Revista presei noiembrie 2015

de Florin Bălteanu

2015-11-30 | Digi 24 | 
Bucureștiul, pregătit pentru iarnă doar pe hârtie

„În cazul unei ninsori de zi, care începe ziua, o să avem o problemă cu ieşitul bateriilor pe străzi. Asta e o realitate de care nu trebuie să fugim”, spune un operator al unei companii de salubritate.
De vină sunt lucrările de infrastructură care sufocă în prezent Bucureştiul. Cele mai multe dintre ele sunt departe de a fi gata până la prima ninsoare.

citeste tot articolul

2015-11-29 | Adevărul | Cristina Răduță
Clubul groazei a golit Centrul Vechi al Capitalei. Cum arăta sâmbătă seară punctul zero al distracţiei din Bucureşti

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti au început joi, pe 26 noiembrie, acţiunea de notificare a tuturor celor care utilizau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situate în imobile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic. Astfel, până vineri, 27 noiembrie, peste 160 de patroni care aveau afaceri în clădirile considerate pericol public au fost notificaţi ca, în termen de 24 de ore de la primirea somaţiei, să-şi înceteze activitatea, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amenzi de la 50.000 lei la 70.000 lei. Speriaţi de sumele mari pe care ar putea să le plătească dacă nu respectă legea, aceştia au decis să închidă temporar spaţiile pe care le aveau şi aşa a ajuns Centrul Vechi al Capitalei o zonă pustie.

citeste tot articolul

2015-11-29 | Adevărul | Cristina Răduță
Parada de 1 Decembrie nu va fi organizată la Arcul de Triumf. Consilier general: „Lucrările sunt blocate, riscăm să pierdem toată finanţarea“

Lucrările de la Arcul de Triumf, finalizate în proporţie de 70-80% au îngheţat, după cum au declarat, pentru „Adevărul“, surse din Consiului General. Deşi ar fi trebuit ca până pe 1 decembrie 2015 reabilitarea monumentului să fie gata, se pare că acest lucru nu se va întâmplă, municipalitatea riscând să piardă finanţarea europeană.

citeste tot articolul

2015-11-29 | BBC | Matt McGrath
COP21: Beginner's guide to the UN Paris climate summit

When the earth warms about 2°C above pre-industrial times, scientists say there will be dangerous and unpredictable impacts on our climate system. And we're already half way to that danger point, so the purpose of Paris is to work out a way of limiting emissions of greenhouse gases, while allowing countries to continue to grow their economies, and providing assistance to the least developed and those most affected by rising temperatures.

citeste tot articolul

2015-11-28 | România Curată | Liviu Antonesei
O victorie a comunității ieșene…

Până azi, n-am rostit cuvântul victorie. Nici când a apărut hotărârea de CL privind replantarea teilor, nici când au fost deplasați salcâmii japonezi în alte locuri, nici măcar când am am văzut gropile pregătite pentru primirea noilor tei. Pronunț termenul, acum, când am văzut primii tei plantați, am pus mâna pe ei și am manevrat oleacă lopata cu pământ la poalele unora dintre ei. Pentru că, e limpede, nu mai pot avea încredere în autoritățile băștinașe, fie ele locale sau centrale. A dispărut prezumția de nevinovăție în ceea ce le privește. Nu mai cred până nu văd, până nu pipăi.

citeste tot articolul

2015-11-27 | Epoch Times Romania | Loredana Diacu
Jandarmeria pierde definitiv procesul cu bicicliştii

Marian Ivan, liderul Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) a câştigat definitiv procesul cu Jandarmeria care-l amendase cu 5000 de lei, pentru organizarea unui marş al bicicliştilor anunţat doar la Primărie, nu şi la Jandarmerie, informează Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
Tribunalul Bucureşti a respins apelul făcut de Jandarmerie şi a menţinut decizia de fond a instanţei, dată în noiembrie 2014 care anulase amenda, pe motiv că nu există în România nicio lege care să-l oblige pe un protestatar să anunţe Jandarmeria cu 48 de ore înainte ca are de gând să organizeze o adunare publică,

citeste tot articolul

2015-11-27 | Clujust.ro | 
Tribunalul Cluj a anulat PUG-ul comunei Roșia Montantă și PUZ-ul zonei industriale! Esențial pentru turism

Potriviti avocatului Liviu Marius Harosa care a reprezeentat reclamanții, cele două planuri urbanistice de acum 13 ani prevedeau că în zonă se pot construi doar mine. ”Sentința de ieri este un foarte mare succes. Am anulat planul urbanistic după ce avizul de mediu e anulat, certificatul de urbanism e suspendat irevocabil, au mai facut exceptii la legea monumentelor care au fost respinse. De zece ani nu putea nimeni contrui in zona decat mine. Dacă se câștigă irevocabil, oamenii o sa poate face pensiuni și s-ar da drumul la turism”, a spus avocatul.

citeste tot articolul

2015-11-27 | Agerpres | Eusebi Manolach
Acționarul majoritar al Pionierul SA, condamnat definitiv la 6 ani închisoare

Zelivansky Gideon, cel care deține prin intermediul unei firme înregistrate în Cipru 91% din acțiunile Pionierul SA, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală.

citeste tot articolul

2015-11-27 | B365 | Cristina Macuc
Încă un pas pentru transformarea cinematografului Favorit în mall cultural

CINEMA FAVORIT. În şedinţa de joi, 26 noiembrie 2015, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a aprobat cu 37 de voturi “pentru” trecerea cinematografului Favorit în administrarea Sectorului 6.

citeste tot articolul

2015-11-27 | B365 | 
Patronii din București care au localuri în clădiri cu bulină au 24 de ore să înceteze activitatea

Primăria Capitalei anunță că a notificat joi toți utilizatorii spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, din clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, să înceteze activitatea în termen de 24 ore- în caz contrar, vor primi amenzi cuprinse între 50.000 lei - 70.000 lei.

citeste tot articolul

2015-11-27 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria Capitalei a inceput sa-i someze pe agentii comerciali care isi desfasoara activitatea in cladiri cu risc seismic sa inchida in 24 de ore. Primariile de sector spun ca nu vor mai da autorizatii de functionare

Primaria Capitalei prin Politia Locala a Municipiului Bucuresti a inceput sa notifice utilizatorii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta situate imobile incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public, sa-si inceteze activitatea in termen de 24 de ore de la primirea somatiei. In caz contrar acestia vor fi sanctionati cu amenzi de la 50.000 lei la 70.000 lei, potrivit unui comunicat emis de Primaria Capitalei.

citeste tot articolul

2015-11-27 | România Curată | Catalin Hopulele
Odată cu replantarea teilor, societatea civilă din Iași bifează a treia victorie pentru conservarea spațiilor verzi

Deși a obținut un aviz pozitiv din partea Agenției pentru Protecția Mediului, primăria a renunțat la construirea parcării respectiv în urma protestelor societății civile. Aceștia au găsit specialiști dendrologi ieșeni care au analizat impactul asupra mediului cauzat de înlăturarea arborilor și acestea se dovedea a fi negative chiar și pentru bio-diversitatea zonei. Cedând acestor presiuni, primăria a anulat planurile cu privire la parcarea subterană și a promis că va gândi, alături de societatea civilă, un nou plan de modernizare a parcului din zona respectivă, care să fie aprobat de mai mulți experți dendrologi și să corespundă tuturor normelor aflate în vigoare.

