Revista presei ianuarie 2014

de Florin Bălteanu

2015-01-16 | Adevărul | Daniel Guţă
Locurile fantomă din Hunedoara: castelele, cetăţile şi bisericile monument, ruinate de nepăsarea autorităţilor

Zeci de monumente de patrimoniu din judeţul Hunedoara s-au ruinat treptat, în ultimii ani, pentru că autorităţile locale nu au avut fonduri pentru a le restaura, iar statul român nu şi-a arătat interesul pentru ele. Unele dintre acestea au ajuns adevărate clădiri fantomă, chiar dacă oamenii din zona unde se află le consideră „branduri locale”.

citeste tot articolul

2014-01-31 | Clipa | Florin Epure
Bisericuţa de lemn de la Angheleşti a fost salvată

Bisericuţa de lemn de la Pietrarii de Jos, cătunul Angheleşti (Cărpiniş), din judeţul Vâlcea, monument istoric, a fost salvată prin transferarea şi restaurarea la Muzeul Satului Vâlcean, de lângă Râmnicu Vâlcea, în anii 2009-2013, de muzeografii, conservatorii şi restauratorii de la Muzeul Judeţean Vâlcea.

citeste tot articolul

2014-01-30 | Economica.net | Andrada Ghira
Cine construieşte noi apartamente în Bucureşti anul acesta

Dezvoltatorii îşi continuă planurile de construcţie şi pentru acest an. În plus, alţii noi şi-au făcut apariţia pe piaţa imobiliară bucureşteană şi au planuri măreţe. ECONOMICA.NET vă prezintă cine şi ce vrea să construiască în 2014.

citeste tot articolul

2014-01-30 | B365 | Nicoleta Vieru
Mega-cartier nou cu 30.000 de locuințe, în zona de nord a Capitalei, aprobat de consilierii generali

"Planul acesta reprezintă aproape 11% din suprafaţa Sectorului 1 şi circa 3,3% din suprafaţa Bucureştiului. Aici pot fi dezvoltate între 10.000 şi 30.000 de locuinţe rezidenţiale, la care se adaugă funcţiuni complementare precum comerţ, servicii, birouri. Domnul Chiliman (n.r. - Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1) a precizat că sunt bani pentru dezvoltarea reţelelor de infrastructură edilitară şi de circulaţie", explica pentru B365.ro Costel Radu, inginer în cadrul SC Lora Construct, proiectantul PUZ-ului, în vara lui 2012.

citeste tot articolul

2014-01-30 | ProTV | 
"Prabusirea culturii bucurestene". Cum au devenit teatrele si cinematografele pericol public

Cladirile mai multor teatre si cinematografe din centrul Capitalei se pot narui la primul mare cutremur. Oricum multe dintre acestea sunt atat de subrede incat nici nu trebuie sa se scuture prea tare pamantul.

citeste tot articolul

2014-01-29 | B365 | 
Consilierii generali au aprobat pasajul rutier subteran de la Piaţa Presei

Un raport al Inspectoratului de Stat in Constructii arata ca planul urbanistic zonal care stabileste traseul pasajului rutier subteran de la Piata Presei Libere a fost aprobat ilegal, in august 2013, de consilierii generali ai Capitalei. Pentru a indrepta greseala, Municipalitatea a refacut planul urbanistic si l-a supus din nou la vot in sedinta de joi a Consiliului General, unde a fost adoptat. Intre timp insa, asociatia ProDoMo a cerut in instanta suspendarea proiectului.

citeste tot articolul

2014-01-28 | B365 | 
30% din acoperișul Teatrul Evreiesc a fost distrus de viscol. CUM ARATĂ CLĂDIREA

Directorul Teatrului Evreiesc de Stat a menţionat că Primăria Capitalei ştia de situaţia în care se află clădirea instituţiei de spectacole, spunând că incidentul care a avut loc sâmbătă s-ar putea numi "Cronica unei prăbuşiri anunţate". "Lucrurile trenează. Nu ştiu de ce trenează de atâta vreme. Primarul General al Capitalei (Sorin Oprescu, n.r.), în urmă cu vreun an, a fost în Teatru Evreiesc, a luat notă, a fost impresionat, după propriile sale mărturisiri, de starea acestui monument istoric şi când spun lucrul ăsta nu mă hazardez.

