Revista presei ianuarie 2018

de Simina Stan

2018-01-31 | PMB | comunicat de presă
Calitatea aerului din București este o prioritate majoră pentru Primăria Capitalei

Astfel incepând din anul 2018 se va realiza o scăderea a poluării prin finalizarea unor proiecte majore ce pot influența semnificativ calitatea aerului în regiunea București – Ilfov dintre care menționăm:
1. Implementarea sistemului de management al traficului în București (BTMS) [...];
2. Modernizarea parcului auto RATB prin achiziționarea a 400 de autobuze noi Euro 6;
3. Achiziționarea de echipamente electrice, la standarde europene, moderne și nepoluante pentru dotarea transportului public de călători [...];
4. Finalizarea măsurilor de îmbunătățire a transportului public cu metroul prin implementarea unui nou sistem de taxare compatibil cu sistemul RATB (finalizat în anul 2017 în procent de 95%) și prin modernizarea căilor de rulare și a sistemului de ventilație (termen de finalizare 2020), construirea de noi accese (acces nou stația Tineretului în 2018), achiziția de trenuri noi (2017-2020);
5. Finalizarea în 2018 a liniei de metrou Magistrala 5 Secțiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiței - 7 km, 10 stații, 1 depou [...];
6. Realizarea staţiei intermodală, depou și park& ride – Străulești [...];
7. Realizarea de piste de bicicletă (30 km) pe principalele bulevarde ale capitalei[...];
8. Asigurarea priorității pentru transportul public de călători prin realizarea a 8,4 km de bandă unică;
9. Extinderea regimului obligatoriu de plată a parcărilor la nivelul întregului teritoriu al municipiului București coroborat cu aplicarea unor sancțiuni complementare pentru staționarea neregulamentară (similar zonei centrale);
10. Aplicarea măsurilor de modernizare a sistemului de termoficare și cogenerare [...];
11. Continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor la nivelul sectoarelor 1-6;
12. Extinderea suprafeţelor de spaţii verzi din capitală - prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii;
13. Demararea proiectului Centura Verde a Municipiului București, realizarea unui inel verde prin reîmpădurire pe anumite porțiuni a terenurilor din jurul capitalei;
14. Implementarea proiectului integrat de gestionare a traficului în zona centrală a Municipiului Bucuresti [...].

citeste tot articolul

2018-01-31 | RFI | Cosmin Ruscior
Ministrul Transporturilor la RFI: "Finalizarea metroului din Dr. Taberei nu va mai dura mult". Trece Metrorex la Primărie?

Noul ministru al Transporturilor, Lucian Şova, declară într-un interviu la RFI că prioritatea sa este de a-i organiza pe cei din subordine, pentru a-i face să performeze. El spune pe de altă parte că îşi doreşte ca „metroul să funcţioneze sub autoritatea cea mai eficientă cu putinţă”. Ministrul are şi un mesaj pentru bucureştenii care aşteaptă de ani buni finalizarea metroului din Drumul Taberei: „Nu va mai dura mult”.

citeste tot articolul

2018-01-31 | cursdeguvernare.ro | Vladimir Ionescu
Ultimatum UE: România și alte 8 state trebuie să prezinte până pe 5 februarie planurile pentru îmbunătățirea calității aerului

Cele nouă state membre care nu au prezentat planuri convingătoare pentru îmbunătățirea calității aerului mai au la dispoziție doar o săptămână pentru a veni cu noi măsuri de reducere a poluării, a anunțat marți Karmenu Vella, comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit. În caz contrar, Comisia le va acționa în instanță, la Curtea de Justiție a UE.

citeste tot articolul

2018-01-31 | cursdeguvernare.ro | Adrian N. Ionescu
România – printre cele mai mari ponderi ale taxelor de mediu: Unde se duc banii dacă tot riscăm infringementul pentru poluare?