citeste tot articolul

2015-11-27 | Mining Watch Romania | 
Certej: Scrisoare către ministrul Cristiana Pașca Palmer

Scrisoare deschisă către ministrul mediului și către prim-ministrul României
Stimată doamnă Cristiana Pașca Palmer,
Rețeaua Mining Watch România, prin membrii săi, vă aduce la cunoştinţă situaţia de neconformitate a evaluării de mediu pentru proiectul minier din Comuna Certej cu legislaţia relevantă, de origine comunitară şi vă solicită să acționați pentru remedierea acestei situaţii, dispunând evaluarea impactului cumulat de mediu al tuturor proiectelor miniere deținute de compania Eldorado Gold în aceeaşi zonă a Munţilor Apuseni, preconizate a funcţiona simultan.
În argumentarea acestei solicitări, vă aducem la cunoștință următoarele aspecte: ...

citeste tot articolul

2015-11-27 | MDRAP | comunicat de presă
PATN Secțiunea IV - Rețeaua de localități, în consultare până pe 8 decembrie

Prevederile planului de amenajare a teritoriului național pot fi utilizate pentru direcționarea anumitor tipuri de investiții spre localități cu probleme de dezvoltare. Astfel, proiectul de lege introduce câteva categorii speciale: comune, municipii și orașe cu scăderi semnificative de populaţie, municipii, orașe, comune cu localităţi sub 100 de locuitori la recensământul din 2011, orașe cu caracteristici rurale. Se propune introducerea noțiunii de oraș cu caracteristici rurale: un oraș care îndeplinește cel puțin 3 dintre următorii 4 indicatori: scădere demografică în intervalul 1990-2012; peste 30% din populație ocupată în sectorul primar (la ultimul recensământ); peste 40% din populația totală localizată în sate aparținătoare și localități componente; peste 50% din străzi nemodernizate.

citeste tot articolul

2015-11-26 | tolo.ro | Mirela Neag, Cătălin Tolontan
”Dacă voia, oricine putea șterge colectiv din softul ISU!” Cine va plăti 50 de milioane de euro despăgubiri?

[...] ”Declarația lui Arafat s-a bazat, cu mare probabilitate, doar pe softul de evidență a obiectivelor pe care ISU le are în în București și Ilfov. E un program primitiv de evidență, fără niveluri de siguranță, ceva jenant, un fel de excel”, spune un om care cunoaște bine softul. Sistemul de Situații de Urgență din România funcționează, la nivel de prevenire a incendiilor, pe un tocător de șnițele. La miezul nopții, cei de la ISU au intrat în soft, l-au consultat și au spus că nu apare ”Colectiv”, pe cuvînt de onoare. Pe această căutare rapidă și-a bazat Arafat declarațiile. [...]
”Nimeni nu vorbește deschis acum despre procesele civile, însă ele vor fi extrem de importante”, explică un avocat. Nu se vorbește în public. Familiile au contactat deja avocați. Știți care este, după calculul specialiștilor în legi, singura șansă ca familiile celor dispăruți să intre în posesia acestor bani?! Ca statul român, sub orice formă, ISU sau Primăria sectorului 4, să devină parte acuzată în proces. Altfel, banii n-au de unde să vină. ”De aceea e atît de important ceea ce se întîmplă cu implicarea sau nu a ISU în urmărirea penală”, explică același avocat. [...]

citeste tot articolul

2015-11-26 | România Curată | Daniel Befu
ALARMANT: România riscă să fie dată în judecată de CE din cauza tăierilor ilegale de lemn și a Sweighofer. Ministerul Mediului are termen până pe 2 decembrie pentru a prezenta măsuri concrete

[...] ”Practic, Comisia ne spune că România a fost leneșă și că a început pregătirile juridice să ne pedepsească pentru că am pus lemn ilegal pe piață și ne dă și un ultimatum pentru 2 decembrie. Săptămâna viitoare Ministerul Mediului trebuie să explice de ce statul român a tras de timp cu aplicarea noului Regulament European (EUTR) și directiva FLEGT, când putea să rezolve cu tăierile ilegale de doi ani de când avem aceste noi legi. Acest pachet legislativ include o serie de măsuri pe care statele membre trebuie să le ia pentru a împiedica lemnul ilegal să intre, să circule și să iasă de pe piața europeană. La 2 decembrie Ministerul Mediului va trebui să prezinte în grupul de experți al EUTR și rezultatele pe cazul Schweighofer. Comisia așteaptă măsuri concrete de pedepsire a vinovaților, altfel România va plăti bani grei ca amendă. Vorbim de sute de mii de euro din banii noștri. La câtă pădure au pierdut românii, cred că nu ne dorim să mai plătim niciun leu pentru cei care s-au îmbogățit de pe urma lemnului furat. Sperăm că ministerul va trata această situație extrem de dramatică cu multă răspundere față de români și pădurile lor”, a mai spus Gabriel Păun. [...]

citeste tot articolul

2015-11-26 | România Curată | Antoaneta Etveș
Misterul blocurilor noi dintre casele vechi. Cartierele vechi din Capitală, Dămăroaia și Bucureștii Noi, riscă să dispară. Nicușor Dan: „Vom sesiza prefectul”

Acesta susţine că instituţiile statului tolerează şi muşamalizează situaţia, dovadă fiind faptul că asociaţia a pierdut 18 din cele 20 de procese intentate autorităţilor publice locale.
600 de clădiri ilegale descoperite de Inspectoratul de Stat în Construcţii în Bucureşti în ultimii 3 ani. Doar în cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia 200 de blocuri între case, deşi o parte a cartierului are statut de monument istoric (parcelarea Bazilescu).

citeste tot articolul

2015-11-26 | Adevărul | Manuel Stănescu
O idee ineptă a conducerii RATB

Am aflat, cu stupoare, că minunata conducere a RATB doreşte schimbarea numelui staţiei „Pasaj Mărăşeşti” în „Colectiv”, „în memoria victimelor”, afirmând că „suntem susţinuţi în această idee şi de mulţi dintre călătorii noştri”. Am un mesaj pentru conducerea RATB şi pentru acei călători: sunteţi analfabeţi!
E rezultatul direct al imposturii generalizate. Doctorate plagiate, diplome universitare contrafăcute, studenţi care nu pot să scrie o frază fără un dezacord, elevi incapabili să lege două cuvinte. Astfel am ajuns ca unul dintre cele mai glorioase momente ale armatei şi naţiunii române să fie confundat, probabil, cu o marcă de ţigarete.

citeste tot articolul

2015-11-25 | Ziarul de Iași | 
Imaginea mult așteptată în Iași: Au fost scoși salcâmii de pe Ștefan cel Mare

