Revista presei decembrie 2013

de Florin Bălteanu

2013-12-30 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cladiri de patrimoniu demolate in 2013

In 2013, din cauza lucrarilor de largire a strazilor Buzesti si Berzei (Bulevardul Buzesti-Berzei-Uranus) doua cladiri monument istoric au fost rase de pe fata pamantului. Este vorba de Hala Matache construita in 1887 si o casa din Piata Haralambie Botescu 18, veche de peste 100 de ani. Primaria Capitalei, proprietarul cladirilor, a demolat aceste constructii in stilul initiat de rechinii imobiliari, in weekend sau la miez de noapte. In 2013, semn ca recesiunea economica a inceput sa treaca, au fost demolate si mai multe cladiri de patrimoniu proprietate privata. Despre unele s-a scris in presa, altele au disparut in liniste, fara sa stie nimeni.

citeste tot articolul

2013-12-30 | Evenimentul Zilei | Marian Păvălaşc
Au vrut să stea într-un bloc de „campioni” și au luat o țeapă de un milion de euro

Proiectul „Champions Residence” (Clădirea Campionilor) a fost pornit în 2007. Cu un împrumut de la Pireaus Bank de un million de euro, Top Birotica a început în 2008 să toarne fundația clădirii. Apoi, 18 bucureșteni au plătit în avans între 60.000 și 120.000 de euro, în total 913.000 de euro, pentru a prinde o locuință într-un imobil de pe Bulevardul Ghencea nr 134. [...] Clădirea urma să aibă două corpuri cu 84 de apartamente, termenul de finalizare fiind, cel târziu, la începutul lunii februarie 2011. În octombrie 2008 lucrările au fost stopate. Motivul: criza i-a lăsat fără bani pe dezvoltatori.

citeste tot articolul

2013-12-29 | b365.ro | Nicoleta Vieru
Cum va arăta Capitala în 2014. Ce proiecte vor fi terminate și ce proiecte încep

Un nou pasaj suprateran, o parcare park&ride și mai multe bulevarde, sunt doar câteva dintre proiectele care vor fi terminate în 2014. În acelaşi timp, alte şantiere vor fi deschise. Primăria Capitalei ar trebui să înceapă anul viitor lucrările la alte trei pasaje subterane.

citeste tot articolul

2013-12-24 | HotNews | Catiușa Ivanov
Cum arată Bucureștiul la finalul anului 2013: bilanțul marilor proiecte de infrastructură

In 2013, Primaria Capitalei a finalizat lucrarile la doua mari proiecte de infrastructura care de-a lungul anilor au dat mari batai de cap institutiei: bulevardul Buzesti - Berzei - Uranus pe segmentul intre Piata Victoriei si Vasile Parvan, dar si modernizarea bd. Liviu Rebreanu, bucata cuprinsa intre bd. Nicolae Grigorescu si Camil Ressu. De asemenea, in 2013, s-au reluat lucrarile la pasajul suprateran Mihai Bravu-Splaiul Unirii, lucrarile la unul dintre cele doua poduri fiind foarte avansate. Din nefericire insa, lucrarile de modernizare a Soselei Pantelimon se misca foarte incet, iar pasajul suprateran de la Ciurel este blocat in instanta.

citeste tot articolul

2013-12-24 | România TV | Roxana Gagiu
Incendiu devastator în Piaţa Rahova. Complexul comercial a fost distrus de flăcări

"Din cauza particularitatii constructiei, incendiul s-a dezvoltat foarte rapid. Avem foarte multe linii de furtun intinse pentru ca reteaua de hidranti face fata destul de greu fata de necesarul pe care il avem noi pentru autospeciale", a declarat Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU Bucureşti.

citeste tot articolul

2013-12-23 | Graiul Sălajului | Mihaela Pestean
Zece monumente istorice așteaptă bani de la Ministerul Culturii pentru a fi salvate de la colaps