Guvernul României beneficiază de a cincea cea mai mare pondere a veniturilor din taxele de mediu, cu 9% din totalul taxelor şi contribuţiilor, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.
Totuși, România este amenințată cu procedura de infringement, din cauza poluării aerului din marile orașe.

citeste tot articolul

2018-01-30 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Patru din firmele proaspăt înființate de Primăria Sector 3 au în 2018 un buget de circa 300 milioane lei, 500 de angajați și cheltuieli salariale de 30 milioane lei

Patru din firmele proaspat infiintate de Primaria Sector 3 au in 2018 un buget de circa 300 milioane lei, 500 de angajati si cheltuieli salariale de 30 milioane lei, potrivit bugetelor adoptate luni de Consiliul local Sector 3. Nu este insa clar din notele de fundamentare ce contracte au respectivele societati cu Primaria si ce anume vor face pentru a realiza veniturile estimate in proiectul de buget, dar potrivit declartiilor facute in sedinta de Consiliu local acestea se bazeaza in mod sigur pe contracte cu Primaria Sector 3.

citeste tot articolul

2018-01-30 | DJC Vrancea | comunicat de presă
Bilanţul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea în 2017

Trebuie menționat faptul că activitatea Direcției Județene pentru Cultură Vrancea a înregistrat, în 2017, creșteri la aproape toți indicatorii analizați, în ciuda subfinanțării cu care ne-am confruntat dar și a lipsei de personal. În 2017, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a avut la dispoziție un buget de funcționare de aproximativ 63.000 lei, bani alocați, în mare parte, întreținerii și funcționării de zi cu zi a instituției. De asemenea trebuie făcută precizarea că instituția noastră funcționează și cu un personal restrâns, pe parcursul anului trecut activitatea fiind asigurată de cinci funcționari publici și un director executiv. Personalul a beneficiat de majorări salariale în semestrul II, veniturile acestora nefiind însă la nivelul veniturilor altor funcționari publici care ocupă poziții similare în alte servicii publice deconcentrate. Din acest motiv un funcționar public s-a transferat, pe parcursul anului trecut, la o altă instituție.

citeste tot articolul

2018-01-29 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
George Ivascu vrea lege pentru promovarea meseriilor traditionale. Propunerea PSD pentru Ministerul Culturii a primit aviz favorabil

Actorul George Ivascu, propunerea PSD pentru fotoliul de ministru al Culturii, a primit aviz favorabil de la comisiile de Cultura ale celor doua camere ale Parlamentului. In cadrul audierii, Ivascu a declarat ca o prioritate reprezinta revizuirea si completarea legislatiei din domeniul culturii in concordanta cu legislatia europeana, finalizarea Codului Patrimoniului, dar si realizarea evenimentelor si proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

citeste tot articolul

2018-01-29 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Paul Stanescu, ministrul desemnat al Dezvoltarii: "Ne gandim la un PNDL 3, in principal pentru apa si canal. Cerem Parlamentului aprobarea in regim de urgenta a Codului Administrativ si a modificarii Legii achizitiilor publice"

Paul Stanescu, propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltarii, a primit luni aviz favorabil de la comisiile de Administratie din cele doua camere ale Parlamentului. Paul Stanescu isi pastreaza fotoliul de la Ministerul Dezvoltarii. Acesta conduce ministerul din octombrie 2017, cand a inlocuit-o pe Sevil Shhaideh. In cadrul audierii in comisii, Stanescu a cerut Parlamentului aprobarea in procedura de Urgenta in Parlament a modificarii Legii achizitiilor publice si a Codului Administrativ.

citeste tot articolul

2018-01-28 | Agerpres | Daniel Badea, Oana Tilică, Irina Giurgiu
AFM va avea venituri estimate în scădere cu circa 28%, în 2018; alocarea pentru "Rabla" va fi de 150 milioane lei

Play Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) are prevăzute, în 2018, venituri în scădere cu 27,8% faţă de anul precedent, iar la capitolul programelor de mediu 'Rabla' rămâne în prim plan, cu o alocare din credite bugetare de 150 de milioane de lei, respectiv de 133 milioane lei pe baza creditelor de angajament.

citeste tot articolul

2018-01-27 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Primăria Capitalei are în 2018 un buget local estimat la 1,24 miliarde euro: 231 milioane euro sunt propuși pentru investițiile în infrastructură, 189 milioane euro pentru subvențiile RADET și RATB, 76 milioane euro pentru cultură

Primăria Capitalei a pus sâmbătă dimineața în dezbatere publică bugetul pe anul 2018. Astfel, instituția are un buget local estimat de 5,7 miliarde lei (1,24 miliarde euro). Din această sumă, 231 milioane euro sunt propuși pentru investițiile în infrastructură, 100 milioane de euro pentru investițiile în sănătate, 32 milioane de euro pentru achiziția de autobuze, troleibuze și tramvaie, în măsura în care se vor finaliza procedurile de achiziție, 103 milioane euro pentru subvenția RATB, 86 milioane de euro subvenția RADET, potrivit unei sinteze făcute de Primăria Capitalei. Pentru teatre, muzee și alte instituții de cultura - bugetul propus pentru acest an este de peste 76 milioane euro.