Astăzi, angajații de la Servicii Publice au scos salcâmii pentru a face loc celor 100 de tei argintii care urmează să fie plantați de vineri.Pentru fiecare tei, primăria va achita 170 euro. Salcâmii japonezi vor fi transplantaţi în Dacia (blocuri ANL, Piaţă, Poştă şi Biserica „Învierea Domnului“), Tudor Vladimirescu (Biserica „Sfântul Iulian din Tars“), Galata (Biserica „Adormirea Maicii Domnului“), la Spitalul de Recu­perare, la Spitalul „C.I. Parhon“ şi Cantemir (Direcţia Creşe).

citeste tot articolul

2015-11-25 | The Guardian | Ricky Burdett, Philipp Rode și echipa de cercetare Urban Age de la LSE Cities
Who runs our cities? How governance structures around the world compare

As curator of Reporting From The Front, I want to reverse the idea that the Biennale only deals with issues that are of interest to other architects. We have begun by identifying problems that every citizen can not only understand but actually has a say in: immigration, water, land capacity, waste and so on.

citeste tot articolul

2015-11-25 | MDRAP / Radio România Actualități | Alexandra Andon
Prioritatile Vicepremierului Vasile Dîncu si ale MDRAP

Declarațiile vicepremierului Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, în emisiunea ”Probleme la zi”, la Radio România Actualități

citeste tot articolul

2015-11-25 | Radio România Actualități | Cătălina Creţu
Conducerea ISU București ”trebuie demisă, nu suspendată”

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov a fost suspendată în urma unei anchete legate de incendiul de la Clubul Colectiv. Ministerul de Interne a precizat că instituţia nu ar fi făcut verificări la Fabrica Pionierul şi la Club, deşi se ştia că va fi organizat un eveniment cu public numeros. Premierul Dacian Cioloş a cerut demiterea şefilor de la ISU şi demersuri ca aceştia să nu mai lucreze niciodată în sistem.

citeste tot articolul

2015-11-25 | Agerpres | comunicat de presă Ministerul Fondurilor Europene
[Amânarea depunerii proiectelor aferente cererilor de proiecte nr. 2 și 3 din POCU]

Ministerul Fondurilor Europene — Direcția Generală Programe Capital Uman anunță amânarea deschiderii sistemului informatic MySMIS2014 pentru cererile de propuneri de proiecte nr. 2'—Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate rome și nr. 3/2015 — Sprijin pregătitor pentru animarea comunității din cadrul orașelor cu populație peste 20.000 de locuitori, Etapa I — Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL) și pentru înființare GAL nou/ adaptare GAL deja înființat la cerințele DLRC pentru perioada de programare 2014-2020, aferente Programului Operațional Capital Uman (POCU). [...]
Eventualele sugestii de simplificare a acestor documente sau proceduri pot fi transmise până la data 2 decembrie 2015 la adresa de mail consultare.pocu@fonduri-ue.ro.

citeste tot articolul

2015-11-24 | Realitatea TV | Raluca Pancu
Ministrul Culturii, despre închiderea teatrelor: Trebuie să obținem un fond național de salvare

Mai mult, ministrul Culturii a subliniat faptul că noul primar general al Capitalei va trebui să fie capabil să rezolve această problemă "pentru că este inimaginabil ca unul din teatrele principale din București să nu își poată desfășura activitatea pentru că, până acum, a fost obligat să funcționeze într-un sicriu".
"La nivelul Guvernului și al primului-ministru, am decis să facem o întâlnire cu responsabilii Teatrului Nottara și cu reprezentanții Primăriei Capitalei, care ar fi trebuit să aibă loc, mâine, după ședința de guvern, dar uitându-mă pe știri, am văzut că la Primăria Capitalei nu mai avem cu cine sta de vorbă, în sensul că astăzi a fost retras din atribuții primarul interimar. Propunem să aibă loc această reuniune la Palatul Victoria îndată ce vom avea un interlocutor la Primăria Capitalei. Nu orice fel de primar, unul care să fie în măsura de a rezolva această problemă", a afirmat ministrul Culturii.

citeste tot articolul

2015-11-23 | Rise Project | Ionuț Stănescu
Cladirea istorica pe care Kremlinul o ruineaza la București

O clădire de patrimoniu, deținută de Federația Rusă în centrul Capitalei, e distrusă sub privirile binevoitoare ale proprietarului.
Situată în Piața Charles de Gaulle, pe un teren de 4.200 de mp, clădirea a fost proiectată în anii 1930 de Marcel Iancu (1895-1984), unul dintre cei mai importanți arhitecți români ai secolului trecut. Instituția de la Moscova care deține dreptul de proprietate asupra ei, „FGUP Goszagransobstvennost” – o entitate aflată în subordinea „Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse” – nu a răspuns la întrebările pe care RISE Project i le-a adresat referitor la planurile pe care le are cu acest imobil.

citeste tot articolul

2015-11-23 | Adevărul | Marian Ivan
Să nu aplicăm „româneşte“ conceptele europene, dacă vrem rezultate europene

În ultimele 12 luni, am solicitat regulat ca planificarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă să se facă prin implicarea cetăţenilor. Am trimis petiţii chiar şi la Cotroceni pentru „a organiza, sub patronajul instituţiei prezidenţiale, o serie de întâlniri între reprezentanţi ai societăţii civile, oameni politici, experţi şi reprezentanţi ai presei pe tema Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă ce se pregătesc în acest moment.”
Niciunul dintre aceste demersuri nu a avut vreun efect. Cetăţenii au fost ignoraţi într-un proiect al cărui punct forte este tocmai implicarea cetăţenilor. Pentru că Preşedintele României şi noul Guvern afirmă că sunt deschişi dialogului cu Societatea Civilă, ieri am trimis o petiţie către cei care ar putea să permită aplicarea corectă a noului concept de planificare urbană.

citeste tot articolul

2015-11-23 | economica.net | Alina Stanciu
Siguranţa românilor, Dumnezeu cu mila: ISU a controlat 300 de biserici, la care a găsit 700 de deficienţe

Potrivit ISU, printre neregulile constatate se numără nemarcarea în totalitate a căilor de evacuare cu indicatoare standardizate, stingătoare de incendii neverificate, reducerea gabaritului unor căi de evacuare din cauza depozitării unor materiale, uşi aferente căilor de evacuare cu deschiderea inversă sensului de deplasare a persoanelor către exterior sau nerespectarea distanţelor de siguranţă dintre spaţiul pentru aprinderea lumânărilor şi materiale combustibile.

citeste tot articolul

2015-11-23 | România Curată | Antoaneta Etveș
De ce e grăbită distrugerea Grădinilor de la Versailles. Nicușor Dan: ”Este ilegal, nu există avize. Garda de Mediu trebuie să intervină”

Cetățenii și societatea civilă au semnalat că vineri se făceau defrișări masive în curtea imobilului. În opinia președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, ce se întâmplă pe Kiseleff 45 intră în domeniul penalului. “Copacii sunt tăiați ilegal pentru că nu există aviz de defrișare. Pentru moment, au doar un Plan Urbanistic de Detaliu, aprobat cu o flagrantă ilegalitate de consilierii generali și contestat în instanță. Au și o decizie de mediu ilegală, contestată și ea în instanță. Nu au încă autorizația de construire și cu atât mai puțin avizul de defrișare. Este de competența Gărzii de Mediu să îi amendeze pentru defrișare ilegală și vom sesiza Garda de Mediu“, a declarat Nicușor Dan.

