Revista presei iunie 2014

de Florin Bălteanu

2014-06-30 | HotNews | Catiuşa Ivanov
​​VIDEO-FOTOGALERIE Cum au aparut blocuri de 10 etaje in Parcul Tineretului si de ce Primaria Capitalei a dat liber la constructii pe sapte hectare din parc

In 2005, Consiliul general al Municipiului Bucuresti, la propunerea Primariei Capitalei, a adoptat o hotarare prin care pe 7 din cele 160 hectare din Parcul Tineretului se puteau construi case si blocuri. Aceasta decizie a fost luata pentru a-i pune in posesie pe proprietarii cu terenuri retrocedate in parc. Incepand din 2009, pe aceasta fasie au inceput sa apara primele constructii. La sfarsitul anului 2010, hotararea data in 2005 a expirat, iar zona a redevenit spatiu verde, insa era prea tarziu. Acum, in aceasta zona sunt deja construite cateva blocuri cu pana la 12 etaje si cateva case. Unul dintre blocuri, de 5 etaje, a fost construit chiar intr-un deal care separa parcul de casele de pe str. Martisor. In plus, pe doua hectare din aceasta zona, unde de curand au fost taiati peste 50 de arbori ilegal, risca sa apara un cartier de vile cu doua etaje si mansarda. Vezi cum s-a transformat zona in ultimii 10 ani.

citeste tot articolul

2014-06-30 | Adevărul | Cristina Răduță
Bucureşti, vara şantierelor. Care sunt lucrările de infrastructură ce îngreunează traficul din Capitală

Capitala se va transforma în această vară într-un şaniter enorm, iar pe marile artere se va circula cu dificultate. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spune că realizarea lucrărilor este esenţială pentru siguranţa bucureştenilor, dar şi pentru fluidizarea traficului rutier pe viitor.

citeste tot articolul

2014-06-29 | romaniacurata.ro | Mihai Goțiu
EXCLUSIV. Ciudatele decizii ale Afacerii Comarnic-Brașov. Și o conexiune cu Afacerea Roșia Montană: fostul cancelar al Austriei Gusenbauer

Sumarizând: pentru cei 58 de kilometri ai autostrăzii Comarnic-Brașov (de fapt, până la urmă, 53 de km!), românii ar urma să plătească o factură totală de 4-4,5 miliarde de euro. Fie că o vor plăti direct, sub formă de taxă de autostradă, fie suportând diferența din bugetul public (dacă autostrada nu-și ”scoate” banii în 20 de ani). Pentru această ”afacere”, România își periclitează șansa finalizării tronsonului Sibiu-Pitești, pentru a cărui construcție s-ar întoarce de la UE aproximativ 2,73 miliarde de euro (co-finanțarea de la UE). Bani care ar intra intra în economia României, nu ar ieși! Unde mai pui că lungimea tronsonului de autostradă cu care România ar rămâne ar fi dublă.

citeste tot articolul

2014-06-29 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Sorin Oprescu: Primaria Capitalei va demara in luna iulie procedura de licitatie pentru desemnarea firmei care va realiza proiectul tehnic pentru pistele de biciclete din Bucuresti

Primaria Capitalei va demara in luna iulie procedura de licitatie pentru desemnarea firmei care va realiza proiectul tehnic pentru pistele de biciclete din Bucuresti, a declarat duminica primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Dupa realizarea proiectului tehnic se vor contracta lucrarile de executie, a mai spus edilul. Reamintim ca in aceasta primavara, Guvernul a alocat Primariei Capitalei 10 milioane de euro pentru realizarea a 100 km de piste pentru biciclisti. Asta dupa ce, in perioada 2008-2010, municipalitatea a mai platit 11 milioane de euro pentru 122 km de piste pentru biciclete care au fost inchise de Politia Rutiera fiindca erau neconforme.

citeste tot articolul

2014-06-29 | B365 | Nicoleta Vieru
Noul patinoar al Capitalei va avea acoperiș pietonal și 3.100 de locuri

Patinoarul artificial Mihai Flamaropol din București va fi reabilitat și modernizat. Proiectul se află în stadiul de selectare a unui constructor. Patinoarul va avea o capacitate de 3.100 locuri. De asemenea, acoperișul viitorului patinoar va fi pietonal, sub forma de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinatate.

citeste tot articolul

2014-06-26 | HotNews | Catiuşa Ivanov
FOTOGALERIE Primaria Capitalei a terminat pe jumatate modernizarea Caii Victoriei: se largesc trotuarele si se fac piste pentru biciclete

