Revista presei septembrie 2012

de Florin Bălteanu

2012-09-24 | Adevărul | Diana Toea
Demolarea Halei Matache nu a primit avizul Ministerului Dezvoltării. Clădirea ține în loc lucrările la bulevardul Buzești-Berzei

Comisia Naţională de Dezvoltare Teritorială (CNDT) din Ministerul Dezvoltării nu a dat aviz de demolare a Halei Matache, a anunţat ministerul, după ce primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat că este nevoie de mutarea halei pentru derularea proiectului magistralei rutiere Buzeşti - Berzei.

citeste tot articolul

2012-09-24 | Mediafax | 
Mutarea Halei Matache va fi discutată într-o şedinţă comună a comisiilor de la MDRT şi MCPN

[...] "Mai mult, principalul motiv pentru care Sorin Oprescu refuză menţinerea edificiului pe acelaşi amplasament este costul pe care îl asumă închiderea canalului colector de sub Hala Matache. Considerăm hilară decizia de a muta o clădire de patrimoniu pentru a 'salva' un canal colector", mai spun ONG-urile, menţionând şi că timp de peste un an, reprezentanţi ai Platformei pentru Bucureşti, ai Primăriei Generale a Muncipiului Bucureşti şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului s-au întâlnit pentru a discuta diferite variante pentru menţinerea Halei Matache pe actualul amplasament, iar soluţia finală acceptată de toate părţile implicate a fost de a trece cu tortuarul noului bulevard pe sub un portic creat la parterul halei. [...]

citeste tot articolul

2012-09-21 | Romania Libera | Daniel Befu
Povestea vilei cu cea mai beton privelişte din România

[...] Astfel, deşi regulamentele urbanistice prevedeau că orice nouă clădire construită în zona străzii Mântuleasa nu are voie să depăşească înălţimea de 13 metri (şi în mod excepţional cu mici porţiuni ce pot atinge 16 metri), fostul primar Liviu Negoiţă a dat voie în mod ilegal să se ridice un bloc de înălţime dublă: 32,5 metri. [...] Vila interbelică vecină, o clădire cu o arhitectură specială şi trei niveluri, a fost sufocată total de măgăoaia de beton. Acum s-a ajuns la situaţia grotescă în care, din cauză că blocul ecranează razele soarelui, locatarii apartamentelor construcţiei interbelice trăiesc de dimineaţă până seara într-o atmosferă de amurg continuu. Un exemplu e locuinţa familiei Baran Candrea, unde în unele camere imaginea zidului de beton monolit amplasat la câteva palme de fereastră te lasă perplex.[...]

citeste tot articolul

2012-09-20 | HotNews.ro | Catiuşa Ivanov
Parlamentarii vor sa modifice Legea Urbanismului. Regulile de constructie ar putea fi din nou inlocuite de haosul anilor '90

Ne intoarcem astfel de unde am plecat, irosind ani intregi de eforturi ale Ministerului Dezvoltarii, ale Ordinului Arhitectilor si ale ONG-urilor - unele dintre ele facute in cadrul unor programe internationale de cooperare – urmarind, daca nu oprirea, macar limitarea urbanismului derogatoriu. In conditiile cand totul va fi din nou posibil si negociabil, orasele Romaniei se vor intoarce la arbitrar, la abuz, la haos: din nou, blocuri intre vile, zone protejate desfigurate, monumente agresate, cladiri istorice demolate pentru a le utiliza speculativ terenul.

citeste tot articolul

2012-09-14 | Alianta pentru o Românie Curată | Raluca Pop
Interviu cu liderul unei asociatii care apara patrimoniul bucurestenilor. Cum poti sa impiedici autoritatile sa mimeze consultarea cetatenilor

ARC continua seria interviurilor cu membrii sai si va prezinta in doua parti interviul realizat cu Roxana Wring, presedintele Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România- Pro.Do.Mo, despre nevoia de integrare a patrimoniului in viata orasului. Despre cum se pot stopa distrugerile pentru a nu se mai ajunge la demolarea unor imobile valoroase prin tot felul de chichite „legale”. Roxana Wring ne impartaseste, in prima parte a interviului, cum pot fi folosite Legea 544/2001 a dreptului la informatii publice, Legea 52/2003 a transparentei decizionale, alte regulamente pentru a cere dezbateri, a face propuneri si a impiedica tacerea de dupa a autoritatilor care incearca sa ignore vocea societatii civile. Ce sanse au cetatenii sa fie informati? Ce sanse au ei sa impiedice abuzuri? Cum se poate impedica blocarea accesului la informatie pe cai semi-legale? Despre toate acestea puteti citi in interviul de mai jos.

citeste tot articolul

2012-09-14 | b365.realitatea.net | 
Cathedral Plaza este nesigură, cu beton de calitate inferioară-Expertiza proiectantului