citeste tot articolul

2015-11-22 | Agerpres | 
Asociația Salvați Bucureștiul: Dosarul lui Chiliman pentru demolarea casei acad. Alexandru Rosetti, la parchet

Judecătoria Sectorului 1 a trimis dosarul în care Andrei Chiliman și alți funcționari ai Primăriei Sectorul 1 sunt învinuiți pentru demolarea casei academicianului Alexandru Rosetti la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, a anunțat, duminică, Asociația Salvați Bucureștiul, fiind vorba de completarea urmăririi penale.

citeste tot articolul

2015-11-22 | Radio România Actualități | Gabriel Basarabescu
Primul ministru Dacian Cioloș, în direct la Radio România Actualități

"Ministerul acesta [n.r.: Consultării Publice și pentru Consultare Publica si Dialog Civic] nu e funcțional din prima zi. Cred că sarcina cea mai grea pe care un ministru o are în cabinetul meu, e sarcina doamnei Violeta Alexandru pentru că ea a ajuns singură în acest minister. Nu are încă în spate un aparat [...]. Dînsa are un rol esențial, să creeze de la zero o structură. Sigur, ea va fi ajutată și de ceilalți membri ai Guvernului. Faptul că există acest minister nu înseamnă că numai el va trebui să comunice ceea ce face Guvernul sau să dezbată cu cetățenii propunerile legislative. Am solicitat tuturor ministerelor să își activeze sau să își reactiveze departamentele de dezbatere publică, de consultare publică, pentru că ele există. Există obligație legală de consultare a proiectelor legislative însă eu aș vrea să nu o mai facem de forma. Adică, pui pe site un proiect legislativ, aștepți cîteva săptămîni, după care, ai primit, nu au primit observații, îi dai drumul pe circuit. Rolul acestui minister ar fi, pe de o parte ca acest proces de consultare publică să se facă de-adevăratelea și să preluăm idei bune în proiectele legislative, chiar să pregătim anumite proiecte legislative pornind și de la idei și propuneri care vin din societatea civilă." [Dacian Cioloș]

citeste tot articolul

2015-11-21 | Mediafax | Catalina Cocolos, Cătălin Lupăşteanu
Solomon Wigler, fostul consilier al lui Sorin Oprescu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Solomon Wigler, fostul consilier al lui Sorin Oprescu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a luat 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale.

citeste tot articolul

2015-11-21 | Unimedia | Cristina Aramă
Ștefăniță: Ambasada Franței la Chișinău, nevoită să-și schimbe sediul din cauza unei construcții ilegale

Consilierul municipal Ion Ștefăniță susține că Ambasada Franței la Chișinău va fi nevoită să-și schimbe sediul din cauza unei construcții ilegale din preajmă. Potrivit lui Ștefăniță, compania de construcții vizată nu are permisiunea Consiliului Național al Monumentelor Istorice și încalcă normele de drept internațional privind misiunile diplomatice.

citeste tot articolul

2015-11-20 | The Guardian | Alejandro Aravena
It's time to rethink the entire role and language of architecture

As curator of Reporting From The Front, I want to reverse the idea that the Biennale only deals with issues that are of interest to other architects. We have begun by identifying problems that every citizen can not only understand but actually has a say in: immigration, water, land capacity, waste and so on.

citeste tot articolul

2015-11-20 | Epoch Times Romania | Loredana Diacu
Craiovenii trag semnalul de alarmă. Marş antinuclear pentru trezirea autorităţilor

De asemenea acţiunea are ca obiectiv, susţinerea organizării de către autorităţile locale a referendumului pentru consultarea populaţiei, cu respectarea Convenţiei de la Aarhus, ratificată şi de România în 1998. Referendumul este solicitat de cca. 15300 de cetăţeni (depăşind minimul de 5% necesar, adică 13000), cu drept de vot, din municipiul Craiova, localitate inclusă în zona de risc nuclear.

citeste tot articolul

2015-11-20 | România Curată | 
ALERTĂ! Au început tăierile de copaci în zona cunoscută sub numele Grădina Versailles (șos. Kiseleff)

Conform unei fotografii primite de la un cititor al României Curate, au început tăierile de copaci. ”Bună ziua, au reînceput lucrările de defrișare și curățare a zonei Kiseleff 45 (Grădinile Versailles). Astăzi au tăiat doi brazi pe proprietate. Se pare că se reîncepe pregătirea terenului pentru construcția blocurilor”, se arată în mesajul primit împreună cu fotografiile de mai jos.

citeste tot articolul

2015-11-19 | Adevărul | Dan Bărbulescu
Parcul arde, Ministerul Mediului organizează dezbateri publice!

Parcul a ars acum două săptămâni. Au început incendiile de toamnă - iarnă. O suprafaraţă de aprox 10 ha este compromisă. 10 arbori au fost distruşi. [...]
Avem dovezi că weekendul trecut (13 nov), din lacurile parcului s-au extras sute de kilograme de peşte. Cu plase profesioniste, nu cu undiţa. Peştele este vital pentru păsările de la Văcăreşti! Extragerea acestuia înseamnă pur şi simplu distrugerea zonei aşa cum o stim noi şi aşa cum o ştiţi dumneavoastră din superbele poze care circula în mass-media. Braconierii ne râd în nas. [...]
Suntem parteneri cu Ministerul Mediului şi ne permitem să îi avertizăm foarte serios: în timpul în care dumneavoastră organizaţi dezbateri publice inutile, Parcul Natural Văcăreşti este în mare pericol de moarte!

citeste tot articolul

2015-11-18 | HotNews | Victor Cozmei
Spulberarea unui mit: Parcarea pe trotuar este ilegala, chiar daca se lasa un metru liber pentru pietoni. Politia Rutiera interpreteaza eronat legea, contrar deciziilor justitiei

Masinile parcate pe trotuare sunt o priveliste prea des intalnit in orasele din Romania, iar "tupeul" soferilor, dar si inactiunea inactiunea politistilor au la baza o convingere falsa, promovata chiar si de catre Politia Rutiera in raspunsurile oficiale catre cetateni. Multi soferi cred ca e legal sa-si parcheze masina pe trotuar atata timp cat lasa loc liber cel putin un metru pentru pietoni. Cu toate acestea, legea interzice parcarea pe trotuar in lipsa unor marcaje si panouri care sa permita explicit acest lucru. Cu alte cuvinte, fara un panou care sa indice loc de parcare pe trotuar, oprirea sau stationarea este interzisa indiferent de cat spatiu se lasa liber pentru pietoni. Mai mult, justitia s-a si pronuntat deja definitiv si irevocabil asupra acestui aspect, inlaturand orice aparent conflict intre lege si regulile de aplicare.

citeste tot articolul

2015-11-18 | Mediafax | 
Aproape 40 de localuri din Bucureşti şi din mai multe judeţe, închise după incendiul din Colectiv

Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci şi alte localuri din Capitală şi mai multe judeţe au fost închise după incendiul din Colectiv, pentru încălcarea gravă a normelor de securitate la incendii, toate fiind sigilate pentru a nu mai fi folosite întrucât ar pune în pericol siguranţa clienţilor.

citeste tot articolul

2015-11-18 | Digi24 | 
Tavanul unei clase, prăbușit la o săptămână după reabilitare. Constructor: „A fost o situaţie cam dificilă cu vântul”

Aşa arată o sală de clasă din şcoala Arsura, Vaslui, după opt ani de lucrări de reabilitare pentru care s-au cheltuit aproximativ 700.000 de lei.
Roxana Andronache, profesor la Școala Gimnazială: „Am auzit o pocnitură foarte mare, puternică. În momentul în care noi am ajuns la ușă a căzut tavanul. A fost cutremurător.”
Școala a fost dată în folosință acum o săptămână.

citeste tot articolul

2015-11-17 | HotNews | G.S.
Klaus Iohannis a promulgat legea ce interzice prezenta de baruri, magazine, teatre in cladiri cu bulina rosie

Klaus Iohannis a promulgat legea ce interzice orice activitati in cladiri cu risc seismic, barurile, restaurantele, bancile, magazinele, primariile etc. ce functioneaza in astfel de locatii trebuind sa se mute.
Astfel, afectate de Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente sunt toate spatiile publice cu alta destinatie decat cea de locuinta.

citeste tot articolul

2015-11-17 | lipovan.ro | Lucian Lipovan
Harta metroului din București, parcursă pe jos

Și a rezultat harta de mai jos, cu distanțe între 6 minute (Pajura – Bazilescu) și 30 de minute (Aviatorilor – Aurel Vlaicu). Cele mai multe distanțe sunt între 15 și 20 de minute.

citeste tot articolul

2015-11-17 | Adevărul | Dan Străuț
Bulină roşie pe imobilul cu risc seismic? Magazinele, băncile şi alte firme de la parterul acestuia trebuie mutate de acolo

Preşedintele Iohannis a declarat, în octombrie, că problema clădirilor din Bucureşti cu risc seismic ridicat şi a cluburilor care funcţionează în astfel de imobile, prezentată de Profit.ro, este perfect adevărată, iar viitorul Guvern trebuie să ia în calcul această situaţie şi să prezinte soluţii.

citeste tot articolul

2015-11-16 | HotNews | Catiușa Ivanov
Aviz favorabil pentru Vlad Alexandrescu la Ministerul Culturii. Vrea Codul Patrimoniului si o noua sala de concerte in Bucuresti

Vlad Alexandrescu, nominalizat pentru functia de ministru al Culturii, a primit luni aviz favorabil de la Comisiile de Cultura din cele doua camere ale Parlamentului. In timpul audierilor, Vlad Alexandrescu a declarat ca a devenit o urgenta elaborarea si trimiterea catre Parlament a Codului Patrimoniului, un pachet legislativ ce ar urma sa ofere mai multa protectie cladirilor de patrimoniu. Printre prioritatile ministrului se mai numara: realizarea unei noi sali de spectacole in Bucuresti, reducerea birocratiei, astfel incat aplicatiile pentru finantarea proiectelor culturale sa fie cat mai simple si consolidarea cladirilor de patrimoniu care prezinta risc seismic.

citeste tot articolul

2015-11-16 | Agerpres | Daniel Popescu
Alexandrescu despre creșterea bugetului Culturii: Am să-mi dau demisia dacă nu reușesc să schimb cursul lucrurilor

"Da. Am să-mi dau demisia, dacă nu reușesc să schimb cursul lucrurilor. Credeți-mă că am și lucruri mai bune de făcut decât să veghez lucruri care nu se mai pot îndrepta", a spus Alexandrescu, referindu-se la creșterea procentului din PIB acordat Ministerului Culturii.
Vlad Alexandrescu a subliniat că "acest Guvern nu are, într-adevăr, un rost de a rezista decât dacă reușește să schimbe trendul, dacă nu aduce un semnal invers față de neîncrederea pe care concetățenii noștri o manifestă din ce în ca mai mult în instituții".

citeste tot articolul

2015-11-14 | Epoch Times Romania | Loredana Diacu
Protest în Prelungirea Ghencea: „Stăm lângă o bombă cu ceas!”

„M-a scos în stradă faptul că în cartierul meu se construieşte un bloc de 10 etaje aproape lipit de butelia GPL a unei benzinării. Am întrebat primăria sector 6 dacă există autorizaţie, dacă totul este în regulă, ni s-a spus că da. Văzând însă că blocul e foarte apropiat de butelie, am trimis o sesizare la ISU, să ne spună dacă este în regulă. De abia atunci au făcut o vizită la faţa locului şi au constatat că imobilul nu respectă distanţa de 40 m faţă de butelia GPL şi de 12 m faţă de gurile de descărcare ale benzinăriei. Iar noi vrem să ştim cine a greşit! Nu mai vrem să fim victimele nepăsării autorităţilor, cum s-a întâmplat la Colectiv. Dacă această autorizaţie nu a fost emisă cu respectarea legii vrem să fie anulată, construcţia oprită şi vinovăţii să răspundă!", a declarat Delia, unul din organizatorii acestui protest.

citeste tot articolul

2015-11-12 | HotNews | Catiușa Ivanov
Situație incredibilă în București: Pasajul de la Ciurel e construit în proporție de 40%, dar tribunalul a obligat Primăria să demoleze ce a construit, autorizația de construire fiind emisă ilegal

Lucrarile la Pasajul suprateran de la Ciurel au fost finalizate in proportie de 40%, potrivit unui raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.Pe santier, pe partea dreapta a Soselei Virtutii, pe malul Dambovitei, stalpii de sustinere a podului sunt aproape gata. A mai ramas bucata de pe partea cu Lacul Morii, unde municipalitatea trebuie sa faca exproprieri pentru continuarea lucrarii. Tribunalul Bucuresti cere demolarea lucrarii printr-o decizie care poate fi insa atacata cu recurs, deoarece primaria a emis ilegal autorizatia de construire pentru pasaj.

citeste tot articolul

2015-11-12 | Adevărul | Marian Ivan
Consultări, vă rog, ca să nu intrăm din nou în criză

Ştiaţi că, în Bucureşti, 22% din flota de autobuze RATB (6-8 ani vechime) este imobilizată din cauza lipsei pieselor de schimb? Ştiaţi că cea mai utilizată metodă de plată a călătoriei cu metroul era abonamentul lunar de 62 de călătorii?
Ştiaţi că 24% dintre utilizatorii transportului motorizat individual ar renunţa la utilizarea maşinii în Bucureşti, dacă ar exista benzi dedicate transportului public care le-ar permită să ajungă cu 10 minute mai devreme la locul de destinaţie?
Sunt multe lucruri pe care românii nu le ştiu. Pentru că autorităţile nu le oferă documentele elaborate în cadrul Planurilor de mobilitate Urbană Durabilă aflate în lucru în (cel puţin) 14 oraşe din România: Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj Napoca, Braşov, Baia Mare, Târgu Mureş, Zalău, Galaţi, Oradea, Piatra Neamţ şi zona Bucureşti-Ilfov.

