Revista presei martie 2013

de Florin Bălteanu

2013-03-28 | Formula As | Ion Longin Popescu
Demolatorii atacă noaptea

Deşi avea îm­potrivă câteva sentinţe jude­cătoreşti definitive, Oprescu a dat ordinul demolării Halei Matache pe timp de noapte, încălcându-şi propria pro­misiune de a lăsa şi de a restaura cunoscutul monument pe amplasamentul original.

citeste tot articolul

2013-03-28 | ActiveWatch | 
Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Pentru toate aceste motive va solicitam I. Sistarea infractiunii flagrante in curs de distrugere a monumentului istoric Hala Matache Macelaru II. Inceperea urmaririi penale impotriva numitilor Sorin Mircea Oprescu, Gheorghe Patrascu, Tudor Toma, Daniel Constantin Barbu, Radu Boroianu, Marius Damian si a celorlalte persoane care au semnat autorizatia de stramutare / mutare prin desfacere, avizul Ministerului Culturii, avizul Directiei pentru Cultura Bucuresti si documentatiile tehnice intocmite in vederea emiterii acestora, pentru savarsirea infractiunilor de distrugere a monumentului istoric Hala Matache Macelaru, prevazuta de art. 360 C. p. si abuz in serviciu, prevazuta de art. 248 C. p.

citeste tot articolul

2013-03-25 | RealitateaTv | 
Varşovia dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial a fost reconstituită într-un FILM 3D

De la înălţimea unui vultur în zbor sau a unui porumbel care zboară la câţiva metri deasupra oraşului, a unui trecător sau a unui călător în tramvai, filmul 'Varşovia 1935' invită spectatorii să meargă pe străzi, prin pieţele şi parcurile din centrul oraşului - lume complet dispărută de care puţini îşi mai aduc aminte. Oraşul a fost distrus în proporţie de aproape 80% de nazişti după insurecţia de la Varşovia din 1944. În timpul războiului au pierit peste 700.000 locuitori ai Varşoviei, din cei 1,3 milioane care populau capitala Poloniei în 1939.

citeste tot articolul

2013-03-23 | Gândul | de Laura Mitran, Livia Ispas
Mii de biciclisti au participat la un mars de protest in Capitala

Marian Ivan, reprezentant al Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti si presedintele Organizatiei pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), a declarat pentru MEDIAFAX ca s-a dorit sa se ajunga in fata Primariei Capitalei in semn de protest fata de declaratiile primarului Sorin Oprescu privind reamenajarea pistele pentru biciclisti pe trotuare, in conditiile in care acestea “s-au dovedit a fi neviabile”.

citeste tot articolul

2013-03-22 | România Literară | Simona Vasilache
interviurile României literare - Peter Derer: Pentru un Bucureşti european

Deşi menţionat acum 550 de ani, în realitatea construită, Bucureştii pot dovedi doar ceva mai mult de două secole. La început a fost ceea ce s-ar putea numi o aşezare ecologică căreia i se potrivea citatul din Biblie „din ţărână s-a născut, în ţărână s-a întors”. Dar dacă atunci vina o purtau materialele, credinţa, incendiile etc., după secolul fanarioţilor cei care au distrus au fost mai ales bucureştenii.

citeste tot articolul

2013-03-21 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Cum foloseste un ONG-ist din Chisinau arta pentru a atrage atentia cetatenilor asupra distrugerii patrimoniului construit, a spatiului public si a desfrisarii parcurilor

In Bucuresti, presa scrie frecvent despre demolarea unor cladiri monument istoric, defrisarea spatiilor verzi, instrainarea domeniului public, modul dezastruos in care se cheltuieste banul public. Chisinaul se confrunta cu aceleasi probleme, doar ca acolo este mult mai rau. "In ultimii 20 ani nu s-a investit aproape deloc in infrastructura culturala si sportiva a orasului, ea degradindu-se pina la un stadiul in care nu mai poate fi recuperata (este cazul multor locuri din oras). De exemplu, stadionul republican a fost demolat fara sa fie reconstruit la loc, alte stadioane stau in paragina. Circul nu mai functioneaza din 2006. Cinematografe sunt convertite in case de rugaciuni si spatii comerciale. Au fost schimbate hotarele zonelor verzi si ale parcurilor, cu scopul realizarii unor constructii private. Intr-un ritm foarte rapid au fost demolate mai multe case - monumente ale arhitecturii, pentru a face loc unor birouri si locuinte private de lux", povesteste Vladimir Us.