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Salaj a facut solicitari catre Ministerul Culturii pentru a include in Planul national de restaurare pe anul 2014 zece monumente istorice de patrimoniu din Salaj, parte din ele de interes national, parte de interes judetean, dar care se afla in stare avansata de degradare. „Ne dorim ca macar o parte din ele sa fie incluse in Planul national de restaurare, pentru ca multe dintre monumentele istorice care se afla pe lista de prioritati sunt in colaps. Nadajduim ca in 2014 se va redeschide axa de finantare europeana pentru Protejarea Pa-trimoniului National Cultural si vom sprijini primariile si parohiile care detin monumente istorice sa depuna cereri de finantare. In acest mod speram ca ar putea fi restaurata cetatea Bathory din Simleu Silvaniei, de exemplu”, ne-a declarat Doina Cocis, directorul Directiei de Cultura Salaj.

citeste tot articolul

2013-12-23 | Mediafax | Teodora Nicolau
Clădirea care găzduieşte Muzeul Ţăranului Român va fi consolidată, începând din septembrie 2014

"Probabil că în luna septembrie va vor începe lucrările de consolidare a clădirii monument istoric. Luna trecută, am semnat în calitate de beneficiar contractul cu constructorul. Trebuie să va amintesc că acest proiect de consolidare este realizat în baza unei finanţări pe care România a obţinut-o în urma unui contract încheiat în 2005 (...) între România şi Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei. Era un împrumut de 250 de milioane de euro. Era la acea vreme cel mai mare împrumut pe care l-a acordat vreodată Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, împrumut din care (...) s-a finalizat construcţia Bibliotecii Naţionale a României, s-au făcut lucrări la Teatrul Naţional, la Opera Naţională, la Muzeul Antipa (...) În sfârşit, ne-a venit şi nouă rândul, şi, cum am spus, în septembrie sperăm să putem începe propriu-zis lucrările de consolidare", a spus Virgil Niţulescu.

citeste tot articolul

2013-12-22 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Epopeea pasajului Văcărești. Șoferii vor putea circula pe ambele sensuri în 2015

Pasajul Mihai Bravu-Splaiul Unirii a fost întârziat din cauza constructorului, firma Romstrade și a neglijenței mai marilor Capitalei. Acum a fost angajat un nou constructor, iar lucrarea va fi finalizată.

citeste tot articolul

2013-12-21 | Digi24 | 
Sorin Oprescu, despre pasajul Mihai Bravu: „Lucrările merg mult mai bine decât m-am aşteptat”

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat sâmbătă că şoferii ar putea circula pe primul pod al pasajului Mihai Bravu - Splaiul Unirii „undeva în martie 2014”, dacă vremea va permite buna desfăşurare a lucrărilor.

citeste tot articolul

2013-12-20 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Cum s-a decredibilizat Primăria Capitalei pe piețele financiare. Miza: sute de milioane de euro

"Primarul Sorin Oprescu, în mod inexplicabil, a refuzat să pună la dispoziția agențiilor de rating informațiile solicitate pentru stabilirea ratingului. Ca urmare, acestea au retrogradat Bucureștiul de la BB plus la BB, din cauza incertitudinilor privind răscumpărarea obligațiunilor de 500 milioane euro cu maturitate in 2015. Pe de altă parte, municipalitatea nu a constituit provizioane pentru plata acestei datorii, deși la intrarea în mandat Sorin Oprescu a găsit economii, în depozite la bănci, în sumă de 282 milioane de euro. Tot acest comportament suspect ne face să atragem atenția că se pregătește încă o afacere marca Sorin Oprescu, de devalizare a bugetului orașului, printr-un împrumut de ultim moment, cu costuri și dobânzi uriașe", a declarat Mircea Raicu, liderul consilierilor PDL din CGMB, la o conferință de presă.

citeste tot articolul

2013-12-20 | Timis ONLINE | A.S.
Reprezentanții Primăriei Timișoara se somează singuri: nu intrețin obiectivele de patrimoniu!

Comisia constituită la nivelul municipalității timișorene care verifică, de mai multe luni încoace, situația în care se află clădirile monumente istorice, aflate multe dintre ele într-o stare avansată de degradare, a luat în vizor și obiectivele… primăriei care au nevoie de lucrări de reparaţii şi întreţinere. S-au aplicat somații pentru Primăria Veche din Piața Libertății și Turnul de Apă din Iosefin, anunţă viceprimarul Traian Stoia. Autoritățile locale continuă și cu atenționările pentru demontarea aparatelor de aer condiționat.

citeste tot articolul

2013-12-18 | b365.ro | Nicoleta Vieru
Ansamblu de birouri, construit peste un monument istoric din centrul Capitalei

