Revista presei decembrie 2015

de Florin Bălteanu

2015-12-28 | Gazeta de Dimineață | Mihaela Mihai
Clădirile istorice de la mina Petrila rămân în picioare. Ministerul Culturii le-a inclus pe lista monumentelor istorice în grupa valorică A

O parte din istoria mineritului din Valea Jiului, aferentă minei Petrila, va rămâne în picioare. Eforturile viceprimarului Vasilică Jurca și a profesorilor clujeni și bucureșteni de la arhitectură cu care a lucrat, au dat roade, ministrul Culturii emițând un ordin prin care clasează mai multe cădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”. Adică clădirile de la mina Petrila sunt considerate monumente de interes național. Asta înseamnă că aceste clădiri istorice nu pot fi dărâmate în cadrul lucrărilor de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila.

citeste tot articolul

2015-12-18 | HotNews | Catiușa Ivanov
Bucureștiul pierde finanțarea europeană pentru trei mari proiecte - pasajului rutier de la Piața Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei și Floreasca și spitalul Foișor - 124 milioane lei

Bucurestiul pierde finantare din fonduri europene si de la bugetul de stat in valoare totala de 124.183.654,08 lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31.12.2015, termenul stabilit prin acordul de finantare in cadrul Programului Operational Sectorial 2007-2013 (POR), potrivit informatiilor furnizate de municipalitate. Este vorba despre pasajului rutier de la Piata Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei si Floreasca si modernizare spitalul Foisor. Finantarea nerambursabila accesata in total de municipalitate prin Programul Operational Regional 2007 - 2013 este de 191.066.216,65 lei.

citeste tot articolul

2015-12-18 | HotNews | Catiușa Ivanov
Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 3,7 milioane lei în cazul celor 100 de infochioscuri ale Primăriei Capitalei, care nu au fost nici până acum racordate la curent ori stau în depozit

Curtea de Conturi a constat un prejudiciu de 3,7 milioane lei la Primaria Municipiului Bucuresti, contravaloarea celor 100 de infochioscuri cumparate de municipalitate incepand din 2006, dar nefolosite nici pana azi, potrivit unui raport obtinut de HotNews.ro. Astfel, din 100 de infochioscuri achizitionate, doar 33 au fost montate si doar unul functioneaza, restul nefiind racordate la reteaua electrica. Vinovati pentru aceasta situatie au fost gasiti fostul primar Sorin Oprescu si Madalin Dumitru, fostul sef al Directiei de Infrastructura din Primarie, ambii cercetati de DNA pentru coruptie. HotNews.ro a scris de mai multe ori despre aceasta situatie.

citeste tot articolul

2015-12-17 | B365 | Nicoleta Vieru
Bucureștiul pierde peste 1,5 milioane euro pentru că Primăria nu termină la timp Arcul de Triumf

Bucureștiul pierde fonduri europene de peste 1,5 milioane euro pentru că Primăria Capitalei nu a reușit să termine la timp consolidarea Arcului de Triumf și a Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu". Cele două lucrări avea ca termen pentru finalizarea lucrărilor data de 31 decembrie 2015, respectiv mai 2015. Cum lucrările sunt departe de a fi terminate, Primăria Capitalei va încheia noi acte adiționale pentru prelungirea termenului până pe 30 iunie 2016, însă va trebui să suporte de la bugetul local toate cheltuielile care vor fi efectuate după data de 31 decembrie 2015.

citeste tot articolul

2015-12-16 | HotNews | Catiușa Ivanov
Haos administrativ: Tribunalul București a anulat planurile urbanistice în baza cărora s-au lărgit străzile Buzești-Berzei. Ce impact are decizia

Tribunalul Bucuresti a anulat la inceputul lunii decembrie planurile urbanistice in baza carora s-au largit strazile Buzesti-Berzei si in baza carora s-a demontat Hala Matache, monument istoric, pentru a putea fi mutata pe alt amplasament. Documentele au fost anulate deoarece instanta a constatat ca avizul de mediu ar fi fost emis ilegal. Procesul a fost intentat de Asociatia Salvati Bucurestiul, iar decizia poate fi atacata cu recurs.