citeste tot articolul

2018-01-27 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Primarul Gabriela Firea vrea să aloce din bugetul pe anul 2018 al Primăriei Capitalei 62,6 milioane lei pentru statui: 17,6 milioane lei pentru monument fântână-cascadă “La Fântâna Dor” și 11,6 milioane lei pentru monumentul “Unirea Românilor de la 1918”

Primarul general, Gabriela Firea, vrea sa aloce din bugetul pe anul 2018 al Primariei Capitalei 62,6 milioane lei Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic pentru statui. Fata de statuile anuntate anul trecut, dedicate generalului Henri Mathias Berthelot, domnitorului Stefan cel Mare si teologilor reformatori Martin Luther si Jean Calvin, primarul Gabriela Firea sa mai mai multe staui noi, dedicate centenarului Marii Uniri: monument fantana-cascada “La Fantana Dor” - 17.600.000 lei si monument “Unirea Romanilor de la 1918” – 11.600.000 lei. Despre acestea, nu stim nici cum arata, nici cine le va face. O noutate este si refacerea Monumentului Infanteriei, propusa de PNL, care va costa 6 milioane lei.

citeste tot articolul

2018-01-27 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Proiect Buget 2018 Primăria Capitalei: Pentru ce proiecte de infrastructură vrea să dea Gabriela Firea bani: Pasajul de la Ciurel - 17,8 milioane euro, Pasaj Nicolae Grigorescu - 4,3 milioane euro, lărgire Fabrica de Glucoză- 4,7 milioane euro

Primarul general, Gabriela Firea, vrea sa aloce din bugetul pe anul 2018 al Primariei Capitalei 62,6 milioane lei Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic pentru statui. Fata de statuile anuntate anul trecut, dedicate generalului Henri Mathias Berthelot, domnitorului Stefan cel Mare si teologilor reformatori Martin Luther si Jean Calvin, primarul Gabriela Firea sa mai mai multe staui noi, dedicate centenarului Marii Uniri: monument fantana-cascada “La Fantana Dor” - 17.600.000 lei si monument “Unirea Romanilor de la 1918” – 11.600.000 lei. Despre acestea, nu stim nici cum arata, nici cine le va face. O noutate este si refacerea Monumentului Infanteriei, propusa de PNL, care va costa 6 milioane lei.

citeste tot articolul

2018-01-26 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Primăria Capitalei explică pentru prima dată ce vor face cele 22 de companii municipale, la câteva luni după ce au fost înființate

Primaria Capitalei explica pentru prima oara ce vor face cele 22 de companii municipale infiintate de institutie in urma cu cateva luni. Astfel, in linii mari, acestea vor presta majoritatea serviciilor pentru care pana acum municipalitatea avea contracte cu operatori privati, dar si o parte din activitatile prestate de regiile si institutiile din subordinea Primariei. Astfel, vor desfiinta actualele Regii si Administratii: Administratia Strazilor, Administratia Lacuri-Parcuri, Administratia Fondului Imobiliar. In ceea ce priveste personalul care ramane pe dinafara, acesta ar urma sa fie preluat de companiile municipale.

citeste tot articolul

2018-01-24 | B365 | Claudiu Popa
Hotelul Concordia, clădirea în care s-a pecetluit Unirea Principatelor, va fi reabilitat

"Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reuşit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maximum două săptămâni va finaliza şi documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului care va avea funcţiunea de hotel, dar va cuprinde şi săli de conferinţe şi evenimente", se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

citeste tot articolul

2018-01-23 | România Curată | Adrian Popescu
Cum arată Hotelul Concordia din București la 159 de ani de la Unire. Arhitectul Șerban Sturdza: Rușine!

Președintele Ordinului Arhitecților din București, Ștefan Sturdza, critică într-o postare pe Facebook felul în care arată azi Hotelul Concordia, în care s-a realizat în 1859 Mica Unire.

citeste tot articolul

2018-01-23 | news.ro | Diana Stancovici
Tudorel Toader s-a întâlnit cu reprezentanţii Băncii Mondiale pentru proiectul ”Cartierul pentru Justiţie”

”Conceput a fi un complex urbanistic, proiectul îşi propune să asigure sediile instituţiilor aparţinând sistemului judiciar, iar schema funcţională a Cartierului pentru Justiţie va avea în vedere regruparea spaţiilor destinate instanţelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în Bucureşti, precum şi a altor instituţii din sistemul judiciar”, precizează Ministerul Justiţiei.