citeste tot articolul

2014-01-24 | B365 | Andreea Bujor
Casa lui Spiru Haret din București este demolată. Ce va apărea în locul ei

Încă o clădire de patrimoniu din București va fi demolată. Academicianul Andrei Pippidi, fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, a atenţionat că un monument istoric din Bucureşti, care în care a locuit Spiru Haret, se demolează. În locul casei urmează să fie construit un bloc de șapte etaje.

citeste tot articolul

2014-01-24 | Monitorul de Suceava | Dana Humoreanu
Casă-monument din Suceava, donată de proprietari Muzeului Bucovinei

Una dintre cele mai vechi case din municipiul Suceava, construită în 1890, cu statut de monument încă din 1957, are şanse să fie salvată. Este vorba despre Casa de lemn Hopmeier, de pe strada Armenească nr. 13, acum aflată într-o stare avansată de degradare. Statutul de monument a fost reconfirmat în 2004, Casa de lemn Hopmeier având codul sv-II-m-B-05454 în lista Monumentelor Istorice din România. Proprietari sunt o familie din afara judeţului, care deţine aproximativ 60% din imobil, şi Primăria Suceava, proprietar pe restul de 40%. Proprietarul majoritar a donat partea pe care o deţine Muzeului Bucovinei, printr-un contract de donaţie cu sarcină semnat la sfârşitul săptămânii trecute. Muzeul intenţionează să strămute acest obiectiv de arhitectură la Muzeul Satului Bucovinean, să-l restaureze şi să-l conserve.

citeste tot articolul

2014-01-24 | Tribuna | Andra Marinescu
Palatul ASTRA – pe lista monumentelor de interes naţional

2013 a însemnat pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură 12 dosare menite să aducă un plus de monumente declarate istorice pe lista judeţului Sibiului. Din acest număr, însă, până acum, numai Palatul ASTRA a fost aprobat acum o săptămână. "Anul trecut - în sfârşit - am reînceput tot ceea ce înseamnă clasare de monumente. Vă spun cu fericire că în urmă cu aproape o săptămână a apărut în Monitorul Oficial clasarea ca monument istoric a Palatului ASTRA. Deci din acel moment este clar monument istoric", a spus Răzvan Pop, directorul DJC Sibiu. Printre avantajele integrării Palatului ASTRA pe lista de monumente istorice de categoria A se numără faptul că poate accesa fonduri de finanţare externă, că face parte dintr-un circuit turistic şi că are o mai mare vizibilitate.

citeste tot articolul

2014-01-24 | Rise Project | Ionuț Stănescu
Cei care au cumpărat Bucureştiul (I)

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, RISE Project vă prezintă o radiografie a firmei care ține captiv fostul hotel Concordia – clădirea istorică în care, exact acum 155 de ani, s-a hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești. Această decizie politică a dus la unificarea Moldovei și a Țării Românești și reprezintă actul de naștere a statului român contemporan.

citeste tot articolul

2014-01-23 | Adevărul | Ionuţ Ungureanu
Unul dintre punctele negre ale raportului MCV: nerespectarea deciziilor judecătoreşti primite de Primăria Capitalei

Unul din punctele raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare întocmit de Comisia Europeană, publicat miercuri, este nerespectarea deciziilor judecătoreşti de către autorităţile publice. Prin acest aspect, Primăria condusă de Sorin Oprescu este vizată de cel puţin trei puncte, susţin reprezentanţii societăţii civile.

citeste tot articolul

2014-01-23 | HotNews | Catiusa Ivanov
Garda de Mediu a stopat tunderea copacilor din Parcul Herastrau. Primaria Capitalei a taiat ilegal 83 de arbori