citeste tot articolul

2015-12-16 | HotNews | Catiușa Ivanov
Haosul din traficul bucureștean continuă. Doar 15% din semafoarele inteligente functionează, la jumatate de an de la defectarea sistemului

Primaria Capitalei nu a inregistrat niciun progres in ultimele doua luni in ceea ce priveste sistemul de management al traficului, Bucurestiul fiind paralizat in ultimele zile. Astfel, din cele 171 de intersectii dotate cu semafoare inteligente, doar 15% sunt functionale, respectiv cele aflate la sud de Piata Unirii. Situatia este similara cu cea de acum doua luni. In ceea ce priveste componenta de monitorizare video, se primesc informatii din circa 80% din intersectii, dar asta nu inseamna insa ca traficul este dirijat "inteligent".

citeste tot articolul

2015-12-16 | HotNews | Catiușa Ivanov
București: De ce a anulat instanța autorizația de construire pentru pasajul de la Ciurel și cum s-a crezut Oprescu mai presus de lege

Tribunalul Bucuresti a decis anularea autorizatiei de construire emisa in 2014 de Primaria Capitalei pentru pasajul de la Ciurel pentru ca primaria condusa de primarul Sorin Oprescu a emis acest document in regim de urgenta. Instanta arata ca nu era nici o urgenta, asa cum este ea definita de lege. In plus, autorizatia nu are la baza un Plan Urbanistic Zonal, potrivit motivatiei instantei. Pasajul este construit in proportie de 40%, iar instanta a cerut demolarea lucrarilor efectuate in baza autorizatiei. Decizia Tribunalului nu este definitiva.

citeste tot articolul

2015-12-16 | Digi 24 | 
„Mărțișor”, ascuns după blocuri

Bucureştiul e pe lista scurtă a oraşelor care vor să fie Capitală Culturală Europeană, dar distruge prin nepăsare monumentele cu valoare inestimabilă. Consilierii generali ai Primăriei Capitalei au aprobat construirea a trei blocuri, dintre care unul de 11 etaje chiar lăngă Casa Memorială Tudor Arghezi, la doar câţiva paşi de mormântul poetului. Fiica acestuia, decedată de curând, ameninţa anul trecut că dacă proiectul va trece, va retrage donaţia tatălul său către stat. Aleşii locali ai primăriei au fost de acord cu proiectul fără ca măcar să ştie pentru ce au votat.

citeste tot articolul

2015-12-15 | HotNews | Catiușa Ivanov
UPDATE Zeci de proiecte imobiliare controversate discutate marți la Primăria București: blocul de 5 etaje de pe strada Mântuleasa, o cladire de 22 metri înălțime pe Calea Victoriei și un bloc de 4 etaje în Piata Lahovary. Ce proiecte au fost aprobate

Consilierii generali ai Capitalei vor discuta marti nu mai putin de 48 de Planuri Urbanistice Zonale si de Detaliu. Printre acestea se afla si proiecte imobiliare controversate, care au fost respinse de-a lungul timpului si care au starnit indignarea societatii civile: un bloc cu trei subsoluri, demisol, parter si patru etaje in Piata Lahovary nr. 8, un ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 5 etaje pe strada Mantuleasa nr. 7-9 - pe terenul unde s-a aflat scoala lui Mircea Eliade, un bloc de 22 metri inaltime pe Calea Victoriei. Pe ordinea de zi se afla si Planul Urbanistic pentru sediul marii loje nationale din Romania - bd. Expozitiei 24 F. Cetatenii cer respingerea mai multor proiecte.

citeste tot articolul

2015-12-15 | HotNews | Catiușa Ivanov
Consiliul General al Municipiului București a aprobat, marți, construirea a trei blocuri de 11, șapte și trei etaje lângă Muzeul Memorial Tudor Arghezi

