Revista presei septembrie 2013

de Florin Bălteanu

2013-09-26 | Evenimentul Zilei | Marian Păvălaşc
"Cârtiţa" de la metroul din Drumul Taberei sapă doar 4 metri pe zi

"Se lucrează non-stop, fie iarnă, fie vară, în trei schimburi, TMB-ul fiind operat de o echipa de 15 oameni. Alături de angajaţii români, sunt specialişti din Italia şi Spania", a declarat Mihai Divlan, reponsabil cu execuţia din partea firmei de construcţii Astaldi. Însă din cauza faptului că terenul nu a fost pregătit pentru săpături, adică nu au fost dezafectate liniile de tramvai de suprafaţă, "Cârtiţa" nu poate "avansa" mai mult de 4 metri pe zi. În jurul orei 12.00, primul-ministru, Ramona Mănescu (ministrul Transporturilor) şi restul şefilor de la Metrorex au terminat vizita. Urmarea? Doar trei muncitori mai lucrau, iar "Cârtiţa" era trasă pe dreapta.

citeste tot articolul

2013-09-23 | Ziare.com | Arina Ciocildau
Delta Vacaresti, un colt de rai in inima Bucurestiului: scandalurile interminabile care o lasa a nimanui

Toata lumea pare a fi de acord. Ecologistii, ONG-urile, primaria, Academia Romana, cu totii si-au dat acceptul pentru a oferi acestui teren spectaculos statutul de arie protejata. Dar, ca de obicei, lucrurile nu sunt atat de simple pe cum par.

citeste tot articolul

2013-09-23 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Bătaie de joc şi haos în adăposturile maidanezilor

Totul a ieşit la iveală în urma unui control făcut de procurori şi reprezentanţi ai Autorităţii Sanitar Veterinare la adăposturile Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor fără Stăpân (ASPA), instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

citeste tot articolul

2013-09-23 | B365.ro | 
Sectorul 1 se împrumută cu 12,6 milioane euro, pentru construirea unei piețe de lux

Administrația Piețelor Sector 1 se va împrumuta cu 12.636.28o euro, pe un termen de zece ani, pentru a finaliza construcția unei piețe. Împrumutul va fi garantat de Primăria Sector 1. În schimb, piețele care există deja în Sectorul 1 zac închise sau se transformă în supermarketuri.

citeste tot articolul

2013-09-23 | wolterskluwer.ro | 
Tematica „regenerării urbane”

Tematica „regenerării urbane”, propusă pentru Colocviul de la Bucureşti, va trebui să deschidă noi orizonturi prospective amenajării urbane, dar şi rurale – afirmă doamna Jacqueline Morand-Deviller, Profesor emerit la Universitatea Paris I Panthéon – Sorbonne, Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Dreptul Urbanismului (AIDRU) Interviu publicat în Pandectele Române nr. 9/2013.

citeste tot articolul

2013-09-22 | Lumea Justiției | Adina A. STANU, Razvan SAVALIUC
DEMOLARE DE MILIOANE DISPUSA DE JUSTITIE – Executorul judecatoresc Dorin Gont l-a somat pe primarul general al Capitalei Sorin Oprescu sa emita in 10 zile decizia de desfiintare a Cathedral Plaza, ridicata fara autorizatie de construire. Titlul executoriu: sentinta irevocabila a Tribunalului Dambovita, care a obligat Primaria Capitalei sa demoleze ilegalul turn de 20 nivele de langa Catedrala Sf. Iosif (somatia si sentinta)

Prin Somatia emisa la 16.09.2013 in dosarul de executare silita nr. 1090/2013, si primita de PMB la data de 17.09.2013, executorul judecatoresc a pus in vedere primarului Sorin Oprescu urmatoarele: “in termen de 10 zile de la primirea sau lasarea somatiei la sediul dumneavoastra, sa va conformati intru totul titlului executoriu mentionat mai sus, in sensul de a emite decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr. 11 – 15, sector 1 si respectiv Luterana nr. 15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria Sectorului 1 Bucuresti, precum si obligarea de luare a tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif si de a achita creditorilor Dudac Mihaela, Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti si Bor Iuliana suma totala de 7.688 lei cu titlu de cheltuieli de executare silita (…) In cazul in care nu va conformati prezentei somatii si nu veti indeplini obligatia de a face pe care o aveti, respectiv nu veti achita sumele datorate in termenul aratat, vom continua executarea silita, conform legii, daca va fi necesar si cu sprijinul organelor de politie, jandarmerie sau altor agenti ai fortei publice, urmand sa suportati toate cheltuielile de executare necesare acestei activitati”.