Primaria Capitalei a toaletat fara avizele legale 83 de copaci seculari din Parcul Herastrau, monument istoric, potrivit unei constatari facute de Garda Nationala de Mediu. Municipalitatea a inceput in urma cu cateva zile sa toaleteze arborii din acest parc, aleea din fata Arcului de Triumf, din coroanele acestora ramanand cateva bete. Deputatul Remus Cernea a catalogat aceasta actiune drept o "mutilare" si "barbarie", sesizand Garda de Mediu. Institutia de control a interzis municipalitatii sa mai toaleteze arborii care nu reprezinta pericol pentru trecatori si a amendat-o.

citeste tot articolul

2014-01-23 | Mediafax | Gabriel Burete
Cum arată ţara cu autostrăzi pentru ciclişti şi un sens giratoriu suspendat pentru biciclete

[...] Consiliul local a transformat vechiul giratoriu într-o intersecţie simplă, pentru a îmbunătăţi fluxul traficului rutier, în timp ce pentru noua construcţie au concurat mai multe firme de arhitectură. Autorităţile doreau o construcţie modernă, atrăgătoare, care să fie în centrul atenţiei, aşa că au ales proiectul firmei ipv Delft. [...]

citeste tot articolul

2014-01-21 | Adevărul | Elisabeth Bouleanu
Niciun proiect depus, până acum, la concursul ”Alexandria peste 50 de ani - viziunea mea”

Primăria Alexandria a lansat, în luna decembrie, concursul ” Alexandria peste 50 de ani-viziunea mea”, competiţie adresată atât publicului, cât şi profesioniştilor în arhitectură sau urbanism. Municipalitatea pune în joc premii de până la 3000 de euro pentru ideile care vor schimba faţa oraşului. [...] Având în vedere că, până la expirarea perioadei de înscriere mai sunt patru luni, organizatorii se aşteptă ca proiectele, atât din partea publicului, cât şi din partea profesioniştilor să apară, în apropierea termenului limită. Juriul va fi separat pentru fiecare secţiune de concurs şi va include atât specialişti, cât şi reprezentanţi au autorităţilor locale.

citeste tot articolul

2014-01-21 | Monitorul de Suceava | Dana Humoreanu
Proprietarul Casei de Cultură Suceava refuză clasarea imobilului ca monument

Casa de Cultură Suceava nu poate fi clasată ca monument deoarece proprietarul nu doreşte acest lucru. Directorul general al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, Eugen Luha, a informat Direcţia pentru Cultură Suceava, prin adresa nr. 601 din 20 decembrie 2013, că refuză clasarea. Directorul Direcţiei pentru Cultură, Aurel Buzincu, ne-a declarat, ieri, că în această situaţie orice demers se sistează. Instituţia pe care o conduce a demarat procedura de clasare, anul trecut, la solicitarea Primăriei Suceava, dar dacă proprietarul nu doreşte, nu se mai poate face nimic.

citeste tot articolul

2014-01-21 | Mediafax | Cristina Cuncea
Parcare cu plată la AFI Palace Cotroceni şi alte 400 de locuri, pe un nou nivel

AFI Europe vrea să introducă în acest an un sistem de plată a parcării în centrul comercial AFI Palace Cotroceni şi are în vedere extinderea cu încă 400 de locuri de parcare, pentru a rezolva problema aglomeraţiei pe perioada de iarnă şi a week-end-urilor. "Vrem să introducem în acest an sistemul de plată a parcării. Nu ştiu care va fi sistemul, dar vrem să introducem plata din acest an. Iarna şi în week-end, datorită popularităţii centrului comercial, cele 2.500 de locuri de parcare nu sunt de ajuns. Am văzut că multe persoane utilizează parcarea dar nu vin în centrul comercial. Multe persoane din Drumul Taberei îşi ţin maşinile în parcarea noastră iarna, de asemenea şi cei care lucrează în clădirile de birouri din apropiere. Locurile de parcare sunt pentru cei care vin să cumpere din mall. Ne propunem să-i scoatem afară pe cei care vin să cumpere din mall. Ne propunem să-i scoatem afară pe cei care nu merg în mall, dar folosesc parcarea, în timp ce cei care fac cumpărături nu vor plăti, ci doar beneficiază de acest sistem", a declarat agenţiei MEDIAFAX David Hay, directorul executiv al AFI Europe România.