citeste tot articolul

2015-11-11 | HotNews | Dan Popa
De ce a renuntat Metrorex sa monteze aer conditionat in metrou: e scump, iar calatorilor le-ar fi fost de folos doar vara si doar in orele de varf

Un turist strain care s-ar urca in metroul bucurestean ar avea serioase dificultati in a-si da seama pe unde il poarta trenul. Numele statiilor nu au legatura cu ceea ce e deasupra, iar eventuale indicatii privind obiectivele turistice de la suprafata lipsesc, arata un raport al Curtii de Conturi publicat miercuri. Potrivit documentului (il puteti consulta in atasament), Metrorex nu considera "oportun" instalarea unor aparate de aer conditionat in vagoane, intrucat calatorii le-ar utiliza doar vara si numai in orele de trafic de varf. In plus, Metrorex nu are incheiate asigurari de raspundere civila pentru pagube produse calatorilor in caz de accidente. Citeste mai jos principalele concluzii ale inspectorilor Curtii de Conturi dupa vizita la Metrorex.

citeste tot articolul

2015-11-11 | HotNews | R.M.
Raportor ONU: Romania neaga amploarea saraciei si a discriminarii / 34% dintre copii sufera de privatiuni materiale severe

O proportie mare a populatiei romane, in special romii, sunt afectati de saracie dar autoritatile refuza sa accepte "amploarea saraciei si a discriminarii", a declarat miercuri un responsabil al ONU, Philip Alston, care a vizitat Romania, scrie AFP.

citeste tot articolul

2015-11-11 | United Nations Human Rights | 
Romania “in denial about extent of poverty, UN human rights expert says

BUCHAREST (11 November 2015) – Many Romanian officials are in a state of denial about the extent of poverty and discrimination against the extremely poor, especially the Roma, according to Philip Alston, United Nations Special Rapporteur on extreme poverty and human rights.
Alston, who today completed a 10-day visit to Romania, acknowledged that this was “a tragic and difficult time for Romania, in the aftermath of the Colectiv nightclub fire on 30 October,” but he noted that it might also prove to be a time for solidarity and renewal.

citeste tot articolul

2015-11-11 | HotNews | Catiușa Ivanov
Primaria sectorului 5, obligată de instanță să publice bugetul deși în mod normal acest document trebuie să fie pe site

Primaria sectorului 5 a fost obligata de Curtea de Apel Bucuresti sa publice bugetul, institutia tinand aceste informatii publice la secret. Procesul a fost intentat de Centrul de Resurse pentru participare publica si a durat circa 1 an, iar sentinta este definitiva. Primaria sectorului 5 este cea mai opaca administratie locala din Bucuresti, fostul primar Marian Vanghelie, tinand la secret zeci de informatii publice.

citeste tot articolul

2015-11-11 | HotNews | Catiușa Ivanov
De ce doar 7% dintre scolile din Romania au autorizatie de securitate la incendiu si cine trebuie sa se ocupe de obtinerea documentului

Premierul interimar Sorin Cimpeanu a afirmat recent ca, din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% (1.295 de scoli) au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor. In Bucuresti si Judetul Ilfov, potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, la solicitarea Hotnews.ro, doar 53 de scoli si gradinite si 2 universitati au astfel de autorizatii. Daca in tara se poate spune ca scolile functioneaza asa dinainte de 1990, cand legislatia nu prevedea aceasta autorizatie, in Bucuresti lucrurile stau altfel: Primaria Capitalei a cheltuit 233 milioane euro pentru reabilitarea/consolidarea si modernizarea a 102 unitati de invatamant. Primariile de sector desfasoara si ele in paralele programe de modernizare a scolilor. Cu toate acestea, lipseste autorizatia de securitate la incendiu in majoritatea cazurilor.

citeste tot articolul

2015-11-10 | Adevărul | Elena Dumitru
Riscul #colectiv din Centrul Vechi. „Nu există bar sau club cu toate avizele în regulă”

Tragedia de la Colectiv a făcut victime şi în lumea patronilor de localuri din Centrul Vechi al Bucureştiului. Multe dintre cele mai populare pub-uri şi cluburi au pus lacătele pe uşi, în semn de doliu, în prima zi a tragediei şi au rămas închise până azi. Altele s-au deschis, iar în week-end au fost pline de petrecăreţi. Patronii şi-au făcut calculele emoţionale şi financiare şi au luat hotărâri. Unii vor să schimbe sau să repare ce mai e de reparat, alţii merg înainte ca şi până acum, sperând să nu se abată vreo urgie asupra lor. Toţi recunosc la unison, cu vocea mai scăzută sau urlând în gura mare, că nu există niciun loc în Centru Vechi cu toate actele în regulă. În nopţile săptămânii care a trecut după #Colectiv am luat la pas Centrul Vechi pentru a vedea ce e în mintea patronilor de cluburi, baruri, restaurante.

citeste tot articolul

2015-11-10 | Agerpres | 
DOCUMENTAR: 75 de ani de la cutremurul din 1940

"La mai bine de 30 de ore de la cutremur, numărul victimelor și al daunelor este încă imposibil de evaluat. Comunicațiile au fost temporar întrerupte și informațiile din întreaga țară sunt încă incomplete. La București, lucrul continuă la locul principal al dezastrului, care îl constituie blocul Carlton, unde, din subsol iese în continuare fum. Numeroase străzi din Capitală sunt blocate din cauza pericolului de prăbușire. Informațiile provenind din țară arată că seismul s-a simțit peste tot și a avut centrul pe linia dintre Moldova și Valahia. Regiunea petroliferă Ploiești-Câmpina a fost profunda afectată. (...)" (Agenția RADOR/AGERPRES, 11 noiembrie 1940, ora 18,15)

citeste tot articolul

2015-11-10 | realitatea.md | 
Planul Urbanistic General al oraşului Chişinău va fi reactualizat. Proiectul va fi înaintat spre examinare în CMC

Primăria municipiului Chişinău a iniţiat procedura de elaborare a proiectului privind reactualizarea Planului Urbanistic General al oraşului Chişinău şi Planului de Amenajare a Teritoriului municipiului Chişinău. Proiectul de decizie în acest sens va fi înaintat spre examinare Consiliului municipal Chişinău.

citeste tot articolul

2015-11-10 | Digi24 | 
Acționarul majoritar al Pionierul SA, condamnat definitiv la 6 ani închisoare

În spatele tragediei din clubul Colectiv au stat, în mod egal, neglijenţa autorităţilor, interese de afaceri, dar şi sfârşitul lent al unei fabrici ce a lăsat în urmă doar hale în ruină: Întreprinderea de Încălţăminte „Pionierul".
Cum interesele imobiliare au ajuns să facă legea, atelierele dezafectate au fost vânate doar pentru poziţia lor din centrul Capitalei. Nimeni nu a investit la „Pionierul”, deşi riscul de prăbuşire a clădirilor fusese semnalat încă din anii '90. Au existat, în schimb, oameni de afaceri care au pus la punct inginerii financiare ca să preia ieftin terenul. Au existat foşti angajaţi care i-au ajutat şi un plan pentru a transfera întreg profitul în Cipru. Cum anume, într-un nou episod din „România furată”.