citeste tot articolul

2013-03-21 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Primaria sectorului 4 i-a amendat cu 200.000 lei pe proprietarii fostului spital de Boli Dermato-Venerice "Scarlat Longhin" fiindca au lasat cladirea in paragina

​Primaria sectorului 4 i-a amendat cu 200.000 lei pe proprietarii fostului spital de boli dermato-venerice "Scarlat Longhin" fiindca au lasat cladirea in paragina, fara gard, si s-a transformat intr-un focar de infectie. Totodata, Primaria a dispus ingradirea cu banda de protectie a intregului perimetru, oamenii strazii au fost evacuati si au fost preluati de catre institutiile responsabile, iar proprietarii au 48 de ore la dispozitie sa imprejumuiasca terenul si sa salubrizeze zona. Pe terenul fostului spital este in procedura de aprobare un proiect imobiliar care prevede construirea unui turn de 20 de etaje.

citeste tot articolul

2013-03-21 | Mediafax | Andreea Tobias, Liliana Iedu
Duşa: Imobile şi terenuri pe care nu le mai foloseşte Armata vor fi transferate autorităţilor

Mircea Duşă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că ministerul pe care îl conduce este dispus să cedeze mai multe imobile care aparţin Armatei, dar care nu îi mai sunt folositoare, către administraţia publică locală. "Eu sunt o persoană a dialogului, am dori să analizăm mai multe locaţii care sunt ale MApN şi dacă vom considera că unele locaţii şi terenuri nu ne mai sunt folositoare, le transferăm administraţiei locale", a afirmat ministrul Apărării.

citeste tot articolul

2013-03-19 | Gazeta de Sud | Anca Dănescu
Casă monument istoric, ajunsă adăpost social

Una dintre cele mai frumoase case de patrimoniu din Caracal a devenit o ruină din cauza locatarilor care au furat din ea totul de la tocărie la porţi.

citeste tot articolul

2013-03-18 | Merdiafax | Laura Mitran
AQUA PARC din Parcul Tineretului n-o să mai fie construit. Autorizaţia a fost anulată irevocabil

Autorizaţia de construire pentru complexul Aqua Parc ce ar fi urmat să fie realizat în Parcul Tineretului, pe o suprafaţă de 53.000 de metri pătraţi, a fost anulată irevocabil de Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei acţiuni depuse de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul".

citeste tot articolul

2013-03-14 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Primaria Capitalei plateste 40 de milioane de euro pentru extinderea spitalului Foisor. Ce parere aveti despre felul in care va arata?

Primaria Capitalei a inceput, joi, lucrarile de extindere si modernizare a Spitalului Clinic de Ortopedie Foisor (Bd. Ferdinand), dupa finalizarea investitiei numarul de paturi din spital urmand sa creasca de la 119 la 247. Termenul de finalizare al lucrarii este martie 2015, iar valoarea investitiei se ridica la 40 milioane de euro. Extinderea spitalului consta in construirea unor corpuri noi de cladire, a caror inaltime maxima este de 6 etaje, in spatele cladirii vechi, construite in 1892. In fata spitalului se afla Foisorul de Foc, monument istoric si unul dintre simbolurile Bucurestiului.

citeste tot articolul

2013-03-14 | Timis ONLINE | A. Strugariu
Vot pentru reabilitarea fatadelor din Piata Victoriei. Primaria le reface, proprietarii vor plati partial!