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, marti, construirea a trei blocuri de 11, sapte si trei etaje langa Muzeul Memorial Tudor Arghezi, pe strada Prinosului din Bucuresti (sectorul 4, linga Parcul Tineretului). Pana acum in zona se puteau construi doar case de doua etaje. Muzeul National al Literaturii Romane si Muzeul Memorial Tudor Arghezi au transmis primariei, inca din iunie 2012, o scrisoare prin care isi aratau "totalul dezacord" fata de acest proiect.

citeste tot articolul

2015-12-15 | HotNews | Catiușa Ivanov
Planul Urbanistic General al Municipiului București a fost prelungit până în decembrie 2018

Consiliul general al municipiului Bucuresti a prelungit marti perioada de valabilitate a Planului Urbanistic General al Capitalei cu inca 3 ani - pana pe 30 decembrie 2018. PUG-ul a expirat pe 21 decembrie 2010 si a fost prelungit cu cate un an, in 2010 si 2011, apoi cu 3 ani in 2012. Documentatia ar fi expirat pe 21 decembrie 2015.

citeste tot articolul

2015-12-14 | Ministerul Culturii | comunicat de presă
[Anunţarea listei scurte a oraşelor preselectate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021]

În urma evaluărilor, pe lista scurtă a oraşelor preselectate se regăsesc Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

citeste tot articolul

2015-12-14 | HotNews | Catiușa Ivanov
​EXCLUSIV. ISU: Stațiile de metrou din București construite înainte de 1989 nu au aviz și autorizație pentru siguranța la incendiu. Cum s-a ajuns în această situație

"In acest sens, la nivelul Metrorex nu sunt elaborate si implementate proceduri specifice pentru fiecare dintre domeniile si riscurile identificate care sa particularizeze si sa detalieze, pentru activitatea si personalul propriu (pe operatiuni, persoane, timpi de reactie s.a.), cadrul legal si cadrul general stabilit prin documentele de referinta semnate in comun cu celelalte forte de interventie", potrivit raportului.

citeste tot articolul

2015-12-10 | B365 | Nicoleta Vieru
Bucureştenii vor plăti impozite mai mari cu 25% pentru locuinţe

În 2016, impozitele pentru locuinţe vor creşte, în Bucureşti, în medie cu aproximativ 25%. Consilierii generali au aprobat, joi, o hotărâre prin care procentul de impozitare rămâne la fel ca anul trecut. Însă, pentru că se măreşte baza de impozitare, în baza modificărilor adoptate prin noul Cod Fiscal, bucureştenii vor plăti un impozit mai mare.

citeste tot articolul

2015-12-10 | HotNews | Catiușa Ivanov
Taxele în București 2016: se mărește baza de impozitare. Pentru locuințe, creșterea este de 25%

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi nivelul taxelor si impozitelor locale. Alesii locali au decis ca procentul de impozitare ramane la fel ca anul trecut, insa se mareste baza de impozitare, in baza modificarilor adoptate prin noul Cod Fiscal, ceea ce inseamna ca bucurestenii vor plati un impozit mai mare.

citeste tot articolul

2015-12-10 | HotNews | Catiușa Ivanov
​FOTOGALERIE Mobilizarea cetățenilor: Un grup de bucureșteni din cartierul Floreasca a anulat în instanță autorizația de construire pentru un bloc construit pe spațiul verde

Un grup de cetateni din cartierul Floreasca a obtinut anularea in instanta a autorizatiei de construire pentru blocul de pe strada Ghita Padureanu nr. 4, care se ridica pe un spatiu verde dintre blocuri, la numai cativa metri de ferestrele lor. Autorizatia a fost emisa de Primaria sectorului 2, condusa de Neculai Ontanu, iar decizia, ce poate fi atacata cu recurs, a fost pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Blocul este inaltat deja pana la etajul trei.

citeste tot articolul

2015-12-09 | B365 | Nicoleta Vieru
Directorul RATB: 120 de autobuze, reintroduse pe traseu. RATB e pregătit de iarnă