citeste tot articolul

2018-01-18 | TVR | 
Salvarea cazinoului din Constanţa, o nouă încercare. Clădirea ar putea ajunge pe lista celor mai periclitate şapte situri din Europa

O nouă încercare de a readuce la viaţă cazinoul din Constanţa: clădirea a fost inclusă pe lista celor mai periclitate douăsprezece situri din Europa şi ar putea ajunge între primele şapte monumente europene aflate în pericol. Iar publicitatea care s-ar face în acest fel, ar aduce şi bani pentru renovarea clădirii care se degradează pe zi ce trece.

citeste tot articolul

2018-01-17 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Interviu: UE și plasticul: Comisarul European pentru Mediu explică într-un interviu pentru HotNews.ro ce măsuri trebuie să ia România

Comisia Europeana a lansat marti strategia pentru reducerea deseurilor de plastic. Principalele prevederi sunt ca pana in 2030 toate plasticele puse pe piata sa fie reciclabile, iar 55% sa fie reciclate. Romania, ca stat membru UE, trebuie sa respecte si ea aceste prevederi, insa in conditiile in care reciclam doar 5% din gunoi, desi tinta este de 50% pana in 2020, taxa de depozitare la groapa a fost amanata cu 2 ani, iar peste 90% din sistemele de management integrat al deseurilor construite cu bani europeni nu functioneaza, acest lucru este greu de crezut. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Karmenu Vella, Comisar European pentru Mediu, explica ce prevede aceasta strategie si ce masuri vor fi luate in urmatoarea perioada pentru punerea in aplicare, dar si ce santiuni risca Romania fiindca este un dezastru in gestionarea deseurilor.

citeste tot articolul

2018-01-17 | activenews.ro | Andrei Nicolae
Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai periclitate 12 situri din Europa

„2018 este un an pentru a sărbători patrimoniul cultural unic al Europei și pentru a pune în lumină rolul cheie pe care acesta îl joacă în promovarea identității comune și construirea unei Europe integrante. Creșterea gradului de conștientizare și mobilizarea la scară largă a eforturilor pentru a salva situri de patrimoniu de pe teritoriul Europei este încă unul dintre obiectivele Anului European al Patrimoniului Cultural 2018. Nici nu se putea o ocazie mai bună pentru ca Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții să implementeze o nouă ediție a inițiativei „Cele mai periclitate 7 situri”, cu susținerea programului UE Europa Creativă,” a declarat Denis de Kergorlay, președintele executiv Europa Nostra. „Această listă preliminară este, înainte de toate, un apel la acțiune. Îi îndemnăm pe actorii publici și privați de la nivel local, național și european să-și unească forțele pentru a salva aceste comori ale patrimoniului care spun povestea noastră comună și care trebuie conservate pentru generațiile viitoare”, a adăugat el.

citeste tot articolul

2018-01-17 | news.ro | Cosmin Vaideanu
Institutul Naţional al Patrimoniului: Să se ia măsuri de intervenţie de urgenţă de protejare a Cazinoului Constanţa pentru ca degradarea să nu se accentueze

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) spune că trebuie luate măsuri de urgenţă pentru protejarea Cazinoului din Constanţa pentru ca degradarea acestuia să nu se accentueze, dar că deocamdată nu este clar cine ar urma să facă aceste lucrări de conservare - Compania Naţională de Investiţii (CNI) sau Primăria Constanţa. Cele trei licitaţii organizate până acum pentru reabilitarea monumentului nu au dus la niciun rezultat, CNI urmând să pregătească documentaţia pentru o nouă procedură de licitaţie.

citeste tot articolul

2018-01-17 | declic.ro | 
UE a demarat lupta împotriva poluării cu plastic a mărilor și oceanelor

UE a demarat lupta împotriva poluării cu plastic a mărilor și oceanelor. Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat ieri la Bruxelles strategia UE privind materialele plastice. Și țintele propuse sunt surprinzător de ambițioase.

citeste tot articolul

2018-01-15 | MDRAPFE | 
[Consultare] Proiect de Lege privind autorizarea executarii lucrarilor de construire si desfiintare a constructiilor

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, bd. Libertății, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucureşti – Direcţia Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură, la adresa de e-mail bogdan.onofrei@mdrap.ro sau la numărul de fax 0372-114.549.
Termenul limită până la care se pot transmite propuneri este de 30 zile calendaristice de la publicarea anunţului.