Consiliul Local Timişoara a adoptat joi o hotărâre privind declararea zonei Piaţa Victoriei ca zonă prioritară de protejare şi intervenţie asupra clădirilor aparţinând Ansamblului urban „Corso” în vederea reabilitării faţadelor acestor imobile. Primăria le va reface, iar proprietarii vor plăti ulterior o cotă parte din valoarea lucrărilor. Încă nu s-a stabilit care va fi contribuţia de la bugetul local pentru acest program şi cât vor plăti deţinătorii clădirilor.

citeste tot articolul

2013-03-11 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Noul Plan Urbanistic General va da atributii sporite Primariei in privinta designului cladirilor noi din Bucuresti

Noul Plan Urbanistic General (PUG), care este acum in lucru, va impune ca imobilele noi care vor construi in oras sa fie "frumoase", au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate proiectantilor. Pana acum, cand se autoriza o constructie, Primaria putea sa spuna doar cat de inalta poate sa fie si cum sa fie pozitionata pe teren, insa nu se putea pronunta asupra designului arhitectural. In plus, noul PUG va incerca sa defineasca care este identitatea Bucurestiului si sa impuna prin reguli pastrarea ei. O schimbare majora se va produce si in zonele protejate, proiectantii urmand sa le regandeasca.

citeste tot articolul

2013-03-11 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves, Marian Păvălaşc, George Lacatuş
Bătaia de joc din Drumul Taberei. Şeful Metroului - la schi în Alpi, bucureştenii merg prin şanţuri şi noroi

Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate, singura lucrare de infrastructură post decembristă care era în grafic şi avea toate şansele să fie gata la timp, fiind realizată în proporţie de 60-70%, a fost blocată. Termenul de finalizare era stabilit pentru 2015 însă, din senin, mai marii de la Ministerul Transporturilor au spus „Stop”. Astfel că, de mai bine de o lună, şantierul este aproape părăsit. Scandalos este faptul că procedeul de conservare a lucrărilor ne va costa 1,8 milioane de euro pe lună.

citeste tot articolul

2013-03-06 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Arhitectul care a proiectat pasajul pietonal de 15 milioane de euro de la Piata Romana sustine ca acesta nu este o solutie pentru rezolvarea problemelor de trafic

Primaria Capitalei a organizat miercuri dezbatere publica pentru pasajul pietonal de sub Piata Romana, unde municipalitatea ar urma sa investeasca circa 15 milioane de euro. Reprezentantii institutiei au prezentat cetatenilor si ONG-istilor aflati la dezbatere proiectul si au incercat sa justifice utilitatea lui. Majoritatea cetatenilor s-au impotrivit realizarii acestuia deoarece "baga pietonii la subsol" si au motivat ca aceasta este o solutie pe care alte state din Europa civilizata o foloseau in anii 60-70, ea nefiind de actualitate.

citeste tot articolul

2013-03-06 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Oprescu se joacă cu milioanele de euro

ntrebat la Realitatea TV de inelul median , edilul-şef a răspuns fără nicio ezitare: „21 de kilometri vor costa 700-800 de miloane de euro”. Numai că în acte scrie altceva. O hotărâre a Consiliului General al Capitalei, adoptată în august 2012 şi iniţiată de edilul-şef, spune că autostrada suspendată ar urma să aibă 13,15 kilometri şi va costa aproximativ 1,5 miliarde de euro, adică dublu faţă de cât susţine primarul general.

citeste tot articolul

2013-03-05 | Evenimentul Zilei | Ionuţ Fantaziu
Judecătorii au decis: Casa Florarului Muhle va fi refăcută de cei care au distrus-o, PROPRIETARII

„Prin aprobarea Ordonanţei preşedinţiale, proprietarul Stancu Ionel trebuie să ia măsuri de protejare a clădirii cu un sistem care să nu permită apei meteorice, umidităţii şi aerului să o influenţeze, sistem care se poate amplasa pe structura actuală sau independentă fără a afecta construcţia în stadiul actual”, a declarat marţi viceprimarul Dan Diaconu.

citeste tot articolul

2013-03-05 | Adevărul | Bogdan Păvăloi
Grupul de Oponenţă „Proiect Străpungere Ciurel-A1“ cere Primăriei Capitalei să oprească construirea drumului spre Autostrada Bucureşti-Piteşti