Primaria Capitalei a finalizat circa 60% din lucrarile de modernizare a Caii Victoriei, intre Piata Victoriei si bd. Regina Elisabeta, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Administratiei Strazilor Bucuresti. Proiectul prevede largirea trotuarelor, amenajarea de piste pentru biciclisti, iar circulatia rutiera se va desfasura pe doua benzi, sens unic, fata de patru in prezent. Pana in prezent au fost largite si pavate cu piatra o mare parte dintre trotuarele cuprinse in acest segment, s-au pus stalpisori si flori. Urmeaza sa fie trasate pistele pentru biciclete, pe carosabil, iar lucrarea in ansamblu urmeaza sa se finalizata pana pe 15 septembrie, promit reprezentantii municipalitatii. In paralel, Administratia Strazilor Bucuresti reamenajeaza si largeste trotuarele de pe bd. Mihail Kogalniceanu si Elisabeta. Cele doua lucrari costa circa 4 milioane de euro.

citeste tot articolul

2014-06-25 | Adevărul | Cristina Răduță
Bucureşteanul care desenează bordurile ciobite de pe stradă în semn de protest: „Data trecută am amenajat o grădină cu legume pe trotuar”

Cătălin Berenghi, patronul cafenelei Krishna Caffe, îi acuză pe cei care se ocupă de asfaltarea străzilor că îi distrug afacerea şi spune că, după ce şi-a amenajat o grădină cu legume pe trotuar în semn de protest, a decis să atragă atenţia din nou prin marcarea plăcilor de beton care ar fi fost montate gata stricate.

citeste tot articolul

2014-06-24 | B365 | Nicoleta Vieru
Vila Minovici și Casa Cesianu, reintroduse în circuitul turistic din 2015. CUM VOR ARĂTA

Primarul general, Sorin Oprescu, a vizitat, marți, Casa Cesianu și Muzeul Nicolae Minovici, monumente istorice aflate, în proces de restaurare și consolidare cu fonduri europene. La Muzeul Nicolae Minovici a început organizarea de șantier. Monumentul are o vechime de 109 ani și va fi repus în circuitul turistic la 31 iulie 2015. Lucrările la Casa Cesianu au demarat în luna noiembrie a anului trecut. În luna august va fi gata clădirea, urmând ca apoi lucrările să se mute în curte, unde se va amenaja un lapidariu.

citeste tot articolul

2014-06-24 | B365 | Nicoleta Vieru
Se construieşte pasaj pietonal pe sub Arcul de Triumf. Când vor fi gata lucrările

Primarul general Sorin Oprescu a efectuat marţi o vizită de lucru la şantierul de la Arcul de Triumf, monument istoric aflat în plin proces de restaurare şi consolidare cu fonduri europene. Cu această ocazie, edilul-şef a declarat că municipalitatea intenţionează să construiască un pasaj pietonal subteran care să asigure accesul vizitatorilor la Arcul de Triumf. Lucrările ar trebui să înceapă anul viitor.

citeste tot articolul

2014-06-24 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Modificare Codul Silvic: Proprietarii de padure ar putea sa defriseze si sa construiasca pe 500 mp din terenul forestier. Camera Deputatilor a respins proiectul

Propunerea de modificare a Codului Silvic va fi discutata marti in plenul Camerei Deputatilor. Initial, in varianta propusa de fostul ministru delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, au fost introduse o serie de masuri care limitau taierile ilegale si furtul de lemn din paduri, insa aceste prevederi au fost scoase prin amendamente de mai multi deputati PSD. In plus, proiectul de Cod Silvic permite proprietarilor de padure privata sa defriseze si sa construiasca pe maxim 500 mp din terenul forestier. Pe actualul Cod se permite construirea doar pe 200 mp. O prevedere buna a acestui proiect, introdusa la initiativa deputatilor PSD este ca lemnul sa fie prelucrat pe plan local. Totodata insa, producatorii din industria mobilei au drept de preemtiune la cumpararea de lemn din paduri proprietate publica a statului, ceea ce inseamna ca se incurajeaza prelucrarea superioara a lemnului, dar vor fi afectate micile firme care fac exploatarea si prelucrarea primara a lemnului. Camera Deputatilor este camera decizionala, iar daca deputatii voteaza azi legea, ea merge la presedinte pentru promulgare.

citeste tot articolul

2014-06-20 | Green Report | Cosmin Zaharia
Roșia Montană trebuie să devină un model de dezvoltare durabilă în Europa