citeste tot articolul

2018-01-09 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Achiziții de lux la Primăria Sectorului 5, administrația cu cel mai mic buget din capitală: 11 iPhone X si 12 iPhone 8 pentru care a plătit circa 24.000 euro

Primaria Sectorului 5, condusa de primarul Daniel Florea, a achizitionat in luna decembrie 11 iPhone X, 12 iPhone 8, 4 Apple iPad Pro 12,9'', 6 bucati Notebook Probook 450 si un Samsung Galaxy S8, pentru care a platit in total circa 33.000 euro, potrivit datelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Doar pentru cele 11 iPhone X a platit 14.300 de euro, iar pentru cele 12 iPhone 8 - 9.300 euro. O achizitie de lux a facut si Compania Municipala Tehnologia Informatiei, proaspat infiintata de primarul Gabriela Firea - un laptop Apple MacBook Pro 15, ecran Retina la pretul de circa 11.700 lei.

citeste tot articolul

2018-01-05 | Agerpres | Leontin Cupar, Karina Olteanu, Simona Aruştei
Maramureş: Bisericile patrimoniu UNESCO au nevoie de reparaţie şi restaurare pentru a evita deteriorarea lor

" Din patrimoniul UNESCO fac parte opt biserici din lemn, unele vechi de sute de ani, biserici care au nevoie sporită de sisteme de protecţie împotriva intemperiilor, iar pentru că vorbim de construcţii de lemn e nevoie să montăm pe acoperişul acestora un sistem de paratrăsnet care să le ferească de un posibil incendiu declanşat din cauze naturale. Doar că un asemenea paratrăsnet, numai pe un singur obiectiv ajunge să coste aproape 90.000 de lei. Banii care în acest moment nu-i deţinem, însă trebuie să facem un efort pentru a proteja asemenea monumente valoroase" a spus Aura Pintea.

citeste tot articolul

2018-01-03 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Gabriela Firea: Susținem posibilitatea intrării bicicliștilor pe spațiul dedicat circulației tramvaielor. O noutate o reprezintă și dotarea tuturor mijloacelor de transport RATB cu GPS. Noi linii de tramvai, delimitate cu garduri.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat miercuri ca sustine posibilitatea intrarii biciclistilor pe benzile unice dedicate tramvaiului, acolo unde este posibil. Pe aceste benzi ar urma sa circule si autobuzele, dupa modificarea Codului Rutier.

citeste tot articolul

2018-01-03 | HotNews.ro | Catiușa Ivanov
Gabriela Firea: În 2018 vor demara mai multe proiecte noi de infrastructură printre care supralărgire Ghencea- Domnesti, Pasaj Doamna Ghica, Pasaj Petricani, Pasaj Andronache - CF București Constanta

In 2018 vor demara mai multe proiecte noi de infrastructura printre care extindere si supralargire Ghencea- Domnesti, Pasaj Doamna Ghica cu Colentina, Pasaj Petricani -Bucuresti Nord, Pasaj Andronache - CF Bucuresti Constanta, Pasaj spre cartierul Henry Coanda, largire si reabilitare Pod CF Constanta, a anuntat miercuri, primarul general Gabriela Firea. Aceasta declarat ca vor continua si proiectele deja incepute: Pasaul Ciurel, largire Fabrica de Glucoza, park&ride Cora Pantelimon, Pasaj Nicolae Grigorescu- Splai Dudescu.

citeste tot articolul

2018-01-01 | Agerpres | Daniela Dumitrescu, Liviu Tatu, Daniela Juncu
2018, Anul European al Patrimoniului Cultural

Anul European al Patrimoniului Cultural - 2018, instituit prin Decizia UE 2017/864 a Parlamentului European şi a Consiliului, a fost lansat la 6 decembrie 2017 la Milano, în deschiderea Forumului Cultural European. Reprezintă o excelentă oportunitate de a cunoaşte şi de a înţelege rolul patrimoniului cultural al Europei în promovarea sentimentului de apartenenţă la un spaţiu european comun. Sloganul este "Patrimoniul nostru: la confluenţa dintre trecut şi viitor".

citeste tot articolul

inapoi

 
Prima Pagina

 

sau alegeţi un rezumat lunar  
2015: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 0302 I 01
2014: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2013: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2012: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01 
2011: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 I 02 I 01
2010: 12 I 11 I 10 I 09 I 08 I 07 I 06 I 05 I 04 I 03 03c I 02 02c I 01 01c
2009: 12