Clădire de birouri construită peste un monument istoric. Se întâmplă chiar în centrul Capitalei cu avizele instituțiilor statului. Noul imobil, construit vizavi de Academia de Studii Economice, va avea aproximativ zece etaje. Clădirea va fi lipită de două imobile cu statut de monument istoric și chiar va "încăleca" una dintre ele. [...] PUZ-ul a obținut deja avizele de la Direcția de Urbanism și de la Comisia de Circulație a Primăriei Capitalei, dar și de la Ministerul Culturii și Cultelor. Momentan documentația de urbanism se află în dezabtere publică, iar după ce va trece de această etapă va intra spre aprobare finală la Consiliul General al Municipiului București.

citeste tot articolul

2013-12-17 | HotNews | Catiușa Ivanov
Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege prin care scade gradul de îndatorare a Primăriei Municipiului București cu 500 de milioane de euro

Initiatorul acestui proiect de lege este Guvernul, el fiind adoptat si de Senat. Camera Deputatilor a fost camera decizionala, urmand ca proiectul de lege sa fie trimis spre promulgare. [...] "Fara ca datoria de 500 de milioane de euro sa fie trecuta in procentul total de indatorare, Primaria Capitalei va putea lua noi credite pana la gradul de indatorare de maxim 30%." [...] In prezent, Primaria municipiului Bucuresti are datorii de peste 800 milioane de euro.

citeste tot articolul

2013-12-16 | Mediafax | Florin Gheţău
Directorul INP spune că a alocat un milion de euro pentru monumentele istorice din judeţul Iaşi

"Situaţia nu era deloc fericită când am ajuns la INP. Erau doar opt monumente în judeţul Iaşi care erau în finanţare, în prezent sunt 16. Palatul Culturii avea zero lei în buget, iar Catedrala Mitropolitană doar 100.000 de lei. Numai la Catedrală am alocat 2,1 milioane de lei. La Sinagoga din Iaşi nu m-am rezumat doar să deschid lucrările. Au fost alocaţi 700.000 de lei. Mai trebuie 1,7 milioane lei, iar anul viitor putem finaliza acest obiectiv important. Este cea mai veche sinagogă din România", a spus Alexandru Muraru. El a precizat că alţi 700.000 de lei au fost alocaţi de INP pentru restaurarea bisericilor din localităţile Holboca şi Scânteia, precum şi pentru biserica Nicoriţă din municipiul Iaşi.

citeste tot articolul

2013-12-16 | TVR | 
Protocol între Guvern şi Primărie pentru o nouă Sală Polivalentă în Bucureşti

Declaraţii Sorin Oprescu, primarul Capitalei: Vă mulţumesc să sunteţi aici. Ideea de a avea o sală polivalnetă în complexul "Lia Manoliu" a apărut în urmă cu ani. Semnăm un protocol prin care guvernul sprijină această construcţie. Aveam nevoie de o sală polivalentă care are între 8 şi 12 mii de locuri. Dorim ca la sfârşitul lui 2015 să vă invităm să vedeţi că ne-am ţinut de cuvânt. Ne vom ocupa şi de patinoar. Până la sfârşitul mandatului sperăm că construim încă 5 săli polivalente în foloisrea celor "dintre blocuri" pentru sănătatea tinerilor şi pe partea de sport, nu neapărat de performanţă. Cele 6 sau 4 terenuri se vor constitui într-o academie de tenis care să aducă aminte de anii de emulaţie '71 - '72. Încercăm în acest fel să putem susţine sportul românesc. O să putem să avem şi infrastructură cu toate vicisitudinile financiare.

citeste tot articolul

2013-12-13 | Adevărul | Annamaria Kozma
Cum vor rezolva sensurile unice problema traficului din Bucureşti. Pe Dorobanţi, Floreasca sau Griviţei se va circula pe un singur sens

Una dintre principalele concluzii ale studiului privind ameliorarea traficului, comandat de Primărie, este că, în zona centrală a oraşului, reorganizarea circulaţiei pe sensuri unice poate aduce un câştig de cel puţin 30% capacitate pentru transportul public şi alternativ. Celelalte soluţii sunt amenajarea de benzi dedicate transportului în comun, realizarea de parcări în aproprierea marilor artere, construirea pistelor de biciclete şi valorificarea locurilor cu potenţial turistic prin transformarea lor zone pietonale sau semi-pietonale.