"Așa cum probabilitatea și amenințarea ca un proiect minier în carieră deschisă să fie autorizat la Roșia Montană au scăzut semnificativ, nevoia conturării unei alternative mult mai diversificate și sustenabile strategic a devenit esențială. Componentele fundamentale ale unei astfel de dezvoltări trebuie să provină din interiorul comunității locale, însă Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții vor putea susține și vor susține acest efort”, a declarant Guy Clausse, decan al Institutului Băncii Europene de Investiții.

citeste tot articolul

2014-06-20 | romaniacurata.ro | Mihai Goţiu
E timpul pentru dezvoltare la Rosia Montana. O dezvoltare model pentru Europa. Concluziile misiunii Europa Nostra in Romania

În cadrul conferinței de presă desfășurate la sediul Ordinului Arhitecților din România (OAR), s-a făcut referire și la concluziile (declarația politică) a Consiliului de Miniștri ai UE, de la Bruxelles, din 21 mai 2014, care identifică patrimoniul cultural ca resursă strategică de dezvoltare a Europei. În concordanță cu această direcție strategică de dezvoltare europeană, Costa Carras a subliniat: ”Există o puternică și evidentă motivare la nivel local și regional pentru a se ajunge la soluțiile caracteristice unei dezvoltări sustenabile cu respect față de valorile culturale, încurajând în același timp ideea de comunitate autentică, o dezvoltare care va face România un exemplu de success care va putea fi replicat în întreaga Europă”.

citeste tot articolul

2014-06-19 | HotNews | Catiuşa Ivanov
FOTOGALERIE Au trecut aproape 2 ani de la inaugurarea Pieţei Universităţii, dar locul arată în continuare ca un deşert. Primăria Capitalei nu şi-a ţinut promisiunea de a înverzi zona

La inaugurarea Pietei Universitatii, in toamna anului 2012, primarul Sorin Oprescu a promis ca va planta pomi si va aduce jardiniere in "marea" de piatra si beton din zona statuilor. Si in vara anului trecut, reprezentantii municipalitatii au spus ca vor "inverzi" aceasta zona. A mai trecut un an si nimic nu s-a intamplat, desi jardiniere cu arbori si flori sunt puse in tot Bucurestiul, chiar si acolo unde nu este nevoie. In timpul verii, fara niciun pic de verdeata, acest loc se transforma intr-un "cuptor", insuportabil pentru cei care tranziteaza zona.

citeste tot articolul

2014-06-19 | Digi24 | 
Copaci înlocuiți cu beton. Aproape 200 de tei de pe Șoseaua Pantelimon au fost tăiați

Aproape 200 de tei, aflaţi de-a lungul şoselei Pantelimon din Bucureşti, au fost tăiaţi în ultima lună. În locul unora dintre ei au fost puşi puieţi de platan. Locuitorii din zonă se plâng că, până când aceştia vor ajunge la maturitate, zona rămâne fără pic de verdeaţă. La rândul lor, activiştii de mediu acuză Primăria că a făcut defrişările fără aviz.

citeste tot articolul

2014-06-18 | Gândul | Ramona Loznianu
Cum va arăta Piaţa Victoriei în 2015. Vila Oromolu, salvată prin construcţia unei clădiri de birouri proiectate de arhitectul Dorin Ştefan. GALERIE FOTO

La intersecţia străzii Paris cu Bulevardul Aviatorilor, în imediata apropiere a clădirii Guvernului, va apărea anul viitor o nouă clădire ultramodernă de birouri, în cadrul unui proiect de 37 de milioane de euro al fondului sud-african de investiţii NEPI, care va include şi faimoasa vilă Oromolu, clădirea monument istoric care a fost puternic afectată de un incendiu în 2009 şi care urmează să fie restaurată.

citeste tot articolul

2014-06-17 | B365 | Nicoleta Vieru
Cine va construi Pasajul subteran de la Piața Sudului și de ce nu au început încă lucrările

Primarul general, Sorin Oprescu, a semnat pe 8 mai contractul de execuție pentru pasajul subteran de la Piața Sudului împreună cu reprezentantul companiei italiene Astaldi. De execuția pasajului subteran se va ocupa o asociere formată din trei firme, în frunte cu Astaldi. Proiectul va fi realizat cu fonduri europene și are o durată de execuție de 18 luni. Lucrările ar fi trebuit să înceapă deja, însă ele au fost întârziate din cauza dificultății de a a găsi o soluție de redirecționare a circulației pe perioada desfășurării lucrărilor la pasaj, concomitent cu desfășurarea lucrărilor la Pasajul Mihai Bravu

citeste tot articolul

2014-06-17 | România Pozitivă | Florin Ghinda
O misiune de patru zile la Roșia Montană, localitate istorică inclusă în programul ‘The 7 Most Endangered’