- „(...) dintr-o eroare de comandă, în stâlpii BAR ai parterului a fost turnat beton clasa C20/25 în loc de C32/40" (pag. 34 din raport). -„(...) se pot observa zone incorect turnate din planşeul de peste subsol. Armăturile şi profilele metalice din capitel nu sunt înglobate în planşeu, o parte din armături sunt îndoite sau chiar rupte, profilele metalice şi armăturile prezintă semne de coroziune" (pag 42).

citeste tot articolul

2012-09-13 | Bursa | Raluca Pop
NICUŞOR DAN, ASOCIAŢIA SALVAŢI BUCUREŞTIUL: "Ministerul Culturii avizează prea des demolarea caselor din zonele protejate"

Casele din zonele protejate cad prea des pradă demolărilor, cu avizul Ministerului Culturii, ne-a declarat, în cadrul unui interviu, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul". Asociaţia a organizat, ieri, o dezbatere asupra schimbărilor legislative necesare pentru protecţia patrimoniului.

citeste tot articolul

2012-09-13 | TVR Info | 
Proiect de lege pentru apărarea clădirilor din zonele istorice

ONG-urile speră ca prin înfiinţarea unui departament în cadrul Parchetului, compus din 5 procurori care să cerceteze doar cazuri de urbanism sau patrimoniu, să se stopeze aceste abuzuri. Cel puţin 100 de case din zone protejate valoroase pentru arhitectura lor dispar dubios în fiecare an numai din Bucureşti.

citeste tot articolul

2012-09-08 | b365.realitatea.net | 
O cladire monument istoric de pe bd. Lascar Catargiu, in centrul Capitalei, a disparut, furata bucata cu bucata

Din 2009 pâna în prezent, clădirea a fost furată cărămidă cu cărămida de oamenii străzi. Deşi proprietarii aveau obligaţia, potrivit legii să asigure paza clădirii nu au facut-o.

citeste tot articolul

2012-09-06 | Mediafax | 
Elena Udrea: Cazinoul din Constanţa, aproape să ajungă pe mâna samsarilor imobiliari

"Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanţa, credem că datoria de a-i găsi cea mai bună funcţionalitate şi modalitate de administrare este a Primăriei.MDRT este conştient de importanţa Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe lângă Primăria Constanţa să administreze imobilul astfel încât acesta să rămână şi cu valenţa sa de obiectiv turistic. Pe de altă parte, credem că acesta trebuie introdus în circuitul economic, să aducă bani şi nu doar să fie vizitat de turişti. Cele două funcţiuni pot fi îmbinate fără probleme, fie că imobilul este administrat de primărie sau de un investitor privat, cu condiţia ca acest lucru să fie bine convenit", a declarat, în comunicat, Cristian Bărhălescu, secretar de stat pentru turism.

citeste tot articolul

2012-09-06 | Gândul | Laura Mitran
Haşotti: Dacă Ministerul Culturii ar restaura Cazinoul din Constanţa, cred că ar trebui să aibă destinaţie culturală

[...] El a mai declarat că MCPN este deschis şi unei asocieri cu primăria pentru reabilitarea Cazinoului, însă pentru a se implica în această investitţie ar trebui ca licitaţia pentru atribiurea lucrărilor să fie organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului din subordinea ministerului. Ministerul Culturii ar trebui să supervizeze în orice caz lucrările de reabilitare la Cazino, fiind vorba de un monument istoric. [...]

citeste tot articolul

2012-09-05 | HotNews.ro | Catiusa Ivanov
Cum va arata Bucurestiul in 2015 - vezi care sunt proiectele de infrastructura afectate de criza financiara

Pana in 2015 Bucurestiul ar fi trebuit sa termine marile proiecte de infrastructura care ar fi decongestionat centrul metropolei si ar fi usurat accesul spre marile iesiri din oras: linia de metrou Drumul Taberei-Eroilor, Soseaua de Centura, drumul express spre autostrada Bucuresti-Pitesti, Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, inelul median (autostrada suspendata) si reabilitarea Soselelor Iancului-Pantelimon (in acest moment pline de gropi).

citeste tot articolul

2012-09-03 | Gazeta de Bistriţa | Liana Mureşan
Monument istoric de importanţa naţională, lasat in paragină!

Castelul Teleki de la Posmuş are toate şansele să devină o ruină, întrucât autoritaţile judeţene nu par să mai fie foarte interesate de reabilitarea acestuia foarte curând. Fosta conducere a Consiliului Judeţean a avut în vedere întocmirea unui proiect pentru obţinerea unor fonduri europene pentru reabilitarea acestui monument istoric de importanţă naţională. Până la final de mandat, în iunie 2012, erau gata studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, pentru care administraţia judeţeana a platit de la buget circa 290.000 de lei.

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12