citeste tot articolul

2013-12-13 | Adevărul | Annamaria Kozma
Planurile de reamenajare a Căii Victoriei au fost aprobate: mai puţine maşini, mai mult spaţiu pentru pietoni şi biciclişti

Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Transporturi din Primăria Municipiului Bucureşti, Ion Dedu, planurile de circulaţie pentru Calea Victoriei au fost aprobate. Prin urmare, pe o mare porţiune din Calea Victoriei vor rămâne doar două benzi de circulaţie, restul spaţiului recuperat fiind transformat în piste de biciclete şi în spaţii pietonale.

citeste tot articolul

2013-12-11 | HotNews | Catiușa Ivanov
Calea Griviței, Calea Dorobanți, bd. Barbu Văcărescu și Calea Floreasca ar putea deveni sensuri unice. Municipalitatea vrea să construiască 35 de parcări în zona centrală

Calea Grivitei, bd. Carol, bd. Lacul Tei, bd. Barbu Vacarescu, bd. Dinicu Golescu, Calea Floreasca, Calea Dorobanti, Soseaua Viilor si str. Progresului ar putea deveni sensuri unice, potrivit planului de mobilitate prezentat miercuri de reprezentanti ai municipalitatii la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. In plus, municipalitatea intentioneaza sa faca benzi unice pentru RATB pe bd. Dacia, Carol, Mircea Eliade, Magheru, Lacul Tei, bd. Unirii. De asemenea, s-a propus construirea a 35 de parcari subterane si supraterane in zona centrala a orasului.

citeste tot articolul

2013-12-11 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Oprescu, obligat să acopere o „gaură” de 10 milioane de euro

Concret, după ce au refuzat de două ori să voteze prelungirea contractului de închiriere, ieri, la iniţiativa consilierilor generali PDL, aleşii au votat în unanimitate ca Municipalitatea să mai stea cu chirie în clădirea de birouri doar până la 1 februarie 2014, iar edilul-şef să rezolve până atunci preluarea imobilului prin leasing financiar.

citeste tot articolul

2013-12-08 | Agerpres | Loredana Ciobanu
Vaslui: Pungeşti - zonă specială de siguranţă publică

'Potrivit ordinului, în zonă sunt intensificate măsurile specifice de prevenire şi combatere a faptelor antisociale şi de menţinere a stării de linişte şi ordine publică. În zonă sunt create dispozitive şi sunt detaşate echipaje de intervenţie şi patrule, pentru a se crea un climat de linişte şi siguranţă pentru cetăţeni', a declarat duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, mr. Marius Ţăranu. [...] 'La fiecare casă stă câte un jandarm. Nici în drum nu avem voie să ieşim fără să dăm socoteală jandarmilor. Nu înţelegem pe cine apără ei aici, în slujba cui acţionează', a declarat un locuitor din Pungeşti.

citeste tot articolul

2013-12-08 | Mediafax | Teodor Istrate, Andreea Unturica
Chevron anunţă că a reluat lucrările în zona Siliştea-Pungeşti, la mai puţin de 24 de ore de la întreruperea activităţii

"Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Compania intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare folosind tehnologii convenţionale EV-2 conform permiselor pe care le-a obţinut la începutul lunii octombrie. Respectăm dreptul persoanelor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii", se arată în comunicatul oficial transmis către corespondentul MEDIAFAX, duminică, de către societatea Chevron România.

citeste tot articolul

2013-12-07 | Digi24 | Roxana Alexe
Sorin Oprescu: Legea din 2001 pentru retrocedarea clădirilor de patrimoniu a fost o greșeală

„Noi am greşit atunci când în 2001 am încercat să reparăm nişte nedreptăţi ale trecutului fără să ne dăm seama că mai producem alte nedreptăţi. În felul ăsta, clădirile de patrimoniu s-au întors la urmaşii celor care le-au făcut (...) şi totul ar fi fost în regulă, dacă ar fi existat posibilitatea să le refacă. Nu există nicio lege la noi care să-i oblige la acest lucru”, a declarat primarul Sorin Oprescu într-un interviu acordat emisiunii „Pașaport diplomatic” de la Digi24.