Experții organizației Europa Nostra, for activ în conservarea patrimoniului european, și ai Institutului Băncii Europene de Investiții au ajuns ieri în România pentru o misiune de patru zile la Roșia Montană, localitate istorică inclusă în programul ‘The 7 Most Endangered’ (Cele mai periclitate 7 situri, nominalizată de ProPatrimonio) din Europa în 2013. Delegația europeană formată din specialiști din domeniile conservării patrimoniului și financiar se vor întâlni la Cluj, București și Roșia Montană cu actori, parteneri și factori de decizie locali, regionali și naționali pentru a discuta modalități de a asigura o dezvoltare durabilă a Roșiei Montane bazată pe prezervarea patrimoniului său cultural și natural foarte bogat.

citeste tot articolul

2014-06-17 | HotNews | Catiuşa Ivanov
FOTOGALERIE Primaria Capitalei a taiat zeci de tei de pe Soseaua Pantelimon

Zeci de tei de pe Soseaua Pantelimon din Capitala, intre Granitul si Sos. Morarilor, au fost taiati in ultimele luni de Primaria Capitalei pentru modernizarea arterei. Sub soarele verii, zona arata ca un desert. Desi in loc s-au plantat pui de platani, mai multi cetateni din cartierul Pantelimon sunt nemultumiti de decizia Primariei deoarece teii aveau 40-50 de ani, iar platanii mai au cel putin zece ani pana vor creste. Dan Trifu, vicepresedintele Fundatiei Ecocivica, spune ca defrisarile s-au facut fara aviz. HotNews.ro a solicitat reprezentantilor municipalitatii un punct de vedere, dar pana la aceasta ora nu am primit niciun raspuns. UPDATE Reprezentantii primariei capitalei spun ca largirea strazii, amenajarea locurilor de parcare si a pistelor pentru biciclete nu se puteau realiza fara taierea copacilor. Acestia spun ca vor replanta puiet de arbori pe ambele parti ale strazii.

citeste tot articolul

2014-06-13 | svnews.ro | 
Satul bucovinean ca destinatie turistica. cum il protejam si promovam?

Broşura „Satul bucovinean ca destinaţie turistică. Cum îl protejăm şi promovăm?”, editată de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Naţional de Informare Turistică, este o culegere de recomandări practice pentru păstrarea peisajului cultural al Bucovinei şi se adresează locuitorilor satelor Bucovinei, autorităţilor locale, investitorilor din turism şi tuturor celor care îndrăgesc zona.

citeste tot articolul

2014-06-13 | Gândul | Sorina Ionașc
EXPLOZIV! Parlamentari ca-n codru: 38 de deputaţi PSD au făcut o lege care permite TĂIEREA INTEGRALĂ a pădurilor. Zece dintre ei sunt proprietari de terenuri forestiere

Cine este proprietar de teren forestier ar putea să-şi defrişeze legal întreaga suprafaţă de pădure pentru a-şi construi pensiuni, spaţii de agrement, baruri, piscine şi spa-uri, totul în scop turistic. Potrivit unor amendamente depuse de 38 de deputaţi pesedişti la Codul Silvic, pădurile vor putea fi incluse în intravilan în aceste condiţii şi vor putea fi scoase integral din fondul forestier pentru a construi unităţi turistice. Semnificativ este faptul că ZECE DINTRE EI SUNT PROPRIETARI DE PĂDURI. Deşi au dat cu subsemnatul pentru susţinerea iniţiativei legislative, acum deputaţii bat în retragere. ”Eu nu cred că e vreunul nebun care să vrea să taie toată pădurea, noi nu facem legi pentru nebuni”, a spus chiar iniţiatorul legii, Cătălin Rădulescu. „Am avut obiecţii la acest amendament de la început, dar va fi modificat în comisie”, a precizat şi Ninel Peia. „Vă propun să citesc şi eu textul, să mă uit cu atenţie pe amendamente şi poate purtăm o discuţie în cunoştinţă de cauză”, recunoaşte Anghel Stanciu, spunând că nici nu a citit proiectul de lege, ci doar expunerea de motive. Pe de altă parte, iniţiativa pesediştilor nu este susţinută de Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Doina Pană spunând că regimul silvic va rămâne la fel de strict şi că nu va permite imobiliare în păduri, indiferent de partidul care propune aşa ceva. În replică, Rădulescu o trimite pe Doina Pană în Sahara.