[...] Membrii grupului au propus mai multe soluţii alternative mult mai ieftine la acest proiect care după cum a menţionat şi Nicuşor Dan, este estimat la 400 de milioane de euro. Una dintre soluţii poate fi penetrarea bulervardelor Timişoara- Peciziei- Giuleşti-Ghencea până la Centură. A doua variantă propusă de cetăţeni este prelungirea metroului de la staţia Preciziei la platforma comercială Militari. Totodată, ei au identificat o linie dezafectată chiar pe strada Liniei. „ Pe strada Liniei chiar se află o linie dezafectată care poate fi transformată în şosea, terasamentul solid poate suporta cu lejeritate covor asfaltic” a precizat Vitctor Rausse. [...]

citeste tot articolul

2013-03-04 | Yahoo! Romania News | Andreea Secrieru
După gardul Muzeului Satului. “Vila” cu etaj se transformă în canton

Peste gardul Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" se văd câteva construcții la roșu care ies din decor. La prima vedere, structurile cu etaj, din cărămidă sau lemn masiv, nu au nimic în comun cu restul caselor din lut și gospodăriile țărănești vechi de sute de ani. Imediat te gândești că, fie Muzeul nu mai este acolo unde îl știai, fie cineva își ridică o vilă în parc. Paula Popoiu, directorul general al Muzeului, ne-a spus că ceea ce unii confundă cu o vilă nu este altceva decât un canton de drum, din cărămidă, aflat în faza de construcție.

citeste tot articolul

2013-03-04 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Cum a ridicat un fost consilier PSD, fara autorizatie, o casa in sit-ul UNESCO Sighisoara fara sa fie "deranjat" de autoritati

Asociatia Sighisoara Durabila, un ONG local care se ocupa cu protectia patrimoniului, a sesizat Directia Judeteana pentru Cultura Mures. La sfarsitul lunii ianuarie, Directia de Cultura Mures a facut un control la santier si a descoperit ca lucrarile se realizeaza fara autorizatie, dupa care a sesizat Primaria si Politia din Sighisoara, potrivit unui raspuns trimis de institutie catre Asociatia Sighisoara Durabila. Suntem la inceputul lunii martie, iar constructia este aproape gata. Intrebate de ce nu au facut nimic pentru a opri lucrarile, autoritatile spun ca inca cerceteaza, iar "colaborarea intre institutii a fost foarte buna".

citeste tot articolul

2013-03-04 | Adevărul | Oana Balan
Oprescu a promulgat regulamentul teraselor din Centrul Istoric prin dispoziţie de primar. Terasele rămân deschise până la 4 dimineaţa şi vor avea un aspect uniform

Normele stabilesc reguli clare privind suprafeţele teraselor, tipul de mobiler, siguranţa cetăţenilor, precum şi obligaţia agenţilor economici de a asigura condiţiile privind stabilitatea şi siguranţa imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele.

citeste tot articolul

2013-03-04 | Jurnalul Național | Iulia Barbu
Parcul IOR, temelie de blocuri. Investitorul visează la mall şi cartier de lux peste locurile de joacă ale copiilor

12 hectare de verdeaţă din parcul IOR îşi aşteaptă resemnate betonarea. Au dispărut băncuţele, au fost smulse coşurile de gunoi şi stâlpii de iluminat public. De câteva zile, panouri imense îşi privesc arogant trecătorii: ZONĂ RETROCEDATĂ.

citeste tot articolul

2013-03-01 | Opinia Timişoarei | Roxana Deaconescu
Primăria nu ştie ce are în ogradă! Descoperire ‘uimitoare’: Spitalul Militar aparţine municipiului Timişoara, în acte!

Cladirile Spitalului Militar, dar si terenurile pe care se afla acestea apartin Primariei Timisoara. Nimeni nu stia despre faptul ca acestea se afla in patrimoniul Primariei, a anuntat, vineri, primarul Nicolae Robu. Potrivit primarului, s-au descoperit 8.600 de “elemente de patrimoniu” care erau ale nimanui. Printre ele se afla si cladirile Spitalului Militar, dar si terenul. Culmea, conducerea Primariei Timisoara dorea sa plateasca chirie pentru un spatiu din Spitalul Militar catre Ministerul Apararii.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12