citeste tot articolul

2015-11-09 | Epoch Times Romania | Loredana Diacu
Mafia imobiliară mai puternică decât autorităţile statului român? Bucureştiul pe lista siturilor celor mai ameninţate de distrugere

Patrimoniul oraşului Bucureşti este într-o situaţie dramatică, atât de dramatică încât Capitala României a fost nominalizată de World Monument Fund pe lista celor mai ameninţate situri din lume, au tras luni, un semnal de alarmă ONG-urile Pro.Do.Mo, Pro Patrimonio şi Salvaţi Bucureştiul.

citeste tot articolul

2015-11-07 | GSP | Maria Andrieș
Stadioanele, în vînătoarea de ruguri

Patronii unui local din Cluj au anunţat că mută trei concerte din club pe Cluj Arena. Motivul este „un audit suplimentar al măsurilor de siguranţă existente, în special cele privind prevenirea incendiilor”, notează Mediafax. Inaugurat în 2011, Cluj Arena n-are nici el avize de la ISU, dar, notează Vocetransilvaniei.ro, „se află în curs de a le obţine”.
Pînă cînd stadionul obţine certificate de la pompieri, localul trebuie să-şi mute concertele în şcoli. Dar „jumătate din şcoli nu au aviz ISU, ar trebui închise!”, a constatat un parlamentar cu un spirit de observaţie supradezvoltat. Şi atunci unde să se mute concertele? În biserici? Dar dacă nici bisericile…Nu, mai bine nu întrebăm, nu-i învăţăm noi pe ei cum se aprind lumînările.

citeste tot articolul

2015-11-06 | HotNews | Catiușa Ivanov
RADET anunta ca sistarea caldurii si apei calde in Bucuresti este iminenta. ELCEN spune ca situatia s-a rezolvat cel putin temporar

Cercul vicios al incalzirii Bucurestiului continua: reprezentantii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti spun ca oprirea apei caldei si caldurii in Capitala este iminenta. Motivul? Regia a fost anuntata vineri de ELCEN (furnizorul agentului termic) ca ROMGAZ intrerupe furnizarea gazelor naturale, incepand cu ora 12.00. Contactat de HotNews.ro, directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat ca pentru urmatoarele zile situatia este rezolvata dupa ce Primaria Capitalei a platit vineri 70 milioane de lei catre RADET, astfel incat Regia sa isi mai poata plati datoriile catre ELCEN, iar ELCEN mai departe catre furnizatorii de gaze.

citeste tot articolul

2015-11-06 | GSP | 
Primăria a închis Arena Națională și Steaua e nevoită să mute meciul cu Botoșani în Ardeal!

[...] AVÎND ÎN VEDERE adresa emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov către Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București la data de 6 noiembrie 2015 prin care informează că Stadionul Arena Națională nu a obținut autorizație de securitate la incendiu [...] LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL [...] dispune schimbarea stadionului și a localității de disputare a jocului dintre FC Steaua București și FC Botoșani, în sensul desfășurării meciului pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca, ziua și ora de începere a jocului rămânând neschimbate.

citeste tot articolul

2015-11-06 | Mediafax | Andrei Dumitrescu
Piedone a fost reținut de procurorii DNA în dosarul Colectiv

Potrivit procurorilor, în calitate de funcţionar public - primar al sectorului 4 Bucureşti, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfăşurării activităţii de către S.C. Colectiv Club S.R.L., la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 Bucureşti.
Prin aceasta, fostul edil a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii S.C. Colectiv Club S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei, mai spun procurorii.

citeste tot articolul

2015-11-06 | ProTv | 
Incendiu intr-un bloc din Piata Romana. Un pompier a cazut de pe scara in timp ce incerca sa stinga focul

In total 10 persoane au fost examinate de medici. Doar 3 au ajuns la spitalul municipal si la Floreasca. Incendiul a izbucnit la parterul blocului, iar mai multe materiale lemnoase si mase plastice au ars complet.

citeste tot articolul

2015-11-05 | Digi24 | 
Un mort și cinci răniți în urma exploziei de la o fabrică din Brașov

Suflul exploziei a fost simţit de la un kilometru depărtare. Zece angajaţi erau în zona de morărit în acel moment alături de un client. Cinci persoane au fost duse imediat la Primiri Urgențe. O a șasea persoană a căzut în gol 15 metri și a fost nevoie de timp pentru a o scoate. Victima avea arsuri și politraumatisme.
Explozia a fost atât de puternică, încât pereții au fost spulberați într-o anumită parte a morii, iar pe stradă au ajuns geamuri și moloz.

citeste tot articolul

2015-11-04 | Evenimentul Zilei | Anca Lupescu
Minciuna scandaloasă de la ISU. Ancheta procurorilor arată că ISU a controlat clubul Colectiv de mai multe ori. Arafat a susţinut trei zile că "ISU nu ştia de existenţa clubului"

Întrebare avocat Marcu: Care a fost conţinutul declaraţiei pe proprie răspundere la Primăria Sectorului 4 în vederea emiterii autorizaţiie de funcţionare?
Răspuns: Declaraţia a fost pentru 80 de scaune. Întrucât în acea cerere nu sunt trecute numărul de persoane în picioare, nu am specificat acest aspect.
Întrebare avocat Marcu: Aveaţi un plan de evacuare afişat?
Răspuns: Este afişat în club, pe partea dreaptă a vestibulului. Din câte am văzut eu pe planul de evacuare, evacuarea se făcea pe uşa de intrare.
Referitor la cea de-a doua uşă, pot preciza că nu se poate trece dintr-o parte din alta, dar nu ştiu de ce nu se poate trece. Acolo este pusă instalaţia de sunet.
Întrebare avocat Marcu Ion: Cum se numeau persoanele care s-au prezentat şi au spus că sunt de la pompieri?
Răspuns: Tonia Radu şi un băiat George. Nu erau în uniformă şi nici nu s-au legitimat
Întrebare avocat Marcu Ion: Ce recomandări au făcut cei de la PSI?
Răspuns: Aceste persoane au ajuns la noi pentru că vizitau fabrica. Ne-au recomandat să acoperim o gaură din perete şi să schimbăm un extinctor. Nu ne-au întrebat dacă aveam autorizaţie. Le-am explicat că în sală au loc concerte live.

citeste tot articolul

2015-11-03 | rfi | Magda Prelipceanu
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor: Legile blochează consolidarea clădirilor

Tragedia de la Clubul Colectiv relansează discuţia privind starea multor clădiri din România. Într-un interviu pentru RFI România Şerban Țigănaș, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, crede că numărul clădirilor cu bulină roşie din Capitală e mai mare decât cel de pe lista oficială. Arhitectul deplânge blocajul legislativ care împiedică utilizarea unor fonduri publice în consolidarea clădirilor. O iniţiativă a arhitecţilor a fost respinsă de Parlament. Şerban Țigănaș speră însă ca “pe fondul absolut dramatic al recentelor evenimente lucrurile să fie regândite”.

citeste tot articolul

2015-11-03 | tolo.ro | Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan
Stadionul Național n-a avut autorizație 5 ani. Pompierii: „Vă închidem în 30 de zile!”

