, în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții, a făcut public, săptămâna trecută, planul de acțiune pentru salvarea şi restaurarea bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei. La inițiativa Pro Patrimonio, 74 de biserici de lemn, datând din secolele 18 şi 19, majoritatea din județele Hunedoara, Sibiu, Vâlcea şi Gorj au fost înscrise în 2014 în programul ”7 Most Endagered” (Cele mai periclitate 7 situri din Europa). Planul propus necesită o investiție de aproximativ 2,6 milioane de euro, în mai multe etape. Suma ar putea fi accesată atât din fonduri europene, cât și prin aplicații la diferite fundații din domeniu, iar beneficiile nu s-ar reduce doar la salvarea bisericilor, ci și la crearea unor locuri de muncă și dezvoltări locale în domeniul turismului.

citeste tot articolul

2015-03-09 | HotNews | Catiușa Ivanov
Pasajul subteran de la Piața Sudului - Cel mai mare proiect rutier din sudul Capitalei

Pasajul rutier subteran de la Piata Sudului are ca scop fluidizarea circulatiei in intersectia Calea Vacaresti, Sos.Oltenitei, str. Nitu Vasile si pe inelul principal de circulatie al orasului. Pasajul are o lungime de circa 356 metri, si se realizeaza pe directia Calea Vacaresti-Str. Nitu Vasile. In plus, se vor construi patru pasaje pietonale care vor conecta statia de metrou cu cea de tramvai, iar trecerile de pietoni de la suprafata se vor desfiinta. Valoarea totala a proiectului este de 127.2 milioane de lei (aprox. 28,6 mil. euro), in proportie de 70% fiind realizat cu fonduri europene nerambursabile. Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%. Acesta este cel mai mare proiect de infrastructura cu fonduri UE din Bucuresti, realizat prin Programul Operational Regional 2007-2013, insa asta inseamna ca pentru a nu pierde fondurile europene, proiectul trebuie finalizat pana la 31 decembrie 2015.

citeste tot articolul

2015-03-06 | România Curată | Catiuşa Ivanov
Cum a ajuns Hanul Solacolu dintr-o bijuterie arhitecturală o ruină. Cum poate fi salvat

Şerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, este de părere că în cazul Hanului Solacolu trebuie făcute două lucruri, primul să se respecte legislația în vigoare și al doilea, legile să fie îmbunătățite astfel încât monumentele să fie mai bine protejate. “Cred că imobilele monument istoric ajung în această stare din cauza inadecvării impozitelor. Sunt atât de mici încât pot să ții o clădire zeci de ani fără să faci nimic acolo. Prin impozite mai mari proprietarii ar fi obligați să își introducă aceste clădiri în circuitul economic. Apoi, cum este posibil ca cineva să locuiască în proprietatea altuia ilegal atâția ani fără să poată fi dat afară? Înseamnă că nu se aplică legea. Este statul impotent? Dacă plătim taxe și impozite statul trebuie să fie capabil să ne apere proprietatea. În acest caz niște persoane au stat fără acte în această casă foarte mulți ani. Nu este vorba de o simplă intrare prin efracție. Deci, la baza nerorocirii acestor monumente stă toleranţa autorităților și neaplicarea legii”, a explicat Şerban Țigănaș pentru România Curată.

citeste tot articolul

2015-03-05 | activenews.ro | Anca Apostol
Casa lui Iuliu Maniu e la un pas să se prăbuşească. Restaurarea ar costa infim faţă de şpăgile încasate de politicieni

Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin are nevoie urgentă de consolidare. Conacul, vechi de 140 de ani, stă să se prăbuşească. Episcopia Greco-Catolică Oradea, moştenitoarea averii lui Iuliu Maniu, a cerut an de an sprijin de la Ministerul Culturii, dar nu a primit nici un răspuns.

citeste tot articolul

2015-03-05 | http://60bisericidelemn.ro/ | 
Raportul Europa Nostra privind bisericile de lemn

“Programul e relativ modest – costul total aproximativ e de 2.5 milioane de euro – si ar putea avea un impact considerabil pentru conservarea moștenirii culturale și religioase unice din aceste zone rurale. De asemenea, ar genera slujbe care folosesc tehnici tradiționale și ar mări interesul turistic. Astfel, programul merită sprijin și e nevoie de acțiune pe mai multe fronturi rapid, încât orice amânare nu va face decât să agraveze situația“, spune raportul coordonat de Peter Bond, Consultant Tehnic din partea Institutului Băncii Europene de Investiții.

citeste tot articolul

2015-03-04 | Mediafax | 
Autorităţile din Mureş avertizează că Sighişoara riscă să fie exclusă din lista siturilor UNESCO

”Problema cea mai gravă este că se construieşte neautorizat şi fără avizul Ministerului Culturii. Faptul că se montează ferestre de tip termopan este cea mai mică problemă, grav este că se lucrează fără respectarea normelor de restaurare, cu distrugeri iremediabile, irecuperabile şi ireversibile. Există o disciplină în construcţii care este scăpată de sub control şi pierderile pot fi imense. Incapacitatea adminsitraţiei ridică semne de întrebare dacă acest sit îşi păstrează autencicitatea pentru care a fost introdus pe lista UNESCO, pentru că riscă să fie exclus”, a spus arhitectul-şef.