citeste tot articolul

2014-01-17 | Evenimentul Zilei | Simona Popescu
Vioara Stradivarius cântă pentru Biserica din Urşi

La Urşi, chiar şi pe căldura toridă a verii trecute, 11 voluntari - arhitecţi, studenţi sau stagiari, etnologi ori ingineri - au muncit neîntrerupt. Lângă ei, zi de zi, întreaga comunitate. Cu sufletul, cu braţele, cu dorinţa fierbinte de a salva ce a avut mai de preţ neamul lor. A fost nevoie de oameni să ajute la transportul materialelor, la săpăturile arheologice, la prepararea mortarului. Nimic mai simplu! Nu mai puţin de 27 de localnici încă în putere au venit cu căruţe, roabe, lopeti, târnacoape şi greble.

citeste tot articolul

2014-01-17 | ARC | Andrei Pippidi
Casa lui Spiru Haret, monument istoric, se demolează sub ochii noștri

Am mai scris despre casa asta de două ori, și a scris toată presa după aceea. Acum este a treia și ultima dată, fiindcă mîine nu va mai exista. S-a încheiat viața ei, începută în 1885. În 2007 spuneam: ,, Nu s-a dărîmat încă, deşi, părăsită cum este şi înghesuită de blocul lipit de ea, nici situaţia, oficial recunoscută, de monument istoric n-o va mai apăra multă vreme. De trei ori pînă acum s-a încercat scoaterea ei de pe lista monumentelor. La Comisia Monumentelor de la Ministerul Culturii, declasările se ţin lanţ şi, uneori, ele doar constată situaţia după demolare.” Pînă și șoferul taxiului cu care treceam, cînd am văzut cerul prin ferestrele ei și încăperile devastate deasupra cărora nu mai e acoperiș, știa că, dacă e Patrimoniu, legea nu dă voie. În inventarul oficial al monumentelor figurează ca B-II-m-B-19130. E clar, da?

citeste tot articolul

2014-01-17 | b365.ro | 
Mai multe piețe și străzi din centru vor deveni pietonale. Ce proiecte are Primăria Capitalei

Primăria Capitalei are zeci de proiecte privind mărirea numărului de spaţii pietonale din oraş.

citeste tot articolul

2014-01-17 | Adevărul | Ionuț Ungureanu
Investiţiile prioritare din Sectorul 1, pentru 2014: reabilitarea termică, infrastructura rutieră şi utilităţile publice

De asemenea, în 2014, administraţia locală a Sectorului 1 va continua programul de introducere a sensurilor unice pe străzile secundare. Prin această măsură, pe lângă fluidizarea traficului rutier, au fost create, până în prezent, peste 100.000 de noi locuri de parcare la liber care se adaugă celor aproape 8.000 de locuri de parcare de reşedinţă existente pe raza Sectorului 1.

citeste tot articolul

2014-01-17 | HotNews | Catiușa Ivanov
Schimbari radicale ale Bucurestiului proiectate de Primarie: fantani arteziene 3D si refacerea totala a circulatiei pe bd. Unirii, parcare subterana in fata Palatului Parlamentului, refacerea Parcului Izvor, gradene la Sala Palatului

Primaria Capitalei vrea sa reamenajeze cele mai importante spatii publice din centrul orasului, proiectele fiind puse in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii. Este vorba despre bulevardul Unirii - zona cu fantani, Piata Constitutiei, spatiul din jurul Manastirii Antim, Piata Lahovari, Piata Cantacuzino, spatiul din jurul Salii Palatului, Parcul Izvor, strada Lipscani, iar Podul Mihai Voda (peste Dambovita) ar putea fi reconstruit. In aceste zone ar urma sa fie construite si parcari subterane cu cateva sute de locuri.