citeste tot articolul

2013-09-22 | Adevărul | Cristina Răduţă
Reîncep lucrările la Pasajul Muncii. Cum va circula tramvaiul 1

Lucrările de la Pasajul Muncii constau în consolidarea structurii de rezistenţă a podului, refacerea hidroizolaţiei, lucrări de arhitectură, dar şi modernizarea liniei de tramvai şi a carosabilului de deasupra pasajului.

citeste tot articolul

2013-09-21 | Mediafax | Laura Mintran
Protest al bicicliștilor în Capitală: Aproximativ 5.000 de participanţi au cerut amenajarea pistelor speciale. Circulaţia auto a fost restricţionată

În cadrul acestui protest, bicicliştii au cerut demisia primarului Sorin Oprescu, invocând: neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră, încurajarea transportului motorizat, lipsa unei viziuni pentru creşterea calităţii vieţii, menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete şi neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că toate obiectivele rutiere reabilitate şi cele noi au prevăzute piste pentru biciclişti pe carosabil, iar, acolo unde locul nu permite, acestea vor fi trasate pe trotuare.

citeste tot articolul

2013-09-19 | Voxpublica | Mihai Goţiu
JENANT: Ministerul Culturii a pierdut documente din dosarul Afacerii Roșia Montana. Daniel Barbu le poate găsi și citi aici! O (altă) lista incredibilă de minciuni guvernamentale

Trebuie să-mi cer scuze anticipat pentru acest articol. S-ar putea să vă strice ziua, să vă obosească, să vă irite, să vă revolte. Dacă e atât de lung nu e din vina mea, ci a torentului de minciuni și mizerii care se revarsă dintr-un document al Ministerului Culturii, făcut public la începutul acestei săptămâni. Vă rog să aveți răbdare să-l citiți cu atenție până la capăt, pentru a înțelege cât de departe poate să meargă domnul ministru Daniel Barbu și funcționarii din Minister, când e vorba de susținerea intereselor RMGC. Cu mențiunea că analiza nu acoperă nici pe departe toate grozăveniile pe care le conține documentul intitulat ”Precizări cu privire la situaţia patrimoniului din Roşia Montană”, public pe site-ul Ministerului (aici), pe data de 16 septembrie.

citeste tot articolul

2013-09-11 | monitorulcj.ro | Gabriela Dragotă
Boc: Statul român nu va plăti despăgubiri pentru Roşia Montană. Proiectul nu are avize

Fostul premier Emil Boc afirmă că statul român nu trebuie să plătească niciun fel de despăgubiri către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) deoarece proiectul pentru exploatare minieră nu are aviz.

citeste tot articolul

2013-09-11 | romaniacurata.ro | Alina Mungiu Pippidi
De ce e exemplu de proasta guvernare cazul Rosia Montana si ar trebui inchis fara dezbateri suplimentare

Cum functioneaza un parteneriat public-privat intr-un stat de drept? Simplu. Statul are ceva de facut, el ofera o licenta si toate aprobarile necesare dupa ce riscurile sint calculate si asumate. E ca in tarile civilizate unde spatiul de casa se vinde cu autorizatia de constructie cu tot. Pe urma vin partenerii privati si se ofera sa faca ce are statul nevoie si cea mai buna oferta e acceptata. Cum a mers intelegerea cu RGMC? Invers. S-a ales preferential un investitor care si-a luat toate riscurile de a actiona in secret si fara a avea vreun aviz, numai o licenta pe baza careia s-a apucat sa stringa banii.

citeste tot articolul

2013-09-09 | Institutul Național de Statistică | 
Lucrările de construcţii în luna iulie şi în perioada 1.I-31.VII.2013

În luna iulie 2013, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna iunie 2013, ca serie brută cu 5,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,5%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 15,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%. În perioada 1.I-31.VII.2013, comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2012, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%, respectiv cu 4,1%.

citeste tot articolul

2013-09-09 | Mediafax | Cosmin Văideanu
Cazinoul Constanţa, în continuare ruină după ce a fost pasat între autorităţi pentru refacere

Cazinoul din Constanţa continuă să fie în stare avansată de degradare după ce în ultimii ani a fost pasat între autorităţi în încercarea de a se găsi soluţii pentru reabilitare, fără niciun rezultat însă. Autorităţile locale susţin totuşi că lucrările la cazinou ar putea începe anul viitor.

citeste tot articolul

2013-09-09 | Voxpublica | Mihai Goţiu
Marile minciuni cu despăgubirile pentru Roşia Montană şi procedura de urgenţă. Cum a reacţionat Bursa. Protestele continuă

