Revista presei iunie 2013

de Florin Bălteanu

2013-06-28 | Mediafax | Roxana Alexe
Primăria Sectorului 5 se mută într-un imobil din Sectorul 1

Primăria Sectorului 5 se va muta într-o clădire de pe strada Constantin Mille nr. 10, din Sectorul 1 al Capitalei, pe durata lucrărilor de consolidare a sediului din Bulevardul Regina Elisabeta, după ce CGMB a aprobat vineri darea în folosinţă gratuită a imobilului.

citeste tot articolul

2013-06-25 | RealitateaTv | 
Podul spre satul fantomă din România va fi refăcut

Cei în cauză locuiesc în 120 de imobile, construite fără autorizaţie în urmă cu circa 30 de ani, pe o suprafaţă de peste cinci hectare. Terenurile au fost achiziţionate de la localnici cu acte de mână, nelegalizate şi, deci, fără nici o valoare juridică. Această încurcătură administrativă a fost prezentată, în 2011, şi într-un film documentar realizat de francezul Stéphane Luçon.

citeste tot articolul

2013-06-24 | Adevărul | Cezar Pădurariu
Fabrica de bere „Zimbru”, un monument de patrimoniu industrial extrem de valoros, a fost pusă la pământ în haosul imobiliar postdecembrist

Iniţial, era vorba de construirea unui hotel. Planul a căzut, clădirile tot au fost dărâmate, iar în momentul de faţă Direcţia de Cultură Iaşi a reuşit să mai salveze intrarea în beciurile fabricii şi subsolurile aferente, pe care le-au încadrat ca monumente de patrimoniu şi pe care proprietarul are obligaţia să le restaureze.

citeste tot articolul

2013-06-21 | HotNews | Catiușa Ivanov
Bulevardul Buzesti-Berzei-Uranus a fost spart pentru introducerea unei retele de apa chiar inainte de inaugurare

Primaria Capitalei a anuntat ca va finaliza pana la sfarsitul lunii iulie lucrarile la primul tronsol al Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, intre Piata Victoriei si strada Vasile Parvan, in prezent fiind realizata peste 80% din noua artera. Desi a ramas mai putin de o luna pana la inaugurarea drumului, pe portiunea dintre Calea Grivitei si Piata Victoriei, pe asfaltul proaspat pus, a aparut un transeu de circa doi metri latime si care se intinde pe cateva zeci de metri. Reprezentantii municipalitatii spun ca lucrarea apartine Apa Nova si se inlocuieste conducta de apa care trece pe sub bulevard.

citeste tot articolul

2013-06-17 | B365.ro | 
Nicușor Dan s-a aliat cu Primăria: Cum i-a ajutat să scape de penalizări de 1,7 milioane euro

Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, a mai câștigat un proces împotriva celor ce distrug moștenirea arhitecturală a Capitalei. De data aceasta, Asociația s-a solidarizat cu Primăria Capitalei, respectiv cu Consiliul General, într-un proces intentat de un dezvoltator. Primăria nu și-a angajat, însă, avocat.

citeste tot articolul

2013-06-17 | HotNews | Catiușa Ivanov
Tribunalul Bucuresti a respins cererea investitorilor care vroiau de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti daune de 1,7 milioane euro fiindca institutia nu le-a permis sa construiasca un bloc de 23 de metri in Piata Lahovary

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: „Cate gafe s-au facut in Bucuresti, cred ca asta este una minora. Cladirea avizata se incadreaza in indicatorii urbanistici din zona. Nu este vina mea ca regulamentele de zone protejate sunt asa cum sunt. Ca aceste greseli sa nu se mai repete trebuie facute regulamente pe parcela. Avem in lucru regulamente detaliate pentru 12 zone protejate si speram ca le vom termina pe toate o data cu noul Plan Urbanistic General. Daca ma intrebati pe mine, eu nu as face un bloc de 23 de metri acolo. Dar, daca nu il aprob, ma dau in judecata”.

citeste tot articolul

2013-06-12 | Antena 3 | 
Monument istoric în pericol

Biserica de lemn de la Hilişeu, judeţul Botoşani, unică în ţară, este în pericol să se prăbuşească. Până acum nu s-au găsit fonduri pentru reabilitarea acesteia.

citeste tot articolul

2013-06-12 | Mediafax | Alina Novaceanu
Oprescu: În câteva săptămâni avem harta de risc seismic a Capitalei. Nu o voi face publică niciodată

"În câteva săptămâni o să apară o hartă de risc a Bucureştiului. Nu o să o fac niciodată publică, pentru că eu nu sunt de acord cu speriatul populaţiei. Nu sunt nici la dispoziţia samsarilor de locuinţe care, vă daţi seama, ce circ ar face în momentul în care va apărea o hartă de risc seismic", a spus Oprescu, întrebat de clădirile cu risc seismic din Bucureşti.

citeste tot articolul

2013-06-11 | HotNews | Catiușa Ivanov
​Legea urbanismului se intoarce la presedintele Traian Basescu exact in forma in care acesta a trimis-o la reexaminare in Parlament. ONG-urile cred ca se va reinstala haosul urbanistic