citeste tot articolul

2014-01-16 | HotNews | Catiușa Ivanov
Comoara necunoscuta a Bucurestiului: forturile de aparare de pe vremea Regelui Carol I. In ce stare au ajuns si cum ar putea sa intre in circuitul turistic

"Noi din anul 2004 tot am propus clasificarea fortificatiilor. La un moment dat Ministerul Culturii a luat in dezbatere aceasta chestiune si am putut sa ne desfasuram. In perioada 2004-2009 ne-am documentat asupra situatiei juridice a constructiilor deoarece nu stim in administrarea cui se afla. In 2011, s-a intocmit instiintarea de clasare care a oferit cladirilor statut de monument istoric pentru o perioada de un an. In aceasta perioada am incercat sa obtinem fonduri pentru intocmirea documentatiei de clasare. Fondurile trebuiau sa vina de la Ministerul Culturii fiindca nici unul dintre cei care administreaza forturile nu erau interesati de clasarea lor. Ministerul a suportat costurile pentru documentatia de clasare a fortului Jilava pe care l-am si clasat in ianuarie 2012. Pentru celelalte forturi nu au reusit sa gaseasca fonduri, fiind o suma destul de mare, in jur de 700.000 lei", a declarat Alexandrina Nita. Dupa expirarea termenului de un an, fiindca nu s-au depus documentatiile de clasare, reteaua de fortificatii si-a pierdut statutul de monument, doar fortul Jilava fiind clasat. In 2013, Directia Judeteana de Cultura Ilfov a mai inaintat documentatia de clasare pentru Fortul Tunari, Bateria Afumati si Bateria Tunari. "Am primit deja acordul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si acum asteptam sa iasa ordinul de clasare pentru cele trei obiective", povesteste Alexandrina Nita. Pentru clasarea restului de forturi si baterii nu mai sunt insa bani.

citeste tot articolul

2014-01-16 | Digi24 | 
Restaurare de peste 1 milion de euro. Casa Chrissoveloni de pe Lipscani a fost sediul celei mai vechi bănci românești

Centrul vechi al Bucureştiului are o bijuterie în plus pentru că o clădire istorică a renăscut din ruine. Palatul vechi de peste 150 de ani, care a aparţinut unei familii de bancheri greci, a fost confiscat de comunişti şi tranformat în magazin de haine. Moştenitorii au recuperat clădirea după ani lungi de procese şi i-au redat strălucirea de odinioară. Promit o surpriză pentru toţi bucureştenii.

citeste tot articolul

2014-01-16 | Digi24 | 
Sute de amenzi pentru parcare pe noul bulevard Uranus. În lipsa spațiilor, șoferii au parcat pe trotuar

În lipsa locurilor de parcare, șoferii își lasă maşinile pe trotuar, chiar dacă semnele de circulație interzic acest lucru. Mai mult decât atât, îi obligă și pe pietoni să facă slalom printre mașinile parcate. [...] „Cei mai mulți preferă să îşi pună maşina direct pe pista destinată bicicliştilor, fix în fața magazinelor unde au treabă”, a declarat Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale București.

citeste tot articolul

2014-01-15 | HotNews | Catiușa Ivanov
Liviu Dragnea vrea sa introduca aprobarea tacita pentru avizele pe care autoritatile le dau pentru cele mai importante proiecte imobiliare

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, spune ca aceste norme de aplicare a Legii urbanismului sunt incomplete, iar acordul tacit poate genera abuzuri.

citeste tot articolul

2014-01-15 | OPTAR | 
Analiza benzilor pentru biciclete de pe Buzesti-Berzei

Fotografiile care stau la baza analizei infrastructurii pentru biciclete de pe strazile Buzesti-Berzei au fost efectuate luni, 13 ianuarie 2014, in jurul orei 12:00. Prezenta analiza s-a realizat pe baza marcajelor si indicatoarelor rutiere aflate la fata locului la data respectiva. 1. Tipul de infrastructura; 2. Latimea; 3. Gratarele scurgerilor; 4. Marcajele de traversare; 5. Intreruperea benzii; 6. Marcajele din fata garajelor; 7. Viraj la stanga; 8. Intreruperea benzii; 9. Semafoare pentru biciclisti ilegale; 10. Lipsa parcari (pentru aprovizionare); 11. Directionarea spre trotuar a biciclistilor; 12. Conflict de trafic; 13. Culoarea marcajului

citeste tot articolul

2014-01-14 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria Capitalei tine la secret cum va arata blocul de patru etaje care se construieste langa Ateneul Roman