De asemenea, directorul RATB, a anunțat că 120 de autobuze care erau indisponibilizate din cauza lipsei pieselor de schimb au fost reintroduse în circulație. Au mai rămas în depouri, fără piese, alte 120 de autobuze, însă conducerea RATB susține că și acestea vor reveni pe traseu în următoarele 6-8 luni.

citeste tot articolul

2015-12-08 | B365 | 
S-a declanșat urmărirea penală în cazul demolărilor de pe strada Broșteanu

Judecătoria Sectorului 1 a trimis dosarul demolării ilegale a imobilelor din str. Ernest Broșteanu nr. 4 și nr. 6 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în vederea începerii urmăririi penale împotriva proprietarului SC Rubin Gold 2004 SRL și a funcționarilor responsabili din Primăria Capitalei și din Primăria Sectorului 1, anunță Nicușor Dan de la Asociația Salvați Bucureștiul.

citeste tot articolul

2015-12-08 | HotNews | Catiușa Ivanov
RADET București a remediat avaria care a lasat 300 de blocuri fără apă caldă și caldură

RADET Bucuresti a remediat avaria care a lasat 300 de blocuri din Rahova si Sos. Alexandriei fara apa calda si caldura circa 24 de ore. Termenul anuntat pentru remediere era de 48 de ore.

citeste tot articolul

2015-12-06 | Digi 24 | 
Clădiri simbol ale Bucureștiului, „ascunse” de lucrările de renovare neterminate la timp

Bucureştiul încearcă de câţiva ani să readucă la viaţă o parte din clădirile simbol ale oraşului. Numai că de la dorinţă la putinţă e calea lungă. Arcul de Triumf şi fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, cunoscut drept sediu al Primăriei Capitalei în ultimii 65 de ani, sunt ţinute departe de ochii publicului cu pânze şi schele. Primăria funcţionează de câţiva ani într-un sediu închiriat, iar bucureştenii au sărbătorit Ziua Naţională, din nou, în faţa Palatului Parlamentului - simbol al grandorii comuniste şi nu la Arc, monument ce aminteşte de jertfele naţionale.

citeste tot articolul

2015-12-02 | HotNews | Catiușa Ivanov
Două ONG-uri au atacat în instanță proiectul de extindere a ASE care presupune ridicarea unui bloc de 7 etaje în spatele unei clădiri monument istoric din Piața Romană

"Saptamana trecuta, Asociatia Pro.Do.Mo si Societatea Academica din Romania au solicitat anularea si suspendarea pana la judecarea cauzei a Autorizatiei de Construire nr. 398/22.07.2015 emisa de Primaria Municipiului Bucuresti pentru proiectul imobiliar initiat de Academia de Stiinte Economice privind Casa Nanu Muscel, monument istoric B-II-m-B-21064, si terenul aferent", a declarat pentru HotNews.ro Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro.Do.Mo.

citeste tot articolul

2015-12-01 | România Curată | 
APEL pentru înființarea și asumarea FONDULUI MOLDOVA

Mai multe asociaţii şi fundaţii din România şi Republica Moldova au lansat, la inițiativa Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Societății Academice din România și Platformei Unioniste Acţiunea 2012, un apel prin care se solicită înființarea și asumarea Fondului Moldova. Un număr de 31 de organizații de pe ambele maluri ale Prutului adresează Apelul preşedintelui României, Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi premierului Dacian Cioloş. Semnatarii consideră că diversele ajutoare financiare plecate dinspre România spre Republica Moldova “s-au pierdut în adevărate găuri negre” şi consideră că înfiinţarea acestui fond ar elimina ingerințele politice și riscul de corupție. Asociaţiile şi fundaţiile cer ca din Consiliul de Administraţie al Fondului Moldova să facă parte atât instituții ale statului, cât și organizații nonguvernamentale specializate în buna guvernare de pe ambele maluri ale Prutului.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12