"Nu am modificat nimic esential dupa reintoarcerea in Parlament. Legea urbanismului va reajunge la presedinte in aceeasi forma si de aceasta data nu mai poate refuza promulgarea ei. Presedintele dorea intoarcerea la OUG 7/2011, iar noi doream modificarea acestei Ordonante. Nu era normal ca autoritatea locala sa plateasca pentru planurile urbanistice initiate de privati. O data cu intrarea in vigoare a acestei Legi, vor fi investitii mai mari decat in perioada in care a functionat OUG7/2011. De asemenea, inainte privatii erau nevoiti sa astepte pana cand autoritatea locala avea bani sa faca documentatia de urbanism, ceea ce a dus la blocaje. Acum privatii vor putea plati pentru documentatiile de urbanism si se vor inlatura aceste blocaje", a declarat pentru HotNews.ro Eduard Martin, deputatul care a initiat majoritatea modificarilor aduse Legii urbanismului.

citeste tot articolul

2013-06-11 | Mediafax | Oana Ghita
Street Delivery 2013: Sute de proiecte înscrise pe tema "Patrimoniu şi arhitectură de calitate"

"Nu am pornit, cum se întâmplă de obicei, de la o comandă publică, ci de la iniţiativa particulară şi nevoia agregării vecinătăţilor unui cartier. Scopul a fost să reîntregim strada Arthur Verona, traversând Bulevardul Magheru şi unind Grădina Icoanei de Parcul Cişmigiu printr-o plimbare la pas de 12 minute. Această promenadă creează un alt gen de relaţie decât cele obişnuite cu oraşul, cu casele şi traficul. Descoperi astfel oportunităţi şi locuri pe care nici nu-ţi poţi imagina acum că pot fi folosite. Există un beneficiu economic şi de confort urban pe care poţi să-l fructifici când accepţi şi respecţi drepturile pietonului şi ale biciclistului" , spune arhitectul Şerban Sturdza, Preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio.

citeste tot articolul

2013-06-06 | The Huffington Post | Rupert Wolfe-Murray
Romania: The World's First Dystopia

What propels Romania into the category of "World's First Dystopia" is the massive cyanide mining project that could turn Transylvania, one of the most beautiful and pristine parts of Europe, into a dystopic wasteland. It is also a case study in how corporate PR and marketing can convince a population that the destruction of their ecosystem is in their own interest.

citeste tot articolul

2013-06-05 | B1 | 
Primăria Capitalei a actualizat lista clădirilor cu risc seismic ridicat

"În urma modificărilor şi completărilor aduse Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, prin OG 16/ 2011, lista clădirilor de locuit expertizate tehnic, încadrate în clasa I de risc seismic, cu pericol public a fost actualizată prin completarea acesteia cu clădirile care au spaţii publice cu suprafaţă mai mare de 50 de metri pătraţi, indiferent de regimul de înălţime, existente în lista clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, potrivit definiţiei pericolului public precizat în ordonanţă" afirmă şeful Serviciului Consolidări din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), Aurelia Radu.

citeste tot articolul

2013-06-04 | Ziarul Financiar | Cristi Moga
După ce a făcut cele mai mari tranzacţii în criză, NEPI vrea să îşi pună amprenta în Piaţa Victoriei, pe terenul unei vile ridicate de un fost guvernator BNR

NEPI vrea să reabiliteze clădirea care a fost afectată în 2009 de un incendiu şi să construiască în spatele imobilului istoric un centru de afaceri nou, cu o suprafaţă de circa 6.500 de metri pătraţi, dispus pe parter şi trei etaje, în urma unei investiţii estimate la 15 mil. euro. [...] “Avem certificatul de urbanism care ne permite să aplicăm pentru autorizaţia de construire, în condiţiile în care intenţionăm să construim în parametrii aprobaţi în zonă. Am dori să începem lucrările anul acesta, dacă vom avea autorizaţiile, iar lucrările ar dura aproximativ un an. Nu vrem să facem un turn, cum probabil ar fi încercat un alt investitor. Prin restaurarea monumentului vrem să respectăm moştenirea acestui oraş“, a declarat Martin Slabbert, CEO al fondului sud-african de investiţii NEPI.

citeste tot articolul

2013-06-04 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Bătaie de joc. Molozul a două clădiri, prăbușite acum o jumătate de lună, este și acum pe o stradă din Centrul Istoric. Primăria spune că o să sancționeze proprietarul

Pe 15 martie, două clădiri din Centrul Istoric al Capitalei s-au prăbușit din cauza lucrărilor proaste făcute de un privat pentru reabilitatea unui imobil. Știrea a fost mediatizată în acea zi la televizor, iar autoritățile locale au promis că vor lua măsuri împotriva vinovaților, mai ales că una dintre clădirile prăbușite aparținea Municipalității. Numai că, de atunci a trecut o jumătate de lună, iar molozul celor două clădiri este tot acolo, ocupă o parte din stradă, iar peisajul este dezolant.

citeste tot articolul

2013-06-01 | Ziarul Financiar | Mihai Draghici
Proteste în Turcia: Oamenii protestează împotriva distrugerii unui parc unde ar urma să se facă un mall

Premierul Recep Tayyip Erdogan a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect dintr-un parc al oraşului. "Le cer protestatarilor să înceteze imediat manifestaţiile pentru a se evita problemele", a declarat Erdogan. Erdogan a dat asigurări că nu renunţă la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", a dat asigurări Erdogan.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12