Dupa mai multe insistente, in sala a aparut un dosar al directiei de Urbanism din Primaria Capitalei (dosarul aferent domentatiei pentru aprobarea proiectului) unde se aflau simulari cum va arata cladirea. Aceste planse au fost aratate catorva peroane prezente la dezbatere. Reporterul HotNews a vazut aceste planse, unde era ilustrata o cladire de sticla pe terenul de langa cladirea Cina, insa arhitectul sef al Capitalei nu e permis fotografierea planselor pe motiv ca nu sunt cele bune. "Acesta este proiectul avizat la Cultura. Acum arata altfel", a explicat acesta. Fiindca imaginile nu au fost prezentate, persoanele prezente in sala au cerut in continuare sa vada cum arata cladirea. Proiectantii au scos in final cateva ilustrari ale cladirii (Vezi foto) si le-au afisat pe perete. Reprezentantii municipalitatii au spus ca nici aceste planse nu sunt bune intrucat ele nu sunt parte din dosarul depus pentru aprobarea proiectului la Primaria Capitalei.

citeste tot articolul

2014-01-14 | Digi24 | 
Gigel Ştirbu: Nu voi fi de acord ca patrimoniul cultural de la Roşia Montană să aibă de suferit din cauza exploatării aurului

[...] Gigel Ştirbu a spus că a fost membru „în celebra comisie de la Roşia Montan㔺i că nu şi-a schimbat punctul de vedere pe care îl avea la momentul respectiv. „Am spus-o şi acolo că, din punctul meu de vedere, până nu suntem siguri că acel patrimoniu naţional, cultural, din acea zonă va fi recuperat sau va fi protejat, nu cred că cineva din Ministerul Culturii va putea fi de acord cu o exploatare minieră din acea zonă. Sunt convins că, în momentul de faţă, nu există un pericol iminent vizavi de acel patrimoniu”, a spus Gigel Ştirbu. El a precizat că a intrat în posesia unui studiu care a fost comandat de Ministerul Culturii unor specialişti din Marea Britanie, privind posibilitatea ca Roşia Montană să intre în patrimoniul universal UNESCO [...]

citeste tot articolul

2014-01-14 | Adevărul | Claudia Bonchiş
Urmează licitaţii pentru amenajarea a două amplasamente situate pe malul Crişului Repede, în Oradea

[...] În cazul ambelor amplasamente se optează pentru procedura de concesiune, durata concesiunii fiind în ambele cazuri de 25 de ani. Proiectele pe care posibilii investitori vor să le realizeze trebuie avizate favorabil de CMUAT, iar în cazul amplasamentului de lângă Liceul Emanuil Gojdu criteriile de desemnare a câştigătorului sunt: 40% aspectul urbanistic, 30% valoarea investiţiei, 30% redevenţa plătită oraşului. În cazul amplasamentului de pe strada Emilian Chitul criteriile de desemnare sunt: 60% valoarea investiţiei şi 40% redevenţa plătită oraşului. [...]

citeste tot articolul

2014-01-14 | Libertatea | Chirea Vlad, Delia Chilianu
Exclusiv I Prostituatele de pe artera Buzeşti-Berzei-Uranus şi-au mărit arifele! Explicaţia lor este de-a dreptul incredibila

“30 de lei scurtul şi 100 de lei ora”, ne-a spus tânăra când am întrebat-o ce preţuri practică. “Da’ de ce te miri? Ne-am mărit tarifele, că doar acum stăm la bulevard nou”, a adăugat ea.

citeste tot articolul

2014-01-13 | HotNews | Catiusa Ivanov
Tunelul rutier de sub Palatul Parlamentului, la un pas de aprobare. Primaria Capitalei inca nu stie cat costa lucrarea