citeste tot articolul

2015-03-04 | Antena 3 | D. D.
Raport: Incălzirea climatică va creşte decalajul economic între nordul şi sudul Europei

"Se preconizează că îmbunătăţirea estimată a calităţii aerului va fi insuficientă pentru a opri aceste efecte nocive, în timp ce efectele negativeale schimbărilor climatice se vor agrava", se mai spune în materialul citat.

citeste tot articolul

2015-03-03 | infobrăila | Alin Cristea
O femeie in carucior cu rotile trebuie sa dea bani Primariei pentru a nu fi condamnata la izolare in propria casa

Aproximativ 50 RON plateste lunar o braileanca tintuita intr-un scaun cu rotile pentru a nu fi condamnata la izolare. Primaria ii cere chirie unei femei cu handicap pentru terenul din fata blocului, pe care aceasta a construit o rampa care sa o ajute sa iasa din imobil.

citeste tot articolul

2015-03-03 | B365 | Liudmila Cernat
Încă 9 fântâni cu apă potabilă de la mare adâncime, amenajate în București. Unde vor fi amplasate

Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat în ședința ordinară din februarie indicatorii tehnico-economici, devizele generale, precum și Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „9 fantâni pentru furnizarea de apă potabilă din puțuri de mare adâncime".

citeste tot articolul

2015-03-03 | Mediafax | Andreea Tobias, Diana Stancovici
Palatul Brukenthal este la un pas de închidere din cauza deteriorării, susţin reprezentanţii instituţiei

"Monument istoric de categorie A, Palatul Brukenthal nu a fost niciodată restaurat integral în cele peste două secole de funcţionalitate a clădirii. Considerând faptul că în anul 2017 se împlinesc 200 de ani de la inaugurarea în Palatul Brukenthal a primului muzeu din România, campania «White Palace - Dark Story» (Palat alb - poveste întunecată) are ca scop conştientizarea publicului asupra stării de deteriorare a clădirii monument istoric şi a necesităţii imperative de demarare a lucrărilor de restaurare”, arată organizatorii campaniei în descrierea acesteia.

citeste tot articolul

2015-03-03 | green-report.ro | Cornelia Gaie
Curăţenie de primăvară la Moara lui Assan, care ar putea deveni o grădină urbană comunitară

Primăvara a început cu o ecologizare a unuia dintre cele mai cunoscute monumente istorice din București, care este și unul dintre cele mai distruse. Moara lui Assan a intrat în atenția iubitorilor de natură și de patrimoniu, după ani de distrugere sistematică. Peste 100 de saci de gunoi au strâns câțiva bucureșteni în weekend din clădirile morii construite la mijlocul secolul 19 şi ascunse în spatele blocurilor comuniste dintre Obor şi Lizeanu. Moara lui Assan este, de asemenea, subiectul unui concept de urban farming. Dacă va fi pus în practică planul, pe ruinele morii va exista o grădină urbană comunitară.

citeste tot articolul

2015-03-03 | HotNews | Claudiu Zamfir
România - ultima în UE la reciclarea gunoiului din orașe. Bulgarii și ungurii, mult peste noi

Conform raportului "Mediul European - Starea si Perspectiva 2015", Romania avea o rata de aproximativ 4,5% la reciclarea deseurilor mnicipale in anul 2012, fiind ultima in Uniunea Europeana la acest capitol. Tara noastra inregistra un progres fata anul 2004, cand rata de reciclare a deseurilor municipale era in jurul a 1%. Potrivit Ministerului Mediului, statele UE, inlusiv Romania, trebuie sa atinga o rata de 50% la reciclarea deseurilor municipale pana in anul 2020.

citeste tot articolul

2015-03-03 | Arena Construcțiilor | Șerban Țigănaș
Mai multă responsabilitate pentru arhitecţi, mai bine pentru mediul construit

Acest titlu vă poate apărea ca o lozincă, dar se referă la o direcţie fundamentală folosită în cele mai multe ţări pe care le apreciem prin cultura construirii pe care o deţin, dar care este ignorată în legislaţia şi practica românească.

citeste tot articolul

2015-03-02 | B365 | Amalia Bălăbăneanu
Când se reia circulația în condiții normale în Drumul Taberei, în urma lucrărilor la Magistrala 5

În aceste condiţii, şeful Metrorex dă asigurări că până la începutul verii se va putea relua circulaţia la cinci staţii de pe Magistrala 5. „Refacerea carosabilului depinde şi de vreme. Trebuie să nu fie îmbibat pământul cu apă. Până la 1 iunie va fi gata carosabilul de la cinci staţii de pe Magistrala 5, Orizont, Favorit, Drumul Taberei 34 (n.r. - actuala Tudor Vladimirescu), Romancierilor şi Brâncuşi", a spus Aurel Radu, pentru B365.ro.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12