citeste tot articolul

2013-12-06 | Rise Project | 
Resursele României: Pe cine a plătit RMGC în 2013

În 2013, unii au protestat, alții au încasat. Cei care au câștigat efectiv bani din afacerea “Roșia Montană” au fost politicieni influenți, afaceriști controversați, academicieni cunoscuți și toate televiziunile importante din țară.

citeste tot articolul

2013-12-05 | Adevărul | Ionuţ Balaban
Jandarmeria: „Informaţiile privind intervenţia de la Pungeşti sunt secrete“

Potrivit actului oficial, care a fost emis la solicitarea Asociaţuiei Vira, „documentele operative întocmite pentru executarea misiunii de la Pungeşti sunt documente clasificate, fiind exceptate de la liberul acces al cetăţenilor“. În solicitarea lor, cei de la Asociaţia Vira au cerut instituţiei „copii certificate conform cu originalul, după ordinele de intervenţie a forţelor de ordine – Jandarmerie şi Poliţie – în zona administrativ teritorială a comunei Pungeşti, Judeţul Vaslui din perioada 1 – 2 – 3 Decembrie – în privinţa protestelor împotriva instalării sondei de explorare pentru gaze de şist a companiei Chevron“.

citeste tot articolul

2013-12-05 | Economica | 
Cazinoul din Slănic Moldova, monument istoric şi clădire de patrimoniu, scos la licitaţie

Cazinoul aparţine SC Perla Moldovei SA, care este executată silit de către SC Flora SA pentru o datorie restantă, iar licitaţia de vânzare se face prin intermediul unui executor judecătoresc din Bacău. [...] n cazul în care Consiliul Judeţean ar fi cumpărat Cazinoul, suma de plată ar fi fost de 1.410.750 lei fără TVA, ori 1.749.330 cu TVA (circa 400.000 euro).

citeste tot articolul

2013-12-04 | romaniacurata.ro | Sorin Cucerai
A respectat Chevron România propriul cod de etiă la Pungești? Trei întrebări pentru Chevron

Politica Chevron cu privire la drepturile omului (Human Rights Policy 520) statuează că „ne conducem operaţiunile la nivel global în deplină concordanţă cu spiritul şi cu intenţia Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului”. Aceasta înseamnă că politicile şi practicile noastre privesc patru zone de interes: [...] Comunităţile: Ne angajăm la dialog cu comunităţile pentru a ne îmbunătăţi înţelegerea problemelor care pot apărea în legătură cu respectarea drepturilor omului, pentru a beneficia cu toţii de pe urma proiectelor şi a operaţiunilor noastre şi pentru a îmbunătăţi managementul impactului pe care aceste proiecte şi operaţiuni îl poate avea.

citeste tot articolul

2013-12-03 | Antena 3 | M.Z.
Oprescu: Doar 5% dintre străzile Capitalei mai sunt neasfaltate şi fără canalizare

Doar 5% dintre străzile Capitalei mai sunt neasfaltate şi fără canalizare. Municipalitatea a reuşit să încheie, în ultimele luni, lucrările de asfalltare şi să introducă reţeaua de apă şi canalizare pe 81 de străzi de la marginea Bucureştiului.

citeste tot articolul

2013-12-02 | Evenimentul Zilei | Daniela Zaharia
De ce sunt necesare studiile de Patrimoniu în universităţi

Dacă vrea să oprească distrugerea Patrimoniului Naţional, specialiştii în domeniu susţin că România nu-şi mai poate permite absenţa unor programe specializate de studiu. În comunism s-au pierdut la fel de multe obiective de patrimoniu ca și după Revoluție. Prin intermediul "Evenimentului zilei", Daniela Zaharia, membru al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei, din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, pledează pentru înfiinţarea unui centru specializat în studiul Patrimoniului în această unitate de învăţământ superior.

citeste tot articolul

2013-12-02 | Mediafax | Roxana Alexe
Oprescu: Autostrada suspendată va avea cel puţin două tuneluri subterane. Este mai ieftin

În ceea ce priveşte costurile pentru construirea autostrăzii din nordul Capitalei, primarul general a arătat că sumele estimate sunt de aproximativ 750 de milioane de dolari, incluzând amenajările de o parte şi de alta a autostrăzii, suma fiind obţinută prin parteneriat public-privat.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12