Primaria Capitalei a organizat luni o sedinta de dezbatere publica in care i-a intrebat pe cetateni ce parere au despre traseul tronsonului II al bulevardului Buzesti-Berzei-Uranus. Artera va pleca de la Vasile Parvan, va trece peste Podul Hasdeu care va fi largit, pe str. Hasdeu unde va musca o bucata din Parcul Izvor, apoi va intra pe sub Palatul Parlamentului, municipalitatea urmand sa construiasca un tunel de circa 800 de metri, si va iesi din subteran dupa Catedrala Neamului, pe strada Uranus si va ajunge pana la intersectia Caii Rahova cu bd. Tudor Vladimirescu. Principala nemultumire a cetatenilor si ONG-istilor prezenti la dezbatere a fost ca drumul taie o bucata din Parcul Izvor si au cerut municipalitatii sa faca tunelul mai lung, astfel incat sa nu fie afectat parcul.

citeste tot articolul

2014-01-13 | HotNews | Victor Cozmei
Cum arata bulevardul Buzesti-Berzei-Uranus dupa o zi de la inaugurare: pistele de biciclete de pe carosabil sunt blocate de masinile parcate neregulamentar

Luni dimineata, cand reporterul HotNews.ro a fost la fata locului, in mai multe locuri, benzile de biciclisti erau blocate in special de masini parcate neregulamentar - in special in zona cladirilor de birouri dinspre Piata Victoriei si cu ajutorul paznicilor care scot si pun la loc stalpisorii de pe carosabil.

citeste tot articolul

2014-01-12 | Agerpres | 
Sorin Oprescu vrea să deschidă Calea Victoriei pentru pietoni în weekend

"Din acest moment putem să discutăm de Calea Victoriei, cum vom face în așa fel încât porțiuni din ea să o închidem sâmbăta și duminica și oamenii să iasă la plimbare, fie și pentru a reînvia spiritul de Micul Paris", a spus Oprescu, la deschiderea primului tronson din Diametrala Nord-Sud — Buzești-Berzei-Uranus.

citeste tot articolul

2014-01-12 | Suplimentul de cultură | Victor Eskenasy
Scrisoare pentru melomani. De vorbă cu pianista Raluca Știrbăț: Salvați casa lui Enescu din Mihăileni!

O casa a lui George Enescu este lasata sa se prabuseasca, este pe moarte... Martor la ceea ce un prieten numea pe buna dreptate “delirul funerar” in media si de pe Internet, ma gindeam cum s-ar fi vorbit astazi despre disparitia unui George Enescu. Mai mult decit probabil s-ar fi gasit unii sa scrie ca Enescu, in calitate de “roman plecat din tara”, a fost “incapabil sa ramina obiectiv fata de lucrurile bune ce se petrec in Romania”. Cam acesta a fost timp de decenii “stilul” de reprosuri instilat de Securitate la adresa celor ajunsi in Diaspora. Iar “stilul” a ramas acelasi la unii mai tineri intelectuali, desi astazi influenta agentilor Securitatii e cam greu sa mai fie invocata.

citeste tot articolul

2014-01-10 | B365 | Nicoleta Vieru
PUZ-uri controversate, în dezbatere la Primăria Capitalei: Clădire peste un monument și turnuri noi

Trei Planuri Urbanistice Zonale au fost dezbătute astăzi de societatea civilă, arhitecți și reprezentanți ai Primăriei Capitalei. Proiectele care au stârnit nemulțumirile ONG-urilor și ale bucureștenilor vizează construirea unor clădiri de peste 10 etaje în zona Dorobanți, peste un monument istoric, ridicarea unor construcții cu 11,14 și 15 etaje în zona Răzoare, dar și a unei clădiri de birouri într-o zonă rezidențială din cartierul Primăverii.

citeste tot articolul

2014-01-08 | B365 | Nicoleta Vieru
Parcare subterană, spaţii verzi si iluminat arhitectural în zona Piaţa Matache