citeste tot articolul

2014-06-13 | MDRAP | comunicat de presă
Liviu Dragnea: Sper ca în perioada următoare să reluăm discuțiile privind descentralizarea

"[...] Eu sper ca în perioada următoare, împreună, să reluăm discuțiile, și să fiți alături de noi, privind descentralizarea, să reluăm discuțiile de modificare a întregului pachet al legilor privind administrația locală, chiar dacă vor fi dezbateri aprinse, chiar dacă vor mai apare piedici." (transcriptul discursului susținut de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, la Masa rotundă privind autonomia locală organizată la Palatul Parlamentului)

citeste tot articolul

2014-06-12 | B365 | Nicoleta Vieru
Gard de jumătate de milion de euro la Administrația Străzilor

Administrația Străzilor vrea să cheltuiască aproape jumătate de milion de euro pe panouri de gard pentru delimitare și protecție. Contractul are o durată de patru luni și prevede furnizarea a 4.500 de panouri.

citeste tot articolul

2014-06-11 | HotNews | Catiuşa Ivanov
Societatea civila ataca dur ordinul semnat de Liviu Dragnea. Ce impact are asupra orasului si cum ne intoarcem la vremurile in care vecinii aflau ce se construieste langa casa lor abia cand incepea santierul

"In legislatia urbanismului romanesc au devenit o practica continua modificarile de reglementare ¬ dereglementare, pasii inainte si inapoi. Modificarea recenta a metodologiei de consultare a publicului pentru planurile de urbanism este un astfel de pas. Daca aceasta practica bazata pe doua elemente fundamentale, transparenta asupra intentiilor de reglementare si respectiv construire si dreptul la opinie in favoarea intereselor proprii, este eliminata fara a pune o alta mai evoluata si eficienta in loc, nu putem decat sa constatam o indepartare de la democratie. Urbanismul romnesc, tributar unei logici paguboase in felul in care este practicat la nivel administrativ in prea multe locuri, dupa formula ca ceea ce nu este interzis explicit este legal, deci posibil, primeste un nou impuls spre a se judeca in spatele usilor inchise si a se ascunde sub hartii, punand o bariera intre publicul interesat, comunitate si dezvoltatori, care nu mai trebuie sa isi prezinte asfel intentiile in faze timpurii, atunci cand principiile si detaliile interventiilor propuse pot fi negociate in favoarea interesului public. Din acest interes public fac parte si interesele cetatenilor, vecini, proprietari, concurenti, sau pur si simplu interesati de calitatea localitatilor", a explicat Tiganas pentru HotNews.ro.

citeste tot articolul

2014-06-05 | Mediafax | Roxana Alexe
PMB: Mădălin Dumitru, suspendat din funcţie după ce a fost reţinut

Mădălin Dumitru mai este acuzat că, prin recepţionarea unor lucrări neefectuate la obiectivul "Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa", a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz "Parapet metalic direcţional zincat" au fost decontaţi în plus 701 metri de parapet nepus în operă.

citeste tot articolul

2014-06-05 | MDRAP | comunicat de presă
Conservarea patrimoniului cultural - o prioritate pentru MDRAP

[...] "Sunt puţine ţări în lume care au un asemenea patrimoniu cultural, care au o asemenea bogăţie şi ar fi păcat, ne-ar certa generaţiile de după noi, dacă nu le-am proteja.", a conchis Liviu Dragnea. [...] Tot la Dragomirna, ministrul dezvoltării regionale a dat startul lucrărilor de refacere şi consolidare a barajului mănăstirii, afectat de precipitaţiile abundente din anul 2010. Proiectul va fi derulat, timp de 12 luni, prin Compania Națională de Investiții S.A., iar valoarea investiţiei este de 236.193 lei fără TVA.

citeste tot articolul

2014-06-04 | romaniacurata.ro | Mihai Goţiu
Rosia Montana, model de dezvoltare durabila pentru UE! Interviuri in exclusivitate cu Denis de Kergorlay si Sneska Quaedvlieg-Mihailovic: (Europa Nostra)

Nu Europa Nostra va lucra pe proiect, ci va aduce un cadru european și o susținere și o recunoaștere europeană a muncii care, în primul rând, va fi făcută de către partenerii români. Noi vom fi ambasadorii tuturor acestor operatori în fața instituțiilor europene. După vizita din luna iunie în România, ne vom întâlni cu membri ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene, care sunt în măsură să ia decizii. Parteneriatul cu Banca Europeană pentru Investiții întărește credibilitatea pe o care o are Europa Nostra față de interlocutorii ei.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12