"Dacă se închide Național Arena, se poate închide toată România! Dar nu e nici o problemă. Oricum e nevoie de o resetare a întregii administrații publice. S-a terminat cu felul de pînă acum de a face administrație. Așa că, dacă nu vom convinge pe bază de experți, ne rămîne doar închiderea arenei sau schimbarea acoperișului. Nimeni nu vrea să se mai abată nici un centimetru de la lege!" [oficial din PMB]

citeste tot articolul

2015-11-03 | HotNews | Claudia Pirvoiu
Tragedia din clubul Colectiv a obligat Guvernul sa aprobe in regim de urgenta o Hotarare care trebuia sa fie deja in vigoare

Guvernul a aprobat marti un proiect de Hotarare privind stabilirea criteriilor pentru oprirea functionarii unitatilor care incalca cerintele de securitate la incendiu. Este un act normativ care ar fi trebuit aprobat cu mai mult timp in urma, reprezentand normele de aplicare a unei legi aprobate in Parlament si aparute in Monitorul Oficial pe 1 iulie 2015. Mai mult, legea este de aprobare a unei Ordonante de Urgenta (89/2014)privind managementul situatiilor de urgenta si apararii impotriva incendiilor aprobate in decembrie 2014, adica aflata in vigoare de aproape un an. Hotararea aprobata marti nici macar nu s-a aflat in dezbatere publica, asa cum obliga Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, ceea ce inseamna ca nu urma sa fie aprobata prea curand. Practic, tragedia din clubul Colectiv a obligat Guvernul sa aprobe in regim de urgenta o Hotarare care trebuia sa fie deja in aplicare. Intrebat de ce a fost aprobat abia marti actul normativ, secretarul de stat in cadrul MAI, Raed Arafat, a spus ca se afla pe circuitul de avizare, insa nu a stiut sa spuna de cand.

citeste tot articolul

2015-11-02 | Evenimentul Zilei | Dodo Romniceanu
Coincidențe, blestem sau indolență criminală? Trei incendii, același acționar

Pe lângă Colectiv Club, unul dintre acționari, Costin Mincu deţine acţiuni la alte 11 firme implicate în cluburi şi organizări de concerte, din care trei în Constanţa. Goblin este numele unui club din Constanța, dar și al unei terase care a ars din temelii acum 5 ani. Elephant, unul dintre cluburile din Centrul Vechi al Capitalei, la care, de asemenea, Costin Mincu are acțiuni, a ars anul trecut. Zeci de oameni au fost atunci la un pas de a-și pierde viața iar un pompier a fost rănit. Costin Mincu, unul din acţionarii Colectiv Club, are între 20% şi 100% din acţiunile altor 11 firme din zona de cluburi sau organizări de concerte: Music Hall, Hades Record, CVC Mistico, Elefant Club, Festival Arena, Goblin Bar& Club, Mamut Pub, Iunie Events, Goblin Club (Constanţa), Com Evant (Constanţa), Co Al Co Entertainment (Constanţa).

citeste tot articolul

2015-11-02 | HotNews | I. C.
Clubul Expirat din Bucuresti se va inchide, anunta proprietarul: De astazi nu mai pot sa-mi asum vieti. Sau poate pot. Om vedea / Nu a murit, nu a patit nimeni nimic grav in acesti ani

Omul de afaceri Andrei Sosa anunta, intr-o postare pe Facebook, ca va inchide Clubul Expirat din Bucuresti, in urma tragediei de vineri din Clubul Colectiv. "Imi cer scuze si imi asum, din 2003 am pus viata a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Si cate-odata si in timpul saptamanii", isi incepe Andrei Sosa postarea in care isi anunta demisia si inchiderea clubului.

citeste tot articolul

2015-11-02 | stiripesurse.ro | Denisa Miron
Bomba de la Colectiv: Un control din dimineața tragediei a declarat clubul APT de funcționare

STIRIPESURSE.RO vă prezintă un document bombă care arată adevărata față a TRAGEDIEI de la Clubul Colectiv. Un control făcut chiar în dimineața tragediei a declarat Clubul ca fiind apt să își continue activitatea în mod normal. ANPC susține însă că nu a apucat să vorbească cu responsabilii de la Club și nici să aplice contravenții.

citeste tot articolul

2015-11-02 | stiripesurse.ro | Denisa Miron
Replica din partea ANPC la "Bomba de la Colectiv: Un control din dimineața tragediei a declarat clubul APT de funcționare"

Din cauza neprezentarii, la data si ora stabilita, a reprezentantului legal imputernicit al firmei la invitatia adresata de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, acestia nu au putut incheia act de control la Clubul Colectiv.

citeste tot articolul

2015-11-02 | tolo.ro | Mirela Neag, Cătălin Tolontan
După 15 ani de investiții și 7 luni de la inaugurare, ”Unitatea modernă pentru arși” de la Floreasca nu a fost încă folosită

Construcția a început în 2000, a fost realizată cu fonduri de la primăria Sectorului 1 și a fost finalizată în 2008. Apoi, din 2008 și pînă în 2014, dotările medicale au costat peste 4 milioane de euro și au fost asigurate de Ministerul Sănătății.
După 15 ani de chin, pe 9 aprilie 2015, Unitatea modernă pentru arși a fost inaugurată. Pe 30 octombrie 2015, cînd oamenii arși în clubul Colectiv au ajuns la Spitalul Floreasca, ei nu au fost duși în cele 6 saloane dedicate și în sala de operații care așteaptă în Unitatea modernă pentru arși.
Pentru că Unitatea modernă pentru arși nu a funcționat. La scurt timp după inaugurarea festivă, probleme tehnice au împiedicat-o să devină operațională. Și nu a tratat nici un pacient.

citeste tot articolul

2015-11-01 | Mediafax | Mona Hera
INCENDIU într-un club din Constanţa: Persoanele din incintă au fost evacuate, două având nevoie de îngrijiri medicale. Mai multe echipaje de pompieri, trimise la faţa locului - VIDEO

Un incendiu a izbucnit, duminică seară, la un club din Constanţa, toate persoanele aflate în incintă fiind evacuate. Secretarul de stat Read Arafat a declarat că mai multe echipaje de pompieri au fost trimise la faţa locului, acestea reuşind să stingă incendiul în scurt timp. Două persoane care au inhalat fum au avut nevoie de îngrijiri medicale, pe care le-au primit la faţa locului, ele refuzând să fie transportate la spital.

citeste tot articolul

2015-11-01 | HotNews | Catiușa Ivanov
Ce norme pentru siguranta la foc trebuie sa respecte cluburile si cum sunt fentate. Clubul Colectiv declarase ca are 80 de locuri pe scaune, la concert au fost sute de oameni

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, cel care a semnat autorizatia de functionare a clubului, a declarat sambata ca localul nu detinea autorizatii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) pentru ca avea o declaratie pe propria raspundere, care este cuprinsa intr-un acord de functionare.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12