Primăria Capitalei va finaliza până la sfârşitul acestui luni primul tronson al Diametralei Buzeşti-Berzei - Uranus, cuprins între Piaţa Victoriei şi strada Vasile Pârvan. Odată cu finalizarea acestei lucrări, Primăria a demarat şi un proiect de revitalizare a zonei în cauză. Municipalitatea organizează un concurs de soluții pentru amenajarea zonei Piața Matache. Primăria Capitalei va plăti firmei Proietech Construct 177.000 lei (aprox. 40.000 euro) doar pentru a stabili tema viitorului concurs pentru amenajarea zonei Piața Matache. Concursul va fi organizat în acest an, tot de Primăria București.

citeste tot articolul

2014-01-08 | ProTV | 
Crucea Caraiman, in Guiness Book. Adevarata fata a monumentului, devenit un risc pentru turisti

Unul dintre cele mai grandioase simboluri, ale muntilor nostri, crucea de pe Caraiman, a intrat in Cartea Recordurilor. Ridicata acum mai bine de 80 de ani, in memoria soldatilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial, este considerata cea mai inalta cruce din lume, amplasata pe un varf montan. Insa, privita de aproape, crucea este intr-o stare jalnica: vandalizata de turisti, cu soclul crapat, si tencuiala cazuta.

citeste tot articolul

2014-01-08 | HotNews | Catiușa Ivanov
Dezbatere publică: Avocata Lucia Chereches vrea blocuri de trei etaje pe Soseaua Kiseleff, pe un spatiu verde unde se afla o copie in miniatura a gradinilor din Versailles

Primaria Capitalei a pus in dezbatere publica, in perioada sarbatorilor de iarna, proiectul imobiliar care prevede construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A. Pe terenul pe care sunt amplasate blocurile se afla acum o copie in miniatura a gradinilor din Versailles, terenul figurand in documentatiile de urbanism ca spatiu verde.

citeste tot articolul

2014-01-05 | Ziarul Financiar | Razvan Voican
BCR are la vânzare 1.150 de apartamente şi 870 de case

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a acumulat un portofoliu impresionant de active imobiliare pe care încearcă să le vândă pentru a recupera banii împrumutaţi clienţilor care nu mai pot să plătească ratele: peste 1.150 de apartamente sunt listate pe site-ul specializat al băncii, în clădiri mai vechi sau mai noi, în oraşe mari, dar şi în comune, în toate judeţele ţării. Preţurile merg de la câteva zeci de mii de lei până la un milion de lei şi mai bine în Bucureşti.

citeste tot articolul

2013-01-24 | Muntenia la pas | 
“Mai ales în contextul actual, când vorbim din ce în ce mai mult despre sustenabilitate şi ecologie în domeniul construcţiilor, cred că ar trebui să ne aplecăm [...] asupra lecţiei pe care arhitectura tradiţională ne-o poate da.”

[...] Muntenia la pas: Ce putem învăţa despre protejarea, conservarea, restaurarea şi reabilitarea patrimoniului arhitectural din experienţa britanică? Silvia Demeter-Lowe: În primul rând, această înţelegere şi apreciere pentru înţelepciunea tradiţiei de a construi. Mai ales în contextul actual, când vorbim din ce în ce mai mult despre sustenabilitate şi ecologie în domeniul construcţiilor, cred că ar trebui să ne aplecăm din ce în ce mai mult asupra lecţiei pe care arhitectura tradiţională ne-o poate da. [...] Deasemenea, consider că putem să învăţăm să “conservăm” mai mult şi să “restaurăm” mai puţin. Vorbesc aici de respectul pentru substanţa originală, pentru autenticitate. De atâtea ori am văzut în România cum componente importante – şarpante, învelitori, grinzi, tencuieli, finisaje – ale unui monument istoric sau ale unei clădiri tradiţionale au fost înlăturate şi înlocuite cu altele noi doar din concepţia greşită că proiectul de reabilitare trebuie să ofere o şansă de înnoire şi deci de “îmbunătăţire” pentru acea clădire. [...]

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12