Evoluţia acţiunilor lui Gabriel Resources de astăzi e, la rândul ei, extrem de interesantă. În prima oră de la deschiderea Bursei din Toronto s-au devalorizat cu două treimi. De la 1,47 dolari/acţiune au ajuns la un minim de 0,41 dolari/acţiune (cel mai mic nivel din ultimii 5 ani). Apoi a urmat o revenire până la 0,81 dolari/acţiune). Aceste fluctuaţii majore reprezintă un alt semnal de atenţionare.

citeste tot articolul

2013-09-06 | Mediafax | Diana Pârvulescu
370.000 de lei pentru restaurarea Porţii Sărutului

"Reabilitarea Porţii Sărutului reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale Institutului Naţional al Patrimoniului din acest an. Interesul primordial în restaurare este de a pune în valoare această capodoperă a artei contemporane universale şi de a contribui astfel la creşterea calităţii operei. Mai mult, restaurarea Porţii Sărutului va cântări mult, ca investiţie, în evaluarea dosarului pentru UNESCO. Pentru Târgu Jiu şi comunitatea locală, această lucrare va aduce beneficii materiale şi simbolice, mai ales că întregul ansamblu al lui Brâncuşi reprezintă un centru de atracţie turistică", a declarat Alexandru Muraru, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului.

citeste tot articolul

2013-09-06 | Mediafax | Andrei Dumitrescu
Secretarul general al Academiei Române, cercetat penal pentru un prejudiciu de 330.000 de euro

[...] Poliţiştii au început urmărirea penală a lui Otiman după ce anul acesta, în februarie, au demarat o anchetă, după o sesizare a Curţii de Conturi în care se arăta că etajul casei familiei Coandă a fost cesionat unei persoane fizice, deşi statul avea drept de preempţiune, potrivit unor surse din Poliţie. [...] În 1 iunie 2012, Ministerul Culturii, prin Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional al Municipiului Bucureşti a cerut, la Judecătoria Sectorului 1, anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru etajul casei familiei Coandă, pârâţi în această cauză fiind Academia Română şi Marina-Vivien Slivinschi.

citeste tot articolul

2013-09-06 | B365.ro | Alexandru Ionita
Când încep lucrările la cel mai mare proiect de infrastructură pe bani europeni din București

Valoarea totală estimată a proiectului este de 111,34 milioane de lei, adică în jur de 25,5 milioane euro, cu TVA. Finanţarea nerambursabilă pentru acest proiect se ridică la 96,42 milioane lei. Perioada de execuţie a lucrărilor va fi de maxim 18 luni de la data transmiterii ordinului de începere. Contractul se înscrie într-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale".

citeste tot articolul

2013-09-06 | Voxpublica | Mihai Goţiu
UPDATE: Eugen David, jignit de un parlamentar PC, în propria curte (VIDEO). Opozanţii locali din Roşia Montană, atacaţi de angajaţii RMGC (FOTO). Crin Antonescu: “Guvernul poate ignora raportul experţilor”

Mihai Goţiu: Există posibilitatea ca ministrul să avizeze proiectul de lege ignorând raportul experţilor din minister? Crin Antonescu: Da. Decizia este a lui. Raportul este o chestiune care i se pune la dispoziţie, iar ministrul poate sau nu să ţină cont de ea. Mihai Goţiu: Aşadar, ministrul poate să nu ţină cont de raport? Crin Antonescu: Da, ignorând sau chiar împotriva raportului experţilor, pentru că e un act de voinţă politică. Fragmentul de mai sus e din discuţia pe care am reuşit să o am ieri cu Crin Antonescu (în cadrul unei conferinţe de presă) pe tema Roşia Montană (interviul integral aici), asupra căreia am promis că voi reveni.

citeste tot articolul

2013-09-05 | Gândul | Andrei Luca Popescu
"Bombele" din legea pregătită pentru Roşia Montană. Ce a făcut Ponta cu referatul negativ al Ministerului Justiţiei

[...] Una dintre cele mai importante schimbări propuse de Guvern este cea privind exproprierile făcute în folosul unui proiect minier de interes public naţional deosebit, inclusiv al celui de la Roşia Montană. Acestea ar urma să se facă la solicitarea şi prin demersurile companiei miniere, respectiv RMGC, iar o parte din banii de despăgubiri ar urma să provină direct de la companie. [...] Ministerul Justiţiei arată că “este exclus” ca “o persoană juridică de drept privat, cu capital majoritar privat să poată avea calitatea de expropriator sau de reprezentant al expropriatorului”, pentru că o firmă nu are regim de putere publică. [...]

citeste tot articolul

2013-09-05 | B365.ro | 
Încep lucrările la extinderea Magistralei 4 de metrou: Restricții rutiere pe un mare bulevard

Poliția rutieră anunță că, în vederea demarării lucrării de extindere a reţelei de metrou – Magistrala 4 , circulaţia auto şi RATB pe bd. Bucureştii Noi se va restricţiona pe segmentul de drum între str. Mitropolit Varlaam – str. Cricovului şi Intrarea Berheci – Pod Străuleşti ( str. Slt. Constantin Godeanu), urmând ca traficul să fie direcţionat în sens unic. Pentru extinderea Magistralei 4 de metrou Ministerul Transporturilor va apela la fonduri europene. - See more at: http://www.b365.ro/incep-lucrarile-la-extinderea-magistralei-4-de-metrou-restric-ii-rutiere-pe-un-mare-bulevard_194284.html#sthash.7BfEByFY.dpuf

citeste tot articolul

2013-09-03 | UDMR | 
Cseke Attila solicită program național pentru reabilitarea clădirilor - monumente istorice situate în centrele localităților

Deputatul UDMR de Bihor, Cseke Attila solicită, printr-un amendament depus la proiectul de lege de aprobare a OUG 28/2013 privind programul național de dezvoltare locală, demararea unui nou program naţional de investiții - pe lângă cele finanţate de la bugetul de stat - care priveşte strict reabilitarea clădirilor monumente istorice situate în zona centrală a localităţilor din România.

citeste tot articolul

2013-09-02 | B365.ro | Alexandru Ionita
Pasajul de la Mihai Bravu are un nou constructor. Când va fi gata proiectul

Sorin Oprescu a anunțat că a fost ales un nou constructor pentru pasajul Mihai Bravu - Văcărești, lucrare abandonată de aproape un an de zile. Proiectul a început în 2011 și ar fi trebuit să dureze un an de zile, însă după doi ani și jumătate șantierul încă blochează traficul spre sudul Capitalei.

citeste tot articolul

2013-09-02 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria Capitalei vrea sa inceapa lucrarile la Pasajul rutier subteran de la Piata Presei in pragul iernii si fara sa aiba banii necesari

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute Planul Urbanistic Zonal pentru pasajul rutier subteran de la Piata Presei Libere, un proiect a carui valoare se ridica la circa 18 milioane de euro, potrivit unei licitatii facute in 2011. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat imediat dupa aprobarea proiectului ca lucrarile vor incepe in urmatoarele saptamani. Asta desi in curand vine vremea rea, iar in bugetul pe anul 2013 s-au dat pentru acest proiect doar 15 milioane de lei din cele 18 milioane de euro cat este nevoie. Astfel, din lipsa de bani, exista riscul ca lucrarea inceputa sa ramana neterminata, blocand Nordul Capitalei, in acest sens mai existand exemple in Bucuresti. O alta problema este ca Planul Urbanistic Zonal care stabileste practic traseul pasajului a fost aprobat la doi ani dupa realizarea licitatiei prin care s-au stabilit costurile pasajului. Mai exact, s-a licitat un proiect care nu se stia cum va arata (mai lung, mai scurt, pe un sens, pe ambele sensuri etc). Oprescu a explicat ca nu se va ajunge in situatia in care lucrarile sa fie incepute si oprite din lipsa banilor, deoarece va cere Consiliului General sa aloce mai multi bani pentru proiect la urmatoarea rectificare bugetara, iar daca nu, lucrarea se va face pe banii constrctorului, urmand sa se plateasca anul viitor platile "intarziate".

citeste tot articolul

2013-09-01 | Evenimentul Zilei | Antoaneta Etves
Pasajul „rușinii” Mihai Bravu are un nou constructor. Vezi când ar trebui să fie gata

Dacă este că ne luăm după anunțul Municipalității, noul constructor a fost angajat printr-o „licitaţie restrânsă accelerată” pentru continuarea şi finalizarea pasajului suprateran. Valoarea estimată a contractului este, conform anunţului de licitaţie, de 126,9 milioane de lei fără TVA (29,1 milioane de euro) sau 157,44 milioane de lei cu TVA (36,09 milioane de euro), cost mai mare decât cel majorat pentru firma Romstrade, care de altfel a şi încasat 7 milioane de euro. Potrivit anunțului, pasajul ar urma să fie gata în 15 luni.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12